truskawkowa * tłuszcz do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól(...)m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki nie mogą
Ostra na Słodkou00f3rki konserwowe,\r","4 \u0142y\u017cki ukurydzy,\r","1 ma\u0142a cebula,\r","1\/2 sa\u0142aty lodowej,\r","sosy wedle uznania."],"name":"Kebab z kurczakiem i warzywami","recipeCategory":"chleby, dania mi\u0119sne, inne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Dro\u017cd\u017ce, cukier i po\u0142ow\u0119 ciep\u0142ego mleka wymiesza\u0107 i odstawi\u0107 na 10 minut do podwojenia(...)recipeYield":"4","keywords":"fasola,kebab,kukurydza,kurczak,og\u00f3rki,pomidory,sa\u0142ata,sos pomidorowy"} Drukuj Kebab z kurczakiem i warzywami Porcje: 4 Składniki: 350g mąki pszennej, 1 saszetka suchych drożdży, 1,5 szklanki mleka, łyżeczka cukru, 30g masła miękkiego, 1 jajko, łyżeczka soli, sezam [ewentualnie], 2 piersi z kurczaka, łyżeczka przyprawy do kurczaka, oliwa z oliwek, 2 pomidory, 3 ogórki
Bardzo Gruby SmokSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli (płaska) 10 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miseczki przesiejmy 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750). Dodajmy 1 płaską łyżeczkę soli oraz 10 g drożdży suszonych. Wlejmy około 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Dobrze wyróbmy ciasto. Uformujmy z niego kulę(...)u017cd\u017cowego ciasta, kt\u00f3re w piekarniku ro\u015bnie w oczach, tworz\u0105c kieszonk\u0119.","keywords":["pita","chlebek pita","jak zrobi\u0107 pit\u0119","jak zrobi\u0107 chlebek pita","chleb pita","przepis na pit\u0119","przepis na turecki chlebek","chlebek turecki","turecki chlebek","chlebek pita przepis","pita przepis","sk\u0142adniki na pit\u0119"],"author":{"@type":"Person","name":"Przepisy u\u017cytkownik
ProstePesto.plu00f3\u0142 szklanki oleju lub rozpuszczonego mas\u0142a,\r","s\u00f3l,\r","2 s\u0142oiki marmolady w ulubionym smaku."],"name":"S\u0142odkie bu\u0142eczki z marmolad\u0105","recipeCategory":"chleby, desery","cookTime":"PT0H25M","prepTime":"PT1H30M","recipeInstructions":["W 0,5 szklanki CIEP\u0141EGO mleka i 2 \u0142y\u017ckach cukru rozpu\u015bci\u0107 dro\u017cd\u017ce.\r","Po ok 10 minutach rozczyn powinien(...)godzina, 30 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 25 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 55 minut/y Porcje: ok 55 sztuk Składniki: 0,5kg mąki pszennej (+ trochę mąki do podsypywania), 10dkg świeżych drożdży, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mleka, niecałe pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła, sól, 2 słoiki marmolady w ulubionym smaku. Przygotowanie: W 0,5 szklanki CIEPŁEGO mleka
Bardzo Gruby Smokcukru (u mnie wymieszany z domowym cukrem waniliowym) do obtoczenia usmażonych pączków 1,5-2l oleju do smażenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz około 50ml wody, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania białej(...)przelać do szerokiego rondla i rozpocząć jego podgrzewanie - gotowy do smażenia pączków olej powinien mieć temperaturę około 175 stopni, można to sprawdzić termometrem cukierniczym lub wrzucić do oleju skórkę chleba - jeśli nie utonie, utrzyma się na powierzchni, a wokół niej pojawią się bąbelki, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia - pączki wkładać do oleju wyrośniętą częścią do spodu, pamiętając, że podczas
Smakołyki Berenikigram masła 100 gram cukru 200 gram mąki odrobinę proszku do pieczenia Wykonanie: Mleko podgrzewamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Letnie mleko odlewamy ok 0,5 szklanki dodajemy drożdże oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy(...)galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą
kgwjanczewoKolejne danie, które przyrządziłam na diecie, podczas mojej choroby. Po tygodniu jedzenia tylko ryżu, płatków i wafli ryżowych mogłam zacząć rozszerzać dietę np. o pieczywo. Zdecydowałam
