chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:282/420)

Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu 142

wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie jest pyszne. Polecam wypróbować. Częstujcie się moimi wypiekami. Smacznego :)  Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego(...)szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżeczki mielonego cynamonu  Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.  2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy

Izabelawkuchni
BEZGLUTENOWE CYNAMONOWE CHAŁKI 126

Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Polecam! Te cynamonowe bezglutenowe chałki trafiają na listę moich ulubionych bezglutenowych wypieków. Ps. z tego samego ciasta możecie przygotować okrągłe bułeczki! Też będzie pysznie! SKŁADNIKI: ( 8-10 chałek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże- 20 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * ciepłe mleko – 400 ml * roztopione masło

Ostra na Słodko
Chleb na zsiadłym mleku 108

dobry. Polecam Składniki: 2 szkl zsiadłego mleka 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 3/4 szkl mąki owsianej 3/4 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka oliwy keksówka duża chia do posypania Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, oliwę oraz wsypujemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb pszenny z chia 119

Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, chia, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy a następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ręką ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym i słonecznikiem 198

Chleb domowy  🍞 , smaczny, zdrowy. 💟 💗 Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego  otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane.  Z ciasta dwa chlebki  🍞  🍞  wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie.   😍 Składniki  na 2 podłużne formy ok. 25 cm: 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g otrębów owsianych(...)łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, 200 g łuskanego słonecznika, 100 g siemienia lnianego, ponadto: masło do wysmarowania form, otręby owsiane do obsypania formy. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże w cieplej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 100 g mąki. Dodajemy otręby, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. Do wyrośniętego

Moniki Smakołyki
Chleb graham z ziarnami 120

już na stałe zagości w mojej domowej piekarni :) Chleb graham z ziarnami  Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki mąki graham (typ 1850)   2 szklanki mąki pszennej   2 szklanki letniej wody (dałam 2 i 1/4)   1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g (zamiast 40 g świeżych drożdży podanych

Smaki Natalii
Bułeczki tureckie 145

bardzo podobny ,jednak lubię skórkę z pieczywa a w chlebie jest jej mało :) dlatego zrobiłam bułki trochę modyfikując przepis . Składniki na 20 sztuk średnich bułeczek : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka ) - 25 g świeżych drożdży - 4 łyżki kawy Inka - 330 ml mleka(...)letniego - 100 ml melasy - 150 g rodzynek - 1,5 jajka (reszta do posmarowania bułek) - kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania : Drożdże ,łyżkę cukru i kilka łyżek mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, mleko,melasę i masło rozpuścić na małym ogniu nie oprowadzając do gotowania,tylko podgrzać, wszystko wymieszać mikserem , ciasto będzie dość luźne , posypać mąką ,przykryć

Wypieki Rene
Chleb na żurku 95

jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Chleb na żurku 500 g. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 3/4 szkl. żurku w butelce 35g.drożdży ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane Wykonanie Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć drożdże zalać je odrobiną ciepłego mleka plus 1 łyżeczką

Kubki smaku
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 279

przez Lasowiaków, gospodynie domowe piekąc raz na kilka tygodni chleb, przygotowywały przy tej okazji inne specjały na bazie ciasta drożdżowego. Miało to swoje praktyczne uzasadnienie, ponieważ piec chlebowy był rozpalany tylko na tą okazję i wykorzystywano wówczas wszelkie jego możliwości, a dodatkowo ciepło, jakie dawał, sprzyjało wyrastaniu ciasta na drożdżach. Gospodyni oderwana od prac polowych na ten jeden dzień

Trzeci talerz
Bułki owsiano - gryczane na maślance z żurawiną. 152

domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura około 39 stopni -50 gram drożdży świeżych -łyżka oleju rzepakowego -trzy duże szczypty soli -duża garść posiekanej(...)żurawiny Mąki łączymy z solą, nie przesiewamy, spulchniamy mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, zalewamy połową maślanki, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ciasto, stopniowo dodajemy pozostałą ilość maślanki. Na koniec dodajemy żurawinę i olej, kształtujemy kulę, oklepujemy olejem i odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżając dłonie formujemy bułki

BaRepas
Pizza Margherita 191

mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 kulki mozzarelli 2 spore pomidory listki świeżej bazylii listki świeżego oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 180

wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne: W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb orkiszowy II 140

już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190 O C Czas pieczenia: 1h   Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki chlebowej, typ 750 1 szkl. mąki pszennej, krupczatki 2,5 szkl. ciepłej wody 5 dkg drożdży świeżych 0,5 szkl. otrąb żytnich 1 garść płatków

coolinarnastrefa.blogspot.com
Normandzki chleb jabłkowy 167

pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenki Czas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzin Składniki: Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g   mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g  cydru 20 g soli 5 g drożdży instant(...)przekładamy na łopatkę, szybko go nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 15 minut pieczenia temperaturę zmniejszamy do 225 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Tę samą czynność powtarzamy z drugim bochenkiem. Obejrzyjcie piękne bochenki na innych blogach: Akacjowy blog Bea w kuchni Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB PSZENNO- ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM (NA DROŻDŻACH) 102

chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren słonecznika. Przepis jest niezbyt skomplikowany i prosty do zrobienia, wystarczy tylko zamieszać a potem upiec ;) Przyznam Wam, że ostatnio dość często piekę chleb i za każdym razem, kiedy się za niego zabieram, myślę sobie, że wystarczy na 2 dni. Jednak domowy niczemu nie równa się tym ze sklepowych półek i cały bochen znika(...)mąki pszennej * 100 g mąki żytniej typ 720 (użyłam mąki z  młyny Szczepanki ) * 350 ml wody * 25 g świeżych drożdży * 2 łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 90 g pestek słonecznika (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, łyżkę mąki pszennej, wlać 100 ml letniej wody. Wymieszać dobrze zaczyn, przykryć ścierką i odstawić na 10 minut

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania