cytryna - 13435 przepisów (strona:43/896)

Tarta cytrynowa 286

Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut Składniki: Ciasto kruche 200 g masła 1/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 szkl. mąki Masa cytrynowa: skórka starta z 1 cytryny 1/3 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. cukru 4 całe jajka śmietana kremówka 30%   Sposób przygotowania: Masło z cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą ( masło musi być miękkie) Następnie(...)się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli ) Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut. Masa cytrynowa : Jajka mieszamy ze skórką z cytryny i dodajemy sok z cytryny i cukier. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa :  Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut

Słodkości i nie tylko
Ciasto serowo-cytrynowe 448

kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, dodać ulubione dodatki i mamy świetne ciacho do kawki albo herbaty. Dziś przedstawiam wersję serowo- cytrynową, która dzięki skórce z cytryny jest niezwykle aromatyczna. Natomiast serek homogenizowany nadaje mu wilgoci. Przepis znalazłam na blogu Coolinarna strefa .  Składniki na keksówkę:   3 jajka 200g cukru lub trochę mniej w zależności(...)mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kisiel cytrynowy(najlepiej bez cukru) 250 g serka homogenizowanego (dałam Danio waniliowe) 1 cukier wanilinowy skórka starta z 1/2 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.  Mąkę wymieszać z kisielem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, wsypywać

Fabryka pomysłów
Cytrynowe ciasto z cukinią. 113

Cytrynowe ciasto z cukinią. Ten przepis na ciasto z cukinią i sokiem z cytryny to pyszny sposób na wrzucenie dodatkowej porcji warzyw do deseru . To ciasto jest także dowodem na to, że cukinia i cytryna są ze sobą powiązane i tworzą pyszny duet! Idealnie wilgotne i niezaprzeczalnie pyszne, to proste ciasto z cytryną sprawia, że będziemy wracać po kolejny kawałek(...)suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 15 minut aby ostygło, następnie wyciągamy z keksówki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Możemy polać glazurą. To cytrynowe ciasto z cukinią jest naprawdę wyjątkowe pod wieloma względami! Po pierwsze jest z dodatkiem oleju rzepakowego. Po drugie cukinia i cytryna jest dostępna przez cały rok. Po trzecie jest to ciasto wilgotniejsze

Zdrowy Styl Joanny
Lemon curd, czyli krem cytrynowy :) 102

Jednym z dobrodziejstw, które przywiozłam ze sobą z Wielkiej Brytanii jest przepis na Lemon Curd , popularnie zwany „ kremem cytrynowym „. W UK jest bardzo często używany. Lemon curd jest bardzo prosty do zrobienia, szczególnie według mojego przepisu . Dzięki dodatkowi skórki z cytryny do fazy gotowania, nabiera przyjemniej intensywnej kwaskowatości . Świetnie komponuje się ze słodkimi przyjemnościami. Moje dzieci uwielbiają smarować(...)przepisy i tutoriale. Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach. Leave this field empty if you’re human: Print Lemon curd, czyli krem cytrynowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Smartbake.pl udane wypiekanie Course Deser Cuisine British Keyword krem angielski, krem cytrynowy, lemon curd Prep Time 10 minutes Cook Time

SmartBake.pl
MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem 218

MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem – Dzisiaj w Małej Cukierence kolejne, proste, szybkie w wykonaniu ciasto. Jest bardzo smaczne, wilgotne, dość mocno cytrynowe i trochę kokosowe. Można je również przygotować w wersji pomarańczowej lub z dodatkiem limonki. Ciasto bardzo mi smakuje i zniknęło u mnie błyskawicznie:). Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału(...)Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 160ml mleka 200g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) 60ml oleju 100g masła – roztopionego skórka

Mała Cukierenka
Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa 263

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa – Zapraszam na pyszną jogurtową babkę z cytryną i pomarańczą. Jest bardzo wilgotna, w smaku taka śmietankowa, aromatyczna, pachnie cudownie. Rewelacyjnie smakuje świeżo upieczona, jeszcze delikatnie ciepła (polewę można pominąć). Wygląda pięknie i moi goście byli nią zachwyceni. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 220g miękkiego masła 220g cukru 4 jajka 4 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1/2 pomarańczy 200g naturalnego jogurtu typu

Mała Cukierenka
Śnieżny Puch – bez pieczenia 384

połączenie i wstawienie do lodówki. Dopełnieniem jest posypka z masła, cukru i wiórków kokosowych – wspaniale się komponuje, chrupie i pięknie zdobi ciasto. Do Śnieżnego puchu dodaje się galaretki cytrynowe, lecz nie jest to obowiązkiem, mogą to być galaretki np. o smaku winogronowym lub owoców egzotycznych, także galaretka przezroczysta o smaku cytrynowym. Ja wybrałam mix: cytrynową i winogronową. Wyszło pysznie(...)Śnieżny Puch – ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe (2 x 77 g) 500 ml wody – (2 szklanki od herbaty o pojemności 250 ml) 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru, u mnie cukier puder ok. 150-200 g herbatników typu “petitki” (ilość zależy od użytej formy lub wielkości ciasteczek

