cytryna - 13435 przepisów (strona:38/896)

Turbot z karmelizowaną cytryną 129

Ledwie zmieścił się na patelni, aby go lekko podsmażyć, potem trafił do piekarnika. Całe 1300 gram. Turbot z karmelizowaną cytryną. Uczta. turbot ząbek czosnku oliwa z oliwek cytryna  sok z cytryny batat natka pietruszki Oczyścić turbota, naciąć skórę, włożyć w nacięcia plasterki czosnku, posolić, polać sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Marynować. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć z dwóch stron(...)Przełożyć na pergamin i piec z batatem w 200 stopniach ok 40 minut. Na patelni na której smażył się turbot karmelizować cytrynę. Położyć przed podaniem na wierzch ryby, posypać drobno posiekaną natką

AZgotuj!
Pieczony pstrąg 192

pieczonymi ziemniaczkami. Inspiracja pochodzi ze strony - kuchnia lidla. Składniki: - 2 pstrągi patroszone - 1 duża cebula  - sól - biały pieprz - ok. 80 – 90 g masła - 4 ząbki czosnku   - 1 cytryna,wyszorowana,sparzona - świeży koper  (garść) - oliwa z oliwek   Sposób przygotowania: Marynata z cytryną Cytrynę (razem ze skórkami) kroimy w cząstki, usuwamy pestki,  kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni(...)mocno przypiekamy! Przewracamy cytryny na patelni i dodajemy pokrojone w półplastry cebule. Całość doprawiamy niewielką ilością soli, białym pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.  Dusimy tak przez mniej więcej 2 minuty.   Tak przygotowaną marynatę studzimy. Marynata z ziół 2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło

Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 131

Ciasto szpinakowe: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku(...)Żel: 200 ml wrzątku, 10 g żelatyny + 30 ml wody, sok z cytryny do smaku, 30 g cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego owoce: 300 g świeżych truskawek (mogą być maliny), 150 g borówek lub jeżyn, listki mięty Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące

królestwo garów
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 137

wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju NADZIENIE(...)mielonego, białego sera 2-3 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada trochę  kandyzowanej skórki cytrynowej      Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej

Rozpustne gotowanie
Lemoniada imbirowo cytrynowa 166

Lemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki.  inspiracją był  ten  przepis składniki 1/2 szklanki  posiekanych świeżych liści mięty 1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru 1/3 szklanki miodu 2 szklanki wrzącej(...)wody 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny 1 i  1/2 szklanki (około) zimnej niegazowanej wody kostki lodu świeże liście mięty plasterki cytryny lub limonki przygotowanie Posiekaną miętę, imbir, i miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej

Stare Gary
Domowe cytrynowo-śmietankowe lody ekspresowe (bez maszynki, bez mieszania) 161

każdej porze dnia i bez względu na aurę. Dlatego wczoraj mimo, że na zewnątrz szalał deszcz i chłodny wiatr, postanowiłam zrobić sobie i najbliższym pudełko smacznych, domowych lodów cytrynowo-śmietankowych. Znikły tak szybko, że jak wrócą upały, to na pewno zrobię je znowu, ale tym razem z dwa, albo nawet trzy pudełka :) Zapraszam Was serdecznie na moje domowe cytrynowo-śmietankowe(...)się każdemu. Nie musicie posiadać maszynki do lodów, ani poświęcać czasu na wyjmowanie i mieszanie lodów. Jeśli, tak jak ja lubicie słodko-kwaśne smaki, to będą lody dla Was. Cytrynowo-śmietankowe lody orzeźwią każdego w letnie upały. ... ach jak ja kocham domowe lody. A Wy? Składniki: 330 ml śmietanki 30% (z lodówki) 1 1/2 niedużej cytryny

Słodkie okruszki
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 160

dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3  szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru(...)doprowadzając do wrzenia. Po przestudzeniu rozdrobnić blenderem. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Przygotowanie tortu: Na ozdobnej paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej z sokiem z cytryny

kulinarnyswiatdomi
Lemoniada RÓŻANA z płatkami róży 198

napoju Dla 5 osób Składniki 2 duże garści płatków dzikiej róży (można trochę zebrać białych ale generalnie różowe żeby był kolor) 1,5 dobrze umytych cytryn cytryny 850ml wody źródlanej 15-20 łyżeczek cukru lub ksylitolu Przygotowanie: 1/ Zebrane płatki zalewamy roztworem 150ml wody i cukru i zamykamy na noc do pojemnika plastikowego. Trzymamy w lodówce. 2/ Słodką wodę wraz(...)płatkami przelewamy do pojemnika, dodajemy 700ml wody a następnie sok z 1,5 cytryny. Wkrajamy również kawałki pociętej połowy cytryny. Mieszamy dokładnie (Sok z cytryny spowoduje intensywne wydzielanie barwnika z płatków - magia :) ). 3/ Przelewamy do szklanek - SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Morelówka, nalewka z moreli 272

Tkaniny lniane  Kardelen   by  Mira design Składniki: 1 litr spirytusu, 500 ml wody, 500 g dojrzałych moreli razem z pestkami, 300-500 g cukru, 1 cytryna. Przygotowanie: Owoce pokroić w ósemki, pestki położyć na kawałku gazy złożonym z kilku warstw, nakryć częścią gazy i roztłuc tłuczkiem do mięsa. Z gazy zrobić sakiewkę, szczelnie zawiązać żeby kawałki pestek(...)dostały się do owoców. Cytrynę wyszorować, sparzyć i cienko obrać skórkę (bez albedo). Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu włożyć morele, sakiewkę z pestkami oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia owoce odsączyć na sicie, usunąć skórkę z cytryny i sakiewkę z pestkami. Do syropu dodać sok z cytryny i spirytus, szczelnie zamknąć

SzczyptaSmaQ
Babka makowa 137

pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając(...)jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy

Kuchenne Wariacje
Pstrąg tęczowy pieczony z ziołami i cytryną 153

Mimo, że nie przepadam za rybami, tą zjadłam z ogromną przyjemnością. Sposób przygotowania jest śmiesznie prosty, a ryba naprawdę pyszna :) Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną Składniki na dwie osoby: 2 pstrągi tęczowe patroszone sól pieprz cytrynowy 2 grubsze plastry cytryny + sok do skropienia kilka wiórków masła + do wysmarowania formy dwie gałązki natki pietruszki 2 gałązki koperku Wykonanie: Ryby oskrobałam(...)łusek, dokładnie opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Oprószyłam solą i pieprzem cytrynowym (również wewnątrz), ułożyłam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, odcięłam dwa plastry, przekroiłam je na pół. Pietruszkę i koperek opłukałam, otrzepałam z wody. Do środka ryby włożyłam po dwa pół-plastry cytryny i po gałązce natki i koperku. Wierzch skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Babka cytrynowa na białkach 116

orzeźwiającym cytrynowym smaku. Polecam serdecznie. Składniki: 1 szklanka białek (8 szt.) 1,5 szklanki cukru 3 szklanki przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny (niewoskowanej) sok z połowy cytryny 1 szklanka oleju pół szklanki mleka (temp. pokojowa)   Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. 3. Do białek (ciągle miksując) dodawać stopniowo na przemian: olej, mleko i mieszankę mąki. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. 4. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i piec przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C (na najniższym poziomie).  5. Ostudzoną babkę polać lukrem: cukier puder

Domowa Cookierenka Agi
Tarta cytrynowa z bezą 134

zwiedzania Krakowa, to naprawdę piękne miasto. Jak się okazało smakowała dokładnie tak samo jak wyglądała. Pyszna! Dość słodka, ale taka właśnie powinna być. I nieco cierpka, bo w końcu cytryny też robią swoje. Fajne połączenia smaków. Co prawda, gdy my już ją zrobiliśmy, okazało się, że nie jest to oryginalny przepis pana Slatera, ale i tak smakowała wybornie. Myślę(...)bardzo. I czy na plus czy na minus :) Na formę 24 cm potrzebujemy: Na ciasto: 300 g mąki tortowej 200 g masła 100 g cukru pudru Na krem: 4 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 6 żółtek 50 g masła 50 ml wody Na bezę: 12 białek 200 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Zagniatamy mąkę

Marder&Marder Manufacture
Sernik z Lemon Curd 175

poprzednim poście zamieściłam przepis na lemon curd a teraz sernik z jego udziałem :)  Jeden z moich ulubionych serników, na białkach z orzeźwiającą nutą cytryny, w sam raz na wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu!  Poezja! Składniki: CIASTO; 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka(...)łyżek cukru LEMON CURD: 3 cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka MASA SEROWA: 1 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 białek 100 g masła 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać

Wanilia i Kardamon
Herbaciany sernik na zimno 222

tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Składniki: Spód: 100 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka  Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru(...)brązowego trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny, słodzimy cukrem, mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimną płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia.   Masa

Wanilia i Kardamon