Inspiracją do zrobienia tych bułeczek był dla mnie przepis z bloga Waniliowa chmurka . Pyszne, lekkie, słodkie, wiśniowo soczyste... bajka! W sam raz na deszczowy i
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Propozycja na puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki. Do
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na focaccie czosnkową z patelni, jest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na ciasto bezglutenowe do pizzy . Przepis dostałam od koleżanki która jest uczulona na gluten i bardzo sobie je chwali . Dla osób które są
Uwaga Babcia Piecze Chlebmoże być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis(...)orkiszowej - 2 łyżki płaskie mąki żytniej - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto - paczka drożdży instant Mąki wymieszaj z drożdżami dodaj pozostałe składniki, wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, ciasto podziel na mniejsze porcje
SMYKWKUCHNIjeszcze nie jeden raz! Przepis na wersję z naturalnym zakwasem znaleziony na tej stronie - klik , przepis z zaczynem drożdżowym pochodzi z tej strony - klik. Etap I przygotowania chleba podaję w dwóch wersjach - na zakwasie naturalnym i zaczynie drożdżowym, kolejne etapy są wspólne dla obu rodzajów zaczynu. Etap I - przygotowanie zaczynu, czyli tzw. biga - wersja na zakwasie naturalnym Biga(...)wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap I - przygotowanie zaczynu, czyli tzw. biga - wersja na zaczynie drożdżowym Zaczyn drożdżowy: 18 g mąki 9 g wody szczypta drożdży - nie mam pojęcia jaka to ilość, bo oryginalny przepis nie podaje, ale myślę, że 1/4 łyżeczki Składniki wymieszać i dodać do składników, które mają utworzyć biga, czyli właściwy zaczyn
KUCHARNIAzielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy, że nie trafiła Wam się naprawdę dobra oliwa. Tak proste rzeczy jak świeży chleb maczany w oliwie nie mają sobie równych. Ja moją oliwę kupuję w sklepie z greckimi specjałami. Pochodzi ona z wiejskiego gospodarstwa i jest dość mętna. Oliwę oczywiście trzymamy w ciemnej(...)butelki. Focaccia doskonale sprawdza się na kolację czy na spotkanie w gronie znajomych. Można z niej robić nawet kanapki. Drukuj Focaccia window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 saszetka suszonych drożdży (ja dałam 40 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 310 ml ciepłej wody 5 łyżek oliwy z oliwek 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli morskiej Na wierzch kilka gałązek świeżego
Mieszam w Garnkubochenków chleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio na obiad zamiast smażonych langoszy, upiekłam je w piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie
Ania gotujebochenków chleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio na obiad zamiast smażonych langoszy, upiekłam je w piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie
Ania gotujeszkl mąki u mnie kubek (300 ml) 3/4 szklanki mleka u mnie kubek (300 ml) 3,5 dag drożdży płaska łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżka oleju Przygotowanie Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Do mąki dodać sól i rozpuszczone drożdże w mleku. Zagniatając ciasto, dodać łyżkę oleju. Ciasto należy dobrze wyrobić, do momentu, aż będzie ,,rosło(...)zagnieść. Podzielić na części i rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na kształt placków. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15-20 min. Z tej porcji wyszło mi 5 chlebów średniej wielkości. Autor przepisu: Sylwia Artykuł Chlebki do kebaba pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisynajszybszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić chlebki do pieca, bez wyrastania. Możecie użyć dowolnej mąki, może to być 1kg zwykłej pszennej. Możecie dodać dowolne ziarna i/lub płatki owsiane i zawsze się uda. Przepis od Małgosi z bloga Wędrówki po kuchni :) 800g mąki pszennej typ 405 200g mąki pszennej graham typ 1850 14g drożdży instant
Smakołyki Asichleb z pestkami dyni i słonecznikiem jest mięciutki,sprężysty i bardzo pyszny. A jego przygotowanie łącznie z pieczeniem wynosi mniej niż 2 godziny. Do wypieku użyłam Mąki Szymanowskiej,Bio Pestek Dyni oraz Bio Słonecznika z Polskich Młynów.Produkty z tej firmy można zobaczyć tutaj < KLIK > SKŁADNIKI 450g mąki pszennej - ja użyłam Mąki Szymanowskiej 450ml ciepłej wody 7g drożdży
Mała w garnku mieszaZapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas krojenia. Składniki
Różowa kuchniaCzasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem
Dzieje kuchennej Wiewiórychleba to polecam Wam ten sposób. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo go Wam polecam, równomiernie się nagrzewa, nie przypala ciasta, nie opada ciasto w trakcie pieczenia, można ustawić z dokładnością co do minuty czas pieczenia. Łapcie przepis na to pyszne ciasto drożdżowe z borówkami i białą czekoladą ;-)))) SKŁADNIKI: - 400 g mąki pszennej tortowej - 7 g drożdży instant(...)cukru) - 1/2 szklanki mleka - 125 g masła + łyżka masła - 1/2 czekolady białej - 3/4 szklanki borówek amerykańskich (możesz też użyć innych owoców sezonowych choćby truskawek, czy porzeczki) WYKONANIE: Drożdże wymieszaj z mąką, jajka ubij trzepaczką z cukrem, podgrzej mleko w mikrofali lub rondelku. Mąkę wymieszaj z jajkami, ciepłym mlekiem i stopionym ciepłym (nie gorącym!) masłem. Zacznij wyrabiać ciasto
SMYKWKUCHNIchleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa! * SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży(...)letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 250 ml crème fraîche * 200 g wędzonego surowego boczku 1 duża biała cebula czarny pieprz * PRZYGOTOWANIE Drożdże rozpuść w ciepłej (niegorącej wodzie) wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Mąkę wymieszaj wraz z solą, a następnie wlej gotowy
Food SquareDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne
Bulliodrożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości. W czasie gdy chleb rośnie
Gotowanie...to proste !Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne
Bulliochleba i jestem zachwycona. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga zagniatania i właściwie to robi się prawie sam :) Zachęcam Was, bo wyszedł bardzo, bardzo, bardzo dobry :) A zapach w całym domu mmmm... ;) Keksówka mierzona u góry- 30cm x10cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki żytniej ( jeśli nie macie żytniej możecie dodać pszenną, też wyjdzie) 30g drożdży(...)wody łyżeczka cukru łyżeczka soli pół szklanki zmieszanych: ziaren słonecznika, kminku, czarnuszki i siemienia lnianego W ciepłej, ale nie gorącej wodzie mieszamy drożdże i cukier. Odstawiamy na kilka minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i zmieszane ziarna. Następnie zalewamy wszystko mieszaniną z drożdżami i wszystko razem mieszamy łyżką. Moje ciasto było dość rzadkie, dlatego
Czerwona PorzeczkaDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne
Bullio