Zasmakuj Kuchni
Muffinki cytrynowe 142

Muffinki cytrynowe Dzisiaj polecam coś na osłodę muffinki cytrynowe. Muffinki cytrynowe Składniki: 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 125g masła Skórka otarta z 2 cytryn sok z jednej cytryny Wykonanie: Cytryny dokładnie umyć, a następnie sparzyć we wrzątku ok 30 sekund. Ostudzone cytryny trzemy(...)składniki połączyć ze suchymi i na koniec dodać sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto wylać do papilotek. Piec ok 20-22minuty w temperaturze 180 stopni. Artykuł Muffinki cytrynowe pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Tarta cytrynowa z czekoladą 328

sesji zdjęciowej do mojego sklepu internetowego. Rekwizytem na tyle smacznym, że po sesji zjedliśmy prawie całą blaszkę A więcej o sesji i sklepie internetowym dowiecie się już wkrótce Tarta cytrynowa z czekoladą Składniki na dużą tortownicę lub foremkę do traty o średnicy 30cm: Ciasto kruche: – 400 g mąki pszennej – 80 g cukru pudru – szczypta soli(...)stopniach, po czym wyciągamy ciasto z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia z obciążeniem i pieczemy jeszcze 7-8 minut zmniejszając piekarnik do 200 stopni. Odkładamy do ostudzenia. Krem cytrynowy ( lemon curd ) , około 450 g: – sok i skórka otarta z 3 małych cytryn ( nie woskowanych i umytych) – 3/4 szklanki cukru (ilość można zmieniać w zależności od upodobań) – 2 jajka – 2 żółtka

Relaxtime
Baba cytrynowa 184

tyle różnych możliwości, żeby święta były i smaczne i kolorowe i słodkie. Jest tyle przepisów na baby, babki i babeczki. Ja, spośród moich przepisów dzisiaj wybrałam dla Was babę cytrynową. Jest pyszna, puszysta, leciutka i... cytrynowa. Co Wy na to? Może być? Składniki: 340 g mąki pszennej tortowej 70 g (½ szklanki) mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukru 250 g masła 5 jajek 1 cytryna ½ łyżeczki ekstraktu cytrynowego Polewa: 1 łyżka kwaśnej śmietany ok. ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło roztopiłam i zostawiłam do wystudzenia. Cytrynę wyszorowałam,   skórkę starłam na tarce i wycisnęłam sok. Foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem. Całe jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę. Kiedy masa jajeczna podwoiła

Kuchnia u Krysi
Sernik cytrynowy z Wiśniami 253

drodzy ciesząc się w dalszym ciągu świeżymi owocami lata chcę wam zaproponować sernik o obłędnym aromacie cytrynowym niezwykle dobrze współgrającym w dojrzałymi wiśniami. Jeszcze jako dziecko pamiętam jak tato wchodził na daszek i zrywał niezliczone ilości tych małych czerwonych kuleczek do blaszanych, podłużnych dzbanów. Mama spędzała dużo czasu na zaprawianiu pysznego kompotu wiśniowego, który później był nieodzownym towarzyszem niedzielnych obiadów(...)masła 500 g chudego twarogu  skórka starta z jednej cytryny  50 g śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy  2 łyżki ciemnego kakao  500 g wiśni WYKONANIE:  1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę

vaniliowoczekoladowa
Tort cytrynowy z lemon curd 305

Zdjęcia dziś są takie sobie, ale tort był tak pyszny, że po prostu muszę się z Wami podzielić przepisem. Lekki, delikatny, nie za słodki z cytrynową nutką, zachwycił bez wyjątku wszystkich, którzy mieli okazję go spróbować, a ja do dziś czuję jego smak. Dlatego serdecznie Wam polecam. I do tego jeszcze ten lemon curd, o którym słyszałam od dawna(...)ciągle mieszając. Gotujemy ok 2 minuty, pod sam koniec dodajemy oliwę i znów gotujemy 2 minuty. Jeśli będą grudki  należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem cytrynowy: 500 g mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki lemon curd Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę składników

Cynamonowe szczęście
Rendang z wołowiny 206

nabiera miękkości i przechodzi intensywnymi smakami. Najpierw mięso obsmaża się w paście ze zmiksowanych szalotek, czosnku, imbiru i papryczek chilli, a następnie dusi w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, limonki i innych przypraw. Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny - powstaje bardzo aromatyczne, intensywne i danie o złożonym smaku. Polecam wszystkim fanom kuchni azjatyckiej(...)trzeba je namoczyć i usunąć pestki) 0,5 łyżeczki kurkumy 1 nieduża laska cynamonu 3 goździki 3-4 ziarenka zielonego kardamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 łodygi trawy cytrynowej puszka mleka kokosowego (400ml) 50-75ml wody 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca sok z polowy limonki 6 łyżek wiórków kokosowych przyrumienionych na patelni 1 łyżka brązowego cukru sól Przygotowanie

Codzienne Gotowanie
Drożdżowe babeczki cytrynowe 258

Drożdżowe babeczki cytrynowe to kolejna propozycja na małe słodkości, które mogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa , nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki(...)cytryny oraz lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru. Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki). Drożdżowe babeczki cytrynowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 60ml mleka 40g masła 35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka

Smakołyki Bereniki
Cytrynowa Pianka na biszkopcie 291

Ciasto nosi nazwę "Cytrynowa Kostka" - jednak jej smak nie jest aż tak cytrynowy jak może się wydawać mimo to ciasto jest pyszne. Mogłabym jeść tylko i wyłącznie samą śmietankową część. Ciasto jest szybkie i proste. A oto: Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 gr śmietanki 30 % lub 36 % 3 opakowania(...)galaretki o smaku cytrynowym ( lecz równie dobrze można zrobić inny smak) plasterki cytryny - do dekoracji Wykonanie : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno tłuszczem i podsypać bułką tartą. Przelać na blaszkę przygotowaną masę i piec przez 20 minut

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania