Pszenny chleb z koperkiem, bazylią i suszonymi pomidorami 191już mi się naprzykrzyło siedzenie w domu.. Dzisiaj wspaniały pszenny chleb, pachnący koperkiem i bazylią.. Nie mogłam się doczekać kiedy wystygnie, żeby ukroić kawałek, tak pachniało w całym domu. Z podanego przepisu wyszły mi dwa bochenki Składniki: 750 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 550 g wody 1 łyżka oliwy 2,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru(...)jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone chleby studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenny 164cebulą i jabłkiem, Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem, Wykonanie: Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut .Dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawić na garnku z ciepła wodą aby urosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść, dodać 3 szklanki osolonej wody oraz(...)form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut. Źródło książka " Chleb domowy wypiek" Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Anioły w kuchni
PETIT PAINS AU LAIT 173soli (użyłam troszkę mniej 8gram) 15g cukru- 1 dużą łyżkę 50 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych(używając świeżych drożdży zróbcie wcześniej zaczyn) 280 ml ciepłego mleka (nie gorącego!) Wymieszać suche drożdże z mąką, następnie dodać mleko w którym rozpuściliśmy i przestudziliśmy masło. Dodać sól i cukier i dokładnie zagnieść. Uwaga! - czasem(...)elastyczne . Zagniatamy około 8-10 minut. Następnie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość- około 1 godzinę. Dla posiadających maszyny do chleba- włożyć wszystkie produkty i nastawić maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po tym czasie wyjać wyrośnięte ciasto i postępować według instrukcji. Ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy bułeczki- układamy
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pszenno - razowe bułeczki 202dłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór(...)posypałam pestkami z dyni i płatkami owsianymi na wierzchu. Bułeczki najlepsze tego samego dnia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszenno - razowej ( firmy Symbio ) 3/4 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru pestki dyni ( użyłam firmy Symbio ) płatki owsiane ( użyłam firmy Symbio ) Sposób przygotowania: Z drożdży , ciepłej wody , cukru i 1 łyżki
Słodkości i nie tylko
Chleb z orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i słonecznikiem 168czasu na zabawę w piekarza. Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło Składniki: -400g mąki pszennej pełnoziarnistej – 200g mąki pszennej tortowej – 250ml ciepłego mleka – 3 jajka – 70g miękkiego masła – 2 łyżeczki drożdży (instant) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru(...)Dodatkowo: około 60g orzechów włoskich, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki nasion słonecznika. Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, sól, cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut. Następnie dodać masło i jajka, wymieszać. Mąki wymieszać z siemieniem lnianym, słonecznikiem i posiekanymi orzechami. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące się, posmarować ręce
Smaki Armine
Orkiszove Biove 188Szybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe
Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 268Ciepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło
Grahamka, weka i kajzerka
Bułki słodowe 239Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem
Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 243Z niedawno zakończonej podróży do Szkocji, pierwszej zresztą, przywiozłem wspomnienia, kilkaset zdjęć, szkocki beret Tam o'shanter (w kilcie nie odważyłbym się wyjść na ulicę, ale
Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 442Kolejny przepis ze zbiorów tradycyjnego polskiego piekarnictwa A.D.1959 . Na uwagę zasługuje fakt, że receptura nie zawiera masła, tylko margarynę. Sądzę, że w tamtych czasach robiono to
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-żytni z garnka 189mnie wersja z naczynia żaroodpornego :) Przepis na ten przepyszny chleb posiadam również w wersji pszennej tutaj . Składniki: ( szklanka 250 ml) Mąka pszenna 350 g ( typ 650 jeśli nie mamy można użyć zwykłej pszennej) Mąka żytnia 200 g ( typ 720 ) Woda ciepła /letnia 1,5 szklanki Drożdże 25 g Olej łyżka Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Przygotowanie: Drożdże pokruszyć(...)stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić
Kulinarne przygody
Chleb pszenno żytni z otrębami owsianymi. 160wypieku chleba użyłam produktów MŁYNÓW STOISŁAW , wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ . Składniki: 1 szklanka mąki żytniej Młyny Stoisław 2,5 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki otrąb owsianych Młyny Stoisław 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 300 ml ciepłej wody 14 g suchych drożdży Wykonanie(...)miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, olej, mąkę pszenną, żytnią i otręby, dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosniecia. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz zagniatamy , przekładamy do formy, ja akurat piekłam w obręczy cukierniczej o średnicy 21cm. Wierch smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy otrebami. Przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia
Sama słodycz i szczypta chili
Chleb czosnkowy + FILM 129grilla. Składniki 230 g mąki łyżka cukru jajko ½ łyżeczki soli 5 g suchych drożdży 100 ml letniego mleka 30 g masła 2 łyżki siekanego szczypiorku 20 g masła żółtko 150 g sera mozzarella 3-4 ząbki czosnku Wykonanie W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec(...)będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji można skrócić dając do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na ok pół godziny. Artykuł Chleb czosnkowy + FILM pochodzi z serwisu Ela w kuchni
Pomysłowa kuchnia
Chleb jaglany bezglutenowy 85Następny do kolekcji chlebów bezglutenowych, tym razem na bazie mąki jaglanej i ugotowanej kaszy jaglanej. Piekłam kiedyś chleb z kaszą gryczaną i okazał się bardzo smaczny, zamieniłam więc kaszę gryczaną na jaglaną i tak powstał ten chlebek. Wyszedł jednak bardziej sypki i suchy niż gryczany, który był wilgotny i zwarty. Pewnie to kwestia rodzaju kaszy lub proporcji składników. Niemniej jednak(...)innym też, bo nie podzieliłam się z nikim moim chlebem. Jeśli nie macie potrzebnych mąk, to można kaszę lub ryż zemleć w młynku, ja mielę w elektrycznym do kawy. Składniki: ? 300 g mąki jaglanej ? 100 g mąki ryżowej ? 100 g skrobi ziemniaczanej ? 300 g ugotowanej kaszy jaglanej ? 1 torebka suszonych drożdży 8 g ? 1 łyżka soli ? 1 łyżeczka cukru
To co kocham