chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:343/420)

Cebularz 194

cebule puszczą sok, dodać mak i olej.  Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła. Przygotowanie cebularzy: Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny. Pozostałe(...)miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut. Smacznego W kuchni Regionalnych Smaków gotowałam z: Alą nie-ład mAlutki Jackiem Przepisy na domowy ser i chleb Kamilą Ogrody Babilonu Magdą Konwalie w kuchni

Codziennik Kuchenny
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 113

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem       Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem to genialne

Kuchnia na wzgórzu
Grissini 171

Po emocjach minionego weekendu i przed tym, co ma się wydarzyć w tym tygodniu, przyda się wszystkim troszkę odpoczynku, chociażby to miała być sprawa jednego dnia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 213

Nie lubię jak wieje wiatr, przynosi niepokój, bezsenność i niemoc. Tak mam od lat. Dzisiaj w nocy wiało i wieje nadal, na szczęście świeci słońce dodające

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tebrikes -duńskie bułki maślane 163

mąki pszennej 50 g miękkiego masła 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 100 g bardzo miękkiego masła do posmarowania starty ser lub mak do posypania [ złoty len] Drożdże rozpuścić w mleku ,dodać mąkę. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Następnie  dodać resztę(...)zamknąć drzwiczki. Następnie od razu obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez około 12 minut. Studzić na kratce. Polecam obejrzeć ten filmik autorki bloga Uwaga Babcia piecze chleb - bardzo dokładnie wszystko opisane i pokazane jak robi się te pyszne bułeczki

Moje domowe kucharzenie
Mini pizza 101

Czas czytania: 2 min Mini pizza, takie wyszło zapotrzebowanie od dzieci, ma być pizza, ale malusieńka! Przyznam, że nie chciało mi się zagniatać typowego ciasta na

SprawdzonaKuchnia.pl
Małpi chlebek 90

Historia tego wypieku jest naprawdę niezwykła. Małpi chlebek, bo o nim mowa większość ludzi w dzisiejszych czasach w Stanach Zjednoczonych zna jako produkt amerykański, tymczasem w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pączki z jagodami (jagopączki) 126

świeżość. Oczywiście można nadziewać je dowolnie! Pączki z jagodami (16 sztuk): 600 g mąki pszennej typ 450-550 (ok. 3 i ¾ szklanki) 6 żółtek dużych jaj 30 g świeżych drożdży (+ 3 łyżki mleka i 1 łyżka mąki na zaczyn) ¾ szklanki mleka (190 ml) ⅓ szklanki śmietanki 30% (80 ml) ⅓ kostki masła (70 g) ⅓ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka spirytusu(...)drożdży. Rozcieramy je w szklance wraz z trzema łyżkami mleka i łyżką mąki na jednolitą pastę. Zostawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie do dużej misy (np. miksera) wsypujemy mąkę, drobny cukier, dolewamy kremówkę i dodajemy żółtka. Masło rozpuszczamy i do gorącego dodajemy zimne mleko – mieszania będzie lekko ciepła – taką wlewamy do misy. Wraz z wyrośniętymi drożdżami

Poezja smaku
Bułki z siemieniem 127

Czas czytania: 2 min Bułki z siemieniem lnianym to kolejny przepis do wypróbowania, a naprawdę warto! Bułki są wyborne, niesamowicie smaczne idealne na śniadanie lub podwieczorek

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka 156

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak

Trzeci talerz
Chlebek ziołowy odrywany przepyszny! :) - Thermomaster 2 134

Masło 70 g ( w temperaturze pokojowej) Bazylia i pietruszka świeża garść  Czosnek 1-2 ząbki Cebula mała Sól 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto, mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto(...)czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Piec ok 30 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Smacznego! Przygotowanie w robocie Thermomaster: Wszystkie składniki na ciasto dodać do dzbana robota. Wyrobić ciasto. 3 minuty/ obroty

Kulinarne przygody
Bezglutenowa kuchnia 152

pojęcia twierdzą, że dieta bezglutenowa to nie problem. Uważają, że zastąpienie produktów, czyli wymienienie w szafkach mąk, makaronów i innych rzeczy do spożycia to łatwizna, dodatkowo wystarczy kupować bezglutenowy chleb i poszukać rzeźnika, który nie dodaje glutenu do kiełbas. W tym miejscu jednak chcemy zauważyć, że nie jest to takie proste. Dieta bezglutenowa jest specyficzna i nie polega tylko(...)myśl diety bezglutenowej dostarczają składników odżywczych: Pizza 300g mąki bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej ½ opakowania drożdży instant 200 – 220 ml wody 1 – 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli ulubione bezglutenowe dodatki oregano sos pomidorowy ser żółty Do miski należy wrzucić mąkę i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy

Kuchcik gotuje
GRISSINI – włoskie paluszki chlebowe – idealna przekąska! 207

Do Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako

Ostra na Słodko
GRISSINI – włoskie paluszki chlebowe – idealna przekąska! 172

Do Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako

Ostra na Słodko
Bułeczki pszenno owsiane 103

Czas czytania: 2 min Pieczywo domowe to podstawa mojej kuchni i bardzo chciałabym zachęcić Was do pieczenia chleba i bułek w domu. Dla tych, którzy są na początku tej drogi, polecam zacząć od bułeczek! Dobrym początkiem mogą być bułeczki pszenno-owsiane, które są bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu co powinno zachęcić Was do upieczenia. Bułka jest sycąca dzięki płatkom(...)Prep Time 30 minutes Cook Time 16 minutes Total Time 46 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 320 g mąki pszennej tortowej 60 g płatków owsianych 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 1/2 łyżeczki soli 20 g miękkiego masła 200 ml mleka 20 g miodu Dodatkowo płatki owsiane do posypania bułek 1 jajko Instructions Do miski miksera przesiać

SprawdzonaKuchnia.pl