Nie przepadam za alkoholem, ale lubię domowe nalewki i wina:) Oczywiście o ile są słabe i słodkie;) Mój mąż zawsze raz w roku przyrządza takie domowe, ziołowe wino na bazie ryżu i obdarowujemy wszystkich buteleczką tego trunku... Wino nie jest mocne, ziołowe, z cytrusową nutką. Dla mnie pycha! Składniki:8 litrów wody, 1kg ryżu, 3 kg cukru, 2 cytryny, 1 szt. gałka muszkatołowa, opakowanie tymianku, 200g rodzynek (użyłam Kresto), 1 opakowanie drożdży winnych do wina białego. Przygotowanie Drożdże przygotować według przepis... czytaj dalej...
Brzmi ciekawie! Wino robiłam z porzeczek czerwonych, z porzeczek czarnych, z malin, nawet miód pitny ale takiego nigdy.
Kiedyś o tym słyszałam i sama jestem ciekawa jak smakuje, pokuszę się chyba dzisiaj i zrobię.. uwielbiam wina ziołowe...
Magdo, zaczynam się zastanawiać, czy jesteś zdrowa? Znaczy na umyśle? A może nie śpisz po nocach, czy jak?! Kiedy Ty dziewczyno wszystko to robisz? WIEM ! Masz dwie pary rąk ! Po prostu jesteś z kosmosu !!!Serdeczności.
A mój mąż robi je co roku:) My bardzo je lubimy:):) Aniu wino zrobił mąż, do mnie należało tylko zorganizowanie składników i czystych butelek:) No i oczywiście sfotografowanie;) Ale wiesz, też się zaczynam zastanawiam czy nie jestem z kosmosu:):) A spać, hmmm... chciałoby się więcej, ale nie ma takiej możliwości:(
Z kosmosu, czy nie, jesteś niepoprawną wariatką :-) W pozytywnym sensie oczywiście.Sernik z malinami... mniam, pychota !
natrafiłam na Twojego bloga chcąc zrobić wino z ryżu. zachęcił mnie jego piękny klarowny kolor i ziołowa nuta. mam pytanie, czy po 3 tygodniach fermentacji mogę je zlać do butelek i odstawić na miesiąc tak jak piszesz w przepisie? czy dobrze Cię zrozumiałam? w niektórych przepisach natrafiałam na sformułowanie żeby zlać wino do innej butli i znów dać mu trochę czasu, zanim zostanie przelane do butli. będę wdzięczna za wskazówki od tak wielkich pasjonatów wina jakimi jesteście :) pozdrawiam!
Tak Sylwio, zrozumiałaś dokładnie tak jak trzeba;) Po 3 tygodniach fermentacji wino zlewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc by ładnie się wyklarowało. My zawsze tak robimy i wino jest pyszne!! Pozdrawiam:)
witam, po 3 tyg fermentacji należało by zlać do baniaczka mniejszego ,wsadzić rurke i dać mu jeszcze 2,3 tyg na sklarowanie;) i dopiero takie sklarowane zlewać do buteleczek...z tym przelewaniem też warto poczekac troche dłuzej niż sugerujesz ,chyba ze są to małe ilości i beda w miare szybko wypite;) wino zlane zbyt wczesnie pracuje jeszcze w butelkach i robi sie musujące w najlepszym wypadku, troche gorzej jak wysadza korki i cała praca na marne;) ale to tylko moje przemyslenia i doswiadczenia;)
Też robimy swoje Nasze winko już sobie pięknie pyka i pachnie... ;-) Miejmy nadzieję nie będzie problemów z klarowaniem: http://www.jakugotujesz.pl/wino-z-ryzu-i-rodzynek-wermut/Pozdrawiamy i ... na zdrowie;)