cebulą i szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :) Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek słodkiego sosu chili 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 100 g świeżego szpinaku 2 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego sól morska pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy(...)kawałku folii aluminiowej. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu chili. Na łososiach układamy cebulę i szpinak. Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy jeszcze zawinięte przez 5 minut, po czym podajemy z ryżem. Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacjesernik ( u mnie gotowy z wiadereczka ) pół szklanki cukru 5 jajek 15 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) od HELIO Dodatkowo : 35 g płatków migdałowych od HELIO 100 g skórki pomarańczowej od HELIO 1 łyżka(...)mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, oba cukry i żółtka ucieramy na puszystą masę
Izabelawkuchniduże ziemniaki 1 duży, świeży ogórek 10 łyżek mleczka kokosowego 1 niepełna łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel oliwy z oliwek (nie jest konieczna, bez niej ziemniaki będą bardziej suche z wierzchu) Przyprawy: koperek papryka słodka czosnek rozmaryn zioła prowansalskie sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy(...)/wysmarowaną olejem brytfannę lub coś innego, co może to zastąpić i wkładamy je do piekarnika na ok. 30 minut. Jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące, pozwalamy im się piec nieco dłużej. Ogórka myjemy i obieramy. 6 łyżek mleka kokosowego podgrzewamy w rondelku. W pozostałych 4 łyżkach rozpuszczamy obydwie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy
Weganizm infantylnymasło oczyszczone. W trakcie procesu podgrzewania oddzielają się od siebie warstwy substancji stałych (zanieczyszczenia) i ciekłych (czyste masło). W efekcie otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz, którego możemy używać do smażenia, pieczenia, gotowania, a nawet do smarowania kanapek (moje Dziecię przez kilka dni jadało kanapki tylko z masłem klarowanym...) Masło klarowane działa łagodząco na układ pokarmowy, przyspiesza gojenie ran i stanów zapalnych(...)kilka warstw gazy lub przez filtr do kawy (ten pierwszy sposób chyba lepszy, przez filtr przelatuje bowiem baaardzo wolno...). Można również delikatnie zlać tłuszcz bez dolnej warstwy (białko) bez filtrowania. Ja klaruję od razu 4 kostki masła, czyli 1kg. Otrzymuję z tego ok.700g czystego tłuszczu. Wczoraj miałam np.730g, poprzednio gdy użyłam innego masła, gotowego produktu było trochę mniej
Smaczne Zdrowenożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 ºC przez 15 - 18 minut lub do zezłocenia spodu. Składniki na masę(...)szklanki drobnego cukru do wypieków · 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) · 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde opakowanie o wadze 40 g) · 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie) Dodatkowo
Calzonella.comżółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać z cynamonem. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 40-45 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem(...)godzinę. W tym czasie przygotować krem maślany. Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Ciasto posmarować kremem maślanym. Schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDanie przygotowane na podstawie przepisu Jamiego Olivera. On z płatów ciasta makaronowego robił małe ruloniki i je zapiekał. Dodatkowo miał upieczoną dynię piżmową. Dyni nie piekłam bo za długo by to trwało. Ruloników też nie robiłam, przyznaję że mi się nie chciało i szybciej mi było przygotować danie w formie lasagne. Jednak podsumowując przepis, to danie jest pyszne i banalnie(...)będzie miękka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku i szpinak (rozmrozi się na patelni). Smażymy bez przykrywania pokrywką aby woda odparowała. Doprawiamy solą, pieprzem i gałą muszkatołową. Do nowego garnka lub patelni wlewamy 1 łyżkę oleju. Drobno kroimy chilli i ząbek czosnku, wrzucamy na rozgrzany
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pieczone, gdyż wówczas ciasto musi być luźniejsze, by nie było zbyt twarde po upieczeniu. Świetnie smakują z sosami słodko- kwaśnymi, sosami miętowymi, jak i zwykłym jogurtem naturalnym z dodatkiem soli i ziół. Idealna przekąska na wieczór w gronie najbliższych. To danie kusi zapachem ze względu na wiele przypraw, które dodałam do niego. Bez nich to danie nie uda się(...)ciasto dłońmi a następnie wałkuję cienko i kroję na trójkąty. Na środek każdego z trójkątów nakładam łyżką farsz i zlepiam ciasto tworząc stożek. Przygotowane samosy układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Gotowe samosy umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę przez 15-17 minut do zarumienienia. Podaję ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajatakiej własnie, zmodyfikowanej formie. Składniki ciasta: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki cukru pudru , 100 g masła lub margaryny, 2 żółtka , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Masa(...)bez cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodatkowo: 40 dkg pierniczków w czekoladzie . Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy: -kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone, - masę makową, - połowę masy serowej, - pierniczki, - reszta masy serowej. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Użyłam pomidorów suszonych w oliwie z pestkami dyni. Można użyć pomidorów bez dodatków kwestia gustu. The post Roladki
mecooksbiała, gorzka lub mleczna ewentualnie wiórki kokosowe do posypania Masło i jaja należy ogrzać do temperatury pokojowej - najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Pomarańczę dokładnie umyć i otrzeć z niej skórkę a następnie wycisnąć sok. Jeśli pomarańcze są małe trzeba będzie użyć dwóch sztuk. Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić(...)szybko ale w miarę delikatnie i dokładnie. Wylać na tortownicę - ok 20 cm średnicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przygotować polewę. Do rondelka wlać 50 ml soku z pomarańczy, dodać pozostałą skórkę pomarańczową i cukier puder. Podgrzać całość
Ze smakiem bez glutenuCandy Company a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych 120 ml mleka 3,2 % 500 g mąki (+ dodatkowe 50 g jeśli będzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym, ok. 1/4 szkl.) [ u mnie cukier brązowy] 2 jajka 170 g pure z banana (bez skórki(...)przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy nakładać po 1-2 łyżeczkach nadzienia i zwijać rogaliki.Z drugą częścią ciasta zrobić tak samo.Układać rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem [zapomniałam] i zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 20-30 minut). Piec przez ok. 15-19 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C. Jeszcze ciepłe
Moje domowe kucharzeniejuż nieraz wspominałam uwielbiamy serniki. Dziś zapraszam Was na przepis na ich mini wersję. Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką przygotowuje się szybko i łatwo (i to bez miksera). A potem jeszcze szybciej zjada. Idealna na spokojne i smaczne popołudnie. Moja rodzina je uwielbia. W szczególności smakują i cieszą moje dzieci. Jak widzicie serniczki upiekłam w różowych, uroczych papilotkach(...)łyżką masę serową. Na wierzch każdego serniczka wykładamy czekoladowe kropelki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 170. Serniczki wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy parę minut serniczki przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy do całkowitego przestygnięcia. Smacznego
Słodkie okruszkizaproszenie Amber z bloga Kuchennymidrzwiami . pl piekłam chleb marchwiowy. Przepis nie był skomplikowany :) 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania ( u mnie pszenna typ 650) 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 i 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie(...)miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej. W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną
Proste Potrawy