simit pisze Monika na swoim blogu. Dzisiaj załączam zdjęcia robocze, z telefonu (przepraszam za ich jakość) gdyż aparat opacznie zostawiłam w pracy. Jutro podmienię:-) PODMIENIŁAM SIMIT 7 g drożdży instant 220 g letniej wody 100 ml mleka 2 łyżki oliwy 2 łyżki cukru 650 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1,5 szkl sezamu 1/3 szkl pekmezu, melasy albo(...)Eksplozja smaku Fabryka Kulinarnych Inspiracji Foodnotes Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu POlska zupa Smak mojego ogrodu Smakowity chleb W mojej kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu Slowlife Zacisze kuchenne Artykuł SIMIT – TURECKI BAJGIEL pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniamiękkie (nie mylić z twardymi, które jak większość smakołyków są dziełem przypadku), powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, bądź w południowej Francji piekł chleb. Zostało mu trochę ciasta, więc postanowił zrobić z niego przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się(...)powiedzenia! PRECLE Z NADZIENIEM DYNIOWYM /składniki na 12 precli/ 1,5 szklanki letnie wody 1 łyżka cukru i dodatkowo 1 łyżeczka 1 łyżka drożdży instant 4,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Na kąpiel dla precli przed pieczeniem: 1/2 szklanki sody oczyszczonej (zmniejszyłam do 1/3) 4 szklanki wrzącej wody Na nadzienie
KUCHARNIAtruskawkowa * tłuszcz do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól(...)m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki
Ostra na Słodkosłonecznikowego (w oryginale- delikatna oliwa) - ½ łyżeczki soli (w oryginale – 1) - 1 łyżeczka cukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, jogurt, ciepłą wodę i olej – mieszamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można ręcznie lub robotem z hakami, ja tym razem wyrabiałam ręcznie). Formujemy kulę, umieszczamy w misce(...)bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Ensaimada Szneka z glancem Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką Jagodzianki puszyste jak bawełna Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Słodkie bułki z Majorki Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Tureckie bajgle – Simit Drożdżówki z borówką amerykańską Zakręcone drożdżówki
mojewypiekiinietylkooczkach tarki) 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej duża szczypta kurkumy szczypta soli Ciasto: 300 g mąki pszennej 160 g mleka (roślinnego) 7 g suszonych drożdży lub 17 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g oleju szczypta soli szczypta kurkumy przygotowanie Przygotowanie kremu lemon curd: Wszystkie składniki włóż do rondelka i dokładnie wymieszaj(...)Gotowy krem cytrynowy odstaw do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta i drożdżówek: Ciepłe mleko (około 35 stopni Celsjusza) wymieszaj z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki (odebranymi z 300 g). Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość. Pozostałą część mąki przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj
Via GustoKażdy z Nas ma w swej pamięci dania, które kojarzą mu się z beztroskim dzieciństwem. Mój wspaniały czas spędziłam w większej mierze na wsi. Najpierw pierwsze
Z Majeczką w kuchnipizzę, nakłada się dowolne 2-3 składniki: głównie różnych mięs i sporo sera, najczęściej różnych rodzajów i obowiązkowo mozzarelli. Stromboli często nazywa się kanapką, rodzajem pizzy, calzone lub chlebem. Dziś nie ma całkowitej pewności kto pierwszy wymyślił i nadał właśnie taką nazwę tej potrawie, dwie główne tezy(...)rozkroicie, przekonacie się, skąd taka nazwa. Stromboli. Ach, i koniecznie obejrzyjcie film "Stromboli, ziemia bogów"! Składniki (dla 3-4 osób): 300 g mąki pszennej 1/2 opakowania suchych drożdży 1 pełna łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania ok. 175 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 60 g włoskiego salami lub szynki dojrzewającej, pokrojonej
Kuchnia PrezydentowejWłochami. Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej w oryginalnym przepisie, a która rzeczywiście dobrze sprawdza się przy pieczeniu chleba. Ponieważ obawiałam się, że bułeczki na zwykłej mące (typ 480) nie udadzą się, postanowiłam wymieszać ją z mąką z grubego przemiału typ 2000 - i tak powstały moje bułeczki w wersji(...)łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego przesiekanych nożem 1/2 opakowania drożdży instant (ok. 3,5 g) lub 9 g drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju lub oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsyp obie mąki, sól, cukier, przyprawy oraz drożdże instant. Wymieszaj dokładnie. Jeżeli używasz drożdży świeżych, to wymieszaj je najpierw
Chilli Czosnek i Oliwasłoiczku. Drugie śniadanie: Kanapki z hummusem i ogórkiem kiszonym [457 kcal/ W: 75 g/ B: 12 g/ T: 13 g] 90 g chleba żytniego 50 g hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza (ok. 200 g) Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. Obiad: Chilli sin carn (porcja na dwa dni) [644 kcal(...)Cieciornica z chlebem żytnim [431 kcal/ W: 59 g/ B: 13 g/ T: 15 g] 10 g oliwy 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak 120 g ciecierzycy z puszki 1/2 łyżeczki kurkumy świeżo mielony pieprz do smaku 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny 60 g chleba żytniego Na patelni
365 dni dookoła kuchniwiecie miłością bezgraniczną kocham ciasto drożdżowe! Kojarzy mi się ( i pewnie nie tylko mi ) z takimi domowymi mamino-babcinymi wypiekami i domem pachnącym świeżym chlebem prosto z gorącego pieca. Takich dziecięcych wspomnień mam jednak wiele! Słodka karpatka, która mama piekła w piekarniku gazowym, a ja z bratem wyczekiwałam wpatrując się przez szybę w rosnące na cieście góry. Eklerki z nieziemsko(...)Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 650 g * mleko 3,2% – 125 ml * masło – 125 g * świeże drożdże – 50 g * cukier – 0,5 szkl * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 3 łyżki * jajko – 3 szt * sól – 1 szczypta * kurkuma – 1 łyżeczka + żółtko do posmarowania KREM KARPATKOWY: * masło
Ostra na SłodkoŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wasze szperanie po blogu zdecydowanie już zmierza w świątecznym kierunku. By choć trochę ułatwić
Ostra na SłodkoLato! Najlepsza pora na piknik pod chmurką nad jeziorem czy pod gruszą w sadzie, czas, gdzie nikt się nie śpieszy, można leniuchować do woli o
Wanilia i KardamonOd wczoraj w mojej kuchni panuje istne szaleństwo, wspierane dzielnie przez najnowszego członka rodziny, pieska Cynamona. Powodem zaistniałego chaosu poza szczeniaczkowym towarzyszem są moje urodziny i
Przepysznik - BLW i nie tylko