pomarańczowych np takich http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/skorki-pomaranczowe-w-syropie.html 1 i 1/2 łyżki miodu ( biały rzepakowy lub borówkowy tym razem ) 5-6 goździków szczypta cynamonu 1 kawałek kory cynamonowej 4 plastry cytryny sok z połowy cytryny Herbatę, imbir, korę cynamonu i goździki zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę do zaparzenia. Po 3-5 minutach dodać skórki pomarańczowe oraz lekko wyciśnięte plastry cytryny(...)Dosypać cynamon. Na sam koniec dodać miód i sok z cytryny. Proporcje są przykładowe. Ja akurat lubię takie :) Można je dowolnie modyfikować. Nie należy miodu dodawać do wrzątku bo straci wiele swoich zdrowych właściwości. Herbata ta jest idealna za zimowe wieczory :) Pięknie pachnie, wspaniale smakuje a co najważniejsze ma w sobie całe mnóstwo zdrowych i rozgrzewających składników
Jemy Pijemydelikatnie oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 blaty. Krem truskawkowy: 750 gr truskawek (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić(...)zimną frużelinę, cały czas miksując. Krem schłodzić w lodówce około 1-2 godziny, tak żeby stał się sztywniejszy. Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie tortu: Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć połowę kremu, położyć drugi blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć resztę kremu, położyć trzeci blat
moj przepis nakrem. Do sera dodać połowę śmietany, wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać. Krem wstawić do lodówki na czas przygotowywania truskawek. Poncz: 1/4 szklanki rumu lub wódki 1/4 szklanki soku z cytryny (u mnie sok z jednej cytryny) 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie: Truskawki około 700 gr odszypułkować, przekroić na pół, najlepiej jak byłyby podobnych rozmiarów, nie wyższe(...)wiaderka Piątnica) schłodzonego 400 ml śmietany 30% schłodzonej 50 gr cukru pudru około 1 kg umytych i osuszonych truskawek 1/4 szklanki rumu lub wódki 1/4 szklanki soku z cytryny (u mnie sok z jednej cytryny) 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody'; document.write
moj przepis naguma nie została uszkodzona i że będą szczelne)) 10 kg jabłek cukier do smaku (ja na 10 kg dałam w sumie około 300 gr cukru) 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 litry ciepłej wody przyprawy np. cynamon lub goździki lub wanilia (ja nie dodawałam) Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić kwasek cytrynowy. Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać(...)skórek nie wyrzucać, przydadzą się na domowy ocet jabłkowy ( klik, klik) , wyciąć gniazda nasienne. Jabłka kroić półksiężyce (4-6) wrzucać do miski z wodą i kwaskiem cytrynowym, żeby jabłka nie sczerniały. Jak już cała miska będzie wypełniona jabłkami, przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, przyprawy, wymieszać i prażyć około 20 min na średniej mocy palnika od czasu
moj przepis najest przygotowana na grillu, ja oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu. Składniki : 2 dorady 1 cytryna tymianek 2 garście roszponki 1 ogórek 2 ząbki czosnku 180g jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny(...)Przyprawy : oregano pieprz czarny sól Doradę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy. W środku doprawiamy pieprzem czarnym i oregano. Nadziewamy cząstkami cytryn i świeżym tymiankiem. Na folię aluminiową wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom. Włączamy urządzenie na 23 minuty. Sos Tzatziki
Parowar Facetaszczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane(...)zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca). 6. Jogurt wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać ją z jogurtem (krem powinien być w miarę gęsty, ale jak będzie bardzo
Mała Cukierenkaszczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane(...)zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca). 6. Jogurt wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać ją z jogurtem (krem powinien być w miarę gęsty, ale jak będzie bardzo
Mała Cukierenkasmak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między(...)palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze. Po odparowaniu cieczy przykryć kaszę pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne. Pokroić pigwy
