chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:357/420)

Chlebek pita 69

Pita to okrągłe płaskie placki przygotowane z mąki pszennej i usmażone na suchej patelni (lub upieczone w piekarniku). Podczas smażenia z ciasta tworzy się charakterystyczna kieszonka

Zasmakuj Kuchni
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 144

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.  Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.  Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym(...)bułek po ok. 90 g każda) 160 g zaczynu 350 g mąki pszennej razowej 160 g wody o temp. 24-25 stopni 25 g oliwy 10 g świeżych drożdży 12 g soli 20 g upieczonych ząbków czosnku 7 g słodu pszenicznego Przygotowanie zaczynu: Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać wodę i mąkę. Składniki zaczynu dokładnie wymieszać

Codziennik Kuchenny
Brioszka z konfiturą morelową 152

Brioszka z morelowym nadzieniem  Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a  zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się

Aromatyczne Podróże
Zapraszam na śniadanie: Chałka 129

Celebrujcie śniadania! Zwłaszcza te leniwe, spędzone przy rodzinnym stole z bliskimi. Ja uwielbiam te leniwe dni, kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Żytni chleb z cebulką i kminkiem 125

Zaczynam sięgać po coraz bardziej pracochłonne w wykonaniu chleby i im trudniejszy tym jego efekt końcowy mnie bardziej cieszy. Upiekł się wprost idealnie, a tak niesamowicie aromatyczny, że musiałam się posilić w trakcie jego pieczenia czymś w zamian ;-) Przepis wzięłam z  TEJ strony i nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji :-) Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek(...)pozostawić w szczelnie przykrytym naczyniu na  4- 8 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki ( ok 30g) miękkiego masła 1 łyżka prażonej cebuli 1  - 2 łyżeczki kminku 3 listki świeżej bazylii drobno posiekanej Dodatkowo do posmarowania i posypania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki pełnoziarniste. 170

 Pyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem

Kuchnia Łukasza
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 67

Przepis na bliny gryczane, które doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej(...)jajeczną i śledzia albo hummus z warzywami. Składniki na 30 blin : 100 g mąki gryczanej 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% tł. 20 g świeżych drożdży 1 jajko i 1 żółtko łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia duża patelnia o nieprzywierającej powłoce Do dużej szklanej miski wlać podgrzane

Dietolog
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 90

Przepis na bliny gryczane, które doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej(...)jajeczną i śledzia albo hummus z warzywami. Składniki na 30 blin : 100 g mąki gryczanej 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% tł. 20 g świeżych drożdży 1 jajko i 1 żółtko łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia duża patelnia o nieprzywierającej powłoce Do dużej szklanej miski wlać podgrzane

Dietolog
Bułki pszenno-żytnio-owsiane 63

Blog ostatnimi czasy mocno wraca do korzeni, do tego na czym powstał. Mianowicie do przepisów na wszelakie pieczywa. Bo to kolejny w ostatnim czasie przepis na

Marder&Marder Manufacture
Focaccia bez zagniatania - włoskie pieczywo 135

Focaccia... to moje wspomnienie Włoch. Jest puszysta ale chrupiąca, lekko tłusta i słona. Idealna jako baza do kanapki, dodatek do zupy lub po prostu przekąska. Tak

Pora na pora i pomidora
Buchty 154

wymieszać mąkę, cukier, sól i zrobić zagłębienie w środku. Roztopić masło w małym rondlu, odlać kilka łyżek do polania bułek, a do reszty mleka dodać mleko i wymieszać. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą, dodać 2-3 łyżki mąki aby powstał zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany.Wlać zaczyn w zagłębienie z mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce(...)Polać bułeczki resztą roztopionego masła i piec 25 minut, aż się przyrumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły i odparowały. Wierzch posypać cukrem pudrem. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Słodkie Bułeczki Koniczynki 104

mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 jajko kl M 1/2 szkl ciepłej wody 20 g masła roztopionego i ostudzonego 1 i 1/2 łyżki mleka w proszku 4 g suszonych drożdży instant (świeżych 12 g) esencja waniliowa dodatkowo: 20 g roztopionego masła do posmarowania bułeczek 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy, ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto(...)upieczeniu jeszcze raz smarujemy pozostałym masłem, wyjmujemy do ostygnięcia na kratkę. Po ostygnięciu bułeczki są gotowe do jedzenia ale można je też polukrować i będą jeszcze smaczniejsze :) Źródło:  „Chleb” Jeffrey Hamelman

Gotowanie...to proste !
Pita 153

Pita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi(...)atar i granaty" Składniki na 8 placków: 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypania 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. W ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę miodu, następnie wlewamy do suchych składników, dodajemy łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Jak zrobić żytni zakwas do chleba 143

Zakwas do chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik . Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin(...)mąki trzymać w ciepłym - po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku, ze względu na dość krótki czas jego życia warto wesprzeć się na początek łyżeczką suchych drożdży - zakwas trzymam w lodówce i karmię go raz w tygodniu tą samą ilością wody jak i mąki tak jest ze mną od ponad roku . Warto zakwas zrobić używamy go do pieczenia cudownych

Basia w kuchni
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 180

Dzień Niepodległości... przyznam Wam się szczerze, że mój patriotyzm objawia się raczej inaczej niż w postaci marszów i flag dlatego też wczorajszy dzień spędziłam rodzinnie i

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania