chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:356/420)

Szybkie bułki śniadaniowe 145

nawet o śniadaniu myśleć nie miałem czasu. Aż przyszła godzina ósma, tak mniej więcej, i zaczęło mi burczeć w brzuchu. Idę więc do kuchni, a tam ani kawałka chleba. Nic, posucha zupełna. Zorientowałem się, że dobrze nie jest. Pal licho, że sam nie zjem. Przeżyję. Ale za jakąś godzinę z kawałkiem wstanie Madzia i się zacznie... Już bym wolał odbębnić(...)robić? Po prostu wymyśliłem szybkie bułki śniadaniowe. Okazały się pyszne. Madzia chwaliła :) 300 g mąki pszennej 150 ml wody 90 g aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę

Marder&Marder Manufacture
Bułki poznańskie na podmłodzie wg Aleex 84

Uwielbiam, jak dom pachnie chlebem. Piekę go systematycznie, ale w weekend, kiedy mam więcej czasu, oprócz chleba, w mojej kuchni pojawiają się też bułki. Różne bułki. Czasami piekę rustykalne, innym razem wiejskie, a ostatnio upiekłam bułki poznańskie z bloga Oli. Trzeba im poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto, bo bułeczki wychodzą wzorcowe. Są pyszne – z miękkim, dobrze wyrośniętym miąższem(...)tygodniu.   Skladniki (na 10 sztuk po 100 g każda):   Podmłoda:  • 100 g mąki pszennej bułkowej T 650  • 100 g letniej wody  • szczypta drożdży instant  Ciasto właściwe:   • cała podmłoda  • 500 g mąki T650   • 300 g wody  • 3 g drożdży instant  • 10 g soli  Sposób przygotowania :  1. Przygotować

W mojej kuchni
Ziołowe paluszki chlebowe 59

Potrzebowaliśmy jakiejś przekąski na weekend. Bo mamy taki zwyczaj, że w każdy sobotni wieczór siadamy sobie, odpalamy w telewizji jakiś kanał ze starą muzyką (ale taką

Marder&Marder Manufacture
Bułki do hamburgerów 55

Domowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne

Wypieki i Rumieńce
Bułki rustykalne wg Aleex 87

wody  • 1/8 łyżeczki drożdży instant  Ciasto właściwe:   • 355 g mąki pszennej chlebowej typ 750  • zaczyn poolish - całość  • 135 g letniej wody  • 15 g soli  • 4 g drożdży instant  Sposób przygotowania:   1. Poprzedniego dnia wieczorem przygotować zaczyn polish: drożdże połączyć z wodą, dodać mąkę i wymieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta(...)wyrabiania zastosować technikę autolizy: do misy miksera włożyć wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i drożdży. 4. Mieszać na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia się składników. 5. Przykryć miskę folią i odstawiać na 30 minut. 6. Po tym czasie dodać drożdże i sól i ponownie wymieszać na drugiej prędkości miksera przez 7-8 minut. Ciasto powinno być

W mojej kuchni
Paluszki z kminkiem – kuchnia podkarpacka 100

stają braki w wyposażeniu kuchennym. I tu na pierwszym miejscu z pewnością trzeba wymienić piec kaflowy, jako „sprzęt” bez którego trudno zrobić placki pieczone na blasze, czy prawdziwy wiejski chleb. Te niedostatki zazwyczaj łatwo zastąpić współczesnymi sprzętami, jednak smak podpowiada nam, że „to nie to samo”. Prawdopodobnie już nigdy nie przekonamy się jak smakują oryginalne paluszki z kminkiem Pani Jadwiga(...)podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki z kminkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g mąki pszennej 300 g masła 2 jajka 15 g drożdży 50 ml gęstej śmietany 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy do nich śmietanę i mieszamy. Masło siekamy z mąką, po czym dodajemy jajka, drożdże

Trzeci talerz
BUŁECZKI POMIDOROWE SMAŻONE NA PATELNI 120

tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu. Jak przypominam sobie dzieciństwo to pamiętam poranek pachnący chlebem w piekarniku. Staram się aby teraz mojej rodzinie dawać to co ja miałam. Dom pachnący chlebem i chrupiącą skórką. Przygotowałam więc tradycyjne bułki ale zamiast upiec ciasto usmażyłam je na patelni grillowej pod przykryciem. Bułki przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego Wielkopolski . Olej rzepakowy polecany jest(...)wzrok czy naczynia krwionośne.   Składniki: 1/2 kg mąki chlebowej 100 g koncentratu pomidorowego 270 ml letniej wody 40 g drożdży świeżyc duża szczypta bazylii 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego  Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy z drożdżami i odstawiamy na bok. Mąkę, koncentrat pomidorowy

Kuchnia w oparach
Chlebki pieczone na grillu. 141

Jeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i

Izabelawkuchni
Bułki do hamburgerów 196

Domowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne

Wypieki i Rumieńce
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 129

dowolnym momencie i dowolnym miejscu.  Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco(...)więcej w tej kwestii na Crust&Dust czy chociażby tu: How Do You Eat Your Bagel? . Niniejszym czuję się uświadomiona :) Składniki na 12 sztuk bułeczek: ZACZYN: 20g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" CIASTO: 500g mąki pszennej - u mnie typ 650 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 1 łyżka oleju

Grunt to przepis!
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 122

wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny. Puszyste i delikatne w środku, ale z twardą, chrupiącą skórką zewnątrz. Ciężkie, ale nie zbite – chleby idealne. Dziś jednak nie na chleb Was zapraszam, a na fantastyczne drożdżówki! Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu. Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających(...)Twojej spiżarni. http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * maka pszenna – 650 g * drożdże świeże – 35 g * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki * masło min. 82% – 100 g * mleko 3,2% – 250 ml * cukier drobny – 100 g * jajko

Ostra na Słodko
Pizza 176

coś całkowicie przeciwnego... O, zła ja :] Żeby oczyścić troszeczkę sumienie, napiszę Wam teraz jak wyglądały niegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru(...)niedozwolona, jakby się mogło wydawać :] Pizza (przepis na dwie pizze) 500g mąki pszennej 40g drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliw puszka pomidorów przyprawy (pieprz, sól, bazylia, papryka ostra i słodka) ulubione dodatki Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i czterema łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 163

mąki owsianej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub mniej, jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu(...)godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybkie bułki krojone 65

Szybkie bułki krojone. Nazwałem je tak, bo są szybkie (w miarę) i są krojone. No oczywista oczywistość, prawda? Bo było to tak, że było już dość

Marder&Marder Manufacture
Focaccia barese/pugliese (ciasto z dodatkiem ziemniaków i semoliny) 76

Focaccia barese, to wyśmienite pieczywo, typowe dla Apulii. Sporządzane jest z prostego ciasta na bazie mąki pszennej,  mąki z dwukrotnie zmielonej semoliny (pszenicy twardej durum

Przepisy na domowy ser i chleb