chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:358/420)

Makowiec 104

Czas czytania: 3 min Makowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpety wegetariańskie 88

Czas czytania: 3 min Dawno, dawno temu, kiedy byłam mięsożercą, miałam swoją ulubioną potrawę. Były to pulpety w stylu włoskim, które dziś prezentuję w wersji wegetariańskiej

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z pieczarkami 91

Czas czytania: 3 min Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 156

ociepli od piekarnika :P Co prawda ja dziś nie mam w planach drożdżówek, ale najzwyklejszą na świecie tartę z rabarbarem, mam ogromną ochotę upiec. Zwłaszcza, że przyjeżdża Mama piec chleb w takim piecu opalanym drzewem, którego wieki nie jedliśmy, więc pasuje mieć coś na słodko do jutrzejszej kawki ;) Oczywiście jak wyjdzie i będzie się nadawać do zdjęć, to i przepis(...)500g mąki pszennej tortowej 100g roztopionego, przestudzonego masła 25g świeżych drożdży 3 łyżki cukru Szczypta soli Karmelizowany rabarbar: 500g rabarbaru 1 łyżka wody 100g cukru Kruszonka: 80g masła 160g mąki pszennej 80g drobnego cukru kryształu Dodatkowo jedno małe jajko do smarowania drożdżówek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże mieszamy z cukrem, ½ szklanki mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Słodka kanapka z truskawkami 187

szkl. mąki pszennej – 1 jajko – 30g cukru białego POLSKI CUKIER – 2 łyżki roztopionego masła – 0,5 szkl. letniego mleka – 0,5 op. suchych drożdży – 1/4 łyżeczki soli – 0,5 op. cukru waniliowego Dodatki: – świeże truskawki – masło do smarowania pieczywa – cukier biały POLSKI CUKIER Sposób przygotowania: 1. W jednaj misce umieszczamy(...)wystudzoną chałkę kroimy na grube kromki. Smarujemy je masłem, układamy na nich pokrojone w plastry truskawki oraz posypujemy cukrem.   Uwagi: – Kanapka smakuje równie dobrze ze zwykłym białym chlebem. – Cukier jest niezastąpiony, kanapka z zamiennikanu nie smakuje tak dobrze.                               W wolnej chwili zapraszamy

Podwójnaporcja
Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym 478

wody 60ml śmietanki 30% 20g masła olej rzepakowy do smażenia garść orzechów włoskich do posypania wierzchu (około 20g) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać połowę lekko podgrzanego (ma być letnie) mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - mąkę przesiać, żółtko utrzeć(...)rondlu z taką ilością tłuszczu, która umożliwi nie stykanie się ich z dnem - temperaturę oleju sprawdzić przy pomocy termometru cukierniczego (powinna wynosić około 170 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba, jeśli od razu wypływa, a wokół pojawiają się bąbelki, można zacząć smażenie - wrzucać pączki w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej

Smakołyki Bereniki
Paluchy drożdżowe 111

Paluchy drożdżowe to podłużne bułeczki na świeżych drożdżach. Są mięciutkie, puszyste i delikatne. Mają lekko słodki posmak, bo do ciasta dodaje się cukier, ale nie są to typowe bułki słodkie czyli drożdżówki. To raczej bułeczki, które przypominają bułki do hot dogów lub hamburgerów. Nadają się do kanapek, zwłaszcza tych na słodko, lub do jedzenia na sucho, bez żadnych dodatków(...)kubka mleka czy kakao. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 1/4szkl. cukru 25g świeżych drożdży 3/4szkl. ciepłej wody 4 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżka zimnej wody Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam do nich cukier i dolałam ciepłą (letnią) wodę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut. Mąkę pszenną

