chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:370/420)

Włoskie bułeczki ziołowe 137

Włochami.  Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej w oryginalnym przepisie, a która rzeczywiście dobrze sprawdza się przy pieczeniu chleba. Ponieważ obawiałam się, że bułeczki na zwykłej mące (typ 480) nie udadzą się, postanowiłam wymieszać ją z mąką z grubego przemiału typ 2000 - i tak powstały moje bułeczki w wersji(...)łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego przesiekanych nożem 1/2 opakowania drożdży instant (ok. 3,5 g) lub 9 g drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju lub oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsyp obie mąki, sól, cukier, przyprawy oraz drożdże instant. Wymieszaj dokładnie. Jeżeli używasz drożdży świeżych, to wymieszaj je najpierw

Chilli Czosnek i Oliwa
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 155

słoiczku. Drugie śniadanie: Kanapki z hummusem i ogórkiem kiszonym [457 kcal/ W: 75 g/ B: 12 g/ T: 13 g] 90 g chleba żytniego 50 g hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza (ok. 200 g) Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. Obiad: Chilli sin carn (porcja na dwa dni) [644 kcal(...)Cieciornica z chlebem żytnim [431 kcal/ W: 59 g/ B: 13 g/ T: 15 g] 10 g oliwy 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak 120 g ciecierzycy z puszki 1/2 łyżeczki kurkumy świeżo mielony pieprz do smaku 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny 60 g chleba żytniego Na patelni

365 dni dookoła kuchni
DROŻDŻOWE PTYSIE Z KREMEM KARPATKOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 169

wiecie miłością bezgraniczną kocham ciasto drożdżowe! Kojarzy mi się ( i pewnie nie tylko mi ) z takimi domowymi mamino-babcinymi wypiekami i domem pachnącym świeżym chlebem prosto z gorącego pieca. Takich dziecięcych wspomnień mam jednak wiele! Słodka karpatka, która mama piekła w piekarniku gazowym, a ja z bratem wyczekiwałam wpatrując się przez szybę w rosnące na cieście góry. Eklerki z nieziemsko(...)Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 650 g * mleko 3,2% – 125 ml * masło – 125 g * świeże drożdże – 50 g * cukier – 0,5 szkl * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 3 łyżki * jajko – 3 szt * sól – 1 szczypta * kurkuma – 1 łyżeczka + żółtko do posmarowania KREM KARPATKOWY: * masło

Ostra na Słodko
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 114

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wasze szperanie po blogu zdecydowanie już zmierza w świątecznym kierunku. By choć trochę ułatwić

Ostra na Słodko
Kulkowy chlebek optymalny z grana padano i ziołami włoskimi 186

Lato! Najlepsza pora na piknik pod chmurką nad jeziorem czy pod gruszą w sadzie, czas,  gdzie nikt się nie śpieszy, można leniuchować do woli o

Wanilia i Kardamon
Pulla - fińska chałka 127

Od wczoraj w mojej kuchni panuje istne szaleństwo, wspierane dzielnie przez najnowszego członka rodziny, pieska Cynamona. Powodem zaistniałego chaosu poza szczeniaczkowym towarzyszem są moje urodziny i

Przepysznik - BLW i nie tylko
Trzy słodkie przepisy, które podbiły serce pani Sołtys – wycieczka na styk Mazowsza i Podlasia 71

zwierzętami gospodarskimi. Bliżej zabytkowej części powstała wyspa Pisarzy i Poetów z pracami lokalnego rzeźbiarza oraz wybudowały się Domki Rzemieślnicze Fundacji Leny Grochowskiej, gdzie odbywają się warsztaty: ceramiczne, pieczenia chleba, rzeźbiarskie, tkackie. W ciągu kilku lat ta atrakcja okolicy, jaką jest Pałacyk, bardzo się rozwinęła. Zahaczyliśmy też o skromny zabytkowy Kościół, który można zwiedzać. Nasze spotkanie w Pałacu i Folwarku Łochów(...)prawdziwie, domowo – jak babcine – jabłko dodatkowo je nawilża Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej + więcej do posypania blatu 100 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 saszetka drożdży instant 2 jaja 2 żółtka 150 ml mleka 30 g masła Krem: 1,5 serka Almette jogurtowego 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka miodu 1 jabłko Kruszonka: 100 g mąki

