rządzi w mojej kuchni nie wyobrażam sobie bez niej życia.Bogata w wartości odżywcze , zdrowotne i czyniąca nasze codzienne posiłki ciekawszymi i smaczniejszymi .Zapraszam !. Składniki: 2 jajka szklanka mleka 250 ml 1 szklanka poppingu z amarantusa 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła szklanka mąki ,niepełna 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 1 łyżka cukru szczypta soli kiwi
Ladylaura.łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 żółtka 3 łyżki masła Polewa: 1.5 tabliczki czekolady 2 łyżki mleka lub wody Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel Dodać kakao i mąkę z proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chilipiana powinna być błyszcząca, gęsta i sztywna - suszyć bezę najlepiej w temp. 120- 140 stopni C Wykonanie: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj partiami cukier. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną i barwnik. Masa powinna być bardzo gęsta, szklista i błyszcząca. Masę przełóż do szprycy i na papierze do pieczenia formuj serca. Suszymy w temp 130 stopni
SMYKWKUCHNIPodejrzewam, że większość jest przejedzona po Świętach i wolnym, mało kto myśli teraz o słodkościach i pieczeniu ciasta, ale na ten sernik z rosą na
dom-agi.plhimalajskiej Przygotowanie: 1/ Mięso z trybowanego udka bez skóry tniemy na paski - przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, dolewamy trochę oleju i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się kilka godzin bądź pomijamy. 2/ Do piekarnika ustawionego na 160 stopni wkładamy pocięty gyros na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy gyros tak ok. 30 minut a następnie
Kuchnia PROzdrowotna"Jesień pełną parą. A razem z nią przepyszne soczyste jabłka! Lubicie te owoce? Ja wprost kocham jabłka. I choć najbardziej lubię pieczone, to czasem na surowo
Słodkie Przyjemnościzielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze się sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża
Stare Garydiecie bezglutenowej ( używając dodatków bez glutenu ). Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;) SKŁADNIKI: - jajka – 3 szt - jogurt naturalny – 180 g - cukier – 3/4 szkl - mąka kukurydziana – 4 łyżki - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - olejek waniliowy
Ostra na Słodkosię ją zarówno na surowo , jak i smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną . Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta! Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw. Nie wyobrażam sobie lata bez racuszków! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * mąka pszenna
Ostra na Słodkopachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę nie musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki Pieczenie jest proste , nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut. Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od użytych foremek, od 40 do 50 ciastek. Mi wyszło 45 sztuk(...)bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być. Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian. Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także
Gospodyni Miejskatylko gruboziarniste. Karkóweczka palce lizać! A wszystko to bez większego nakładu pracy. Polecam szczerze bo mięsko naprawdę pycha! Składniki: 6 plastrów karkówki 5 łyżek oleju oapkowanie ,,Grill Karkówka" Kamis Wykonanie: Plastry karkówki delikatnie rozbijamy. Przyprawę dobrze mieszamy z olejem, wkładamy do przygotowanej marynaty mięso, odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Pieczemy na grilu po ok 10 minut z każdej
Z Majeczką w kuchniłyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22-23cm średnicy). Całe jajka
Walijskie Pichceniemałej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie: Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli
Walijskie Pichceniebiałek dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną. Składniki; 1 kg sera 500ml mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć
Anioły w kuchni