Szkoła. Zaraz zaczynamy drugi tydzień roku szkolnego, a jest to wyjątkowy rok. Zmiana szkoły u Syncia, ósma klasa u Córci. Często ponad osiem godzin zajęć
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na domowe bułki z przedziałkiem. Mają chrupiącą skórkę i leciutkie puszyste wnętrze. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 6-7 sztuk Trudność przygotowania: łatwe
karolgotujeJeśli szukacie przepisów rodem ze Skandynawii to jest taki jeden blog pełen łakomych kąsków ze Szwecji, Finlandii ale i innych krajów. Pistachio
Dzieje kuchennej WiewióryDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z
Zrób to smacznieDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z
Zrób to smacznieAch zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie. Składniki: mąką 500 g typ
Różowa kuchniaMamy kochani Sobotę, a więc dziś święcimy nasze śniadanie Wielkanocne-powiedzmy. Taki oto koszyczek upiekłam, właściwie dwa mi wyszły. Jeden większy i jeden mniejszy.Każdego zachęcam
Różowa kuchniaDzisiaj zapraszam wpis z cyklu " Wypiekanie na śniadanie " w ramach, którego upiekłam cebularze z makiem. Zwykły cebularz z dodatkiem maku to znak Lubelszczyzny, mimo
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest na Rosz ha – Szana. Jej przypominający głowę kształt symbolizuje pełnię błogosławieństw na okrągły rok, oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień. Chleb challah- chałka żydowska Przepis podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click) W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach(...)łyżki cukru i ½ łyżki masła. Załączam link do instrukcji zaplatania okrągłej chałki: https://www.youtube.com/watch?v=u7D8PSBsy1M 2 1/2 szklanki ciepłej wody ( 250 m l) 1 łyżka suchych drożdży 7g ( 17 gr swiezych drozdzy ) 1/2 szklanki miodu ( 3 lyzki cukru ) 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego( 50 ml ) 4 jajka ( 1 + 1 roztrzepane
Mia Cucina SofietaCzas czytania: 4 min Truskawki co prawda już się kończą, ale mam nadzieję, że zdążycie jeszcze spróbować drożdżówek z ich dodatkiem. Jestem pewna, że kupicie je
SprawdzonaKuchnia.plzagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie(...)Przepis na ciasto pochodzi z cooking.nytimes.com Czas : przygotowanie – 10 minut plus i 1 godzina, na wyrośnięcie ciasta; pieczenie – 40 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : Łyżeczka suszonych drożdży Szklanka mąki 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania formy do pieczenia 5 łyżek wody 1/4 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Jajko Nadzienie : Kopiasta szklanka kiszonej kapusty
Niedzielny kucharzsobie sporo różnego rodzaju ziaren. Dla zdrowia dodałam suszoną jagodę goji, która świetnie smakuje w tego typu wypiekach. Bagietka jest dość ciężka i wilgotna, a jej ciasto przypomina klasyczne chleby żytnie. Ciasto na bagietkę przygotujecie w szybki i łatwy sposób, nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Przy formowaniu bagietek należy pamiętać o podsypaniu sporej ilości mąki, to znacznie ułatwi pracę, ponieważ(...)Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 320 g wody 40 g zakwasu 1 łyżka miodu 10 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych 140 g mąki żytniej typ 2000 70 g pszennej pełnoziarnistej 240 g mąki pszennej typ 650 30 g siemienia lnianego 40 g słonecznika 1 łyżka czarnuszki
SprawdzonaKuchnia.plciemnych mebli. Przejrzysta szyba pozwoli kontrolować wypieki, a jej czyszczenie jest niezwykle proste. System parowy, który jest tak naprawdę główną zaletą, sprawia, że wypieki są smaczne, mięsa soczyste, a chleby doskonale wypieczone. Blaszki z zestawu, to spełnienie moich marzeń- po ostatnich kilku latach korzystania z form ze strukturą sześcianu mam szczerą nadzieję, że czyszczenie tych będzie o niebo prostsze! Brakuje(...)naprawdę wystarczający i szczerze przyznaję, że przygotowywanie w nim posiłków i deserów, to czysta przyjemność! Składniki na 2 duże pizze Ciasto: 400g mąki pszennej 250ml letniej wody 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Biały sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku ¾ szklanki słodkiej 30% śmietanki Szczypta gałki
Kuchnia w czekoladzieBrak weny ostatnio miałam, leżałam pod kocykiem i tylko się objadałam.Dzisiejszego ranka stwierdziłam, że czas wracać do blogowania bo całkiem zdziczeje hihihi. Tak oto powstały
Różowa kuchniazagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie(...)Przepis na ciasto pochodzi z cooking.nytimes.com Czas : przygotowanie – 10 minut plus i 1 godzina, na wyrośnięcie ciasta; pieczenie – 40 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : Łyżeczka suszonych drożdży Szklanka mąki 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania formy do pieczenia 5 łyżek wody 1/4 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Jajko Nadzienie : Kopiasta szklanka kiszonej kapusty
Niedzielny kucharzCzy zastanawialiście się jak mogło by smakować śniadanie jakie Maryla podawała Ani Shirley na Zielonym Wzgórzu w niedzielny poranek? oglądając seriale i czytając książki zawsze mnie
Dzieje kuchennej WiewióryDomowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło w
Różowa kuchniaDziś przepis na bułki z mąki pszennej oraz żytniej razowej. Pyszna, chrupiąca skórka z ziarnami siemienia lnianego, w sam raz na śniadanko :) Do przygotowania bułek wykorzystałam
Zrób to smacznieNiebanalny pomysł na podanie żurku? Żurek w miseczkach chlebowych! :) Po wielu próbach udało mi się dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i
Czerwona Porzeczka