mąki pszennej tortowej 150 g masła 100 g cukru 6 żółtek 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem(...)ubitej masy dodać ocet winny, wymieszać szpatułką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć na jagodach. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto. Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone
Passions hobbies lifekilka chwil. No co by nie było, to biszkopt musi chłonąć sączenie i wilgoć z kremu, taki upieczony parę minut wcześniej nie zupełnie dobrze się tu sprawdzi :-( Ja biszkopt piekę sobie zawsze dzień wcześniej niż przekładam go masą, też Wam to polecam :-) I w ogóle polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy(...)mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 łyżka spirytusu 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki wody (zimnej, przegotowanej) 2 łyżki syropu kokosowego (takiego jak do drinków) 2 łyżki spirytusu Polewa: 100 g czekolady gorzkiej
Czary - gary w kuchniOrzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy(...)dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy tak żeby część z nich
PatiGotujeOrzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy(...)dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy tak żeby część z nich
PatiGotujepiekę rano przed pracą lub wieczorem. Zostawiam je w piekarniku na cały dzień lub na noc. Wtedy wystygnie, a skórka się zmarszczy i zacznie odchodzić od owocu. Nie polecam pieczenia papryki do zaczernienia jej skórki. Papryka nabiera nieprzyjemnego węglowego smaku. Zdjąć skórki z papryk i usunąć gniazda nasienne. Odcedzić fasolę. Fasolę z paprykami, łyżką tahiny, majerankiem, rozdrobnionym chili, czosnkiem(...)rzepakowym zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Pastę doprawić do smaku solą. Znakomicie smakuje z dodatkiem świeżego koperku. Lekturę "Zaklinacza czasu" Mitcha Alboma zostawiłam sobie na tegoroczny październik nie bez kozery. Z opisu książki wynikało, że książka daje do myślenia i zostaje w pamięci, więc chciałam ją przeczytać w czasie kolejnej rocznicy moich urodzin. Mam za sobą przeczytane inne
Weekendy w domu i ogrodziesię w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki: 700 g rabarbaru 250 g drobnego cukru starta skórka i sok z 3 pomarańczy 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Spód(...)Ciastem wyłożyć formę do tarty (forma o średnicy 23 cm) spód i brzegi, dobrze docisnąć a następnie spód podziurkować widelcem. Całość przykryć folią aluminiową i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15 minut. Następnie wyjąć foremkę, usunąć folię i kulki lub groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem
UgotujmyTo.pldostanie się do niego odrobina żółtka, a danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy 6. Przechowujemy pomidory w lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie dostajemy twarde, suche i niearomatyczne potrawy. 8. Zważona śmietana w zupie lub grudki z mąki- powstają gdy zbyt szybko łączymy gorące(...)doprowadzić do zważenia i powstania grudek najlepiej odlać część zupy, zabielić w osobnym pojemniku, roztrzepać i powoli dodać do zupy. Następnie lekko zagotować. 9. Zbyt długo gotujemy, pieczemy, smażymy- często boimy się, że nasze potrawy będą niedogotowane, surowe.. Chcąc tego uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem
Tradycyjna Kuchniaokoło roku dość często w kuchni używam patelni żeliwnych. Korzystam z nich głównie przy okazji smażenia jajek pod różną postacią. O, i przy okazji robienia pieczonego naleśnika, tak, wtedy patelnia zawsze jest pod ręką. Kiedy jeszcze? Do zdjęć na bloga. Patelnie żeliwne są wyjątkowo urodziwe, jeżeli chodzi o ten aspekt. Mam w domu 3 patelnie żeliwne, z czego jedna jest(...)grillowa (zupełnie o niej zapomniałam), więc ta głównie jest używana do grillowania warzyw, ryb i kurczaka. Nie mam żadnych zastrzeżeń do tych patelni, właściwie nie wyobrażam sobie już kuchni bez nich. I parę tygodni temu odezwała się do mnie firma w sprawie współpracy. Miałam do wyboru parę różnych produktów, ale od razu wiedziałam w którą stronę pójdę. I poszłam
Kardamonovywyrobieniu powinno podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 1,5 godziny, po uformowaniu bułeczek również odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia, uważaj, aby nie piec bułeczek za długo – często już po 15 minutach bułki są odpowiednio upieczone, a wydłużanie tego czasu sprawi, że bułeczki będą suche i twarde. Dokładny przepis oraz proporcje składników na domowe(...)bułki do burgerów znajdziesz poniżej. Sprawdź również pomysły na burgery: Wegański burger BBQ z szarpaną “wieprzowiną” z kurek lub z boczniaków Burgery z tofu – pyszne burgery bez mięsa! PRZEPIS NA BUŁKI DO BURGERÓW Domowe bułki do burgerów Via Gusto Domowe bułki hamburgerowe z sezamem – zobacz jak krok po kroku zrobić miękkie, aromatyczne bułeczki. Sprawdź przepis
Via Gustopiję dużo alkoholu. Najczęściej, gdy jestem chora, C. serwuje mi rumowego Toddy'ego , okazjonalnie zdarza nam się wypić trochę wina do obiadu. Sylwester nie może się obyć bez szampana i kawy po irlandzku, w której przygotowaniu C. osiągnął mistrzostwo. Na średniowiecznym festiwalu zdarza nam się kupić miód pitny, i... To by było na tyle. Pamiętam też, że moim ulubionym(...)następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem(...)pudrem z ksylitolu.Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru.Jako nadzienia użyłam dżemu jeżynowego z własnej spiżarni przygotowanego z ksylitolem (przepis tutaj ),a zatem również bez cukru.Jeśli już myślisz o "tłustym czwartku"pokuś się o zrobienie pączków z tego przepisu.Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na więcej niz jeden. Bardzo polecam! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku(...)topiony, zmiksować blenderem na gładko, zalać mięso w naczyniu, posypać ziołami prowansalskimi do smaku, ułożyć umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki, posypać startym serem żółtym, przykryć naczynie pokrywą Piec w nagrzanym piekarniku ponad 1 godzinę (aż mięso będzie miękkie ) Podawać gorące po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i Kardamonnich ginie, po upieczeniu ciasto jest bardziej widoczne. Dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest bardzo wilgotne. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.40-50 na termoobiegu. U mnie zwykle 40 minut, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku, czy jest dopieczone. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i od razu(...)cudem. Moi domownicy zajadają jeszcze gorące. Ciężko się je kroi na ciepło, ale za to jakie pyszne...;-) Można posypać przed podaniem pudrem wymieszanym z cynamonem, my zajadamy zwykle bez posypywania (tylko pierwszy raz posypałam), jest wystarczająco słodkie, a cynamon mamy w środku... Smacznego
Smaczne Zdrowelunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około 2,5/1cm. Cebulę obieramy(...)równe porcje nadzienia i zlepiamy jak pierogi, szczelnie – kto umie, może zrobić i ozdobną falbankę. Gotowe calzone rozkładamy na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów (podrosną!). Smarujemy je oliwą z oliwek, posypujemy lekko startym parmezanem i ziołami. Pieczemy około 18 minut na środkowej półce piekarnika (do zrumienienia). Z tej porcji wyszło 6 calzone pikantnych wielkości kobiecej dłoni
Karo in the Kitchenkandyzowanej skórki cytrynowej 3 jajka Lukier: 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem 1 łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody 50 g blanszowanych, posiekanych migdałów Ciasto: Jajko i żółtka zmiksowałam z cukrem.Polowe mleka podgrzałam, dodałam do niego drożże łyżeczkę(...)rozpuszczone letnie masła i dalej wyrabiałam ciasto.Rozwałkowałam je na prostokąt 20 x 40 .Starłam zamrożone masło na wiórka i posypałam na dwie trzecie ciasta. Złożyłam najpierw 1/3 ciasta bez masła do środka, a następnie drugą stronę na następna czyli jak kartka papieru. Rozwałkowałam znowu i jeszcze raz złożyłam. Zapakowałam w folię spożywczą i do lodówki na godzinę
Różowa kuchnia