Żadnego łasucha nie trzeba namawiać na sernik, a na mini serniczki cytrynowo czekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam. Składniki: - 110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki(...)porcjami cukier, a potem budyń. Przy pomocy plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika, aby dokładnie wyrobić masę. Następnie wbijamy po 1 całym jajku, każdorazowo miksując po 30 sekund. Dodajemy esencję cytrynową. Mieszamy i przelewamy masę do foremek. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy
mojewypiekiinietylkopomarańczową nutą. Składniki: -dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l ) -4 pomarańcze -3 cytryny -75 dkg cukru -2 żelfixy lub dżemixy Dynię dzielimy na części, usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy ze skóry(...)skórek, dzielimy na kawałki. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę. Sok wyciskamy z trzech cytryn. Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Zlewamy wodę. Miksujemy blenderem. Dodajemy pomarańcze, skórkę z cytryny i cukier. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut. Dolewamy sok z cytryn i gotujemy
Maminek kulinarnygarść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna oliwa Tzatziki 1/2 dużego ogórka 250 g jogurtu naturalnego greckiego 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy(...)dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć
Smakowity Blog Kulinarnyzałożyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux. Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori . My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka . Zapraszam(...)maślanego: 300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżka soku z cytryny 50 ml jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oleju SOS: 1 łyżka roztopionego masła 1 ząbek czosnku
Tajskie smakiMoje eksperymentowania z makaronem ciąg dalszy. W poprzednim poście pokazywałam jak zrobić makaron cytrynowy ( klik ) dziś pokaże jak ja go podaję. Zazwyczaj łącze go z rybami. Smak cytryny świetnie podkreśla ich smak, Do tego dania wykorzystałam łososia wędzonego w plastrach, dołączyłam do tego świeże zioła takie jak tymianek oraz rozmaryn.Dla wyostrzenia smaku cytryny dodatkowo skropiłam kilkoma kroplami soku z limonki(...)śmietana 30% 50 ml białe wino ok 5 łyżek makaron cytrynowy 200 g( jak go zrobić klik) świeży tymianek 3 gałazki rozmaryn 1 gałązkę skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku) świeżo zmielony pieprz sól morska limonka SPOSÓB WYKONANIA : - przygotowuję wodę osoloną do ugotowania makaronu, gotuję świeży ok 3 minuty (jeżeli mamy wysuszony kupny postępuję wedle
Basia w kuchniSycylię. Na Sycylii urodził się mój mąż, tam też wzięłam ślub i mieszkalam ponad 10 lat. Sycylię mam w małym palcu, można powiedzieć. Postanowiłam zacząć swoja opowieść od ...cytryn, gdyż do nich mam szczególny sentyment. Sama zbierałam cytryny w okresie od stycznia do czerwca , kiedy to ich jakość jest najlepsza. Drzewa są zielone, słońce świeci , a jadąc samochodem wzdłuż(...)żółte cuda natury. Przedstawię Wam dzisiaj Sycylię zamkniętą w jednym małym opakowaniu. Możecie się wybrać na Sycylię kosztując LIMMI-tutaj klik Limmi jest sokiem wyciśniętym z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości. Mając soki Limmi masz zawsze pod ręką gotowy sok ze świeżych cytryn, który idealnie nadaje się do herbaty, wzbogaca smak pierwszych
Z Kuchni Do Kuchniwanilinowego, 150 g miękkiego masła lub margaryny, 250 g waniliowego serka homogenizowanego, 250 g mąki, 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, skórka starta z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, garść rodzynek, 2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier: sok z 1 cytryny, cukier puder Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym(...)jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatłuszczem.Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części.Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody.Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.Ciasto przekładamy w kolejności(...)biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa.Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościSkładniki: 2 kg gruszek, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 2 cytryny, 1 1/2 szklanki cukru, laska wanilii, szczypta cynamonu, 2 łyżki brandy(winiaku lub rumu), Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy cukier, przeciętą(...)wzdłuż wanilie, cynamon oraz pokrojoną w plasterki wraz ze skórką cytrynę. Smażymy aż mus zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię i plasterki cytryny. Dodajemy sok z pozostałej połówki, cytryny oraz brandy, mieszamy. Gorący mus wkładamy do gorących, wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min.:) lisek