Waniliowe Improwizacje
Jak połączyć posiłki, żeby były zdrowe? 187

surówkami i sałatkami. Warzywa na ciepło też pasują. 🍎   Bardzo rzadko, jedząc chleb, smaruję go masłem. Wolę zjeść chleb bananowy i posmarować go dżemem. Albo zrobić sobie grzanki z chleba żytniego na zakwasie z cienkim plasterkiem sera koziego. Pieczywo jem rzadko, dlatego mam odwagę położyć plasterek nabiału. 🍎  Jeśli jem kaszę to z warzywami. A nawet z owocami. Uwielbiam kaszę(...)dużo przypraw. Kiedyś nawet nie wiedziałam, że niektóre z nich istnieją :) Uwielbiam te w doniczkach, świeże. Bazylia, pietruszka, kolendra, tymianek...  🍎   No i pieczywo. Koniecznie swoje, czasem na drożdżach (baaardzo rzadko), a najczęściej i ostatnio tylko takie, na domowym zakwasie .  🍎   Owoce przed południem. Na I lub II śniadanie. Powiadają, że tak najlepiej, więc ja też mówię

Szczęśliwa kuchnia
Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe 88

Czas czytania: 4 min Kuchni żydowskiej ciąg dalszy! Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie , czyli Krantz . Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki z nutką pomarańczy 91

Czas czytania: 3 min Tłusty czwartek to dzień pączków , oponek serowych , faworków i innych Karnawałowych przysmaków, choć najpopularniejsze są chyba pączki. Zapraszam na kolejny wspaniały przepis

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą 127

pamiętać o kilku podstawowych zasadach: Drożdże których używasz , muszą być aktywne. Aby mieć pewność, po dodaniu płynu (mleka lub wody) drożdże powinny zacząć się pienić. Nie musi to być intensywne pienienie, jeśli widzisz nawet pojedyncze bąbelki na wodzie, to znaczy, że drożdże są dobre. Używaj lekko ciepłej wody, zbyt gorąca zabije drożdże, a zbyt zimna znacznie(...)wydłuży wzrost ciasta. Ciepła woda to taka, której prawie nie odczuwasz, bo ma podobną temperaturę do naszego ciała – tyle zdecydowanie drożdżom wystarczy. Należy małymi partiami dodawać mąkę , zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie zbite, twarde, zacznie się szybko kruszyć i równie szybko stanie się suche. Ciasto z małą ilością mąki zdecydowanie trudniej zagniatać, ale wraz

Słodkie Gotowanie
Makowiec II 120

Czas czytania: 3 min Bardzo łatwy przepis na makowiec II! Pracę w tym przepisie dzielimy na dwa etapy. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta, które trwa to

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszyste bułki z serem 121

Tego wpisu zupełnie nie planowałam. Tym bardziej, że sporo przepisów nadrobiłam i śmiało mogłabym je w końcu opublikować, ale tak się złożyło, że zabrakło nam dziś chleba. Z mojego- na zakwasie, zobaczymy czy coś w ogóle jutro będzie, więc siłą rzeczy na kolację i śniadanie trzeba było pomyśleć o jakimś pieczywie. Padło na bułki serowe, bo chłopaki bardzo lubią(...)sztuk: 600g maki pszennej 2 jajka 200ml letniej wody 120ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 40g stopionego, przestudzonego masła 150g sera żółtego Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem. Dodajemy 1 pełną łyżkę mąki i odstawiamy na ok 10 minut. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, wodę, sól, stopione masło i jajka, choć

Kuchnia w czekoladzie
Chlebek naan 114

Do indyjskich potraw b ardzo lubię  tradycyjne indyjskie chlebki, a szczególnie przypadły mi do gustu chlebki naan. Zazwyczaj kupuję je gotowe, są dość smaczne i

Codzienne Gotowanie
Szybkie pączki 11211

Szybkie pączki powstały pod wpływem impulsu, jako pocieszenie w przeziębieniu, które mnie ostatnio dopadło. To małe podłużne pączuszki przygotowane bez drożdży, dzięki temu robi się je błyskawicznie i już po około 30 minutach można się cieszyć ich smakiem. Pączki nie wymagają jakiegoś specjalnego formowania, przygotowuje się je tak samo jak kopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta. Pączuszki dzięki dodatkowi(...)prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - w szerokim rondlu rozgrzać olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba (jeśli po chwili wypłynie i zacznie się smażyć, temperatura jest odpowiednia) - do oleju wkładać odpowiednią porcję przygotowanych pączków, nie może ich być za dużo, gdyż mocno rosną podczas smażenia - smażyć

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania