chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:360/420)

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 140

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem.     Bułeczki powstały w

Kuchnia na wzgórzu
Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką 54

Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej (użyłam typ 550) 150 ml mleka (użyłam mleka owsianego) 4 g suchych drożdży lub 10 g świeżych drożdży 30 ml oleju (użyłam rzepakowego) 30 g cukru szczypta soli szczypta kurkumy (dla koloru)   Kruszonka: 30 g margaryny lub masła 50 g mąki pszennej 20 g cukru waniliowego(...)kruszonka będzie jeszcze smaczniejsza) przygotowanie Na początek przygotuj ciasto drożdżowe – ciepłe mleko (około 35 stopni Celsjusza) wymieszaj z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki (odebranymi z 300 g). Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość. Pozostałą część mąki przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj

Via Gusto
Drożdżówki leśne 76

Czas czytania: 3 min Drożdżówki leśne to puszyste ciasto wypełnione jeżynami, borówkami i jagodami z dużą porcją lukru! Skusicie się na taki deser? Mam nadzieję, że

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe-matcha 89

Czas czytania: 3 min Zielone ciasto drożdżowe-matcha! Herbata matcha używana jest nie tylko do przygotowania smacznego napoju, znalazła również zastosowanie w różnego rodzaju drinkach mlecznych

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki (bardzo pulchne) 152

drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do dużej miski. Pozostałe mleko czyli odlane 2/3 wymieszać z żółtkami, jajkiem i cukrem. Do mąki dodać sól, mleko z jajkami i drożdże, które zaczęły pracować. Wyrobić kilka minut. Następnie dodać spirytus i dalej wyrabiać, pod koniec dodać olej. W sumie całego wyrabiania wystarczy ok. 15 min. (Po pierwszym wyrabianiu cisto jest bardzo(...)Smażymy w temperaturze 175 C -jak to sprawdzić, że rozgrzaliśmy olej do takiej temperatury: można sprawdzić cukierniczym termometrem, a dla tych co nie mają takiego sprzętu kawałek ciasta lub chleba wrzucimy na olej, jak ładnie się zrumieni w czasie ok 1 min. to olej jest wystarczająco rozgrzany. Pączki smażymy oczywiście z obu stron (powinny w czasie smażenia prawie podwoić swoją

IMPRESJA SMAKU
Chlebek do święconki 145

Tak.. wiem, że ostatnio jest mnie mniej tutaj ale walka z kilogramami i utrzymanie ścisłej diety to dość trudne. Dlatego dopóki nie będę w trzeciej

Na słodko lub wytrawnie
Minipączki cynamonowe 363

łyżeczki ekstraktu z wanilii 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki cynamonu olej rzepakowy do smażenia (ilość uzależniona od wielkości garnka) Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 50ml letniego mleka oraz 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta - żółtka utrzeć(...)dnem garnka - temperatura oleju powinna wynosić około 170 stopni, najlepiej jest smażyć pączki z użyciem termometru, jeśli go jednak nie posiadacie, stopień rozgrzania tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba - jeśli niemal od razu wypływa, a wokół niej tworzą się bąbelki, można zacząć smażyć pączki - ważne jest też, by temperaturę oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy sporą ilość

Smakołyki Bereniki
Kokosowe bułeczki cukrowe 171

Skworcu.com.pl Składniki na 12 bułeczek: 45 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżeczek drobnego cukru 2 łyżeczki  brązowego cukru do posypania 1i 1/2   łyżeczka suszonych drożdży 1 jajo 3 łyżki masła 4 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki  mleczka kokosowego z puszki 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej(...)objętość. Rozgrzać piekarnik do 220 C. 5. Posmarować bułeczki roztopionym masłem i posypać cukrem. Piec 12-15 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, żeby wystygły. źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Przepis na ciasto drożdżowe w keksówce (drożdżówka) 355

znajomymi. Drożdżówkę możesz zjeść z ulubionym dżemem lub po prostu samą! Jak zrobić ciasto drożdżowe w keksówce? Drożdżówkę z kruszonką zrobisz w kilku prostych krokach: Zrób rozczyn – drożdże wymieszaj z odrobiną mleka, mąki i cukru, po czym odstaw do podrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem. Masło rozpuść. Wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i pozostałe składniki (oprócz masła) wyrabiaj przez(...)pszennej 20 g drożdży (świeżych) 115 g cukru 250 ml letniego mleka (około 35 stopni C) 120 g masła 4 żółtka szczypta soli   Składniki na kruszonkę do drożdżówki: 30 g masła 20 g cukru 40 g mąki przygotowanie Z odmierzonych składników odbierz 2 łyżki mleka, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru – dodaj pokruszone drożdże. Wymieszaj

Via Gusto
Cebularz 159

cebule puszczą sok, dodać mak i olej.  Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła. Przygotowanie cebularzy: Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny. Pozostałe(...)miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut. Smacznego W kuchni Regionalnych Smaków gotowałam z: Alą nie-ład mAlutki Jackiem Przepisy na domowy ser i chleb Kamilą Ogrody Babilonu Magdą Konwalie w kuchni

Codziennik Kuchenny
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 82

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem       Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem to genialne

Kuchnia na wzgórzu
Grissini 142

Po emocjach minionego weekendu i przed tym, co ma się wydarzyć w tym tygodniu, przyda się wszystkim troszkę odpoczynku, chociażby to miała być sprawa jednego dnia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 193

Nie lubię jak wieje wiatr, przynosi niepokój, bezsenność i niemoc. Tak mam od lat. Dzisiaj w nocy wiało i wieje nadal, na szczęście świeci słońce dodające

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tebrikes -duńskie bułki maślane 136

mąki pszennej 50 g miękkiego masła 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 100 g bardzo miękkiego masła do posmarowania starty ser lub mak do posypania [ złoty len] Drożdże rozpuścić w mleku ,dodać mąkę. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Następnie  dodać resztę(...)zamknąć drzwiczki. Następnie od razu obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez około 12 minut. Studzić na kratce. Polecam obejrzeć ten filmik autorki bloga Uwaga Babcia piecze chleb - bardzo dokładnie wszystko opisane i pokazane jak robi się te pyszne bułeczki

Moje domowe kucharzenie
Mini pizza 68

Czas czytania: 2 min Mini pizza, takie wyszło zapotrzebowanie od dzieci, ma być pizza, ale malusieńka! Przyznam, że nie chciało mi się zagniatać typowego ciasta na

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania