chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:228/420)

Chleb z ziarnami konopi 157

przepis na pyszny chleb z nasionami konopi , które smacznie chrupią w trakcie jedzenia.  Składniki 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 500 ml letniej wody + 3 łyżki 1 szklanka ziaren konopi niełuskanych + 2 łyżki 25 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 1 płaska łyżka soli Do miseczki przekładamy drożdże. Dodajemy 3 łyżki(...)wody i syrop z agawy lub miód. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy nasiona konopi i sól. Mieszamy. Wlewamy wodę i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej

My Chcemy Jeść
Domowy chleb razowy. 172

oleju rzepakowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki płatków owsianych do posypania Sposób wykonania :   M ąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, dodaj sól. W wodzie rozpuść drożdże i miód, wlej do mąki. Dodaj oliwę lub olej. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Wyrabiaj ciasto ręką przez około 3-4 minuty. Następnie przełóż ciasto do keksowej foremki o wymiarach(...)wystudź.    C hlebek ten cudownie pachnie i wspaniale smakuje ! Polecam. c zas przygotowania ciasta to około 10 minut, nie licząc wyrastania ciasta i pieczenia. Zapach świeżo pieczonego chleba unosi się po całym domu. Wszyscy domownicy wiedzą co się piecze

Przepisy i porady kulinarne
Chleb żytni ze słonecznikiem 199

Chleb żytni jest bardzo smaczny i zdrowy, na długo nas syci i dostarcza wielu witamin. Warto go jeść, a najsmaczniejszy będzie ten, który  sami  sobie  upieczemy.  Składniki: 300 g mąki żytniej typ 720, 50 g świeżych drożdży, 250 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, 1 płaska łyżka soli, 8 łyżek pestek słonecznika, 4 łyżki płatków owsianych(...)górskich, olej do wysmarowania formy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy płatki owsiane, słonecznik, mąkę i  wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i klejące. Brytfankę (średniej wielkości, dł. ok. 25 cm)smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Do brytfanki przekładamy

Moniki Smakołyki
Chleb na mąkach bez glutenu z dodatkiem nasion chia 209

jednym z nich to ten chleb. Na dwa bochenki: - 700 g mąki pszennej bez glutenowej lub jaglanej - 200 g mąki kokosowej  - 200 g mąki z amarantusa - 3 czubate łyżki nasion chia - płaska łyżka soli - 1 litr wody - 3 łyżki oleju rzepakowego - 25 g drożdży świeżych W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, dodaj najpierw mąkę pszenną bez glutenu lub jaglaną(...)Pozostaw pod przykryciem na 20 minut w temperaturze pokojowej. Zwróć uwagę na to, że ciasto powinno być mokre, sprawia wrażenie jakby się słabo kleiło, ma inną konsystencję od tradycyjnego chleba. Po 20 minutach przełóż ciasto do foremek wyściełanych papierem do pieczenia. Pozostaw ponownie na około 20 minut.  Piecz 40-45 minut w 200°C góra - dół. Po upieczeniu pozostaw

Pasje Jolki
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 172

pszenną przesiać, połączyć z orzechami, pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody. Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z miłości do słodkości
Chleb 250

wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie z  Młyn Kopytowa 150 g ziaren Słoneczne Pola od  Ziarenkowo 500 ml wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 25 g białek(...)jest zazwyczaj 1 białko łyżka miodu 3 łyżeczki mieszanki włoskiej – opcjonalnie. Są to zioła typu rozmaryn, szałwia itd Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miekkie masło , białka, dodaj mąkę. I wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebki tostowe maślane 346

Chleb jest bardzo puszysty i mięciutki. Na pewno polubią go dzieci i osoby, które z różnych przyczyn nie przepadają za twardą i chrupiącą skórką. Ma lekko słodkawy smak. Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Z podanych proporcji upieczecie 2 chlebki. 2 i 1/4 szkl ciepłej wody 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 1 łyżka soli 2 łyżki(...)dużej miski wsypać drożdże i cukier. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sól, olej i na początek 4 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać stopniowo, po ok pół szklanki, cały czas zagniatając ciasto. Może się zdarzyć, że nie zużyjesz jej całej To wszystko zależy od rodzaju mąki z jakiej będzie pieczony chleb. Ciasto ma być miękkie i elastyczne

