żółtym serem to wypiek, który gościł na moim stole w ubiegły weekend. Jak już wspominałam nie raz, jestem zagorzałym fanem domowego pieczywa i robię je naprawdę często. Zarówno bułki, chleb, słodkie drożdżówki pochodzą najczęściej z mojego piekarnika, aniżeli z półki sklepowej. Pieczywo , które wypiekam w domu bazuje na różnych mąkach, ale mąka często nie jest jedynym składnikiem, który ma znaczenie(...)się one do chlebka. Po starciu cukinii na tarce, zabrałam się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe , na którym robiłam tenże chlebek to typowe ciasto na mące, wodzie, oliwie, drożdżach, soli i odrobinie cukru. Jak zawsze, drożdże najpierw rozpuściłam w wodzie, dałam im chwilę na wyrośnięcie, po czym połączyłam je z pozostałymi składnikami. Tartą cukinię, ser oraz pesti
MeCooksBułeczki jogurtowe Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta
Blog z ApetytemJeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczkaKolejny weekend spędzany w mieszkaniu oznacza pieczenie kolejnego chleba. Dziś kolej na orkisz z dodatkiem nasion amarantusa, a dla urozmaicenia smaku i wyglądu - nasiona czarnuszki. Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki orkiszowej 80 g amarantusa czubata łyżka otrębów owsianych łyżeczka czarnuszki(...)papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodzieCzas czytania: 2 min Miały być jagodzianki, ale okazało się, że jagody zniknęły! Ciasto już pięknie wyrosło… i co tu włożyć do środka, czy może
SprawdzonaKuchnia.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rwany chlebek czosnkowy z ziołami to nic innego jak klasyczny, domowy chleb pieczony z masłem z dodatkiem czosnku i przypraw ziołowych. Świetnie smakuje jeszcze ciepły. Będzie idealnym dodatkiem do grilla i różnego rodzaju sałatek. Rwany chlebek czosnkowy z ziołami wygląda bardzo efektownie ze względu na swoją harmonijkową strukturę. Możemy upiec go także w okrągłej blaszce, dzięki czemu(...)przekąską na różnego rodzaju imprezy, grille, a nawet na święta. PRZEPIS NA DOMOWY CHLEBEK CZOSNKOWY Z ZIOŁAMI Składniki: Ciasto: 1100 g mąki pszennej 3 szklanki ciepłej wody 90 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 7 łyżeczek oliwy Nadzienie czosnkowo – ziołowe: 120 ml oliwy pęczek posiekanej natki pietruszki pęczek posiekanego koperku łyżka ziół prowansalskich łyżka majeranku
Przepiski.plNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenTen placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007
potrawyregionalneu0142y\u017ceczki soli,\r","p\u00f3l \u0142y\u017ceczki cukru,\r","1 jajko,\r","ziarenka (np. siemie lniane, s\u0142onecznik)."],"name":"Bu\u0142ki pszenne dro\u017cd\u017cowe","recipeCategory":"chleby, inne","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT0H40M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, wod\u0119, olej, dro\u017cd\u017ce, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Zarobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107 na 9 cz\u0119(...)przygotowania: 40 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y Porcje: 9 bułek Składniki: 450g mąki pszennej, 280g ciepłej, przegotowanej wody, 40g oleju, 1 saszetka suszonych drożdży lub 30g świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, pól łyżeczki cukru, 1 jajko, ziarenka (np. siemie lniane, słonecznik). Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej, drożdże, sól i cukier wymieszać. Zarobić ciasto. Podzielić
Bardzo Gruby Smokzisiaj zabieram Was w podróż do Gruzji, a dokładniej do górzystej Adżarii. Chaczapuri to wolnym tłumaczeniu "chleb z twarogiem" i duma każdej gruzińskiej gospodyni. Ten prosty wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu(...)się inaczej. Danie gorąco polecam podać wraz z gruzińskim winem i już prawdziwa uczta będzie gotowa. * SKŁADNIKI na 4 porcje Chaczapuri adżarskie: 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 4 żółtka 1 łyżeczka soli 600 g sera imeruli lub 200 g fety, 200 g bryndzy
Food SquareTakie bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem to marzenie, pięknie wyglądają, ale co ważniejsze jeszcze lepiej smakują. Bagietka powstała przez przypadek i muszę powiedzieć, że takie przypadki są najsmaczniejsze, miałam piec chleb, ale pomyślałam, a może by tak upiec bagietkę lub bułki? Tak dopasowałam składniki ciasta, aby można było uformować zgrabne bagietki. Bagietka pachnie niesamowicie, jest wilgotna w środku z pysznymi ziarenkami(...)ciasto właściwe 200 g wody 5 g cukru 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 13 g soli morskiej 80 g nasion słonecznika 50 g mąki pszennej zwykłej 1 szczypta suchych drożdży Instructions Wodę w temperaturze pokojowej, zakwas i mąki umieścić w misce, wymieszać łyżką, miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Następnego dnia, dodać pozostałe składniki
SprawdzonaKuchnia.plWczoraj pisałam, że w taką pogodę nie chcę nawet myśleć o włączeniu piekarnika. A dziś proszę - świeżutkie bułeczki na śniadanie;) Są mięciutkie, puszyste, z charakterystycznym smakiem
Obiad gotowystronie: https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, mało słodkie, więc nie mdlące i można je posypać cukrem pudrem. Idealne dla dzieci i dorosłych(...)lodówki na czas przygotowania ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i śmietanę i roztarłam na jednolitą masę. Mąkę tortową wsypałam do drugiej, dużej miski. Dodałam pokrojony na kawałki smalec i roztarłam do uzyskania okruchów. Następnie dodałam resztę składników, czyli: proszek do pieczenia, jajka i drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną. Z podanych składników zagniotłam
Waniliowe ImprowizacjeMasło orzechowe w słodkim wypieku. Pasuje? No pewnie, że tak! :) Masło orzechowe użytkuję w mojej kuchni często. Głównie w postaci posmarowanych nim szczodrze kanapek . Uwielbiam pajdę świeżego chleba z solidną dawką tej orzechowej przyjemności :) Zdarza się również, że smarowidło to dodaję do ciast i ciasteczek jako nadzienie , składnik masy głównej , czy krem smakowy . Rzadsze jest(...)pistacjami i kamyczkami czekoladowymi - i tak oto jestem w kulinarnym niebie! :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek
Grunt to przepis!smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 200 g mąki i ¾ szklanki mleka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Mąkę przesiać. Jajo i żółtka utrzeć z resztą cukru(...)formować kule, nieco spłaszczyć i również odkładać na stolnicę. Przygotowane pączki przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 25-30 minut. Tłuszcz podgrzać, wrzucić kawałek chleba lub bułki. Jeżeli szybko wypłynie i zrumieni się w ciągu 45 sekund -1 minuty, tłuszcz jest dobrze nagrzany. Warto też kontrolować temperaturę termometrem cukierniczym (powinna być pomiędzy 170-180°C) . Smażyć
Pełny talerz