Mienta blogsimit pisze Monika na swoim blogu. Dzisiaj załączam zdjęcia robocze, z telefonu (przepraszam za ich jakość) gdyż aparat opacznie zostawiłam w pracy. Jutro podmienię:-) PODMIENIŁAM SIMIT 7 g drożdży instant 220 g letniej wody 100 ml mleka 2 łyżki oliwy 2 łyżki cukru 650 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1,5 szkl sezamu 1/3 szkl pekmezu, melasy albo(...)Eksplozja smaku Fabryka Kulinarnych Inspiracji Foodnotes Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu POlska zupa Smak mojego ogrodu Smakowity chleb W mojej kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu Slowlife Zacisze kuchenne Artykuł SIMIT – TURECKI BAJGIEL pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniamiękkie (nie mylić z twardymi, które jak większość smakołyków są dziełem przypadku), powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, bądź w południowej Francji piekł chleb. Zostało mu trochę ciasta, więc postanowił zrobić z niego przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się(...)powiedzenia! PRECLE Z NADZIENIEM DYNIOWYM /składniki na 12 precli/ 1,5 szklanki letnie wody 1 łyżka cukru i dodatkowo 1 łyżeczka 1 łyżka drożdży instant 4,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Na kąpiel dla precli przed pieczeniem: 1/2 szklanki sody oczyszczonej (zmniejszyłam do 1/3) 4 szklanki wrzącej wody Na nadzienie
KUCHARNIAtruskawkowa * tłuszcz do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól(...)m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki
Ostra na Słodkosłonecznikowego (w oryginale- delikatna oliwa) - ½ łyżeczki soli (w oryginale – 1) - 1 łyżeczka cukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, jogurt, ciepłą wodę i olej – mieszamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można ręcznie lub robotem z hakami, ja tym razem wyrabiałam ręcznie). Formujemy kulę, umieszczamy w misce(...)bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Ensaimada Szneka z glancem Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką Jagodzianki puszyste jak bawełna Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Słodkie bułki z Majorki Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Tureckie bajgle – Simit Drożdżówki z borówką amerykańską Zakręcone drożdżówki
mojewypiekiinietylkooczkach tarki) 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej duża szczypta kurkumy szczypta soli Ciasto: 300 g mąki pszennej 160 g mleka (roślinnego) 7 g suszonych drożdży lub 17 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g oleju szczypta soli szczypta kurkumy przygotowanie Przygotowanie kremu lemon curd: Wszystkie składniki włóż do rondelka i dokładnie wymieszaj(...)Gotowy krem cytrynowy odstaw do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta i drożdżówek: Ciepłe mleko (około 35 stopni Celsjusza) wymieszaj z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki (odebranymi z 300 g). Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość. Pozostałą część mąki przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj
Via GustoKażdy z Nas ma w swej pamięci dania, które kojarzą mu się z beztroskim dzieciństwem. Mój wspaniały czas spędziłam w większej mierze na wsi. Najpierw pierwsze
Z Majeczką w kuchnipizzę, nakłada się dowolne 2-3 składniki: głównie różnych mięs i sporo sera, najczęściej różnych rodzajów i obowiązkowo mozzarelli. Stromboli często nazywa się kanapką, rodzajem pizzy, calzone lub chlebem. Dziś nie ma całkowitej pewności kto pierwszy wymyślił i nadał właśnie taką nazwę tej potrawie, dwie główne tezy(...)rozkroicie, przekonacie się, skąd taka nazwa. Stromboli. Ach, i koniecznie obejrzyjcie film "Stromboli, ziemia bogów"! Składniki (dla 3-4 osób): 300 g mąki pszennej 1/2 opakowania suchych drożdży 1 pełna łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania ok. 175 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 60 g włoskiego salami lub szynki dojrzewającej, pokrojonej
Kuchnia Prezydentowej