chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:343/420)

Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 322

dziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni.   I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)piekarnictwie jako całkowicie naturalny polepszacz pieczywa. W piwie przyśpieszają proces scukrzania zacieru oraz poprawiają jego parametry odfermentowania. W piekarnictwie natomiast przyspieszają rozbijanie skrobi na cukry, które z kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie fermentacji ciasta. Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka.   Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach

Karo in the Kitchen
Półbagietka 76

Dzisiaj chcieliśmy zaprezentować Wam przepis na półbagietki. Czyli na bagietki, tylko takie trochę krótsze. Nie takie klasyczne długaśne francuskie bułki, tylko na takie połóweczki, 30 cm

Marder&Marder Manufacture
Bułki do hot dogów 173

łyżki cukru kokosowego 1 łyżeczka soli 1 jajko Do posmarowania 1 jajko 1 łyżka mleka złoty i czarny sezam Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzać dodać łyżeczkę cukru kokosowego, drożdże, wymieszać i pozostawić żeby zrobił się zaczyn. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać(...)minut. Ostudzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Trzaski w kuchni Razem ze mną  piekły: Dorota –  Moje małe czarowanie Szóste Niebo Jacek – Przepisy na domowy ser i chleb Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi Marzena –  Zacisze kuchenne Agata – Pożeracze czasu Joanna – Rodzinna kuchnia Monika – Z Chaty Na Końcu Wsi Edyta - Pasja smaku  Alina - Ala piecze i gotuje

Ala piecze i gotuje
Chałka na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia w kolejnej odsłonie 175

Dawno nie piekłam korzystając z receptur zaczerpniętych z bloga Kuchennymi Drzwiami . Anna co miesiąc proponuje wspaniałe wypieki ale nie zawsze mam czas by je wypróbować. Tym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Greckie chlebki pita – miękkie i elastyczne, bez kieszonek 366

Pita to nie tylko charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Te są w typie greckim – zostają elastyczne, świetnie nadają

Karo in the Kitchen
Drożdżówki z dżemem malinowo-truskawkowym (bardzo pulchne) 531

Do drożdżówek podchodziłam jak do jeża, no ale czas było się i z tym rodzajem ciasta zmierzyć. Przepis ten przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to kolejny

IMPRESJA SMAKU
Pizzerki ze szpinakiem, gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim 167

wykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty, ani pomysłu, a przy okazji na zjedzenie czegoś ciepłego i smacznego to pizza. Bo kto zje chleb z gorgonzolą lub ze szpinakiem? Do tego pomarszczony pomidor i przywiędły niedźwiedzi czosnek? Nie brzmi apetycznie, prawda? Ale pizza... O, tej nikomu nie trzeba proponować 2 razy. I choć(...)drożdży łyżeczka cukru ok. 150 ml ciepłej wody (dolewamy stopniowo) sól,  1 łyżka oliwy z oliwek Na obłożenie: oliwa z oliwek do posmarowania ser gorgonzola w kawałkach 100 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego  2-3 pomidory pokrojone w kostkę czosnek niedźwiedzi grubo pokrojony oregano, pieprz czarny, zioła prowansalskie do przyprawienia 1. Drożdże rozkruszamy do miski, rozpuszczamy

Kuchnia Prezydentowej
Chleb razowy z jabłkiem i cydrem 157

cydru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy(...)minut. Blachę (lub kamień do pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę z piekarnika przekładam chleb i wstawiam do pieca) Piekarnik zaparować. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę na 210 C i pieczemy jeszcze ok 30- 40 minut. Chlebek upieczony pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk

Delicious Titbits
10 pomysłów na FIT śniadanie i kolację 66

Osobiście nie ruszam się z domu, bez zjedzenia śniadania i nie zasnę bez spożycia kolacji. Lubię przede wszystkim owsiankę, twarożek, koktajle, omlety czy dania z jajek z kromką domowego chleba. Poniżej znajdziesz moje pomysły na FIT śniadania i kolacje, które wcale nie są pracochłonne. 1 – twarożek z … ogórkiem kiszonym Twarożek to bardzo proste i szybkie śniadanie lub kolacja(...)pudrem lub posmarowane ulubionymi dodatkami (dżem, powidła, masa czekoladowa, miód). Moje pomysły na placuszki znajdziesz poniżej: racuchy na kefirze placuszki z twarogiem i borówkami puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży tradycyjne racuchy drożdżowe puszyste pancakes . Placuszki z kaszy manny dla dzieci i dorosłych 9 – gofry Gofry to z pewnością ulubione danie dla dzieci. Moje szkraby bardzo lubię gofry

Ania gotuje
Jajecznica z pomidorem 183

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki ze śliwkami 98

Czas czytania: 3 min Macie ochotę na drożdżówki ze śliwkami? Nastała późna jesień i nie jest już nie taka ciepła i słoneczna jak jeszcze kilka dni

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 157

kształt i dzięki temu dobrze wyrabia ciasto w trakcie zagniatania. Ponadto robot ma wytrzymały silnik, dzięki czemu bez problemu poradził sobie z trudnym zadaniem, jakim jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy - ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza(...)kaparami - krok po kroku na You Tube Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa - Przepis Składniki / na 1 pizzę dla 2 osób: na ciasto: 3-4 g (1/2 saszetki) suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 150 ml ciepłej wody 250 g mąki orkiszowej 1 łyżka siemienia lnianego lub innych ziaren 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy extra virgin dodatki: 1 puszka

Chilli Czosnek i Oliwa
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ 180

Twarożek do chleba, to coś co przygotowuję w swoim domu bardzo często. Wolę taki swój, domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz świeżymi ziołami i warzywami. Ta wersja jest akurat ze szczypiorkiem i papryką czerwoną. I oczywiście polecam z czystym sumieniem. Prostota czasem okazuje się najlepsza J SKŁADNIKI: -  ok. 400 g sera białego niemielonego ( może(...)pokroić w drobną kostkę. Dodać do twarożku. Dodać jogurt, sporo soli i pieprzu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Całość dobrze wymieszać. Ps. Bułeczki są mojej roboty. Proste, bez drożdży, na bazie sody. Robi się je w 5 minut. PRZEPIS NA DOMOWEBUŁECZKI NA BAZIE JOGURTU I SODY OCZYSZCZONEJ

Calzonella.com
Drożdżowy chleb bez zagniatania 180

łyżkę z przygotowanej mąki. Kruszymy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin(...)naczynie i umieszczamy w nim ciasto łączeniem do góry. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15- 20 minut aż chleb ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) Chleb inspirowany jest przepisem ze strony ' Przepis na chleb

My Culinary Art
CHLEB DYNIOWY Z PESTKAMI DYNI 107

Sezon na dynię w pełni, więc zachęcam Was do skorzystania z przepisu na dyniowy chlebek z pestkami dyni. Puszysty, miękki, o cudownym słonecznym kolorze. Idealny na

Zrób to smacznie
Pszenne bułki z makiem 167

Puszyste, wspaniałe bułki na śniadanie , pszenne bułki z makiem. Zazwyczaj posypuję bułki makiem ale tym razem dodałam mak do środka. Bułki są niesamowite…mocno makowe

codojedzenia
Drożdżowe ciasto baobab z cynamonem i syropem klonowym 173

Jak na prawdziwą maniaczkę drożdżówek przystało musiałam wypróbować ten przepis. Zaciekawił mnie wygląd drożdżówki a na cynamonowe wypieki mam ochotę chyba zawsze ;) Wyszło naprawdę bosko! Delikatne

Mienta blog