południu, więc piekłam to brownie z samego rana, aby jeszcze zdążyć przed upałem. Ostatnio piekłam wiele różnych ciast ale brownie jakoś ominęłam. Ponieważ miałam jeszcze sporo jagód, które kilka dni temu uzbieraliśmy z S, upiekłam brownie jagodowe. Jagody dodałam do środka ciasta. Posypałam nimi również ciasto. Brownie jagodowe to nie pierwsze brownie z owocami. Piekłam kiedyś brownie z jeżynami . Owoce(...)bez termoobiegu. Zmiksuj masło z cukrem na puszysto. Następnie dodaj po kolei golden syrop i kakao. Dodaj jajka i wymieszaj z masą maślaną. Wymieszaj mąkę z jagodowym proszkiem i dodaj do masy. Posiekaj grubo czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj jagody. Dodałam zamrożone jagody, ale można dodać również świeże. Po dodaniu zamrożonych jagód ciasto lekko się ścina. Do pieczenia
codojedzeniapyszne, owocowe ciasto ucierane. Dlatego tak bardzo lubię ten przepis i uważam go za niezawodny. Tego typu ciasta przenoszą mnie zawsze do dziecinnych lat, gdy moja babcia wyciągała z pieca kolejną dużą blachę pysznego, pachnącego wypieku... Wtedy nie zważało się na to, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta i... łapało się w pospiechu duży kawałek wybiegając ze śmiechem(...)drugie - swojskie jajka, mleko, sery... tego nigdy nie zastąpimy. Dlatego staram się używać do ciast jak najlepszych składników, a ich piękny żółty kolor zawdzięczam głównie wiejskim jajkom. Bez dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego. Dziś w wersji z borówkami i nektarynkami. Tego typu owoce idealnie komponują się z ciastem
Słodkie okruszkiszopską i obiad w stylu greckim gotowy. Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki przepis na 4-6 porcji na podstawie książki Kuchnia. Przepisy z serca domu Nigelli Lawson czas pieczenia: 1,5 godziny (u Nigelli 45 minut, ale kurczak według mnie nie jest wtedy dość miękki, a skórka nie chrupie) Składniki: 4 całe nogi kurczaka ze skórą i kością(...)naturalnego jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1 czerwona lub zielona papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę ( z pestkami lub bez, zależy jak ostro jadasz ) 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kosteczkę ok. 6 łyżek posiekanych świeżych ziół ( kolendry, natki, mięty, koperku, oregano, tymianku - co mamy pod ręką ) sól i pieprz Przygotowanie
Chilli Czosnek i OliwaWeekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce nadają im wilgotności i smaku. Smaży się je bardzo szybko. Ja podałam je z cukrem pudrem, choć z bitą śmietaną byłyby jeszcze bardziej rozpustne. Dla uspokojenia sumienia warto przypomnieć, że truskawka jest bombą zdrowia(...)pieczenia ½ łyżeczki sody truskawki bita śmietana lub cukier puder listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g jogurtu naturalnego ⅓ szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki ksylitolu lub cukru 3 łyżki płatków jaglanych * 2 duże jajka 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 1 łyżka kakao (uczuleniowcy - można pominąć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody
Poezja smakumąki pszennej pełnoziarnistej 50 g mielonych migdałów 100 g erytrolu 50g kakao 50 g orzechów laskowych 2 jajka 1 jabłko (najlepiej typu szara reneta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 50 g gorzkiej czekolady 85% Cukinię umyć dokładnie i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i odstawić na sitku, żeby puściła wodę. Jabłko(...)pełnoziarnistą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody (jeśli cukinia nie będzie odciśnięta ciasto się nie uda), a następnie wmieszać ją w czekoladową masę łyżką razem z posiekanymi orzechami laskowymi. Masę wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa foremka 24×24 cm). Piec 40-50 minut w temperaturze 180ºC
Dietologtalerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko). Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam na to oko, dziś jednak powstrzymałam się od 'niezdrowego połączenia' :) Wam, oczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie(...)musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę. Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać
Kraina Miodem Płynącabudyniowy: 200 g miękkiego masła 700 ml mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 75 ml Advokatu *Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń ( bez tych dwóch wyjętych do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 250 ml wrzątku *Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników (ok. 300 g) 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie(...)składniki się połączą. Gdy będą już połączone dodajemy pokrojone w mała kostkę brzoskwinie i mieszamy za pomocą łyżki, delikatnie. Spód formy (30x25 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy) i wylewamy do blachy ciasto, wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka, następnie studzimy, delikatnie
