Od 1981 roku 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności . Święto to zostało proklamowane przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj mam dla Was takie tradycyjne jedzonko. Znaczy nie tradycyjne w sensie, że bigos czy żurek na białej kiełbasie. Tradycyjne w znaczeniu, że w zasadzie każdy
Marder&Marder Manufacturełososiem wędzonym i ogórkiem to klasyczna i elegancka przekąska na sylwestra. Delikatny smak wędzonego łososia doskonale komponuje się z chrupiącym ogórkiem i świeżym pieczywem. Przepis: 1 bagietka lub chleb żytni 200 g wędzonego łososia 1 ogórek 150 g serka śmietankowego 1 łyżka posiekanej świeżej kopru sól, pieprz do smaku Pokrój pieczywo na kromki, a łososia na cienkie plastry. Ogórek obierz(...)zioła i słone oliwki sprawiają, że jest to nie tylko smaczne, ale też apetyczne danie. Przepis: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie suchych drożdży 300 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek 150 g oliwek (zielonych lub czarnych) 2 łyżki świeżego rozmarynu sól gruboziarnista Wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj ciepłą
sierotka maRysia w kuchnidłużej tym lepiej. 3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 1 opakowanie chleba pumpernikiel 3 jajka ugotowane na twardo 2 średniej wielkości, upieczone buraki 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku 1 łyżka tartego chrzanu sól(...)Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 100 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 2 szklanki mleka 3.2% 1 żółtko i 1 białko 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia 2 czerwone cebule szczypta cukru
SMYKWKUCHNISobieski po wyprawie wiedeńskiej w 1683 roku. Ziemniaki szybko rozprzestrzeniły się na terenach polskich, stając się ulubionym składnikiem wielu potraw. Jedną z nich były placki ziemniaczane, które zastępowały chłopom chleb. Początkowo jadano je tylko z solą i pieprzem, później dodawano do nich cebulę, marchewkę, jajka i mąkę. Placki smażono na smalcu lub oleju, podawano ze śmietaną, cukrem lub sosem gulaszowym(...)odbył się pierwszy Konkurs Placka Ziemniaczanego im. Jana Heweliusza, który był częścią obchodów 400-lecia urodzin słynnego astronoma i piwowara. Konkurs polegał na przygotowaniu placka z dodatkiem piwa lub drożdży piwnych. Zwycięzcą została kobieta, która przygotowała placki z piwem pszenicznym i sosem śmietanowo-musztardowym. Artykuł Placki ziemniaczane – tradycyjny smak i nowoczesne dodatki pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneużyć drożdży świeżych, z których najpierw należy sporządzić rozczyn, lub drożdży suszonych (instant). W starszych przepisach drożdże stanowią zazwyczaj 10% dodanej do ciasta mąki (na 500g mąki, 50g drożdży), dzięki takiej ich ilości ciasto bardzo mocno wyrasta, może mieć jednak mocno drożdżowy smak po usmażeniu, w moich przepisach staram się więc ograniczać ich ilość. MLEKO lub WODA - To niezbędny(...)dnem garnka. Temperatura odpowiednia do smażenia pączków to około 175 stopni. Najlepiej jest sprawdzić ją przy pomocy termometru cukierniczego. Jeśli go nie mamy, wystarczy wrzucić do oleju skórkę chleba - przy odpowiedniej temperaturze skórka utrzymuje się na powierzchni, a wokół niej tworzą się bąbelki, nie rumieni się też zbyt szybko. Jeśli tłuszcz będzie zbyt mocno rozgrzany, pączki zbyt szybko zrumienią się
Smakołyki Berenikidwóch centrali. W ten sposób niemal całkowicie zlikwidowano handel prywatny, który kojarzył się z kapitalizmem. Oto garść przepisów z okresu PRL-u: Wędzona słonina Ciastka ze skwarek Babka ziemniaczana Chleb żytni na zakwasie Blok czekoladowy Śledź po białostocku Plan trzyletni Był to też czas planu trzyletniego. Jednocześnie po podwyżce cen żywności, spowodowanej zbyt dużą ilością pieniędzy na rynku, zapanował głód(...)iryski i karmelki oraz domowy blok czekoladowy . Smakiem dzieciństwa dla wielu pozostanie oranżada, często spożywana w formie proszku. Popularna była też ta robiona w domu za pomocą wody, cukru, drożdży, esencji smakowej i farbki spożywczej. W weekend wybierano się na lody. Słodycze i zabawki były też sprzedawane na odpustach. Wiele osób pamięta watę cukrową oraz kultową już wodę sodową
ProstePesto.plOpowiem Wam historię, bo to ważne. Zresztą nawiązuje do dzisiejszego przepisu, więc tym bardziej warto wprowadzić kontekst. Pracowałem swego czasu w hotelu Sheraton jako recepcjonista. Któregoś
Marder&Marder ManufactureMamy okres, jaki mamy i musimy się z tym pogodzić. Spotkała nas niecodzienna sytuacja, która powoduje, że powinniśmy zostać w domu przez kolejne dwa tygodnie albo
Ostra na Słodko