Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowe bułeczki, mleczne, maślane, idealne na słodkie śniadanie. Bułeczki s ą bardzo
La grande e la piccola cuocaChlebek Naan pyszny dodatek do dań kuchni indyjskiej Uwielbiam hinduską kuchnię, te wszystkie przyprawy, zapachy, kolory, smaki. Chlebek Naan to zawsze obowiązkowe danie przy odwiedzinach w
Kuchnia na wzgórzuOd dawna za mną chodził ten przepis. Na grupach związanych z Thermomixem przewijał się teraz, w okresie grillowym praktycznie codziennie. Dlatego i ja postanowiłam skorzystać z
Gotowanie z pasjąproduktów z farmy na ryneczek. Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki(...)lodówki na jeden dzień – po tym czasie całość zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie gotowa do użytku. Crème fraîche możecie przechowywać ponad tydzień w lodówce. 2. CIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy w misce, dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy do powstania płynnej masy. Dolewamy do tego letniej wody (nie może być zbyt ciepła bo zabije drożdże, ok. 30-35 stopni
Nerds KitchenJajko, żółtka ucieramy z cukrem na baaaardzo puszystą masę – ok 10 min najapierw na wolnych, potem na wysokich obrotach. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier waniliowy. Dodajemy drożdże oraz masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok 10 min. Ciasto będzie dość lepkie. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto(...)każdej strony. Pączki wyrażnie staną się lżejsze, że tak powiem Osuszamy pączki na ręczniczku papierowym. Artykuł Pyszne pączki z marmoladą pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuczemu bym miała nie spróbować upiec zdrowego pieczywa? :) przecież kiedyś nasze Mamy, Babcie i Prababcie nie miały takich nowoczesnych urządzeń, tylko z reguły piec kaflowy i piekły przepyszne chleby! Na początek przygodę z pieczywem zaczęłam od bułeczek typu kajzerki. Przepis miałam w swoim roboczym przepiśniku i właśnie przyszedł na niego czas. I przyznam szczerze - tak dobrego pieczywa nie jadłam(...)lekko ciepłej) 3 łyżki mleka 3 i 3/4 szkl. mąki 20 g drożdży 50 g masła extra (1/4 kostki) + 25 g do posmarowania przed pieczeniem 2 średniej wielkości jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli (płaska) Sposób przygotowania: Do miski wlewamy wodę i mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i sól i dokładnie rozpuszczamy składniki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kolorowy PrzepisownikProste bułeczki śniadaniowe. Przepis na najprostsze bułki. Proste bułeczki śniadaniowe Proste bułeczki śniadaniowe - przepadniecie jak skorzystacie z przepisu! Nigdy nie piekłam bułek, ale pomyślałam
Z Kuchni Do KuchniBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające
Szczęśliwa kuchniaBagietki z nadzieniem z prawdziwków i pieczarek. FARSZ : - 500 g pieczarek - 300 g prawdziwków - 3 średnie cebule - 3 liście laurowe - pieprz czarny, sól - olej do smażenia
Pasje JolkiUwielbiam Święta, jeżeli mogę je spędzić z ludźmi, którzy są mi życzliwi, i którzy uśmiechają się do mnie szczerze. Ten czas powinien być czasem radosnym i
dom-agi.plBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comparze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę (wyszło prawie 500 g), 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto(...)posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut (sugeruję 25 minut) . Bułki wspólnie wypiekali autorzy blogów: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego, 100 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki cukru, 250 ml wody, 1 łyżeczka całego kminku, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy sól, kminek, pieprz, ser, siemie lniane i całość dokładnie(...)szerokości, dzięki temu będzie można chlebek kroić w cienkie, równe paski. Wierzch ciasta, spryskujemy bądź smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, podkręcamy do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Smacznego
Moniki SmakołykiTym razem mam dla Was coś naprawdę ekstra! Pyszny chlebek dyniowy. Koniecznie musi zagościć w Waszym menu jesienią. Możemy zajadać go zarówno na słodko jak i
Natka PietruszkiDzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane
Wyprawy kulinarne