Piekę, bo lubięPyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal) 800 g filetów z dorsza 4 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku pęczek dymki (biała i zielona część) puszka pomidorów w puszce (całych) 1 por - biała część 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz szczypta(...)pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W tak zwanym międzyczasie :) obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki
Moje Kuchenne Rewelacjeprostotę i piękno natury bez żadnej ingerencji farb czy barwników. Drewniane elementy to klasyka, która jest jednocześnie piękna, jak i ekologiczna i naturalna. A w obecnych czasach trend na ekologię rośnie w siłę. Poza tym drewniane przybory kuchenne kojarzą mi się z wiejską chatą, gdzie jeszcze drewnem pali się w angielce, w rogu stoi piec kaflowy, a obok niego(...)zdjęciem na adres karmel-itka@wp.pl , wpisując w tytule "KONKURS U KARMEL-ITKI". 5. Na zdjęciu potrawy musi pojawić się karteczka z następującą informacją "KONKURS U KARMEL-ITKI" . Przepisy bez zdjęcia lub ze zdjęciem bez karteczki nie będą brane pod uwagę. 6. Prace należy przesyłać w dniach od 16.04. 2014 do 16.05.2014 , do godziny 23:59 , podając jednocześnie
W kuchni Karmel-itkiwspanialszego niż aromat pieczonego chleba. O walorach smakowych i zdrowotnych chleba z własnego wypieku nie będę się rozpisywać, bo to chyba jest oczywiste. U mnie chleb jest pieczony raz w tygodniu i gdy się kończy, a następny nie jest jeszcze upieczony to nikt zbytnio się nie cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika. Składniki(...)zbyt gęsta dodać więcej wody (mąki różnie chłoną wodę, zależy od producenta). Zwykłe foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, u mnie foremki z nieprzywierającą powłoką non-stick to bez smarowania. Przełożyć chleb do foremek, napełnić je do 1/2 wysokości. Mokrą ręką lub łyżką wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 - 3 godziny
Kuchcik gotujełyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: olej do smażenia, erytrol w pudrze W misce łączymy ricottę z jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, erytrol i opcjonalnie – wódkę, dokładnie mieszamy na gładką masę. Do szerokiego rondelka o grubym dnie wlewamy olej na wysokość ok. 4-5 cm. Podgrzewamy tłuszcz do 170 stopni (jeśli(...)Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i oprószamy erytrolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Orkiszowe frittelle di ricotta – mini pączki z ricotty bez cukru pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongwyrośnięty. W porównaniu do tych drugich wyglądał jak trochę grubszy naleśnik :) Z kolei wlanie więcej ciasta, sprawiało że ciasto od razu po zamknięciu wylewało się bokami, a środek pozostawał bez zmian: płaski i niewyrośnięty. Robiliśmy również próbę z niedomykaniem gofrownicy (czyli trzymaniem przez kilka minut pokrywki), ale nic to nie zmieniło. Niestety kolejna gofrownica nadawała się tylko do reklamacji(...)świecie (nawet tysiąc razy lepsze od starej, domowej gofrownicy od Mamy). Piecze dwa ogromne gofry na raz. Grube i z mega głębokimi rowkami. Mocno i szybko się nagrzewa i piecze już w 3 minuty. Co prawda nie ma pokrętła do regulacji temperatury, ale ma pokrętło do ustawiania czasu pieczenia, dzięki któremu piecząc krócej uzyskujemy gofry jaśniejsze, a piecząc dłużej
Moja DelicjaAmerykańskie pancakes to puszyste, mięciutkie w środku naleśniki, smażone bez dodatku tłuszczu. Na smażenie ich w taki sposób pozwala masło, które jest dodawane do masy naleśnikowej. Takie naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną i oczywiście świeżymi owocami lub konfiturą. Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami(...)szklanki mąki pszennej 3 szklanki maślanki 3 jajka (L) 70 g masła (roztopić) 2 łyżki miodu lub cukru 2 niepełne łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Następnie dodać roztrzepane z miodem jajka i maślankę, wymieszać wszystko do połączenia się składników. Pod koniec dodać roztopione, wystudzone masło i dokładnie połączyć z powstałą
Kuchcik gotujePrażone pestki dyni Jak zrobić prażone pestki dyni - przepis krok po kroku. Prażone pestki dyni to jedna z tych uzależniających przekąsek, które mogłabym jeść bez opamiętania. Niezależnie od tego, czy przygotowuję dżem dyniowy na zimę czy tylko zupę krem z dyni, pestek nigdy nie wyrzucam. Uprażone w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw smakują obłędnie. Są świetnym dodatkiem do sałatek(...)pieczenia. 6. Wsyp pestki do miski, skrop olejem i ewentualnie dodaj ulubione przyprawy. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie pestki były obtoczone w oleju i przyprawach. 7. Rozsyp pestki pojedynczą warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Piecz około 10-25 minut, aż zaczną się leciutko rumienić. Czas pieczenia jest
Cztery Fajery