chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:330/420)

Brioszka 71

sklasyfikować? Ani to chleb, ani do końca ciasto. Pewne jest jedno, że to coś unikatowego i wyjątkowego. To rodzaj słodkiego pieczywa, które mimo pokaźnej ilości masła i jajek w przepisie, po upieczeniu jest lekkie, delikatne niczym piórko, subtelne i przepyszne. Brioszka nie lubi pośpiechu. Trzeba pozwolić jej właściwie wyrosnąć. Jak to z ciastem drożdżowym, powinna podwoić swoją objętość. Odwdzięczy się(...)również z wytrawnymi dodatkami. Składniki: (na 1 foremkę o długości 20 cm) 200 g mąki pszennej typ 550 120 ml ciepłego mleka 1 jajko 7,5 g świeżych drożdży 20 g cukru 4 g soli 50 g roztopionego masła do posmarowania wierzchu brioszki 1 jajko wymieszane z łyżką wody Przygotowanie : Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i 1 łyżką

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki maślane 82

temperatura wyrastania powyżej 24 st C. W takich otoczeniu bułki szybko urosną! Ciasto mieszam w robocie, ale można przygotować je ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli skorzystacie z maszyny do wypieku chleba to składniki na ciasto należy umieścić w misce według kolejności, jaką podaje producent maszyn. Nastawić na program wyrabiania i wyrastania. Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy z maszyny(...)Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 30 minutes Cook Time 18 minutes Total Time 48 minutes Servings 24 Author Anna Ingredients 230 g letniej wody 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 45 g miękkiego masła 1 średnie jajko 25 g cukru 13 g soli 28 g mleka w proszku 500 g mąki pszennej - tortowa Dodatkowo 4 łyżki

SprawdzonaKuchnia.pl
Indyjskie chlebki Naan 175

Chleb ten został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan. W języku perskim „naan” oznacza dosłownie „chleb”. Zgodnie z tradycją tego chleba się nie wałkuje, tylko rozciąga i rozklepuje. Jest miękki, puszysty, nie można porównać do do żadnego znanego nam w Polsce pieczywa, ale gwarantuję Wam, że go pokochacie. Najgorsze było(...)łyżeczka soli opakowanie suchych drożdży lub 15 g świeżych 60 ml ciepłego sojowego mleka (do drożdżowych polecam to z biedry słodzone) łyżka oleju roślinnego słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego 30 g czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego dodałam gałązkę świeżego rozmarynu/ale to tylko opcja Przygotowanie: Niezależnie od czego czy używasz świeżych czy suszonych drożdży to mleko powinno być

greenscarf
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 176

stopni piekarniku przez 30 minut.     Oliwki z  Ascoli  z tuńczykiem     Składniki:   300   g tuńczyka z puszki   30   g miękiszu chleba   pół cebuli   80   g parmezanu   starta skórka z ½ cytryny   1 mała marchewka   1 mała łodyga selera   1 średnie jajko   szczypiorek(...)mąki typu 00   1,5 g sproszkowanych drożdży   25 g gorzkiej czekolady    25 g migdałów   Sposób przygotowania:   Gotujemy mleko z masłem i dodajemy je do pokrojonego na kostki  Panettone . Całość dobrze mieszamy.   Schładzamy i dodajemy żółtka, mąkę i drożdże. Na końcu dodajemy ubite z cukrem białka.   Smarujemy masłem formy

SzczyptaSmaQ
Hiszpańskie precelki Pico 171

cukrem i ciepłą wodą rozpuścić i odstawić na 10-15 minut, aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek oraz sól, mieszamy. Mąkę łączymy z drożdżami i wodą, przez kilka minut wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut, aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt(...)ponownego wyrośnięcia. 4. Precelki przed włożeniem do piekarnika smarujemy woda i posypujemy solą lub białym sezamem. Czas pieczenia 10-12 minut, w temperaturze 200 C. Przepis inspirowany ,, Encyklopedią Chleba

Apetyczna babeczka
Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem 104

Szkoła. Zaraz zaczynamy drugi tydzień roku szkolnego, a jest to wyjątkowy rok.  Zmiana szkoły u Syncia, ósma klasa u Córci. Często ponad osiem godzin zajęć

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki z przedziałkiem 91

Przepis na domowe bułki z przedziałkiem. Mają chrupiącą skórkę i leciutkie puszyste wnętrze. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 6-7 sztuk Trudność przygotowania:  łatwe

karolgotuje
Skandynawskie buleczki cynamonowe 161

Jeśli szukacie przepisów rodem ze Skandynawii to jest taki jeden blog pełen łakomych kąsków ze Szwecji, Finlandii ale i innych krajów.  Pistachio  

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 142

Dziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z

Zrób to smacznie
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 201

Dziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z

Zrób to smacznie
Rwane bułeczki z poziomkami 134

Ach zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie. Składniki: mąką 500 g typ

Różowa kuchnia
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016 138

Mamy kochani Sobotę, a więc dziś święcimy nasze śniadanie Wielkanocne-powiedzmy. Taki oto koszyczek upiekłam, właściwie dwa mi wyszły. Jeden większy i jeden mniejszy.Każdego zachęcam

Różowa kuchnia
Cebularze z makiem 167

Dzisiaj zapraszam wpis z cyklu " Wypiekanie na śniadanie " w ramach, którego upiekłam cebularze z makiem. Zwykły cebularz z dodatkiem maku to znak Lubelszczyzny, mimo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 212

jest na Rosz ha – Szana. Jej przypominający głowę kształt symbolizuje pełnię błogosławieństw na okrągły rok, oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień.   Chleb challah- chałka żydowska Przepis podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click)   W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach(...)łyżki cukru i ½ łyżki masła. Załączam link  do instrukcji zaplatania okrągłej chałki: https://www.youtube.com/watch?v=u7D8PSBsy1M 2 1/2 szklanki ciepłej wody ( 250 m l)   1 łyżka suchych drożdży 7g ( 17 gr swiezych drozdzy ) 1/2 szklanki miodu   ( 3 lyzki cukru ) 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego( 50 ml ) 4 jajka   ( 1 + 1 roztrzepane

Mia Cucina Sofieta
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym 103

Czas czytania: 4 min Truskawki co prawda już się kończą, ale mam nadzieję, że zdążycie jeszcze spróbować drożdżówek z ich dodatkiem. Jestem pewna, że kupicie je

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania