Metoda pomiaru siły podnoszenia zakwasu

Metoda pomiaru siły podnoszenia zakwasu

Metoda pomiaru siły podnoszenia zakwasu

Taki eksperyment dzisiaj  🧐 .  Badanie siły podnoszenia ciasta przez zakwas, za pomocą kulki ciasta.  Kulka (8 g zakwasu + 3 g mąki) zagnieciona na szybko i umieszczona w słoiku z woda o T=30-32oC.  Czas wypłynięcia kulki określa siłę podnoszenia zakwasu czyli jego aktywność.  Im szybciej kulka wypłynie, tym bardziej aktywny zakwas. Metoda określania siły podnoszenia zakwasu: Zważ odpowiednią ilość zakwasu  i mąki.  - dla zakwasu o nawodnieniu 100% - 8 g zakwasu + 3 g mąk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.