już zdarza nam się poszaleć to zajadamy się świeżą kromką z masełkiem i np. domowymi powidłami (kto by pogardził, już robię się głodna;) Kiedy piekę domowe chleby lub bułeczki to najczęściej jest to wtedy gdy mamy rodzinną domową biesiadę, spotkanie ze znajomymi lub po prostu gdy zwyczajnie mamy ochotę na świeżą ciepłą bułę (z czymś:) Zazwyczaj piekę już(...)dodatkiem chrzanu i ogórkiem kiszonym? (brzmi jak dobry wiejski stół;) Zatem do dzieła.. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1/4 łyżeczki drobnej soli łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie biały) około szklanki tartego żółtego sera 1 małe jajko do posmarowania bułek wymieszane z 1 łyżką mleka mak do posypania - może
Zasmakuj Kuchninawet o śniadaniu myśleć nie miałem czasu. Aż przyszła godzina ósma, tak mniej więcej, i zaczęło mi burczeć w brzuchu. Idę więc do kuchni, a tam ani kawałka chleba. Nic, posucha zupełna. Zorientowałem się, że dobrze nie jest. Pal licho, że sam nie zjem. Przeżyję. Ale za jakąś godzinę z kawałkiem wstanie Madzia i się zacznie... Już bym wolał odbębnić(...)robić? Po prostu wymyśliłem szybkie bułki śniadaniowe. Okazały się pyszne. Madzia chwaliła :) 300 g mąki pszennej 150 ml wody 90 g aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę
Marder&Marder ManufactureUwielbiam, jak dom pachnie chlebem. Piekę go systematycznie, ale w weekend, kiedy mam więcej czasu, oprócz chleba, w mojej kuchni pojawiają się też bułki. Różne bułki. Czasami piekę rustykalne, innym razem wiejskie, a ostatnio upiekłam bułki poznańskie z bloga Oli. Trzeba im poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto, bo bułeczki wychodzą wzorcowe. Są pyszne – z miękkim, dobrze wyrośniętym miąższem(...)tygodniu. Skladniki (na 10 sztuk po 100 g każda): Podmłoda: • 100 g mąki pszennej bułkowej T 650 • 100 g letniej wody • szczypta drożdży instant Ciasto właściwe: • cała podmłoda • 500 g mąki T650 • 300 g wody • 3 g drożdży instant • 10 g soli Sposób przygotowania : 1. Przygotować
W mojej kuchniPotrzebowaliśmy jakiejś przekąski na weekend. Bo mamy taki zwyczaj, że w każdy sobotni wieczór siadamy sobie, odpalamy w telewizji jakiś kanał ze starą muzyką (ale taką
Marder&Marder ManufactureDomowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne
Wypieki i Rumieńcewody • 1/8 łyżeczki drożdży instant Ciasto właściwe: • 355 g mąki pszennej chlebowej typ 750 • zaczyn poolish - całość • 135 g letniej wody • 15 g soli • 4 g drożdży instant Sposób przygotowania: 1. Poprzedniego dnia wieczorem przygotować zaczyn polish: drożdże połączyć z wodą, dodać mąkę i wymieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta(...)wyrabiania zastosować technikę autolizy: do misy miksera włożyć wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i drożdży. 4. Mieszać na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia się składników. 5. Przykryć miskę folią i odstawiać na 30 minut. 6. Po tym czasie dodać drożdże i sól i ponownie wymieszać na drugiej prędkości miksera przez 7-8 minut. Ciasto powinno być
W mojej kuchnistają braki w wyposażeniu kuchennym. I tu na pierwszym miejscu z pewnością trzeba wymienić piec kaflowy, jako „sprzęt” bez którego trudno zrobić placki pieczone na blasze, czy prawdziwy wiejski chleb. Te niedostatki zazwyczaj łatwo zastąpić współczesnymi sprzętami, jednak smak podpowiada nam, że „to nie to samo”. Prawdopodobnie już nigdy nie przekonamy się jak smakują oryginalne paluszki z kminkiem Pani Jadwiga(...)podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki z kminkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g mąki pszennej 300 g masła 2 jajka 15 g drożdży 50 ml gęstej śmietany 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy do nich śmietanę i mieszamy. Masło siekamy z mąką, po czym dodajemy jajka, drożdże