Anioły w kuchnilikopen, który zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Witamina C zawarta w nich zapobiega zmarszczkom, poprawia się stan naszej skóry, a nasze włosy są w świetnej kondycji. A co z cytryną ? Podkreśla smak awokado i zapobiega czernieniu jego miąższu. Ponadto cytryna zapobiega łamliwości się paznokci, wzmacnia syntezę kolagenu i działa nawilżająco na skórę, nadaje włosom blasku. Wymieniać mogłabym godzinami plusy jadania(...)cytryn.. Chyba nie muszę Cię już namawiać na zrobienie tej sałatki, rodem z Kuby! :) Składniki: 1 awokado 2 duże garście rukoli ok. 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Awokado rozłupać, wyciągnąć pestkę i obrać. Pokroić w kosteczkę. Do miski wrzucić rukolę i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Dorzucić awokado i pokropić sokiem z cytryny. Kubańska sałatka
Czarnawisienkaboloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos. Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny cytrynowy smak, posiada silne właściwości fungistatyczne ( hamujące rozwój grzybów(...)roku2006 zespół z Uniwersytetu Ben Guriona z Izraela stwierdził, że trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów. Składniki dla 5 osób: 50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych
Kulinarny karnet ChristopheraLemon sponge cake. Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci. Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny 100g mąki tortowej 125ml jogurtu 80g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 100g cukru na syrop 200ml wody Wykonanie. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować. Wsypać(...)mąkę z proszkiem i startą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać łyżką. Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać
Kulinarny karnet Christopherawięc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny. Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy od czasu(...)możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy na parze przez 15-20 minut
peanutbuttermonsterDoskonale gasi pragnienie i urzeka wyrazistym owocowym smakiem. Napar ma piękną różową barwę i znakomicie nadaje się do serwowania w wersji mrożonej z lodem. 2. Dream Melissa Kompozycja łącząca cytrynowy akcent melisy z cudownym aromatem cynamonu. Zestaw ziół połączony z miodową nutą ostrokrzewu i trawą cytrynową daje smak pełen orzeźwienia i wspaniale łagodzi skołatane nerwy. Napar ma połyskliwą, złocistą barwę(...)herbata to subtelny smak ostrokrzewu afrykańskiego w połączeniu z orzeźwiającym działaniem owoców tropikalnych i smakowitą nutką płatków słonecznika. 5. Yerba Mate Lemon Orzeźwiające zestawienie wytrawnego ostrokrzewu paragwajskiego z trawą cytrynową. Łączy w sobie dobrze wyczuwalną, łagodną goryczkę Yerba Mate z rześkością cytrusów. Daje złocistozielone, połyskliwe napary o urzekającym smaku. Wspaniale smakuje z brązowym cukrem lub syropem klonowym. 6. Gunpowder Green
Aga w kuchniTaką galaretkę można zrobić o każdej porze roku. Zawsze będzie smakować :) Składniki : 1/2 kg cytryn 1/2 kg cukru + szklanka 3 cm obranego imbiru 2 opakowania Żelfixu takich na 0,5 kg Przygotowanie : Z umytych cytryn wycisnąć sok, z jednej cytryny obrać skórkę i zalać ją 4 szklankami wody i wsypać 1 szklankę cukru, gotować pod przykryciem około 15 min Imbir(...)obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do syropu z cukrem i skórkami cytryny, dosypać resztę cukru, zagotować, wsypać środek żelujący, wymieszać i jeszcze raz zagotować- natychmiast zdjąć z ognia Wlać do idealnie czystych słoiczków, zamknąć. Przepis podpatrzyłam w "Nalewkach i przetworach" Nr 2/2000 Zmodyfikowałam go trochę, tam podano na 1/2 kg cytryn aż 1 i 1/2 kg cukru i 1 opakowanie
Proste Potrawy