Weekendy w domu i ogrodziekrzew - wiosną obsypany niesamowitą ilością, ślicznych różowych kwiatków, a owoce ma maleńkie - takie miniaturowe pigwy. Obydwa są twarde, cierpkie, kwaśne i kompletnie niejadalne. Nie na darmo nazywane są polską cytryną. Zresztą witaminy C zawierają kilkakrotnie więcej niż cytryny. Kwaśne są bardzo, a maleńkie owoca pigwowca są jeszcze dużo kwaśniejsze niż pigwy. Za to w przetworach zachwycają i smakiem i aromatem(...)świetna zabawa. Galaretka jest cudowna, smakowita i bardzo aromatyczna, przyda się na zimowe wieczory. Składniki: 2 kg pigwowca 80 dkg -1 kg cukru lub ksylitolu woda sok z 1/2 cytryny Wykonanie: owoce umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. wykroić środek z pestkami. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondla, zalać wodą tak, by przykryła owoce i wcisnąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki ziemniaczanej ⅛ łyżeczki soli 4 żółtka (białka zachować do bezy!) 1 ¾ szklanki wody ½ szklanki świeżego soku z cytryny (z 3-4 cytryn) 3 łyżki masła 1 łyżeczka skórki z cytryny Beza 4-6 białka, w temperaturze pokojowej(...)suchymi produktami ,wlewamy produkty mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący krem wyłożyc na ciasto. Ubijać pianę z cream of tartar na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę
w mojej kuchniSuper. Dawno nie jedliśmy ryb”. Kupiłam 2 pstrągi i przyrządziłam je… na szybko. Oto przepis na pstrąga z piekarnika w 20 min. Pstrąg z piekarnika Składniki: 2 pstrągi masło cytryna koperek sól i pieprz Pstrąg z piekarnika - składniki Przygotowanie: Pstrągi myjemy (patroszymy jeżeli nie były wypatroszone w sklepie). Z masła wykrawamy 3 ok. 3-milimerowe plasterki. Każdy z nich dzielimy(...)pół. Cytrynę kroimy w półplasterki. Wykonanie: Pstrągi układamy na ruszcie z piekarnika. W środku i po wierzchu oprószamy lekko solą i pieprzem. Pstrąg z piekarnika Do środka wkładamy jeden plasterek masła i 2 półplasterki cytryny oraz kilka gałązek koperku. Na wierzchu ryby układamy 2 kawałki masła i jedną połówkę cytryny. Pieczemy w temp. ok. 200 o C przez
Pyza i Surówkasklepie. I zdrowsze. Dziś pomysł na lemoniadę z arbuza, naturalnie słodką i orzeźwiającą :) Składniki (na 2 duże kubki ok. 330 ml): 1 szklanka wody (może być gazowana) arbuz 2 cytryny świeża mięta lód Myjemy cytryny, przekrawamy na pół, wyciskamy sok z 3 połówek, ostatnią, czwartą, kroimy na cienkie cząstki. Arbuza kroimy na cząstki. Wyciskamy sok z arbuza w sokowniku (potrzebne(...)zmiksować, lemoniada będzie wtedy nieco gęstsza, trzeba pamiętać też o wyciągnięciu wcześniej pestek. Lód kruszymy na drobne kawałki. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty i cienkie plasterki cytryny, zasypujemy lodem. Wlewamy sok z cytryny i arbuza, uzupełniamy wodą. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyTaki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:) Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek(...)galaretki rubinowe + 750 ml wody Biszkopty podłużne języczki Nasączenie: sok + woda ( około 100 ml) Najpierw rozpuszczam galaretki. Cytrynowe w 300 ml wrzątku. Dokładnie mieszam i odstawiam aby spokojnie ostygła. Galaretki rubinowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i także studzę. Dno blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą
Takie tam pichceniePrzepisów na sos holenderski jest cała masa, z winem , z sokiem z cytryny, znalazłam gdzieś nawet z octem winnym. Tym razem wypróbowałam ten z cytryną gdyż wina w lodówce chwilowo zabrakło :) Sam w sobie nie bardzo mi smakuje i o mały włos go nie wyrzuciłam, ale dałam mu szansę i polałam nim szparagi. Ktoś kto wymyślił to połączenie musiał być(...)kulinarnym geniuszem. Połączenie idealne ! ! ! 3 żółtka 180 g masła ( trzeba je sklarować ) 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu ( najczęściej białego ale ja wolę czarny ) 4 cl wody Żółtka z wodą, szczyptą soli ubijać na parze. Trzeba uważać aby się nie zsiadły. Dodać sok z cytryny. Jak już będzie fajna pianka lekkim strumieniem dolewać ciepłe
Jemy Pijemyciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z małej cytryny Poncz: sok z połowy cytryny kilka łyżek wody płaska łyżeczka cukru Pianka cytrynowa: 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny Białka oddzielić od żółtek(...)cukrem waniliowym. Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier. Gdy ciasto całkowicie wystygnie
My simple kitchen