Trzeci talerztradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu. Jak przypominam sobie dzieciństwo to pamiętam poranek pachnący chlebem w piekarniku. Staram się aby teraz mojej rodzinie dawać to co ja miałam. Dom pachnący chlebem i chrupiącą skórką. Przygotowałam więc tradycyjne bułki ale zamiast upiec ciasto usmażyłam je na patelni grillowej pod przykryciem. Bułki przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego Wielkopolski . Olej rzepakowy polecany jest(...)wzrok czy naczynia krwionośne. Składniki: 1/2 kg mąki chlebowej 100 g koncentratu pomidorowego 270 ml letniej wody 40 g drożdży świeżyc duża szczypta bazylii 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy z drożdżami i odstawiamy na bok. Mąkę, koncentrat pomidorowy
Kuchnia w oparachJeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i
IzabelawkuchniDomowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne
Wypieki i Rumieńcedowolnym momencie i dowolnym miejscu. Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco(...)więcej w tej kwestii na Crust&Dust czy chociażby tu: How Do You Eat Your Bagel? . Niniejszym czuję się uświadomiona :) Składniki na 12 sztuk bułeczek: ZACZYN: 20g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" CIASTO: 500g mąki pszennej - u mnie typ 650 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 1 łyżka oleju
Grunt to przepis!wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny. Puszyste i delikatne w środku, ale z twardą, chrupiącą skórką zewnątrz. Ciężkie, ale nie zbite – chleby idealne. Dziś jednak nie na chleb Was zapraszam, a na fantastyczne drożdżówki! Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu. Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających(...)Twojej spiżarni. http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * maka pszenna – 650 g * drożdże świeże – 35 g * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki * masło min. 82% – 100 g * mleko 3,2% – 250 ml * cukier drobny – 100 g * jajko
Ostra na Słodkocoś całkowicie przeciwnego... O, zła ja :] Żeby oczyścić troszeczkę sumienie, napiszę Wam teraz jak wyglądały niegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru(...)niedozwolona, jakby się mogło wydawać :] Pizza (przepis na dwie pizze) 500g mąki pszennej 40g drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliw puszka pomidorów przyprawy (pieprz, sól, bazylia, papryka ostra i słodka) ulubione dodatki Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i czterema łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki owsianej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub mniej, jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu(...)godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodzieSzybkie bułki krojone. Nazwałem je tak, bo są szybkie (w miarę) i są krojone. No oczywista oczywistość, prawda? Bo było to tak, że było już dość
Marder&Marder ManufactureFocaccia barese, to wyśmienite pieczywo, typowe dla Apulii. Sporządzane jest z prostego ciasta na bazie mąki pszennej, mąki z dwukrotnie zmielonej semoliny (pszenicy twardej durum
Przepisy na domowy ser i chlebPita to okrągłe płaskie placki przygotowane z mąki pszennej i usmażone na suchej patelni (lub upieczone w piekarniku). Podczas smażenia z ciasta tworzy się charakterystyczna kieszonka
Zasmakuj KuchniChleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam. Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki. Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym(...)bułek po ok. 90 g każda) 160 g zaczynu 350 g mąki pszennej razowej 160 g wody o temp. 24-25 stopni 25 g oliwy 10 g świeżych drożdży 12 g soli 20 g upieczonych ząbków czosnku 7 g słodu pszenicznego Przygotowanie zaczynu: Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać wodę i mąkę. Składniki zaczynu dokładnie wymieszać
Codziennik KuchennyBrioszka z morelowym nadzieniem Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się
Aromatyczne Podróże