oblać czekoladą i też jest pyszne. Dzisiaj mam dla Was muffinki własnie z ciasta marchewkowego . Przepis nieco zmodyfikowałam i dodałam sporą ilość uprażonych włoskich orzechów. Do dekoracji wykorzystałam lukier cytrynowy i granolę, która okazała się idealnym dodatkiem. Babeczki wyszły odpowiednio wilgotne i lekko chrupiące od orzechów i granoli. Składniki na około 16 sztuk (w zależności od wielkości(...)szklanka włoskich orzechów (bez skorupek) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej dodatkowo: lukier cytrynowy granola Orzech posiekać nożem, ale niezbyt drobno. Uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać wystudzone orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko razem wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaCytrynowa babka obowiązkowo musi pojawiać się na naszym świątecznym stole. Nie byłabym jednak sobą gdybym co roku nie wykombinowała czegoś nowego ;) Dlatego mam dla Was super przepis na cytrynową babkę ze szpinakiem i obłędnie pysznym kremem cytrynowym. Chociaż musimy poświęcić chwilę na przygotowanie tego ciasta, to jest bardzo łatwe do zrobienia. Pyszne i dodatkowo cieszy oko. Z pewnością będzie wyróżniać(...)jajka skórka starta z jednej cytryny Składniki suche mieszamy ze sobą. Maślankę miksujemy z olejem, jajkami oraz aromatem i skórką z cytryny. Dodajemy resztę składników i […] Artykuł Cytrynowa babka ze szpinakiem i lemon curd pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogCzekoladowy suflet z cytrynowym musem -dla smakoszy i koneserów cytryny oraz karmelizowanych cytrusów Moj ulubiony... najulubieńszy ..... deser!!!! Bezglutenowy. Jeśli lubicie kwaśne desery i czekoladę(...)propozycja jest specjalnie dla Was! Spód to suflet czekoladowy a wierzch to bogaty mus cytrynowy. Ozdobiony karmelizowanymi cytrusami. Jak karmelizować cytrusy znajdziecie tu- w tym poście Przepis pochodzi z Moje wypieki Zacznijcie od sufletowego spodu. Przygotujcie tortownicę o średnicy 21-22cm (użyłam wiekszej-26cm-i ciasto jest dużo niższe niż powinno) 4 duże jaja (osobno
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDzisiaj trochę kwiatów i wiosny na słodko. Tort powstał w prezencie z okazji urodzin, jak zwykle w zdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort(...)ładnie komponuje się z ozdobnymi kwiatkami. Mam nadzieję, że tym przepisem wprowadziłam odrobinę wiosny i zachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki karobu Krem: 250 g serka
FitKotCiasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich wyrobów, polecam dodać nieco więcej cukru lub zwieńczyć wierzch wypieku lukrem. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto cytrynowe Składniki: 400g mąki
Smakołyki Berenikizdrowe, smaczne i z pewnością spodobają się najmłodszym odbiorcom :) ELMO jabłko (68%) * banan (19%) * maliny (13%) SAMSON banan (59%) * truskawka (28%) * czarna jagoda (13%) * koncentrat soku cytrynowego OSCAR gruszka (44%) * banan (30%) * truskawki (30%) * koncentrat soku cytrynowego GROVER gruszka (50%) * mango (30%) * szpinak (20%) * koncentrat soku cytrynowego(...)BERT jabłko (55%) * mango (35%) * pomarańcza (10%) ERNIE jabłko (65%) * marchewka (25%) * dynia piżmowa (10%) * koncentrat soku cytrynowego
Zdrowie na języku :Pszklanki mąki (1 szklanka mąki do podsypania ) 1 szklanka mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru 1 zapach śmietankowy 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 jajko ( plus 1 żółtko do posmarowania bułek ) gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek 1 białko 4 łyżki czubate łyżki cukru pudru(...)krople soku z cytryny Wykonanie lukru Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto . Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam
Mój Smakpotrzebują 2 lub więcej dni, żeby w pełni nadawać się do jedzenia (choć chrupiące też dają radę). Jeśli weźmiecie się za nie teraz i dodatkowo umieścicie w pojemniczku kawałek cytryny lub pomarańczy, ciasteczka spokojnie zdążą wam jeszcze zmięknąć i będziecie mogli się nimi zajadać podczas świąt Co do samego ciasta – jest bardzo elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno(...)Składniki mokre 1 jajko 4 łyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko 220 g zmielonego na puder ksylitolu kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy). Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie się
Powiedz dietom niekroimy w plasterki kawałek świeżego imbiru. Do garnuszka z 1 litrem wody wrzucamy pokrojony imbir, szczyptę gałki muszkata ł owej, sok i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Napar gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, dosładzamy miodem. HERBATA Z GOŹDZIKAMI I CYTRYNĄ(...)łyżki czarnej liściastej herbaty, oraz 5 goździków. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, wkładamy kilka kawałków cytryny, dosładzamy miodem. HERBATA Z GOŹDZIKAMI I POMARAŃCZĄ Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, szczyptę gałki muszkata ł owej, 5 goździków
La grande e la piccola cuocabędziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko około 1,5 łyżki soku z cytryny oraz barwniki spożywcze w proszku lub płynie Składniki na lukier czekoladowy: około 130 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować(...)łyżki kakao ciemnego 1 białko około 1 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy Przygotowanie: Lukier przygotowuję z surowego białka, dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam do wrzątku na około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy dwoma łyżkami i wyjmuję. Następnie białko wybijam
Uwaga Babcia Gotujebiałego sera (trzykrotnie zmielonego) 160 g cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią 60 g maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 3 jajka sok z 1/2 cytryny 50 g rodzynek, namoczonych w letniej wodzie 50 g żurawiny, namoczonej w letniej wodzie wykonanie: Rodzynki oraz żurawinę odsączamy, osuszamy i oprószamy mąką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią(...)puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się. Dodajemy obie mąki, masło oraz sok z cytryny i miksujemy. Na końcu dodajemy żurawinę z rodzynkami i mieszam. Całość przekładamy na upieczony spód i pieczemy przez ok. 50-60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż równomiernie opadnie. Na jeszcze ciepły sernik wykładamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki sałatki: 1 puszka groszku Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 1 większe jabłko 5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych mały pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo. Nie powinny stracić swojego smaku. Wymoczone pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm. Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie. Jabłko obrać(...)zetrzeć na grubej tarce jarzynowej - od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem. Przygotować sos, który podajemy do sałatki. Nie mieszamy jej z sosem, ale podać osobno. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany 2 łyżeczki ulubionej musztardy sól i pieprz do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec 15-20 minut w 170C beaz termoobiegu. Wyjąć odłożyć do ostudzenia. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto. Krem cytrynowy 450 ml mleka z kartonu (musi być UHT) sok i skórka z 1 dużej cytryny (ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 60 g skrobi
Pełny talerzOstatnio robiłam porządki w przepisach i nagle moim oczom ukazała się kartka z przepisem z babeczki z syropem cytrynowym - no cóż - kompletnie zapomniałam o istnieniu tych babeczek! Na szczęście okazało się, że zdjęcia też zostały i mogę Wam dzięki temu przedstawić ten przepis. Babeczki są przyjemnie cytrynowe, ale świetnie nadają się również do tego, żeby ozdobić je jakimś kremem(...)cukru 2 jajka skórka z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 175g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) szczypta soli Składniki na syrop cytrynowo-limonkowy: 60g cukru pudru sok z połowy cytryny sok z połowy limonki (jeśli nie mamy limonki możemy użyć całej cytryny) Wykonanie ciasta: Piekarnik rozgrzej do temp.180stopni i w tym czasie
Mania Wypiekania