już chleb i te proste, pyszne lekko słodkie bułeczki z rodzynkami :) przepis podpatrzony u Pistachio :) Bułeczki są naprawdę łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników a jak pachnie gdy się pieką...! Przepis podaje poniżej z niewielkimi zmianami. Norweskie buleczki z rodzynkami (Rosinboller) 160 ml mleka 75 g masła 1/2 łyżki mielonego kardamonu 25 g świeżych drożdży 1 jajko(...)rodzynek jajko do posmarowania Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Mleko podgrzewamy z masłem i kardamonem. Gdy masło sie rozpuści całość przelewamy do misy do miksera. Odstawiamy do wystudzenia. Dodać drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut by drożdże ruszyły. Odsypujemy cukier, sól i mąkę, dodajemy jajko. Całość miksujemy aż powstanie gładkie ciasto. Rodzynki odsączamy na ręczniku papierowym. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórychleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Później wystarczy rozmrozić, można także podgrzać w piekarniku. Ciasto pozostaje tak samo smaczne jak po upieczeniu. Focaccia z cukinią i pomidorem / blaszka okrągła średnica od brzegu do brzegu 23 cm Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu 1/2 kostki świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli(...)pomidor rzymski kawałek cukinii 50 g grana padano lub parmezanu 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek. Wykładamy ciasto. Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy
Moja smaczna kuchniarozpuszczamy drożdże z cukrem w 3 łyżkach wody. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę. Całość mieszamy i dolewamy stopniowo wodę (około 1 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego – zagniatamy je tak długo, aż będzie „odchodzić” od ręki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta
Kuchnia Bon Appetitczłowieka. Domowy chleb i bułki smakują nam wiele bardziej, niż pieczywo kupowane w sklepie. Kiedy sami robimy wypieki mamy pewność, co do składu pieczywa i że nie spotka nas przykra niespodzianka w postaci chemicznych polepszaczy. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki, idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. SKŁADNIKI: 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka(...)cukru, 300 ml mleka, 500g Mąki Krupczatki Młynomag , 1 płaska łyżeczka soli, 80g masła, jajko do posmarowania, 2 łyżki maku do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże, cukier, 3 łyżki mleka oraz 1/2 łyżki mąki razem mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, resztę mleka, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatam ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasidrożdże i przyprawy. Można użyć gotowej przyprawy - mieszanki suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki firmy Dary Natury . Następnie dodajemy wodę gazowaną i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba
My Chcemy Jeśćbułek, czy chleba m.in. owsianej, gryczanej, żytniej, kukurydzianej i tych pszennych pełnoziarnistych również. Coś mnie jednak naszło dziś i rzuciłem się na zwykłe białe bułki. Miały być bułki, ale tak wyrosły, że zrobiły się z tego małe chlebki. Jak je przygotować? -3 kubki mąki pszennej TYP650 -3/4 kubka mleka podgrzanego temperatura ok. 39 stopni -60 gram drożdży świeżych -słonecznik(...)płatki owsiane do posypania -łyżeczka soli -mała garść cukru Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki zaczyn dolewamy do mąki i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na trzy pasy i każdy pod skosem na trzy części. Przekładamy
BaRepasksiążki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem Składniki 4 bagietki: Pate fermentee 300 g pszennej mąki chlebowej 195 g wody 1 łyżeczka soli nieco ponad 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe
Kulinarne przygody Gatitywkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać odrobinę letniego mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie miksując wlać resztę letniego mleka, rozpuszczoną margarynę i dodać jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. [ Ja wyręczyłam się automatem do chleba] . Ciasto rozwałkować
Moje domowe kucharzenieświeżości ( około 2 tygodni). Jest bardzo smaczny i pożywny. Pięknie pachnie :) Przepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich. SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego(...)szklanki skwarków ze świeżej słoniny (wystudzonych) 250g serwatki 100 - 150g letniej wody* 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suchych drożdży (niekoniecznie, w zależności od "siły" zakwasu) *ciasto ma mieć luźną i lepką konsystencję. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ze składników (oprócz skwarków) zagniatamy ciasto, możemy to zrobić mikserem - ręcznie będzie trochę trudno
Moja Książka KucharskaKolejny prosty przepis na pyszne drożdżówki – idealne dla dzieci lubiących budyń. Sama je uwielbiam i zachęcam Was do wypróbowania przepisu Składniki: – 400g mąki pszennej
Smaki ArmineBułki do burgerów Mięciutkie, puszyste i chrupiące, domowe pieczywko z sezamem. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Super bułeczki do domowych burgerów. Składniki: Ciasto: 0
Blog z ApetytemŚwietny chlebek , który robi się szybko i bardzo łatwo, z dodatkiem ziół, czosnku cebuli, idealny na każdą okazję do potraw z grilla , na różnego
Andzia PichciGdybym miała na to czas, podawałabym swieże gorące bułeczki na każde śniadanie :) Te są wyjątkowo wilgotne i pachnące za sprawą zeszklonej cebulki. Natomiast dzięki dynii mają
Mienta blogPrzepis z poprzedniego miesiąca - upiekłam a nie zdążyłam Wam zaprezentować. Dziś mam wolną chwilę, więc spieszę z opisem. Małpi chlebek Składniki: 75 g roztopionego masła 1
Gotuj Sam!Przepis podpatrzyłam gdzieś w sieci. Choć nie powiem, ze udał mi się tak jak w oryginalnym przepisie
Proste PotrawyCałkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to... B A R D Z O P Y S Z
Dzieje kuchennej WiewióryA co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był
Lawendowe NieboCzemu usta? to było moje pierwsze skojarzenie dotyczące tych ciasteczek. Usta w uśmiechu, optymistyczny to łakoć i pyszny, jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu, nie zawiera też
Dzieje kuchennej WiewióryTen chlebek w formie koła jest bardzo aromatyczny, idealny do zup i sałatek. Pachnie świeżym rozmarynem i czosnkiem, a co najważniejsze , że swojski i zdrowy! Składniki
Apetyczna babeczka