kształt i dzięki temu dobrze wyrabia ciasto w trakcie zagniatania. Ponadto robot ma wytrzymały silnik, dzięki czemu bez problemu poradził sobie z trudnym zadaniem, jakim jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy - ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza(...)kaparami - krok po kroku na You Tube Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa - Przepis Składniki / na 1 pizzę dla 2 osób: na ciasto: 3-4 g (1/2 saszetki) suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 150 ml ciepłej wody 250 g mąki orkiszowej 1 łyżka siemienia lnianego lub innych ziaren 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy extra virgin dodatki: 1 puszka
Chilli Czosnek i OliwaTwarożek do chleba, to coś co przygotowuję w swoim domu bardzo często. Wolę taki swój, domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz świeżymi ziołami i warzywami. Ta wersja jest akurat ze szczypiorkiem i papryką czerwoną. I oczywiście polecam z czystym sumieniem. Prostota czasem okazuje się najlepsza J SKŁADNIKI: - ok. 400 g sera białego niemielonego ( może(...)pokroić w drobną kostkę. Dodać do twarożku. Dodać jogurt, sporo soli i pieprzu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Całość dobrze wymieszać. Ps. Bułeczki są mojej roboty. Proste, bez drożdży, na bazie sody. Robi się je w 5 minut. PRZEPIS NA DOMOWEBUŁECZKI NA BAZIE JOGURTU I SODY OCZYSZCZONEJ
Calzonella.comłyżkę z przygotowanej mąki. Kruszymy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin(...)naczynie i umieszczamy w nim ciasto łączeniem do góry. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15- 20 minut aż chleb ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) Chleb inspirowany jest przepisem ze strony ' Przepis na chleb
My Culinary ArtSezon na dynię w pełni, więc zachęcam Was do skorzystania z przepisu na dyniowy chlebek z pestkami dyni. Puszysty, miękki, o cudownym słonecznym kolorze. Idealny na
Zrób to smaczniePuszyste, wspaniałe bułki na śniadanie , pszenne bułki z makiem. Zazwyczaj posypuję bułki makiem ale tym razem dodałam mak do środka. Bułki są niesamowite…mocno makowe
codojedzeniaJak na prawdziwą maniaczkę drożdżówek przystało musiałam wypróbować ten przepis. Zaciekawił mnie wygląd drożdżówki a na cynamonowe wypieki mam ochotę chyba zawsze ;) Wyszło naprawdę bosko! Delikatne
Mienta blogInspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama , zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym
Grahamka, weka i kajzerkaDobra, koniec gadania, czas gotowania Drukuj Placek drożdżowy z borówkami Prosty, pyszny klasyczny placek drożdżowy z owocami lata Składniki Ciasto 500 g mąki 50 g drożdży (dałam ok. 30 g) 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 kostki margaryny 1 szczypta soli(...)cukru pudru Kruszonka 0,75 szkl. mąki 0,75 szkl. cukru 125 g margaryny Wykonanie Ciasto Do 1/2 szkl. ciepłego mleka wkruszamy drożdże dodajemy 1 łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy
Mieszam w Garnkukostki masła - kilka kropel aromatu cytrynowego - 3 jajka Zrób rozczyn- drożdże wymieszaj z ciepławym mlekiem i łyżeczką cukru. Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek, wlej masę z drożdżami i wymieszaj z częścią mąki na gęstą "papkę". Odstaw na 20 minut. Ciasto zacznij zarabiać rękoma, dodaj pozostałe składniki i energicznie wyrabiaj ciasto przez 20 minut. Odstaw do wyrośnięcia(...)posiekanymi orzechami. Jeśli zostało Ci masy z pieczonej dyni, to nic straconego to nic innego jak masło z dyni pieczonej! Wręcz idealne do gofrów, bułek, naleśników lub na kromkę chleba! Smacznego
SMYKWKUCHNIBardzo lubię weekendy. Co tydzień czekam na piątek a potem sobotnio-niedzielne lenistwo w gronie moich najbliższych. Nie przeszkadza mi konieczność sprzątania czy gotowania. Mój
Dzieje kuchennej WiewióryŻaden kupiony chleb czy bułki nie zastąpią własnoręcznie upieczonych - powtarzam to od dawna. Czasem zdarza mi się kupić pieczywo w sklepie, ale coraz rzadziej, może raptem 2-3 razy w miesiącu. Moje pieczywo zawiera tylko to, co sama do niego dodaję. A co zawierają te kupione? Nie wiem. Wy też nie wiecie. Po co w takim razie(...)luksusu, jakim jest gorąca, pachnąca bułka prosto z naszego własnego pieca? Składniki: 50-60 dkg mąki tortowej , 3 dkg drożdży , niepełna szklanka ciepłego mleka , łyżka cukru , łyżeczka soli , 1 jajko , około 1/4 kostki miękkiego masła . Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne
Codzienna kuchnia niecodziennaLiście pożółkły i poczerwieniały na drzewach, powoli jest ich coraz więcej na trawnikach i chodnikach. Pada deszcz, wieje wiatr a ja codziennie myślę o tym
Dzieje kuchennej Wiewiórysobie przypomnieć, ale może ktoś z Was wymyśli kolejne zdanie? Pączki: 600 g mąki pszennej typ 450-550 (ok. 3 i ¾ szklanki) 6 żółtek dużych jaj 30 g świeżych drożdży (+ 3 łyżki mleka i 1 łyżka mąki na zaczyn) ¾ szklanki mleka (190 ml) ⅓ szklanki śmietanki 30% (80 ml) ⅓ kostki masła (70 g) ⅓ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka spirytusu(...)typu Philadelphia (np.: Almette, Twój Smak, Bieluch) 150 ml śmietanki 30% 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru pudru dodatkowo: ciasteczka digestive, holenderskie lub herbatniki Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Rozcieramy je w szklance wraz z trzema łyżkami mleka i łyżką mąki na jednolitą pastę. Zostawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie do dużej misy (np. miksera) wsypujemy mąkę, drobny
Poezja smakupszennej 30g świeżych drożdży 1 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oliwy 370ml ciepłej wody 100g ziaren słonecznika 30g sezam masło do wysmarowania naczynia Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody, całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać sól, oliwę, resztę(...)piekarnik do 200 stopni. 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej piec chleb w tej samej temperaturze jeszcze około 20-25 minut. 5. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do wystudzenia
Szalona Kuchnia Ewelinyużytej jako głównego składnika: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, orkiszowa - wymieniać mogę długo. S ą idealne do zamrożenia, a następnie wyjęcia w kryzysowej chwili z zamrażarki, gdy akurat zabrakło w domu chleba, a pożywne śniadanie przydałoby się zjeść :) Bułeczki pieczone z poniższego przepisu bardziej przypominają mini-chlebki niż standardowe, faszerowane buły. Skórkę mają z wierzchu chrupką i błyszczącą, długo utrzymują świeżość, stanowią(...)cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 8 plastrów salcesonu - grubsze 1 kostka serka topionego 3-4 ogórki kiszone - duże Musztarda Kielecka Delikatesow a od WSP SPOŁEM KIELCE Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę żytnią, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić masło
Grunt to przepis!Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowe bułeczki, mleczne, maślane, idealne na słodkie śniadanie. Bułeczki s ą bardzo
La grande e la piccola cuocaChlebek Naan pyszny dodatek do dań kuchni indyjskiej Uwielbiam hinduską kuchnię, te wszystkie przyprawy, zapachy, kolory, smaki. Chlebek Naan to zawsze obowiązkowe danie przy odwiedzinach w
Kuchnia na wzgórzuOd dawna za mną chodził ten przepis. Na grupach związanych z Thermomixem przewijał się teraz, w okresie grillowym praktycznie codziennie. Dlatego i ja postanowiłam skorzystać z
Gotowanie z pasją