wykorzystacie, pilaki jest pyszne, sycące , a przy tym bardzo zdrowe i może być spożywane przez wegan . W Turcji podaje się je na zimno, udekorowane listkami natki pietruszki oraz cząstkami cytryny , my jedliśmy je "po polsku", na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy - cytryna naprawdę tu pasuje. Fasulye pilaki - przepis na podstawie tego przepisu(...)marchewki 2 ziemniaki sałatkowe (które się nie rozgotowują) 1 pomidor lub 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do podania : natka pietruszki, cytryna Przygotowanie: Fasolę namocz na noc, a następnie gotuj przez 45 min. - 1 godzinę (musi być prawie miękka). Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej
Chilli Czosnek i OliwaMoja lemoniada to syrop z kwiatów czarnego bzu rozcieńczony świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn. Co prawda syrop z kwiatów bzu robiłam już jakiś czas temu ale dopiero dziś podaję pełny przepis. Kwiaty zbierałam na początku czerwca. Syrop jest pasteryzowany więc może stać w spiżarni. Składniki: 10-15 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu 6 cytryn szklanka cukru (lub więcej:)) Zaczynamy(...)zrobienia syropu. Świeżo zerwane kwiaty obrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka lub słoika. Dodajemy obraną i przekrojoną cytrynę. Całość zalewamy ugotowaną wodą. Słoik przykryty ściereczką odstawiamy na 2-3 dni. Do kwiatów dodajemy szklankę cukru i zagotowujemy syrop. Taki syrop, gdy go przelejemy przez sitko i zapasteryzujemy, możemy przechować w słoiczkach. Natomiast do zrobienia lemoniady potrzebujemy jeszcze 5 cytryn
prawdziwe jedzenieDzisiaj coś bardziej orzeźwiającego. W domu miałam nadmiar cytryn i moreli, więc wymyśliłam coś innego niż zawsze. Co prawda miałam wątpliwości, co z tego wyjdzie? No i wyszło zacne ciacho. Nie słodkie za to idealne na upalne dni. Przepis jest bardzo prosty. Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka(...)cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość 0,5 cm i przenieś do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zawiń do góry. Piecz
Niezły Młynekbiałą czekoladą Składniki: 5 białek 50 g drobnego cukru 150 g białej czekolady 150 g płatków migdałowych 3 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę o średnicy 20 centymetrów lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Nakrywamy blaszkę folią aluminiową pieczemy około 1 godzin. Studzimy ciasto
Mania Gotowaniakrupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny) sok z 1 niedużej pomarańczy 60 g masła 3 żółtka 1 jajko 200 ml wody Beza: 3 białka 150 g cukru pudru(...)czasie usuwamy papier i obciążenie i pieczemy dodatkowe 20-25 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem oraz skórka z cytryny. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki, zagotowujemy, mieszając cały czas, do momentu aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło
Mania GotowaniaJakiś czas temu ten przepis chodził za mną, dosłownie. Wszędzie się wyświetlał w internecie. Pomyślałam, że skoro z synem lubimy cytryny to czas najwyższy się zabrać za ten napój, upał tym bardziej motywował do działania. Przepis zobaczyłam u przemiłego Pana, który w sieci prowadzi kanał Deserek TV . Lemoniada mocno orzeźwia i chłodzi, no i znika w ekspresowym tempie. Składniki(...)litr napoju: 2 cytryny 1 litr wody mineralnej niegazowanej 10 łyżeczek cukru - ja dodałam troszkę więcej listki z dwóch gałązek świeżej mięty Wykonanie: Cytryny musimy sparzyć. Miętę myjemy, obrywamy listki z gałązek, wkładamy do szklanki i zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody, szklankę przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na około 10 minut, w połowie czasu możemy zamieszać wywar. Cytrynę kroimy w ósemki
Blondynka Gotujepieczemy 15 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: truskawki kaszubaskie, nektarynki, kiwi Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania(...)mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W misce ucieramy mikserem jajko i żółtka z cukrem na biały, puszysty krem. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy (również mikserem). Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Cały czas mieszając, do masy jajecznej dodajemy gorące mleko. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min). Czesto mieszamy
Mia Cucina Sofietakremowego twarożku no i tutaj pojawił się problem, wszystkie tego typu twarożki miały dużo tłuszczu więc postanowiłam zrobić swój twarożek) 2-3 łyżki chudego jogurtu naturalnego skórka z jednej cytryny 1 gałązka tymianku sól, pieprz pasta 2: makrela wędzona sok z 1/4 cytryny dymka pieprz pasta 3: 8 suszonych pomidorów z zalewy No to do roboty. Pasta 1: Rozdrabniamy widelcem(...)łączymy z jogurtem. Dodajemy skórkę z wyparzonej i wyszorowanej cytryny, następnie tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta 2: Obieramy makrelę, dokładnie wybieramy ości. Dodajemy dymkę, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy. Pasta 3: Blendujemy na gładką masę pomidory (mój blender odmówił posłuszeństwa w związku z tym pokroiłam je na drobną kostkę, a później roztarłam widelcem) I teraz bierzemy
Brzuszki Łakomczuszkimąki ziemniaczanej szczyptę soli Do kremu cytrynowego: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 do 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny skórkę otartą z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny Do nasączenia: 90 ml wódki 60 ml soku z cytryny cukier puder do smaku (2-3 łyżki powinny wystarczyć) Do kremu śmietankowego: 500 ml śmietanki(...)chwilę, a następnie dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy skórkę z cytryny, sok, a także ostudzoną (może być letnia) żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników. Wódkę, 60 ml soku z cytryny oraz cukier puder łączymy i dokładnie mieszamy. Połową nasączamy pierwszy blat
Ratunku obiadstanie się gładka i błyszcząca. Dodajemy alkohol i jeszcze raz mieszamy. Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Do lemon curd: 3 żółtka 5 łyżek soku z cytryny 1 niepełna szklanka cukru pudru (trochę więcej niż ¾) ¼ kostki zimnego masła (50 g) Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem w żaroodpornym naczyniu. Masło kroimy w niewielką kostkę. W garnuszku łączymy(...)cytryny z cukrem pudrem i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop powoli wlewamy do żółtek, stale mieszając. Tak przygotowaną masę należy teraz podgrzać, ale nie zagotować. Możemy w tym celu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak bezpieczniejszy jest pierwszy sposób przygotowywania tego kremu. Nie chcemy
Ratunku obiadSkładniki: 150 g Farfalle Mamma Mia 2 cytryny 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki serka mascarpone plastry wędzonego łososia rukola sól, pieprz tymianek KAMIS WYKONANIE: Z 1 cytryny zetrzyj skórkę. - tylko żółtą część, biała jest gorzka ! Sok wyciśnij z obu cytryn. Rozetrzyj czosnek z solą. Na patelni lekko rozgrzej oliwę - dodaj czosnek - smaż chwilę. Dodaj skórkę(...)cytryny - smaż 1 minutę, uważaj żeby czosnek się nie spalił. Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minuty Do sosu dodaj serek mascarpone, dopraw do smaku sola, pieprzem i tymiankiem. Makaron ugotuj al'dente. Wymieszaj z sosem cytrynowym. Łososia pokrój w paseczki. Na porcji makaronu układaj paski łososia, posyp rukolą. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1,5 cytryny 80 ml oliwy 2 płaskie łyżeczki soli ziołowej KAMIS 2 łyżki tymianku świeżego ( listków) 2 łyżki rozmarynu KAMIS 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka. Przygotować marynatę. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę(...)chłodne miejsce. Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu, w którym marynowaliśmy mięso, wylewamy ją na udka. Na udkach układamy plasterki cytryny. Pieczemy w 180 stopniach C 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 5 jajek, 2 szklanki mąki, 1 szk cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g margaryna 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Lukier sok z pół cytryny cukier puder Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wla(...)letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach.Dodać sok z cytryny . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta.Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujeowoce i zioła, kombinacji jest bez liku. Proponuję imbirową lemoniadę z miętą i rozmarynem. Imbir dodaje świeżości i pikantności, mięta ostrośći, a rozmaryn korzenno-leśnej nuty. Całość dopełnia cytryna i duużo lodu) Imbirowa lemoniada 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/2 szklanki cukru Królewskiego 1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru 5 / 6 szklanek zimnej(...)wody z lodówki lód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn. Do dzbanka z wodą przelać wyciśnięty sok z cytryny , dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki imbir, liście mięty i rozmaryn. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki sie połączyły. Przed podaniem dodać kostki lodu i plasterki cytryny lub limonki
Mia Cucina SofietaBardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu, przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon. Ten aksamitny charakter subtelnie przełamuje lekko chrupiący spód z ciasteczek i orzechów. Prawdziwa poezja na początek dnia. zapraszam) Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek Składniki(...)mieszając - uważając, by kuleczki nie zmiękły za bardzo i nie rozpadły się. Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy i pozostawiamy na papierze do ostygnięcia. Krem kataloński: 500 ml mleka skórka z cytryny bio 4 żółtka 80 g cukru 25 g skrobii kukurydzianej 5 cm kory cynamonu Cytrynę dobrze myjemy i obieramy cieńko skórkę( najlepiej nożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka
Mia Cucina Sofieta