jeść z samym masłem i są dla mnie idealne. Poğaça – bułeczki śniadaniowe z Turcji Jeśli byliście kiedykolwiek w Turcji, to zapewne kojarzycie widok kilkunastu rodzajów bułek, bułeczek i chlebów czekających na Was na śniadaniowym bufecie. Wśród nich były zapewne słynne tureckie bajgle, czyli simit oraz właśnie bułeczki poğaça . Te delikatne, puszyste bułki są uwielbiane tak samo przez turystów(...)peynir , który można zastąpić cheddarem. Jeśli interesuje Cię turecka kuchnia sprawdź mój przewodnik: 10 rzeczy, które warto zjeść w Turcji Tureckie bułeczki śniadaniowe poğaça – wskazówki Bułeczki bazują na drożdżach, więc warto pamiętać o najważniejszych zasadach przydatnych podczas przygotowywania każdego ciasta drożdżowego. Mąka . Do wypieku tych bułeczek polecam mąkę 550 lub 650 – ciasto jest bardzo elastyczne, mięsiste, a jednocześnie
Na-talerzu.plZałączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno
Szczęśliwa kuchniaZałączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzas czytania: 2 min Dawno nie piekłam ciabatty, więc już najwyższy czas przypomnieć sobie jej smak! Uwielbiam świeżą ciabattę, z której przygotowuję pyszne kanapki z najróżniejszymi
SprawdzonaKuchnia.plPomysł na chaczapuri z suszonymi pomidorami podsunęło nam google. Plany odnośnie białego sera nie zostały zrealizowane, a trzeba było go wkrótce już zjeść lub zamrozić. Twaróg
niecodziennikparyDziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie
Mienta blogprzesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml ciepłego mleka i ucieramy. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około(...)bułce i gotujemy 10 minut (po pięć minut na każdej stronie) pod przykryciem. Gotowe bułki wyjmujemy z wody i tniemy na plastry za pomocą nitki lub ostrego noża do chleba. Podajemy z gulaszem, innym sosem mięsnym lub na słodko z jogurtem i owocami (polecam mus truskawkowy :). Gotowe
Rozpustne gotowanieulepszaczom pieczywa. PRZYGOTOWANIE Odważamy i szykujemy wszystkie składniki – masło powinno być miękkie i smarowne, mleko lekko ciepłe, w temperaturze ludzkiego ciała. Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, sól, cukier, drożdże, mleko w proszku i skrobię ziemniaczaną. Kilkoma obrotami mieszamy wszystkie składniki, a następnie rozgrzebujemy je pośrodku i w powstały krater wlewamy mleko. Zagniatamy ciasto na niskiej mocy robota(...)wyjmujemy z miski, miskę smarujemy odrobiną oleju. Ciasto formujemy na blacie (bez podsypywania mąką) w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym, do siebie. Wkładamy kulę ciasta do miski, przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości
Karo in the Kitchenświeżych drożdży 250 ml letniego mleka 125 ml oleju rzepakowego 55 g cukru 65 ml letniej wody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: cukier puder olej do smażenia Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki mąki i 4 łyżki mleka. Wymieszać dokładnie, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W osobnej misce roztrzepać jajko, dodać resztę mleka(...)brązowy kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Ja tymczasem całe popołudnia spędzam w kuchni, udoskonalając przepisy na egzamin. Cztery musy, makaroniki, mini tarty, wieżyczka z ciasta marcepanowego, chleb na poolish i chleb żytni... Dużo tego jak na pięć godzin, oj dużo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeręki". Więc zabrałam się za nie ochoczo. Jest to ciacho "do syta". Nie jest jak sztuczne kajzerki gdzie tylko powietrze i nic więcej. Składniki Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru Ciasto : 500 g mąki pszennej ECO u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 4 duże żółtka 150 g cukru torebka cukru(...)miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie z ciasta uformować wałek i pokroić go w plastry, tak jak się kroi chleb. Przygotować dwie blachy. Pokryć je papierem do pieczenia. Na każdej blasze układać "kanapki" ciasta. Powinno wyjść 12 dużych ciach. Każdy krążek spłaszczyć w środku, tam będziemy nakładać najpierw powidła śliwkowe
Z Kuchni Do KuchniDawno szukałam przepisu na bułki, które mi na pewno wyjdą. Miałam do czynienia z różnymi przepisami i każdy miał w sobie coś, co mi totalnie nie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwięcej mleka oraz: Planta lub smalec do smażenia –1- 1,5 kg (używam Planty i smalcu pół na pół) cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania dżem morelowy Zaczyn: Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto: Najpierw do zaczynu dodać mąkę, później(...)Wykładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki szprycą nadziewać dżemem morelowym i posypać cukrem pudem z cynamonem. Można również ciasto wyrobić mikserem, lub w maszynie do chleba nastawiając na program do wyrabiania ciasta. Ja wyrabiam właśnie w maszynie do chleba
Posadzone i zjedzoneJakiś taki wyjałowiony kompletnie jestem. Potrzeba pieczywka, a mi kompletnie brak pomysłów. Nie wiem co zrobić... Chleb? Jaki? Eeehhh... No i w końcu pomyślałem o takich zwykłych prostych pszennych bułkach. Okazało się to doskonałym pomysłem, bo wyszły naprawdę świetne! Takie puszyste i mięciutkie, idealne na śniadanie przy kawie, takie długie kanapeczki z wędliną, czy serem. Albo z czym tam lubicie(...)bułki: 525 g mąki pszennej 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 jako + odrobinę mleka na glazurę Najpierw zrobimy zaczyn: drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 50 ml mleka i łyżkę mąki. Mieszamy, mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce żeby podrosło. Resztę składników
Marder&Marder Manufactureżółtym serem to wypiek, który gościł na moim stole w ubiegły weekend. Jak już wspominałam nie raz, jestem zagorzałym fanem domowego pieczywa i robię je naprawdę często. Zarówno bułki, chleb, słodkie drożdżówki pochodzą najczęściej z mojego piekarnika, aniżeli z półki sklepowej. Pieczywo , które wypiekam w domu bazuje na różnych mąkach, ale mąka często nie jest jedynym składnikiem, który ma znaczenie(...)się one do chlebka. Po starciu cukinii na tarce, zabrałam się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe , na którym robiłam tenże chlebek to typowe ciasto na mące, wodzie, oliwie, drożdżach, soli i odrobinie cukru. Jak zawsze, drożdże najpierw rozpuściłam w wodzie, dałam im chwilę na wyrośnięcie, po czym połączyłam je z pozostałymi składnikami. Tartą cukinię, ser oraz pesti
MeCooksBułeczki jogurtowe Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta
Blog z ApetytemJeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczkaKolejny weekend spędzany w mieszkaniu oznacza pieczenie kolejnego chleba. Dziś kolej na orkisz z dodatkiem nasion amarantusa, a dla urozmaicenia smaku i wyglądu - nasiona czarnuszki. Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki orkiszowej 80 g amarantusa czubata łyżka otrębów owsianych łyżeczka czarnuszki(...)papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodzie