bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1933/3453)

Torty dobre na każdą okazję 161

Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe, pieczone były już w starożytnej Grecji i Egipcie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa-krem z pieczonych kasztanów i orzechów 125

pierwszy w Rzymie od ulicznego sprzedawcy. Zapach pieczonych kasztanów unosił się na całej uliczne. Aż trudno było się nie skusić. Zresztą lubię próbować nowych smaków więc skosztowałam ich z entuzjazmem. Kasztany maja bardzo specyficzny smak i trudno je do czegoś porównać... są troszkę jak orzechy ale w słodszej wersji i bez charakterystycznego aromatu orzechów. Zbliża

Pyry na Gaz
Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem 168

kilka filecików anchovis (ja nie mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez około

Pociąg Do Kuchni
Kubusiowe ciasto 184

polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.  masa budyniowa Z soku odlewamy 0,5 szklanki mieszamy w niej budynie. Resztę(...)soku zagotowujemy razem z cukrem oraz masłem. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie, stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń. Powinien być gładki oraz bez grudek. Masę budyniową wylewamy na biszkopt, układamy delicje, odstawiamy do wystygnięcia.  masa śmietanowa   Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając

kgwjanczewo
bajaderki, ciasteczka z ciasta 186

pomieszane różne rodzaje ciast, ważne, żeby były bez kremu/galaretki/świeżych owoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru (nie dodawałam cukru i, nie polecam go dodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców (jeśli nie ma takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego

chili & sugar
Chleb na żurku 102

łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze kilka sekund znów wyrabiamy i przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znów przykrywamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Tradycyjny schab ze śliwką 194

żaroodpornego naczynia, bez tłuszczu, w którym się smażyło. Cebulę kroimy w niezbyt grube piórka i obkładamy nią schab. Jeśli zostało nam kilka śliwek, można również wykorzystać je do obłożenia mięsa. Całość zalewamy bulionem i zamykamy naczynie. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa (około godziny). W czasie pieczenia należy mięso w naczyniu

Kuchenna Kontrrewolucya
Cynamonowo-jabłkowy torcik 155

cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;)   Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Pyszne ciasta domowe", nr 3/2012, wprowadziłam jednak kilka zmian. Tortownica o średnicy 26 cm. Biszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo

My simple kitchen
Bardzo prosty tort bezowy 283

jakiego nie powstydziłaby sie niejedna cukiernia. Chrupiąca beza na wierzchu, delikatny biszkopt i orzeźwiający owocowy krem… bajka! Przedstawiam Państwu tort bezowy na miare naszych możliwości i czasów :). Składniki: 125 g miękkiej margaryny lub masła 125 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 4 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 200 g cukru pudru

Kulinarna Patilogia
Pieczony leszcz z warzywami 188

chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw to dowód, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie.   Leszcz pieczony z warzywami(...)ziołowego kilka łyżek soku z cytryny kilka łyżek wytrawnego białego wina 2 łyżki oleju rzepakowego (można pominąć, ale początkującym radzę go jednak dodać – zapobiegnie ewentualnemu przesuszeniu kawałków warzyw podczas pieczenia) Instrukcje Leszcza dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy większością soku z cytryny i dokładnie nacieramy pieprzem ziołowym i częścią soli. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda

Kulinarna Pokusa
Pizza na ryżowym spodzie - pyszna, bezglutenowa 165

przeraźcie :) Wylać masę do nasmarowanej olejem formy (bez dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają(...)płynne i dlatego bałam się, że nic z niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański ser lub rukolę. Wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałki

Co na wege obiad?
Udziec jagnięcy II 85

udziec jagnięcy bez kości – 1,4 kg, 6 ząbków czosnku, duża garść świeżego rozmarynu, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 10 filecików anchois 2 łyżki oliwy, Udziec jagnięcy umyć, osuszyć. Czosnek, rozmaryn, pieprz, anchois, oliwę zmiksować lub rozgnieść w moździerzu. Natrzeć przyprawami mięso, włożyć do worka do pieczenia, zamknąć i odstawić na co najmniej dwie godziny. Ja podczas pieczenia

królestwo garów
flądra z trawą cytrynową i przyprawą Harrissa z piekarnika... 142

cytrynowa Royal Brand 2 łyżki małe świeże flądry bez skóry ciemnej - tuszki, dobrze je opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym w dużej misce dobrze je wymieszać z przyprawami i olejem flądry ułożyć w naczyniu do zapiekania, piekarnik nagrzać do 190 C, góra-dół naczynie postawić na ruszcie na 2 poziomie i piec 25 minut flądry są pyszne, trawa cytrynowa smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 185

połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h). Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto wyrastało w piekarniku należy je wyjąć :). Wyrośniętą babkę drożdżową wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 (piekłam dokładnie 38 minut). Wyjąć

Moja Delicja
Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi śliwkami (vegan) 205

porcja energii.  Są dietetyczne, przygotowane bez dodatku tłuszczu i z niską zawartością cukru. Ponad to poprawiają metabolizm,  gdyż zawierają dużo cennego błonnika.  Czas przygotowania: 30 min. Składniki na 8 ciastek Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru trzcinowego (brązowego

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania