pokrojonych oliwek 150g pokrojonego w kostkę sera feta 2 łyżki oregano 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier, następnie drożdże i odstawić na 5-6 minut lub do spienienia. Dodać masło, mleko pozostałą wodę, połowę mąki oraz sól i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki, wsypując stopniowo(...)zwinąć wzdłuż i układać w formie stroną cięcia w dół. Ułożone ciasto odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy przez 50 min. Chleb jest gotowy jeśli po stuknięciu palcem w spód wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu potrzymać jeszcze 5 minut w formie , po czym wyjąć i przenieść na metalową kratkę. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąokruszka, powstają dania o wprost fantastycznym smaku. Podobnie rzecz miała się z pizzą która według jednej z hipotez, powstała, na biednej włoskiej prowincji, jako "efekt uboczny" w trakcie wypieku chleba. Pizzę pieczono bowiem w piecach, z ostatków chlebowego ciasta, po zakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była(...)oliwy 1/2 łyżki cukru 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli składniki na górę pizzy 2 pomidory 300 g sosu do pizzy garść oliwek 1 gałka mozzarelli 150 g sera żółtego ( najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim
Miód i pieprzKolejne w ostatnim czasie bułki. Jakaś taka bułkowa faza mnie ogarnęła, pewnie to przez to słońce. To znaczy nie chce mi się ciężkiego chleba jeść więc lekkimi bułkami się objadam. A z drugiej strony to aż sam się dziwię, że chce mi się stać w kuchni przy ogniu, gdy temperatura w cieniu dochodzi do 35 stopni! Po prostu koszmar. Taka(...)dżemem, a ja do jajecznicy. Mniaaam :) 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Bułki muszą być puszyste, więc nie żałujmy rąk. Bo im mąka lepiej wyrobiona, tym bułki bardziej miękkie
Marder&Marder ManufactureWatykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać zaczyn na to ciasto to serdecznie polecam . Przez czas oczekiwania, zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników ("dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części(...)przygotowane ciasto pieczemy w keksówce w temp. 180 stopni przez 45 minut. Można też zrobić taki zaczyn samemu ze składników o takich proporcjach: 7 g aktywnych suchych drożdży 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C) 375 g (3 szklanki) mąki pszennej 600 g (3 szklanki) cukru 710 ml (3 szklanki
Kuchnia w opałachPobudka rano, za oknem sypie piękny śnieg. Przez chwilę walczę z chęcią zaszycia się pod ciepłą kołdrą, ale już wstaję, zakładam grube skarpety i cichutko wymykam
Obiad gotowyCzas czytania: 2 min Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza, można zjeść ją w każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości
SprawdzonaKuchnia.plNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pieczywo i różne wytwory podobne Dobrze, że nie pracuje w piekarni, bo pewnie bym wszystko wyjadała. Staram się w
dom-agi.plzimnej wody gruboziarnista sól posiekany rozmaryn Wykonanie: Drożdże mieszamy w miseczce z ciepłą wodą i cukrem, odstawiamy na 5 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól i 2 łyżki oliwy. Ciasto wyrabiamy kolistymi ruchami, a w połowie pracy dodajemy zimną wodę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić(...)Marghe Marzena Zacisza kuchennego Paulina z Buszującej w kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wisła z Zapachu chleba Bernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnika Monika z Niezapomnianych smaków Monika z Pin up cooking looking
