Ciasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich wyrobów, polecam dodać nieco więcej cukru lub zwieńczyć wierzch wypieku lukrem. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto cytrynowe Składniki: 400g mąki
Smakołyki Berenikizdrowe, smaczne i z pewnością spodobają się najmłodszym odbiorcom :) ELMO jabłko (68%) * banan (19%) * maliny (13%) SAMSON banan (59%) * truskawka (28%) * czarna jagoda (13%) * koncentrat soku cytrynowego OSCAR gruszka (44%) * banan (30%) * truskawki (30%) * koncentrat soku cytrynowego GROVER gruszka (50%) * mango (30%) * szpinak (20%) * koncentrat soku cytrynowego(...)BERT jabłko (55%) * mango (35%) * pomarańcza (10%) ERNIE jabłko (65%) * marchewka (25%) * dynia piżmowa (10%) * koncentrat soku cytrynowego
Zdrowie na języku :Pszklanki mąki (1 szklanka mąki do podsypania ) 1 szklanka mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru 1 zapach śmietankowy 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 jajko ( plus 1 żółtko do posmarowania bułek ) gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek 1 białko 4 łyżki czubate łyżki cukru pudru(...)krople soku z cytryny Wykonanie lukru Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto . Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam
Mój Smakpotrzebują 2 lub więcej dni, żeby w pełni nadawać się do jedzenia (choć chrupiące też dają radę). Jeśli weźmiecie się za nie teraz i dodatkowo umieścicie w pojemniczku kawałek cytryny lub pomarańczy, ciasteczka spokojnie zdążą wam jeszcze zmięknąć i będziecie mogli się nimi zajadać podczas świąt Co do samego ciasta – jest bardzo elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno(...)Składniki mokre 1 jajko 4 łyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko 220 g zmielonego na puder ksylitolu kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy). Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie się
Powiedz dietom niekroimy w plasterki kawałek świeżego imbiru. Do garnuszka z 1 litrem wody wrzucamy pokrojony imbir, szczyptę gałki muszkata ł owej, sok i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Napar gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, dosładzamy miodem. HERBATA Z GOŹDZIKAMI I CYTRYNĄ(...)łyżki czarnej liściastej herbaty, oraz 5 goździków. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, wkładamy kilka kawałków cytryny, dosładzamy miodem. HERBATA Z GOŹDZIKAMI I POMARAŃCZĄ Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, szczyptę gałki muszkata ł owej, 5 goździków
La grande e la piccola cuocabędziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko około 1,5 łyżki soku z cytryny oraz barwniki spożywcze w proszku lub płynie Składniki na lukier czekoladowy: około 130 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować(...)łyżki kakao ciemnego 1 białko około 1 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy Przygotowanie: Lukier przygotowuję z surowego białka, dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam do wrzątku na około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy dwoma łyżkami i wyjmuję. Następnie białko wybijam
Uwaga Babcia Gotujedodawać do drożdżówek, zdobić pączki. Jeśli go sami przygotujcie to z pewnością nie będziecie chcieli wybrać dżemu ze sklepowej półki. Składniki: 6 pomarańczy 3 mandarynki sok z połowy cytryny starta skórka z połowy cytryny 1 Żelfix 2:1 Dr. Oetkera 400 g cukru trzcinowego 1/3 szklanki wody (ewentualnie połowa) szczypta kardamonu, 2 goździki Przygotowanie: pomarańcze dobrze szoruję szczoteczką(...)skórki i oczyszczam z białych błonek; w garnku układam pokrojone w kosteczkę pomarańcze wraz z mandarynkami, dodaję pokrojone w kostkę skórki z 3 pomarańczy; z połowy cytryny wyciskam sok i ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach; do pomarańczy w garnku dodaję Żelfix, zagotowuję ciągle mieszając, następnie dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny, kardamon i goździki
