Bób, król lata. Czy jest ktoś, kto nie lubi bobu? Bób ogólnie jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży
Marder&Marder Manufacturelekko czerstwieje. Potraktowany tosterem jest ponownie świetny. Składniki - na 2 średnie foremki chlebowe 500 g mąki bezglutenowej - zawsze korzystam ze swojej mieszanki mąki i zawsze wychodzi idealnie 1 opakowanie drożdży suszonych - 7 g 3 garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Uwaga! Krojenie ciepłego chleba może skończyć się odgniecioną skórką. Należy to robić delikatnie albo poczekać aż porządnie wystygnie. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuCzas czytania: 3 min Słodkie przepisy na wielkanocny stół to oczywiście mazurki i różnego rodzaju babki. Dziś będzie baba wielkanocna z kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami
SprawdzonaKuchnia.plpokrojonych oliwek 150g pokrojonego w kostkę sera feta 2 łyżki oregano 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier, następnie drożdże i odstawić na 5-6 minut lub do spienienia. Dodać masło, mleko pozostałą wodę, połowę mąki oraz sól i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki, wsypując stopniowo(...)zwinąć wzdłuż i układać w formie stroną cięcia w dół. Ułożone ciasto odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy przez 50 min. Chleb jest gotowy jeśli po stuknięciu palcem w spód wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu potrzymać jeszcze 5 minut w formie , po czym wyjąć i przenieść na metalową kratkę. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąsoli Przygotowanie: Drożdże wymieszać ze 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj . Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się(...)koloru. Dobrze upieczony, po uderzeniu od spodu, wyda głuchy odgłos. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia
Nastoletnie Wypiekanieokruszka, powstają dania o wprost fantastycznym smaku. Podobnie rzecz miała się z pizzą która według jednej z hipotez, powstała, na biednej włoskiej prowincji, jako "efekt uboczny" w trakcie wypieku chleba. Pizzę pieczono bowiem w piecach, z ostatków chlebowego ciasta, po zakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była(...)oliwy 1/2 łyżki cukru 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli składniki na górę pizzy 2 pomidory 300 g sosu do pizzy garść oliwek 1 gałka mozzarelli 150 g sera żółtego ( najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim
Miód i pieprzKolejne w ostatnim czasie bułki. Jakaś taka bułkowa faza mnie ogarnęła, pewnie to przez to słońce. To znaczy nie chce mi się ciężkiego chleba jeść więc lekkimi bułkami się objadam. A z drugiej strony to aż sam się dziwię, że chce mi się stać w kuchni przy ogniu, gdy temperatura w cieniu dochodzi do 35 stopni! Po prostu koszmar. Taka(...)dżemem, a ja do jajecznicy. Mniaaam :) 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Bułki muszą być puszyste, więc nie żałujmy rąk. Bo im mąka lepiej wyrobiona, tym bułki bardziej miękkie
Marder&Marder ManufactureWatykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać zaczyn na to ciasto to serdecznie polecam . Przez czas oczekiwania, zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników ("dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części(...)przygotowane ciasto pieczemy w keksówce w temp. 180 stopni przez 45 minut. Można też zrobić taki zaczyn samemu ze składników o takich proporcjach: 7 g aktywnych suchych drożdży 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C) 375 g (3 szklanki) mąki pszennej 600 g (3 szklanki) cukru 710 ml (3 szklanki
Kuchnia w opałachPobudka rano, za oknem sypie piękny śnieg. Przez chwilę walczę z chęcią zaszycia się pod ciepłą kołdrą, ale już wstaję, zakładam grube skarpety i cichutko wymykam
Obiad gotowyCzas czytania: 2 min Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza, można zjeść ją w każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości
SprawdzonaKuchnia.plNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pieczywo i różne wytwory podobne Dobrze, że nie pracuje w piekarni, bo pewnie bym wszystko wyjadała. Staram się w
dom-agi.plzimnej wody gruboziarnista sól posiekany rozmaryn Wykonanie: Drożdże mieszamy w miseczce z ciepłą wodą i cukrem, odstawiamy na 5 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól i 2 łyżki oliwy. Ciasto wyrabiamy kolistymi ruchami, a w połowie pracy dodajemy zimną wodę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić(...)Marghe Marzena Zacisza kuchennego Paulina z Buszującej w kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wisła z Zapachu chleba Bernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnika Monika z Niezapomnianych smaków Monika z Pin up cooking looking
Kulinarne przygody Gatitydałam ) można dać 75g.mąki żytniej jak go nie mamy lub 75g więcej mąki pszennej 15g.soli 25g.drożdży świeżych ******************************** 1.Mąkę przesiać do miski , dodać sól ,pokruszone drożdże swieze ,zakwas lub mąkę żytnia jak go nie mamy lub mąkę pszenną , wlać najpierw 200ml ciepłej wody i wyrabiać mikserem na jędrne ciasto ,.Jeśli jest potrzeba dolewamy po trochu resztę(...)minut. Stopień wyrośnięcia sprawdzamy palcem robiąc w cieście dziurkę ,jeśli ciasto nam "odbija " i nie zostawia dziurki to jeszcze jest niegotowe ,jeśli pozostawia dziurkę to jest dobre. 8.Wsadzamy chleby do piekarnika nagrzanego!Po ich wsadzeniu piekarnik mocno spryskujemy woda albo wkładamy na spód 2 kostki lodu aby nam się wytworzyła para. 9.Po 10 minutach zmniejszamy temperature do 190 stopni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie wyczuwalne w smaku, ale wpływają na strukturę pączków, ich miękkość i wilgotność. Pączuszki po usmażeniu można obtoczyć w drobnym cukrze lub po ostygnięciu(...)swobodnie pływać i nie stykać się z dnem garnka - olej powinien być rozgrzany do temperatury około 175 stopni (najlepiej wykorzystać termometr cukierniczy lub wrzucić do oleju kawałek ciasta/skórkę chleba; jeśli od razu się unosi, a wokół pojawiają się bąbelki, temperatura jest odpowiednia) - do nakładania najlepiej wykorzystać miarkę w formie łyżeczki (u mnie o pojemności 7,5ml), która jest okrągła
Smakołyki Bereniki