Kulinarne przygody Gatitydałam ) można dać 75g.mąki żytniej jak go nie mamy lub 75g więcej mąki pszennej 15g.soli 25g.drożdży świeżych ******************************** 1.Mąkę przesiać do miski , dodać sól ,pokruszone drożdże swieze ,zakwas lub mąkę żytnia jak go nie mamy lub mąkę pszenną , wlać najpierw 200ml ciepłej wody i wyrabiać mikserem na jędrne ciasto ,.Jeśli jest potrzeba dolewamy po trochu resztę(...)minut. Stopień wyrośnięcia sprawdzamy palcem robiąc w cieście dziurkę ,jeśli ciasto nam "odbija " i nie zostawia dziurki to jeszcze jest niegotowe ,jeśli pozostawia dziurkę to jest dobre. 8.Wsadzamy chleby do piekarnika nagrzanego!Po ich wsadzeniu piekarnik mocno spryskujemy woda albo wkładamy na spód 2 kostki lodu aby nam się wytworzyła para. 9.Po 10 minutach zmniejszamy temperature do 190 stopni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie wyczuwalne w smaku, ale wpływają na strukturę pączków, ich miękkość i wilgotność. Pączuszki po usmażeniu można obtoczyć w drobnym cukrze lub po ostygnięciu(...)swobodnie pływać i nie stykać się z dnem garnka - olej powinien być rozgrzany do temperatury około 175 stopni (najlepiej wykorzystać termometr cukierniczy lub wrzucić do oleju kawałek ciasta/skórkę chleba; jeśli od razu się unosi, a wokół pojawiają się bąbelki, temperatura jest odpowiednia) - do nakładania najlepiej wykorzystać miarkę w formie łyżeczki (u mnie o pojemności 7,5ml), która jest okrągła
Smakołyki Berenikibiałko, które nie rozpuszcza się w wodzie, ale pęcznieje sprawiając, że ciasto staje się „gumowate” i elastyczne. Dzięki temu zatrzymuje wewnątrz ciasta pęchęrzyki gazu - dwutlenku węgla wytwarzanego przez drożdże lub powstającego z sody / proszku do pieczenia. Zapewnia to doskonałe rośnięcie, odpowiednią wilgotność, pulchność i sprężystość ciasta pszennego. Gluten sprawdza się w tej roli tak dobrze(...)używać osoby z alergią na mięso wieprzowe. Mielone nasiona lnu – najlepiej stosować odtłuszczone, mielone złociste siemię lniane, w ilości około 1 łyżki na 2 szklanki mąki. W mieszance na chleb razowy zawartość siemienia może wynosić nawet około 10%. Do ciasta naleśnikowego lepiej dodawać małą ilość (1 łyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste
głodny alergikCzas czytania: 3 min Makowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Dawno, dawno temu, kiedy byłam mięsożercą, miałam swoją ulubioną potrawę. Były to pulpety w stylu włoskim, które dziś prezentuję w wersji wegetariańskiej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca
SprawdzonaKuchnia.plociepli od piekarnika :P Co prawda ja dziś nie mam w planach drożdżówek, ale najzwyklejszą na świecie tartę z rabarbarem, mam ogromną ochotę upiec. Zwłaszcza, że przyjeżdża Mama piec chleb w takim piecu opalanym drzewem, którego wieki nie jedliśmy, więc pasuje mieć coś na słodko do jutrzejszej kawki ;) Oczywiście jak wyjdzie i będzie się nadawać do zdjęć, to i przepis(...)500g mąki pszennej tortowej 100g roztopionego, przestudzonego masła 25g świeżych drożdży 3 łyżki cukru Szczypta soli Karmelizowany rabarbar: 500g rabarbaru 1 łyżka wody 100g cukru Kruszonka: 80g masła 160g mąki pszennej 80g drobnego cukru kryształu Dodatkowo jedno małe jajko do smarowania drożdżówek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże mieszamy z cukrem, ½ szklanki mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladzieszkl. mąki pszennej – 1 jajko – 30g cukru białego POLSKI CUKIER – 2 łyżki roztopionego masła – 0,5 szkl. letniego mleka – 0,5 op. suchych drożdży – 1/4 łyżeczki soli – 0,5 op. cukru waniliowego Dodatki: – świeże truskawki – masło do smarowania pieczywa – cukier biały POLSKI CUKIER Sposób przygotowania: 1. W jednaj misce umieszczamy(...)wystudzoną chałkę kroimy na grube kromki. Smarujemy je masłem, układamy na nich pokrojone w plastry truskawki oraz posypujemy cukrem. Uwagi: – Kanapka smakuje równie dobrze ze zwykłym białym chlebem. – Cukier jest niezastąpiony, kanapka z zamiennikanu nie smakuje tak dobrze. W wolnej chwili zapraszamy
Podwójnaporcjawody 60ml śmietanki 30% 20g masła olej rzepakowy do smażenia garść orzechów włoskich do posypania wierzchu (około 20g) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać połowę lekko podgrzanego (ma być letnie) mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - mąkę przesiać, żółtko utrzeć(...)rondlu z taką ilością tłuszczu, która umożliwi nie stykanie się ich z dnem - temperaturę oleju sprawdzić przy pomocy termometru cukierniczego (powinna wynosić około 170 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba, jeśli od razu wypływa, a wokół pojawiają się bąbelki, można zacząć smażenie - wrzucać pączki w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej
Smakołyki Bereniki