Smakołyki Asi
Bułki nadziewane 79

podróż, ...czy do pracy Skład: mąka pszenna typu 480 /1 kg / 6 szkl. , drożdże świeże 40-50 g,  woda  b.ciepła 2 szklanki tj. +/- 450ml, sól kamienna 1 łyżka, cukier 1 łyżka. --  Zaczyn: 2 szkl. wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki, wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy(...)farszu- zawijamy do góry, a potem odkładamy łączeniem do dołu- na bok lub bezpośrednio na blachę. -- -- Ciasta jest tyle, że po przygotowaniu bułek z farszem wystarczy jeszcze  na upieczenie chleba czy bułek lub też na przykład wyjdą nam  2-3 pizze :) Można tez przygotować bułki z serem i salami lub z samymi serami,  doskonale sprawdzi się dobra parówka

chleba naszego
Chleb z suszonymi pomidorami 173

zabieram się do uzupełniania przepisów.  Przepis na ten chleb  to moja  „radosna twórczość”  czyli zbiór kilku przepisów.  I powiem szczerze, że udany.  Nie przekroiłam go bo był zrobiony na zamówienie, więc tylko zdjęcie całych bochenków. :) Składniki na 2 małe bochenki 1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych 1/4 szklanki ciepłej(...)łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka prażonej cebulki ¼ łyżeczki kminku mielonego Sposób wykonania: Rozrobić drożdże z wodą wodą i  cukrem. Odstawić na 5 – 10 minut do chwili aż  drożdże się spienią.W międzyczasie pokroić drobno suszone pomidory.  Do zaczynu dodać  wszystkie składniki i zagnieść  aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Zagniatać około 10 minut. Włożyć

Na słodko lub wytrawnie
Chleb z serem i cebulą 139

niezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki(...)mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną

Apetyczna babeczka
Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami 224

Nie miałam nigdy odwagi upiec pizzy na zakwasie i co tydzień zagniatałam ciasto na drożdżach. Mimo to pizza pizzy równa nie była, raz wychodziła lepiej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny chleb pszenno-żytni z jabłkiem 66

Czas na zmiany!  Kolejny chleb upieczony na zakwasie, który nie przebywał w lodówce. Tak już u mnie zostanie. Moja babcia a potem mama nigdy nie trzymały zakwasu w lodówce. Wracam do tradycji. Co zyskuję nie przechowując zakwasu w lodówce?  Zapominam o dokarmianiu i nie wyrzucam nadmiaru i nie hoduję nadmiaru bakterii kwasu octowego i innych, które(...)st.C uaktywniają się dzikie drożdże, do 26st.C bakterie kwasu octowego, powyżej 26st. do 35st.C bakterie kwasu mlekowego równowaga między bakteriami kwasu mlekowego do octowego to 80% do 20%  Znając te temperatury możemy sprawdzać termometrem wodę, którą dodajemy do poszczególnych etapów.   Świąteczny chleb pszenno-żytni z jabłkiem Zakwas ususzony 1 grudnia, chleb pieczony 20 grudnia

Leśny Zakątek
Bułeczki z pieczarkami 238

ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta i dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki(...)przygotować ciasto i upiec chlebek.. 710 ml letniej wody  20 g świeżych drożdży 2 ,5 łyżeczki soli morskiej  1 kg mąki pszennej / najlepiej chlebowej  1 łyżka cukru  dodatkowo: 50 dkg pieczarek 2 cebule sól, pieprz Świeże drożdże zasypać 1 łyżką cukru, dodać 3-4 łyżki wody i wymieszać, odstawić na kilka minut.Do dużej miski

Moje domowe kucharzenie
Chlebki pita 161

Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków. Składniki: - 450g mąki pszennej (dałam luksusową) - 10g drożdży świeżych (u mnie 1 łyżeczka drożdży instant - ok. 3g) - ok. 300ml letniej wody(...)łyżeczki soli morskiej - 4 łyżki oliwy z oliwek         Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami instant. Dodajemy sól, wodę i oliwę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy

mojewypiekiinietylko
Chleb z prażonymi pestkami dyni 82

Czas czytania: 2 min Chleb z prażonymi pestkami dyni. Chrupiąca przypieczona skórka z pestkami dyni. Wilgotny sprężysty miąższ również z prażonymi pestkami dyni, który jest wspaniały i pyszny. Przepis na chleb jest klasyczny, na zakwasie żytnim można powiedzieć, że jest to chleb rustykalny . Długo pozostaje świeży, trzeba go tylko odpowiednio przechowywać w zamykanym chlebaku , a najlepiej jeszcze w lnianym woreczku(...)kanapkę z szynką lub serem, ale z dżemem będzie również pyszna. Chleb nie jest pracochłonny, ale potrzebuje czasu. Wieczorem zróbcie rozczyn, a następnego dnia dokończcie pracę, wypiekając fantastyczny chleb. Print Chleb z prażonymi pestkami dyni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepszy jest domowy chleb Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword pestki dyni, pieczywo Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania