chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:355/420)

Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 167

Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane

Wyprawy kulinarne
Pączki warszawskie (znakomite!) 157

dałam 2 niepełne łyżki rumu) dodatkowo konfitura różana utarta z mielonymi migdałami (u mnie tylko w 6 pączkach, reszta z truskawkową i jagodową) luier lub cukier puder Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem, aż staną się płynne. Rozmieszać z mlekiem. Dodać mąkę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy zaczyn(...)mąką ściereczkę lub papier do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu gdy mniej więcej podwoją objętość. W garnku rozgrzać olej do 175C (okruch chleba powinien się zezłocić w ok. 30 sekund). Smażyć pączki po kilka sztuk na raz. Gdy się zrumienią obrócić na drugą stronę. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę oleju w przedziale

Pełny talerz
Łatwy przepis na bułki do burgerów 31

jego bezmięsnymi wersjami. Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe? Przygotowanie tych bułeczek to przede wszystkim zrobienie drożdżowego ciasta, przy którym należy pamiętać o kilku ważnych punktach: zadbaj o odpowiednią jakość drożdży, składniki na bułeczki powinny mieć odpowiednią temperaturę – mleko i roztopione masło powinny być letnie (do 40 stopni Celsjusza), natomiast pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową, podczas odmierzania składników polecam(...)pszennej 2 jajka 60 g masła 200 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo (na wierzch bułeczek): 1 żółtko 2 łyżki mleka sezam przygotowanie Jak zrobić ciasto na bułki hamburgerowe? W misce umieść mąkę, jajka, roztopione masło, letnie mleko, suche drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, po czym wyrób ciasto – ciasto

Via Gusto
Spody do pizzy - podstawa kuchni włoskiej 73

rozpowszechnianiu pizzy mieli Amerykanie czy Grecy, którzy pakowali do pity przeróżne produkty.  Dopiero w Neapolu w XVI wieku, zrobił się bardziej popularny płaski jak deska do krojenia chleb udekorowany ziołami, kawałkiem sera, zwilżony oliwą lub smalcem. Ta potrawa z początku była daniem biedoty, gdyż przygotowanie jej trwało 90 sekund, a składniki zaś niedrogie.  Najbardziej zadziwiające jest(...)pizzy powinno być ono cienkie i chrupkie jednocześnie.  Aby przygotować idealne ciasto do pizzy potrzebujemy kilka podstawowych składników. Najpierw potrzebujemy coś, dzięki czemu pizza wspaniale wyrośnie, czyli drożdże, które mieszamy z letnią wodą. Pamiętajmy, że woda nie może być zimna, ale także zbyt gorąca, bo ciasto po prostu nie wyrośnie. Drugim składnikiem jest tłuszcz, czyli oliwa

Moja smaczna kuchnia
chleb z dynią 115

Ponieważ jeszcze zamrożona dynia siedzi bezczelnie w naszym zamrażalniku, czas coś z nią zrobić. Coś co pozwoli nam w szybkim tempie jej się pozbyć. Prócz ciast

Gotowanie z pasją
Bułeczki z koperkiem i marchewką 178

A było to tak...upiekłam bułeczki, odłożyłam kilka do zdjęć, a resztę oddałam rodzince do zjedzenia i przykazałam żeby się ,,nie tykać,, tych do obfocenia. Poszłam

Apetyczna babeczka
Drozdzowa bulka z kruszonka, na zaparce czyli Niedzielne Sniadanie odc.101 133

Dłuuugi weekend dobiega końca. Był zaskakująco długi ponieważ po majówce dzieci trochę się pochorowały i miałam jeszcze dwa dni zwolnienia. Był to miły i rodzinny czas

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bagietki żytnio – piwne 71

jest delikatne, sprężyste i lekko wilgotne. Skórka bagietek jest cieniutka, zaraz po upieczeniu jest chrupiąca , później robi się miękka. Przepis jest bardzo łatwy , a jeśli macie maszynę do wypieku chleba, to praca przy nich zostanie maksymalnie uproszczona. Maszyna wyrobi za was ciasto i podgrzeje ciasto tworząc odpowiednie warunki do wyrastania. Bagietka smakuje wspaniale z dodatkami wytrawnymi i słodkimi . Moi mięsożerni(...)Anna Ingredients 255 ml piwa 150 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka suchych drożdży lub 8 -10 g świeżych Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut. Dużą miskę wysmarować oliwą, włożyć do niej wyrobione ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Rolada chlebowa 331

Rolada chlebowa to niebanalny pomysł na pyszne kanapki. Jeśli nie macie czasu na robienie śniadań, to koniecznie przygotujcie taką roladę. Robi się ją bardzo łatwo i

Alle Dobre!
Drożdżówki z budyniem, dżemem porzeczkowym i imbirową kruszonką 157

Kolejny przepis który musiałam przetestować na moim blogu. Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki", jednak w oryginalnym przepisie użyty jest karmelizowany rabarbar, ja natomiast z braku

IMPRESJA SMAKU
"Domowa piekarnia" Pawła Płaczka i pyszne jagodzianki 65

książkę "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka. Książka od razu przypadła mi bardzo do gustu, bo oprócz przepisów na ciasta, drożdżówki i inne słodkie wypieki znajdziemy tutaj też tradycyjne przepisy na chleby, te pszenne z chrupiącą skórką, poprzez te na zakwasie, ze zdrowej płaskurki, po cebulowe czy serowe.  Autor książki Paweł Płaczek jest dziennikarzem, autorem książki "Warszawa da się zjeść(...)informacji na temat domowego pieczenia. Następnie kolejny rozdział jest poświęcony przygotowaniu zakwasu żytniego. Kolejne, to przepisy na chleby na zakwasie, pieczywo drożdżowe, bułki, drożdżówki, muffiny, rogaliki, ciasta, wypieki sezonowe, pieczone przekąski na słodko i słono, Tłusty Czwartek, drugie życie czerstwego chleba.  Nie wymienię Wam przepisów, które przypadły mi do gustu, bo jest to książka z serii tych, z których

kruche babeczki
Domowa Ciabatta 97

Ciabatta to włoski biały chleb, niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo, ale wymaga planowania z wyprzedzeniem. Zaczyn na ciabattę należy przygotować minimum 12 godzin wcześniej, a wyrastanie wyrobionego ciasta też wymaga czasu. Do przygotowania ciabatty niezbędny będzie nam również mikser, najlepiej z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto jest bardzo mokre i lepkie, więc wyrabianie(...)Składniki ZACZYN 5 g świeżych drożdży 200 ml wody 200 g mąki chlebowej typ 750 CIABATTA 200 ml wody 50 ml oliwy z oliwek 10 g świeżych drożdży 5 g miodu 400 g mąki chlebowej typ 750 8 – 10 g soli mąka do podsypywania odrobina oliwy do wysmarowania miski Wykonanie ZACZYN Mąkę, drożdże i wodę łączymy w dużej

Tajemnice Smaku
Chleb pita 184

Pita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bajgle Greckie Simiti 83

Lubicie bajgle, a kto ich nie lubi? Choć tak lubiane, to jednak dość rzadko wypiekane są w domu. Wielu z Was zadaje pytanie, jak je upiec

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki z serem 187

już zdarza nam się poszaleć to zajadamy się świeżą kromką z masełkiem i np. domowymi powidłami (kto by pogardził, już robię się głodna;) Kiedy piekę domowe chleby lub bułeczki to najczęściej jest to wtedy gdy mamy rodzinną domową biesiadę, spotkanie ze znajomymi lub po prostu gdy zwyczajnie mamy ochotę na świeżą ciepłą bułę (z czymś:) Zazwyczaj piekę już(...)dodatkiem chrzanu i ogórkiem kiszonym? (brzmi jak dobry wiejski stół;) Zatem do dzieła.. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1/4 łyżeczki drobnej soli łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie biały) około szklanki tartego żółtego sera 1 małe jajko do posmarowania bułek wymieszane z 1 łyżką mleka mak do posypania - może

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania