mocy Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru) Składniki (na ok 25 sztuk): 1 banan (mocno dojrzały) 1 małe jajko 3 łyżki masła orzechowego 2 szklanki płatków owsianych (zwykłych) 7-8 daktyli (ok 100g, dałam świeże, suszone trzeba wcześniej namoczyć we wrzątku) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70g gorzkiej czekolady 2 garści orzechów (dałam
Obiad gotowySKŁ ADNIKI 400 g migdałó w bez sk ó rki 2-3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soli **** INGREDIENTI 400 di mandorle pelate 2-3 cucchiaini di cannella (opzionalmente) 1/2 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Migdały przekładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia. Tostujemy w piekarniku
La grande e la piccola cuocajest sporo drożdżowych wypieków ale jeszcze nigdy nie piekłam chałki. Jest to mój debiut. Tak, tak znajdą się tacy co powiedzą, że to nie chałka a warkocz bo chałka składa się z 4 czy 5 wałków ciasta. Ale moja jest z 3 bo to moja pierwsza próba a warkocz bez problemu zaplotę. Mam nadzieję, że następnym razem spróbuję zrobić
Ewa w kuchniCześć! Borówkami mogę zajadać się bez końca. Uratowałam teraz odrobinę z opakowania i upiekłam z nimi muffiny. Pyszne! Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * cukier wanilinowy * 1 łyżeczka cukru ze skórką z cytryny bądź starta skórka z cytryny * 1,5 łyżeczki prosz ku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * 1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
Pieprzyć z Fantazjąświąt Co potrzeba: 1.5 kg udźca z indyka bez kości, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany, Gotowa mieszanka przypraw: pomidor suszony, bazylia, czosnek granulowany, 6 łyżek oleju do smażenia, 15 gałązek tymianku świeżego lub mrożonego Wykonanie: Umyte mięso posypujemy obficie przyprawami z każdej strony. Do wyższej i szerszej patelni przystosowanej do pieczenia w piekarniku dajemy olej, układamy gałązki tymianku, dajemy
Bułka z ChlebemCześć! Borówkami mogę zajadać się bez końca. Uratowałam teraz odrobinę z opakowania i upiekłam z nimi muffiny. Pyszne! Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * cukier wanilinowy * 1 łyżeczka cukru ze skórką z cytryny bądź starta skórka z cytryny * 1,5 łyżeczki prosz ku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * 1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
Pieprzyć z FantazjąPyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe! Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jaj 10,5 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na warstwę orzechową: 4 białka 3/4 szklanki cukru
Słodki Zakątekmasą mascarpone, czekoladą i owocami. Bez cukru, idealny na letnie przyjęcia. Delikatny, mokry biszkopt + czekoladowy krem + świeże owoce = ❤️ Składniki na formę 18 cm: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 szkl. mąki (pszennej lub orkiszowej typ ok. 750) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki
Czarnawisienkaciepła z babeczek, przyjemnie się roztapiają. Ale i bez nich z pewnością wyjdą pyszne. Jak dla mnie najlepsze jeszcze lekko ciepłe;) Przepis z niezastąpionych Moich Wypieków. 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 110 g drobnego cukru do wypieków 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 12 sztuk toffifee
Smaki Na Talerzupokojowej. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C (bez termoobiegu). W większej misce mieszam wszystkie mokre składniki, robię to rózgą kuchenną. Dodaję przesianą mąkę z sodą. Mieszam. Dodaję małe kawałki czekolady. Formę na muffinki wykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami. Piekę muffinki ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe
Zasmakuj Kuchniłyżka ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wylej masę. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia przez ok. 2 minuty. Podałam
Zdrowie na języku :Pciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉 Ciasto czekoladowo-jogurtowe: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 jogurt grecki lub bałkański (400g) 2 duże jajka wiejskie 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 gruszki Do rondelka wlewamy olej, łamiemy czekoladę
Cooking Monstermusli Złocista Jesień. W skład tej mieszanki wchodzą pieczone płatki, błonnik, wiórki czekoladowe mleczne, orzechy laskowe prażone, morele, nasiona słonecznika, jabłka suszone i pestki dyni. Warto podkreślić, że nie zawierają oleju palmowego. Takie gotowe musli to bardzo fajna opcja, pozwalająca oszczędzić nam nieco czasu. Marka dodatkowo oferuje zdrowe batoniki bez glutenu, laktozy, bez dodatku cukru
Kulinarne przygody Gatitylaktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 125 g mąki z pestek dyni + trochę do posypania 100 g drobnego cukru Dodatkowo: świeże(...)masa będzie sztywna i błyszcząca jak na bezę. 4. Do ciasta dodajemy białka w 3 porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, aby białka nie opadły. Na koniec dodajemy pozostałą czekoladę i ostatni raz mieszamy. 5. Blaszkę smarujemy masłem. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 min , wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje
My Culinary Art