Zasmakuj Kuchnibiałego sera (trzykrotnie zmielonego) 160 g cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią 60 g maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 3 jajka sok z 1/2 cytryny 50 g rodzynek, namoczonych w letniej wodzie 50 g żurawiny, namoczonej w letniej wodzie wykonanie: Rodzynki oraz żurawinę odsączamy, osuszamy i oprószamy mąką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią(...)puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się. Dodajemy obie mąki, masło oraz sok z cytryny i miksujemy. Na końcu dodajemy żurawinę z rodzynkami i mieszam. Całość przekładamy na upieczony spód i pieczemy przez ok. 50-60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż równomiernie opadnie. Na jeszcze ciepły sernik wykładamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki sałatki: 1 puszka groszku Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 1 większe jabłko 5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych mały pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo. Nie powinny stracić swojego smaku. Wymoczone pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm. Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie. Jabłko obrać(...)zetrzeć na grubej tarce jarzynowej - od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem. Przygotować sos, który podajemy do sałatki. Nie mieszamy jej z sosem, ale podać osobno. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany 2 łyżeczki ulubionej musztardy sól i pieprz do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec 15-20 minut w 170C beaz termoobiegu. Wyjąć odłożyć do ostudzenia. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto. Krem cytrynowy 450 ml mleka z kartonu (musi być UHT) sok i skórka z 1 dużej cytryny (ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 60 g skrobi
Pełny talerzOstatnio robiłam porządki w przepisach i nagle moim oczom ukazała się kartka z przepisem z babeczki z syropem cytrynowym - no cóż - kompletnie zapomniałam o istnieniu tych babeczek! Na szczęście okazało się, że zdjęcia też zostały i mogę Wam dzięki temu przedstawić ten przepis. Babeczki są przyjemnie cytrynowe, ale świetnie nadają się również do tego, żeby ozdobić je jakimś kremem(...)cukru 2 jajka skórka z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 175g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) szczypta soli Składniki na syrop cytrynowo-limonkowy: 60g cukru pudru sok z połowy cytryny sok z połowy limonki (jeśli nie mamy limonki możemy użyć całej cytryny) Wykonanie ciasta: Piekarnik rozgrzej do temp.180stopni i w tym czasie
Mania WypiekaniaSkładniki: bio herbata owocowa z trawą cytrynową Royal Brand 1 opakowanie 35 gram, wrząca woda 1,5 litra bio herbatkę owocową z Royal Brand wsypać do dzbanka typu zaparzacz do dzbanka wsypać opakowanie bio herbaty, wlać wrzątek i nakryć wieczkiem, parzyć do 10 minut, wlać do filiżanki i delektować się smakiem skład: ekologiczne cząstki jabłka, ekologiczne kwiaty hibiskusa, ekologiczna skórka(...)cytrynowa, ekologiczny kwiat dzikiej róży, ekologiczne wyłoki jabłka, ekologiczna trawa cytrynowa herbatka smakuje na ciepło i na zimno, można posłodzić miodem, cukrem, stewią lub gorzka - herbatka ma wyjątkowy smak owoców przełamany kwaskowatą trawą cytrynową- pobudza trawienie, poprawia krążenie krwi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięotaczające Tajlandię Chiny oraz Indie. I chociaż znacznie bliżej jej jednak do kuchni chińskiej, to w wielu daniach czujemy akcenty indyjskie, takie jakie mleko kokosowe, liście kafiru czy trawę cytrynową. I to właśnie dzięki temu połączeniu jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata. Duży wpływ na jej obecny charakter i wykorzystywane składniki miały kraje zachodu, które już na przełomie(...)jest bami , czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Moja wersja jest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą na nakarmienie 4 osób. Składniki: 200g makaronu 1 filet z kurczaka 1 duża czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchew 1 gałązka trawy
Jacob TastesBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka cytrynowa(...)połowy cytryny wycisnąć i dodać do cukru pudru , energicznie wymieszać , dodać łyżeczkę wody. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Polukrować babkę i odstawić do zastygnięcia. Babka cytrynowa
Aromatyczne Podróże