cytryna - 13435 przepisów (strona:32/896)

Filet z kurczaka "India" z mleczkiem kokosowym 196

Proste, smaczne, szybkie. Polecam, danie będzie gotowe zanim ryż się ugotuje. Składniki: 600 g filetu z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki posiekanego imbiru  1/2 cytryny-bio 2-3 łyżki neutralnego oleju 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300-400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu sól Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić(...)kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Cytrynę umyć, zesterem ściąć paseczki i drobno pokroić. Wycisnąć sok z cytryny kurczaka, cebulę, czosnek, imbir, 1 łyżkę soku z cytryny, kumin, pieprz cayenne i 1 łyżkę oleju dokładnie wymieszać resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg w rozmarynie 159

przygotowany dokładnie w ten sam sposób.  Składniki (na cztery osoby): 4 świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1/2 kostki masła (min. 82%) świeży rozmaryn 4 cytryny sól morska (młynek) pieprz kolorowy (młynek) folia aluminiowa do zawinięcia ryb Wykonanie: Pstrągi należy dokładnie umyć i osuszyć.  Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Cebulę pokroić w talarki(...)czosnek w plasterki. Cytryny sparzyć, wyszczotkować skórkę, następnie pokroić w plastry.  Na folii ułożyć kilka talarków cebuli i plasterków czosnku, 1 lub 2 plastry cytryny i małą gałązkę rozmarynu .  Na tym ułożyć pstrąga.  Do środka ryby włożyć cebulę, czosnek, cytrynę, rozmaryn oraz kawałek masła.  Na wierzch ryby znów cebulę, czosnek, cytrynę i małą gałązkę rozmarynu

Garniec Magalie
Cytrynowa zupa rybna 258

przychodzi dzień, że chodzą za człowiekiem jednocześnie ryba i cytryna, to trzeba zakasać rękawy i zrobić coś bardzo prostego, a jednocześnie pysznego: cytrynową zupę rybną. Zupa jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Aromatyczna, pachnąca, sycąca. Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego lub rybnego 1 kg ryby sok z 2 cytryn skórka z dwóch cytryn / część skórki zostawić(...)wywar, dodajemy tymianek lub pietruszkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki rybę i gotujemy 5-10 minut, po czym wlewamy mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę*, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujmy ok. 5 minut i podajemy. Jeśli zupę chcecie podać z ryżem - ryż należy ugotować osobno. Smacznego :) * jeśli dodajecie śmietany, możecie odjąć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cytrynowe babeczki 266

Krem: 0,5 szkl soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową, mieszamy.  Ucieramy nad kąpielą wodną, czyli miskę z masą umieszczamy na rondelku z wodą gotującą się(...)jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,25 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą

Luźna Kuchnia
Sos winegret /vinaigrette/ 239

Najczęściej używam oleju rzepakowego, czasami mieszam pół na pół olej z oliwą z oliwek. Samej oliwy nie używam, bo nie przepadam za jej charakterystycznym posmakiem.  Dodaję sok z cytryny, ale lubię również ocet jabłkowy albo ocet balsamiczny. W przypadku tego drugiego sos nabiera ciemniejszej barwy. Można dodać drobno posiekaną cebulkę, najlepiej szalotkę. Albo zmiażdżony ząbek czosnku. Wszelkie zioła (tymianek(...)się pomidor i ogórek. Winegret z dodatkiem miodu jest idealny do sałaty, sera pleśniowego, orzechów, rodzynek...  sos: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 ml oleju rzepakowego  szczypta soli szczypta pieprzu W szklanej misce umieszczamy musztardę, dodajemy miód i mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, nie przerywając

bistro mama
Owsiane ciasteczka z imbirem kandyzowanym 180

Zawsze lubiłam połączenie rozgrzewającego imbiru z miodem i cytryną. Jesienno-zimowy klasyk. A jakby tak zrobić ciasteczka o takim smaku? Tak właśnie powstał pomysł na przepyszne owsiane ciasteczka z dużą zawartością kandyzowanego imbiru, miodu i startej skórki z cytryny. Pachną obłędnie! Już sam zapach pobudza do życia. Ciasteczka są bardzo sycące, doskonałe na małą przekąskę, szczególnie gdy potrzebujemy szybko coś(...)Polecam! Składniki na 30 szt.: 300 g płatków owsianych górskich 200 g mąki 100 g cukru trzcinowego 200 g imbiru kandyzowanego najlepiej z domowego przepisu 150 ml oleju 1 cytryna 1 duże jajko 2 łyżki miodu ½ łyżeczki sody oczyszczonej Cytrynę dobrze wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę. Imbir pokroić na małe kawałeczki. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę. Dodać

maniapieczenia
Makaron z piersią kurczaka na maśle cytrynowym. 336

zmęczenie bierze górę. Nie ma takiej opcji, aby choć jeden posiłek nie był ciepły, nie ma opcji bez obiadu. Szybko, prosto z minimalną ilością składników tym razem to makaron, cytryna, masło, pierś z kurczaka, sól, pieprz do smaku i  świeże zioło tym razem była to bazylia, ale świetnie się komponuje z pietruszką. SKŁADNIKI : makaron ok 100 g na osobę(...)cytryna  masło 100 g  sól , pieprz do smaku  pierś z kurczaka ( ja na dwie osoby wykorzystuję pół piersi ) 2 łyżki oleju rzepakowego  świeże listki bazylii, świetnie też nadaje się świeża pietruszka     SPOSÓB WYKONANIA : - pierś z kurczaka myjemy, osuszamy dzielimy na większe kawałki solimy, pieprzymy - nastawiamy wodę na makaron - na patelni rozgrzewamy

Basia w kuchni
Crema di limoncello 197

Limoncello to tradycyjna sycylijska nalewka z cytryn o charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku. Jedno jest pewne na jednym kieliszku, trudno zaprzestać.   Składniki: 8 dużych cytryn 250ml spirytusu 250ml wódki 500ml mleka 600g cukru 400g (puszka) mleka zagęszczonego niesłodzonego Wykonanie: Cytryny obieramy cieniutko obieraczką(...)miały jak najmniej białej skórki. Z cytryn wyciskamy sok. Sok i skórki umieszczamy w dużym szklanym słoju i zalewamy wódka wymieszaną ze spirytusem. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na 7 dni co jakiś czas wstrząsając zawartością. Po tym czasie przecedzamy alkohol z cytrynami. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy z nim cukier. Dolewamy mleko zagęszczone. Łączymy i studzimy. Wystudzone mleko z cukrem dolewamy

Pyry na Gaz
Ekonomiczne cytrusy 166

Cena cytrusów, zwłaszcza cytryn, zdarza się być wysoka. Mam na nie ekonomiczny trik. Kupuję cytryny w większej ilości, kiedy ich cena jest niska. Sok z cytryn wyciskam i zamrażam w pojemniczkach na lód, a następnie przekładam do szczelnego pojemniczka, który możemy przechowywać w zamrażalce nawet przez kilka miesięcy.  Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów(...)nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane skórki cytrusów Składniki: 3 pomarańcze 3 cytryny 1,5 szklanka wody 1,5 szklanka cukru Sposób przygotowania Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy

Pyry na Gaz
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 166

świeże i takie jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora(...)marchewki (u mnie z rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy

mojewypiekiinietylko
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 145

jednej strony cytryna stanowi doskonały, niemal obowiązkowy, dodatek do łososia, a z drugiej czasami wydaje mi się, że zbyt mocno ingeruje w jego delikatny smak, gdy po prostu zostanie on nią skropiony przed smażeniem. Dlatego też zrobiłem pewien eksperyment - zamiast marynować łososia w jej soku, dodałem ją jako uzupełnienie do usmażonej już ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy smaki(...)osobno, a dopiero później łączą się one w naszych ustach. Kwaskowatość cytryny przełamałem cierpko-słodkim granatem i rubinowym, słodko-winnym sosem.  Danie podamy z cudownie maślanym purée z zielonego groszku oraz znanymi już Wam pieczonymi batatami z dodatkiem czarnuszki. Wszystko to tworzy kompozycję doskonałą.  Oto moja kolejna propozycja na grillowanego łososia norweskiego z letnimi dodatkami.  Zapraszam

Food Square
Happy birthday to You! 177

taki malutki jak mój, można go przekroić tylko na pół, na spód dać masę jabłkową, na to krem, i przykryć drugą częścią. Biszkopt nasączyłam alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi(...)ziemniaczanej krem kajmakowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 150 g sera ricotta 160 g masy kajmakowej z puszki 3 listki żelatyny masa jabłkowa: 700 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 3 listki żelatyny poncz: sok z 1/2 cytryny 50 ml wódki karmelowej krem maślano-kajmakowy na bezie szwajcarskiej: 260 g miękkiego masła 3 białka 205 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki intensywnie cytrynowe 192

Dzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne! Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie, np. z dżemem i kawą, czy szklanką mleka :) Składniki: 150 g masła 0,5 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka skórki z cytryny 0,5 szklanki mleka(...)łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Przygotowanie: Masło i cukier ucieramy mikserem na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej ucieramy. Do powstałej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, sok z połówki cytryny (min. 3 łyżki) oraz skórkę otartą z min. jednej cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej). Wszystkie składniki łączymy ze sobą przy pomocy łyżki

Taste Of My Day
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 348

już kiedyś wspominałam obydwoje z Najukochańszym gustujemy w kuchni orientalnej. Poniżej przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem, której niepowtarzalny smak nadaje świeża trawa cytrynowa. Tą zupą chciałam sprawić przyjemność Wybrankowi i nieskromnie powiem, że odniosłam wielki sukces ;) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jeśli lubicie kuchnię Wschodu oraz jeśli jej nie lubicie, bo ta zupa może zmienić Wasze przekonania(...)Składniki: mięso na wywar, np. 2 skrzydełka z kurczaka 4 cm świeżego imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula 2 ząbki czosnku kolendra filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar

Taste Of My Day
Dżem z kiwi i cytryn 143

owoców kiwi, 3 cytryny, 1/4 soku z cytryny, 30 dag cukru, Kiwi obieramy, usuwamy szypułki, kroimy.  Z cytryny ścieramy skórke, segmenty oddzielamy od błonek, kroimy. Kiwi blendujemy, dodajemy kawałki cytryn i sok zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min zdejmujemy pianę i zostawiamy na noc. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie do słoików

Anioły w kuchni