Poezja smaku
Pszenne chlebki naan z patelni 62

drożdży instant 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka czosnku granulowanego 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 100 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 1 łyżka oleju roślinnego PO USMAŻENIU 1 łyżka roztopionego masła suszony czosnek oregano szczypta gruboziarnistej soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiej przez sito do misy. Dodaj pozostałe suche składniki, czyli cukier, sól, drożdże(...)Najlepsza pszenna przek\u0105ska zamiast s\u0142ynnej bagietki, uniwersalny dodatek do wielu da\u0144.","keywords":["dro\u017cd\u017ce","jogurt","m\u0105ka","Naan","chlebki Naan","pita","indyjskie chlebki","zio\u0142owy chleb"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2021-08-04T11:54:22+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT40M","recipeCategory":["Pieczywo"],"recipeCuisine":["Indyjska"],"recipeYield":["8","8 sztuk

ProstePesto.pl
BAJGLE Z PASTĄ JAJECZNĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM – pomysł na idealne śniadanie + KONKURS! 86

uwielbiam naturalne! ) + micha pełna chrupiących bakalii – mnóstwo orzechów, rodzynki, sezonowe owoce i płatki owsiane. Dziś poranki są zdecydowanie bardziej urozmaicone! Świeże pieczywo ( niedawno nawet zaczęłam piec swoje chleby – co prawda jeszcze nie ma się czym chwalić na blogu, ale smakują całkiem nieźle! ), sery, wędliny, no i oczywiście warzywa, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Zainspirowana współpracą z marką(...)jest wracać! Zapraszam na obiecaną, pyszną śniadaniową ucztę! Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: BAJGLE: * mąka pszenna typ 650 – 500 g * sól – 1 łyżeczka * ciepła woda – 300 ml * świeże drożdże – 25 g * cukier – 1 łyżeczka * Śniadaniowa Klasyczna ( roztopiona ) – 4 łyżki + sezam lub siemię lniane lub ziarna PASTA JAJECZNA: * gotowane na twardo jajka

Ostra na Słodko
Ciasto na pizzę włoską 87

pizzę włoską 1 litr wody  5 g drożdży suchych  1,5 kg mąki typ 00  25 g soli  10 g miodu  50 g oliwy z oliwek  Ciasto na pizzę włoską przepis 1. Do dużej miski wlej wodę o temperaturze pokojowej. Dodaj do niej suche drożdże oraz miód. Wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia składników(...)włoskie dzieło, to jej historia sięga  starożytności. Można powiedzieć, że prekursorami współczesnych pizzermanów buli mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Indii i Grecji,gdzie popularne są tzw. flat bread - płaskie chleby wypiekane w glinianych piecach. Współczesna pizza jaką znamy i kochamy powstała w 1889 r. w Neapolu, kiedy słynnego szefa kuchni Raffaelo Esposito odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Wtedy też przygotował

Cztery Fajery
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 176

wiadomo błonnik pęcznieje i żołądku i daje uczucie sytości) i przemianę materii. Płatki owsiane od pewnego czasu są dość często obecne w mojej kuchni. Dodane do wypieków (pizza, bułki, chleb) nadają im delikatności i sprawiają, że dłużej zachowują świeżość. Świetnie smakują również w ciasteczkach. Siemię lniane do tej pory wykorzystywałam głównie w postaci zmielonej do naparów, gdyż bardzo dobrze radzi(...)owsianych , 8 łyżek siemienia lnianego - użyłam złotego siemienia lnianego Kresto , 1 lekko czubata łyżeczka soli , 1 szklanka ciepłej wody , 2 łyżeczki cukru , 25 g świeżych drożdży , 3 łyżki oliwy z oliwek . Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę wody i wsypać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilak minut do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać płatki

Codzienna kuchnia niecodzienna
BATBOUT – MAROKAŃSKI CHLEB Z PATELNI / KUCHNIA MAROKAŃSKA 127

Seria marokańskich przepisów trwa w najlepsze ( choć od mojego powrotu z Marrakeszu minęły już 3 miesiące! ). Dziś zapraszam Was na tradycyjny, marokański chlebek z patelni –

Ostra na Słodko
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 176

chlebem, który zastępuje im sztućce, w równym stopniu widelec jak i łyżkę. Moja Siostra po powrocie z Maroka potwierdziła, że tak właśnie się tam jada  - należy oderwać kawałek chleba i nabrać przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie turystom. Gdy zagłębimy się w temat, to nic w tym zaskakującego. Tradycja przygotowywania i jedzenia tażin wywodzi się(...)polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania ciasta - ja najpierw robię

Chilli Czosnek i Oliwa
Bajgle w wersji slow 162

drożdży 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (opcjonalnie) Ciasto właściwe: 600 g maki pszennej typ 750 350 g wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 6,5 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka miodu mak sezam Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce do przefermentowania. Następnie do zaczynu dodajemy składniki ciasta(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania