cytryna - 13435 przepisów (strona:42/896)

Muffinki cytrynowo-makowe 219

stanie się gładka i błyszcząca. Dodajemy alkohol i jeszcze raz mieszamy. Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Do lemon curd: 3 żółtka 5 łyżek soku z cytryny 1 niepełna szklanka cukru pudru (trochę więcej niż ¾) ¼ kostki zimnego masła (50 g) Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem w żaroodpornym naczyniu. Masło kroimy w niewielką kostkę. W garnuszku łączymy(...)cytryny z cukrem pudrem i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop powoli wlewamy do żółtek, stale mieszając. Tak przygotowaną masę należy teraz podgrzać, ale nie zagotować. Możemy w tym celu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak bezpieczniejszy jest pierwszy sposób przygotowywania tego kremu. Nie chcemy

Ratunku obiad
Cytrynowe farfalle z łososiem i rukolą 222

Składniki: 150 g  Farfalle Mamma Mia 2 cytryny 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki serka mascarpone plastry wędzonego łososia rukola sól,  pieprz tymianek KAMIS WYKONANIE: Z 1 cytryny zetrzyj skórkę. - tylko żółtą część, biała jest gorzka ! Sok wyciśnij z obu cytryn. Rozetrzyj czosnek z solą. Na patelni lekko rozgrzej oliwę - dodaj czosnek - smaż chwilę. Dodaj skórkę(...)cytryny - smaż 1 minutę, uważaj żeby czosnek się nie spalił.    Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minuty Do sosu dodaj serek mascarpone, dopraw do smaku sola, pieprzem i tymiankiem. Makaron ugotuj al'dente. Wymieszaj z sosem cytrynowym. Łososia pokrój w paseczki. Na porcji makaronu układaj paski łososia, posyp rukolą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Cytrynowo-ziołowe udka 356

Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1,5 cytryny 80 ml oliwy 2 płaskie łyżeczki soli ziołowej KAMIS 2 łyżki tymianku świeżego ( listków) 2 łyżki rozmarynu KAMIS 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka. Przygotować marynatę. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę(...)chłodne miejsce. Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu, w którym marynowaliśmy mięso, wylewamy ją na udka. Na udkach układamy plasterki cytryny. Pieczemy w 180 stopniach C 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Babka cytrynowa 306

Składniki:   5 jajek, 2 szklanki mąki, 1 szk cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g margaryna 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Lukier sok z pół cytryny cukier puder Przygotowanie:   Żółtka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wla(...)letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach.Dodać sok z cytryny . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta.Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
Imbirowa lemoniada 166

owoce i zioła, kombinacji jest bez liku. Proponuję imbirową lemoniadę z miętą i rozmarynem. Imbir dodaje świeżości i pikantności,  mięta ostrośći, a rozmaryn korzenno-leśnej nuty. Całość dopełnia cytryna i duużo lodu)    Imbirowa lemoniada 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/2 szklanki cukru Królewskiego 1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru 5 / 6 szklanek zimnej(...)wody z lodówki lód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn. Do dzbanka z wodą przelać wyciśnięty sok z cytryny , dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki imbir, liście mięty i rozmaryn. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki sie połączyły. Przed podaniem dodać kostki lodu i plasterki cytryny lub limonki

Mia Cucina Sofieta
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 230

Bardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu, przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon.   Ten aksamitny charakter subtelnie przełamuje lekko chrupiący spód z ciasteczek i orzechów. Prawdziwa poezja na początek dnia. zapraszam)     Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek Składniki(...)mieszając - uważając, by kuleczki nie zmiękły za bardzo i nie rozpadły się.  Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy i pozostawiamy na papierze do ostygnięcia. Krem kataloński: 500 ml mleka skórka z cytryny bio 4 żółtka 80 g cukru 25 g skrobii kukurydzianej 5 cm kory cynamonu Cytrynę dobrze myjemy i obieramy cieńko skórkę( najlepiej nożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka

Mia Cucina Sofieta
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 214

cukier z wanilią 70 g grubo siekanych orzechów laskowych Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 70 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro  Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy(...)gorącego piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem: W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno mleko, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W salaterce mikserm ucieramy jajko i żółtka z cukrem na kogel mogel, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając

Mia Cucina Sofieta
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 239

cioci: na formę o średnicy 22-24cm 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 4 jaja (w temp pokojowej, najlepiej wyjąć ok 2h. przed) 1 łyżeczka aromatu orzechowego szczypta imbiru odrobina soli 1 łyżka masła do wysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypania Przełożenie(...)ziemniaczaną, tortową oraz imbir) przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok.  Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, aromat orzechowy i również odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (najlepiej 175*C)  W dość wysokiej misce mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka z odrobiną soli

Symfonia Smaków
Dorsz w ziołach z pomidorami 218

dzisiaj piątek mam dla Was pyszny i łatwy sposób na podanie mojej ulubionej ryby:) Ryba jest w lekkiej, dietetycznej wersji z dużą ilością ziół i warzyw oraz soku z cytryny dla smaku. Ja użyłam dorsza, ale oczywiście możecie wziąć inną, Waszą ulubioną rybę. Gorąco polecam! Składniki: 60dag filetu z dorsza, cebula, 2 pomidory, cytryna, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz(...)ziołami. Rybę podzielić na porcje doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Na rybie ułożyć posiekane zioła wraz z cebulą. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Cytrynę wyszorować, skórkę bardzo cienko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Sok z cytryny wycisnąć i zmieszać z oliwą. Mieszanką skropić rybę. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką

Z miłości do słodkości
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 209

przy nim eksperymentować . Zapewniam że warto. Czas: 30 minut + marynowanie Składniki: filet z pstrąga ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą 3 świeże   gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła mąka do oprószenia 3 duże cebule 4 ziemniaki Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć(...)połowie pokrojonej w piórka cebuli. Na wierzch wysypać resztę cebuli i pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ugotować ziemniaki w ,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić . Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć . Posypać mielonym pieprzem ( sporo). Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki

Buniabaje w kuchni
Sałatka z mozzarellą i szparagami : Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 158

właśnie z piknikowym tematem przyszło się nam zmierzyć w Wyzwaniu Blogerek i Blogerów. Ja przygotowałam guacamole, wodę smakową z bananem oraz najlepszą sałatkę ze szparagami. Woda smakowa z cytryną i bananem : Składniki : * pół cytryny  * kilka listków mięty bądź melisy * kilka plasterków banana ze skórką * woda mineralna lekko gazowana  Przygotowanie : Do butelki wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy wodą, odstawiamy(...)schłodzenia. Żeby banan nie zrobił się czarny, można polać go łyżką soku z cytryny. Sałatka z mozzarellą i szparagami : Składniki : * ulubiony mix sałat * kulka mozzarelli  * pół pęczka szparagów ugotowanych * 2 pomidory * garść czarnych oliwek  * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka sosu balsamico, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Do pojemników wrzucić sałatę, pokrojone pomidory, szparagi oraz oliwki. Dodać

Magiczne Życie Marty
Kompot z Rabarbaru z Nutką Mięty i Bazylii 126

kompot z nutką bazylii :) Bazylia i mięta wnosi świeżość i orzeźwienie. Dla mnie super! Nie wrzucałam cytryny i mięty do dzbanka, syn mocno protestował, więc te dodatki wrzuciłam sobie do kieliszka:) Taki kompromis. Składniki: 350 g rabarbaru (nie obieramy!) 1 litr wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny kilka plasterków cytryny(...)mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jak już zmięknie dolewamy 1 litr wody i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy, dodajemy cukier z wanilią, sok z cytryny i zioła. Zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach przecedzamy przez sito, dociskając rabarbar do sita, żeby wycisnąć z niego resztki soku. Przecedzony kompot przelewamy do dzbanka, do którego wrzucamy plasterki

Blondynka Gotuje
Babka na Białkach 187

białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni(...)cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę upiec w dwóch

Blondynka Gotuje
Woda Fit 213

szkło, nie ma wąskiej szyjki, więc idealnie nadaje się nie tylko do schładzania i podawania samych napojów, jak widzicie u mnie spokojnie można w niej zrobić wodę z wkrojoną cytryną i wiele innych napojów. Wreszcie mam naczynie, w którym będę mogła ładnie zaprezentować różne napoje! Jak powstała moja woda? Jak tylko otrzymałam karafkę nie mogłam się powstrzymać i koniecznie chciałam(...)zrobić wodę z ogórkiem, cytryną i miętą, a tu jak na złość w żadnym sklepie nie było mięty! Do wyboru miałam melisę i bazylię - postawiłam na bazylię i to był strzał w dziesiątkę. Dlaczego bazylia? W zeszłym roku robiłam kompot z rabarbarem i bazylią i wyszedł pyszny, więc w tym wypadku powiedziałam sobie, czemu nie i tak podaję Wam przepis

Blondynka Gotuje
Babka piaskowa, cytrynowa 380

Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowa PRZEPIS (żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r) Temperatura piekarnika(...)Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru 4 duże jaja sok z 1/2 cytryny 20 g skórki pomarańczowej 20 g rodzynków (pominęłam) 1/2 paczki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki) 3-4 łyżki śmietany lub zsiadłego mleka (użyłam śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów

coolinarnastrefa.blogspot.com