uwielbiamy a takiego sernika - tofurnika nigdy nie piekłam. Szkoda bo jest to mega ciasto i polecam każdemu. Kremowy środek i strzelające pod zębem pestki granatu,zachęcam do zrobienia. Tofu to taki ser sojowy uzyskiwany podczas fermentacji mleka sojowego, idealnie nadaje się na sernik - tofurnik. Idealny na świąteczny stół. Bananowy tofurnik bez cukru. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik, wzdłuż dłuższego boku. Cztery zwinięte wałki, złączyć ze sobą końcówkami, przeplatać jak warkocz, układając wałek na przemian raz na wierzchu, raz pod spodem pozostałych wałków taki filmik znalazłam . Dół chałki podłożyć pod spód. Delikatnie przełożyć na blaszkę do pieczenia. Odstawić do drugiego wyrastania. Piekarnik rozgrzać
moj przepis naprzygotowaniu a nawet zrobimy go bez pomocy miksera. W oryginale gruszki powinny pozostać na powierzchni ale moje zanurkowały w cieście. Oryginalny przepis znajdziecie klikając tu ;) . Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 cm kawałek świeżego startego
Życie zaczyna się w kuchniRównomiernie rozkładamy na jednej części ciasta. Obie pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy. 4. Z podanej porcji mleka odlewamy szklankę. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Mieszamy. 5. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego wlewamy mieszankę. 6. Tak powstały, gorący budyń wylewamy na ciasto bez dodatków. Przykrywamy drugą częścią, orzechami do góry
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymąką bezglutenową. Dopiero poznaję kuchnię bez mąki pszennej. Nie zawsze jest łatwo. Tym razem zaufałam mące firmy Schar. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Czekają już w zamkniętym pojemniku na święta. Składniki: - 450g mąki bezglutenowej - 100g płynnego miodu - 1 łyżka przyprawy do pierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła - 1 jajko
Pan i Pani Smith w kuchniTradycji pieczenia pierniczków (ani pierników) u mnie w domu nie było... Dopiero ja się tym zajęłam jako już dorosła osoba. W tym zestawieniu przedstawiam moje przepisy i pomysły na jadalne udekorowanie domu - domek z piernika, pierniczki na choinkę, oraz piernik na ostatnią chwilę, pierniczki bez leżakowania i nadziewane marmoladą! Wszystko pyyyszneeee! :) A ten zapach roznoszący się po całym
Kolorowy Przepisownikwodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koń cu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozdzielić na 2 części, do jednej dodać łyzżkę kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać, przełożyć ciasto do dwóch identycznych foremek keksówek i upiec w temp 180 st przez 45 min. Budyń ugotować bez cukru . wystudzić przykryty folią. Masło utrzeć
Gotowanie jest łatweSzybkie, domowe małe pączusie bez wyrabiania. Przyrządza się je szybko, wystarczy wymieszać tylko kilka składników. Pączki te są hitem w moim domu, jak tylko skończę je robić od razu połowa zostaje zjedzona przez domowników :) Składniki: * 450 g serka homogenizowanego (waniliowy) * 3 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * olej do smażenia Wykonanie
Zrób to smaczniełyżka miodu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki wody lub mleka Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczkę wielkości orzecha laskowego. Spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Chocolate Muffin Blogdania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca. Idolką Jurksztowicz jest Ochorowicz-Monatowa, autorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować dietetycznie (bez białej mąki, cukru) i szybko, tak by danie
Ugotowane pozamiataneporcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut - do czasu, aż się ładnie zarumienią. 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasteczka(...)wystygnięcia. 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy trochę przestygnie polewamy nią ostudzone ciasteczka. Smacznego :) PS. Spróbujemy je upiec również w wersji z ksylitolem plus bez gluten
W kuchni Katiemojego męża. Sama też czasem ją piekę, ale zawsze uważałam, że jego smakuję o wiele lepiej. W szczególności, że jego ciasto nigdy nie jest „zwykłe”. Zawsze ma jakiś pyszny, nadający wspaniałego smaku dodatek. Dziś mąż zaserwował mi i rodzinie słoneczną pizzę na cebulowym cieście. Coś wspaniałego. Już samo ciasto bez dodatków smakuje wybornie. Ale farsz… równie
Słodkie okruszkiforemki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 700 g sera białego 60 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 150 ml ciepłej wody dodatkowo: ok. 500 g świeżych truskawek, bez szypułek wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Galaretkę
Domowy Smak Jedzenia