cytryna - 13435 przepisów (strona:55/896)

#1. Dżem cytrynowy z cukinii 101

Dżem cytrynowy, którego cytryny wcale nie są głównym składnikiem ;-). Cukinii w tym roku u nas w ogrodzie pod dostatkiem, więc już mi się przejadła. Pomyślałam, dlaczego nie zrobić jej na słodko? Poszperałam w czeluściach googla i zobaczyłam, że z cukinii można zrobić dżem. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Inspiracją był... Uhh, nie mogę teraz odnaleźć tego przepisu. Ale równie dobrze mógł(...)dżemie (tzn. tyle wyszło z tego, co zostało po podjadaniu w trakcie gotowania ;-) ). CYTRYNOWY DŻEM Z CUKINII Składniki 1 dość spora cukinia 1 szklanka cukru 1 i 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie Cukinię obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę. Akurat ja każdą połówkę pokroiłam wzdłuż na 4 części, potem posiekałam w plasterki. Wrzucam pokrojoną cukinię do garnka, zasypuję

Kuchnia w szuwarach
#16 Bezalkoholowy drink truskawkowy 145

coś dla ochłody na upalne dni :) Bezalkoholowy truskawkowy drink Składniki 1 litr Tonicu (polecamy Schweppesa) Poł kg truskawek Cytryna Kostki lodu Przygotowanie Truskawki kroimy w plasterki, cytrynę na półplasterki. Szklanki napełniamy w 1/3 lodem, dopełniamy do połowy truskawkami, wkładamy kilka plasterków cytryny, zalewamy tonikiem. Podajemy po kilku minutach, gdy napój lekko się zaróżowi i przejdzie smakiem truskawek i cytryny

Kuchnia w szuwarach
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 169

Panettone  i gorzką czekoladą Cielęcina w sosie tuńczykowym     Składniki:   300   g rumsztyku cielęcego   100   g tuńczyka   sok z jednej cytryny   1 anchois   180   g oliwy extra  vergine   10   g kaparów   3 ugotowane żółtka   sól, pieprz   50   g białego wina   1 czerwona(...)Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych  kawałków o rozmiarach 3x10 centy metrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. Redukujemy sos do objętości kilku łyżek stołowych i zagęszczamy go, dodając wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku.   Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy przez

SzczyptaSmaQ
Irlandzkie ciasto świąteczne z bakaliami i rumem 241

szklanki rodzynek (mogą być różne -sułtanki, koryntki, golden jumbo) 0,5 szklanki wiśni kandyzowanych 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki posiekanych migdałów (najlepiej bez skórki) 1 cytryna 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego ok. szklanka rumu lub whiskey (ew. pół szklanki rumu/whiskey + pół szklanki mocnej herbaty) szklanka brązowego cukru 5 jajek 2 szklanki(...)mąki pszennej 220g masła Wykonanie: Dzień przed pieczeniem mieszamy ze sobą owoce (porzeczki, wiśnie), bakalie (migdały i rodzynki), skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny z przyprawami i 1/2 szklanki rumu/whiskey. Pamiętajmy by sparzyć skórkę z cytryny przed jej starciem. Zostawiamy na noc (w chłodnym miejscu lub w lodówce pod przykryciem).  Następnego dnia miksujemy masło

Mania Wypiekania
Kokosowo-cytrynowe ciasto na zimno (sernik) 136

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasto jest puszyste, delikatne i smakuje rewelacyjnie. Każdy kęs rozpuszcza się w ustach - a kokos z cytryną tworzą idealny duet.   (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Masa: 260 serka homogenizowanego o smaku kokosowym (użyłam Danio z kawałkami kokosa) 200g śmietany (22-30%) 50 mleczka kokosowego (w tym do namoczenia(...)biszkoptów) 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytynowej (startej) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 100g okrągłych biszkoptów 2-3 łyżki kremu kokosowego Opcjonalnie do dekoracji:  1-2 małe batoniki Bounty  wiórki kokosowe starta skórka z cytryny     Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku kokosowym

Di gotuje
Krem cytrynowy 181

Delikatny, pyszny krem śmietanowy z dodatkiem soku z cytryny i serka mascarpone. Idealny jako dodatek do lodów, do przełożenia tortu lub po prostu jako smaczny deser! SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty Przygowowanie Kremu(...)cytryn wyciskamy sok. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder, sok z cytryn, serek mascarpone oraz odrobinę barwnika spożywczego. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Jeżeli nie jesteśmy zadowoleni z intensywności koloru, możemy dodać jeszcze trochę barwnika, po czym

Domowe Torty
Warstwowy torcik ala Szarlotka 263

Zapraszam do przepisu i Życzę Smacznego!!! SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: Przestudzona, słaba, lekko posłodzona herbata. Pamiętajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry!   DO OZDOBY(...)śmietany kremówki SKŁADNIKI NA : WARSTWĘ JABŁKOWĄ: 1 kg. jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 opakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny POLEWĘ: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki

Domowe Torty
Cytryny z imbirem do herbaty 174

Składniki: 6 cytryn, 400g cukru, 40g imbiru, 300ml wody. Przygotowanie: Cytryny sparzyć, odciąć końcówki i pokroić w plasterki. Imbir obrać i pokroić w plastry. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie.  Cytryny i imbir włożyć do słoiczków. Imbir wkładać co kilka plasterków cytryny. Zalać wodą z cukrem. Słoiki osuszyć, zwłaszcza w miejscu gdzie będzie nakrętka. Nakrętki również osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić

W kuchni u Moniki
Hummus 137

Składniki na pastę z czosnkiem: szklanka suchej ciecierzycy polecamy ymt24 2 łyżki pasty Tahini polecamy Primavika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek szczypta chilli łyżka soku z cytryny Wykonanie: Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek, sok z cytryny. Blenduj do uzyskania jednolitej masy(...)ciecierzycy polecamy ymt24 2 łyżki pasty Tahini polecamy  Primavika 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory w zalewie z oliwą świeża bazylia (wg uznania) mała garść łyżka soku z cytryny Wykonanie: Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek, sok z cytryny, pokrojone pomidory oraz bazylię

Bike By Life
Babka cytrynowa 125

Niezwykle delikatna, wilgotna i pachnąca orzeźwiającymi cytrynami. Tę babkę zawsze piekła moja mama na Święta. Polana żółtym lukrem pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. Gwarantuję, że wszystkim posmakuje, u mnie znika ze stołu jako pierwsza. Polecam ją zwłaszcza początkującym kucharkom, nie może się nie udać! Ciasto: 25 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 20 dag cukru(...)pudru cukier waniliowy 1 cytryna 25 dag masła Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody barwnik spożywczy żółty Zielone wiórki kokosowe  Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto

Smakołyki Asi
Babeczki cytrynowe 114

wycieczkach, piknikach. Na takie wędrówki warto zabrać coś smacznego, coś co sprawdzi się jako słodka przekąska. Polecam te babeczki. Są niezwykle aromatyczne.  Ciasto: kostka miękkiego masła 2 jajka cytryna 3/4 szkl cukru   2/3 szkl  100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania)   1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji:   cukier puder do posypania   skórka(...)cytryny do dekoracji   melisa Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal ucierając dodawać cukier a następnie po jednym jajku. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec

Smakołyki Asi
Pigwa do herbaty 110

jasna, retoryczne, bo kto nie chciałby pigwy z ogródka? Myślałam dwa dni jak zagospodarować owoce, ale że to niebywałe bogactwo witaminy C (podobno dwa razy więcej niż cytryna), to postanowiłam przygotować ją jako dodatek do herbaty. Pigwa z wyglądu przypomina jabłko, a smakuje podobnie jak cytryna. Jest dość twarda, wiec trzeba uzbroić się w ostry nóż(...)cierpliwość, ale warto, bo zamiast klasycznego plastra cytryny sprawdza się rewelacyjnie.  Składniki: około 1 kg pigwy około 400 g cukr u Pigwę opłukać, przekroić i wyciąć gniazda nasienne - nie obierać. Każdą cząstkę pokroić na plastry grubości około 2 centymetrów. Włożyć do garnka i zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin, żeby owoce puściły sok. Na niewielkim ogniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy eliksir zdrowia 2716

sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie ;) Składniki: 500 ml oleju lnianego Oleofarm   500 ml miodu (ja użyłam wielokwiatowego) 5 cytryn  4 główki (!) czosnku Na początek wyciskamy sok z cytryn i przelewamy przez sitko. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce lub blendujemy. Miód oraz olej lniany łączymy za pomocą miksera(...)blendera, dodajemy sok z cytryn oraz wyciśnięty czosnek. Gotowe! Kilka uwag: - eliksir przechowujemy w lodówce! Olej lniany zachowuje swoje właściwości tylko w niskiej temperaturze; nie lubi także światła - przed każdym użyciem należy wstrząsnąć słoikiem/butelką - miód lubi osiadać na dno Dlaczego eliksir jest taki magiczny? 1)  Olej lniany - ma gorzki, orzechowy posmak. Otrzymywany jest przez tłoczenie "na zimno

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pierś z kurczaka z brokułem i nutką cytryny 191

autorski (mój). (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki (użyłam 12%) 3/4 łyżki sosu rybnego (*) 1/4-1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej (świeżej) pieprz cytrynowy sól olej (użyłam czosnkowego) Dodatkowo: makaron (około 150g; wg gustu) Umytą i osuszoną pierś pokroić w kostkę. Posmarować sosem rybnym, oprószyć pieprzem cytrynowym, wymieszać i wstawić(...)między czasie ugotować (w osolonej wodzie) brokuła i przełożyć na patelnię. W tej samej wodzie ugotować makaron. Mięso z brokułem zalać śmietanką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać skórką cytrynową i wymieszać. Dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i na niego nałożyć pierś

Di gotuje