Ciasto kokosowo-cytrynowe idealnie wpisuje się w zimowy klimat. Jest lekkie jak piórko i orzeźwiające za sprawą cytryny, będzie niezastąpione na Sylwestra czy Nowy Rok. Czas przygotowywania: 90 min Czas pieczenia: 25 min Czas chłodzenia: 10 godzin Składniki: Biszkopt: (blaszka 21×21) 5 jajek 125 g cukru 125 g mąki 25 g skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa kokosowo-cytrynowa: galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody (prawie wrzątek) 150 g wiórków kokosowych 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego 100 g śmietanki kremówki 30 % 250 g śmietanki kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 50 g wiórków kokosowych * Proporcje na różne wielkości blaszek: Wykonanie: Biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana zacznie się robić
Słodki Bloguciekali, a zarazem zainspirować do nowych wypieków tych, którzy pieką z przyjemnością! Dziś razem z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na kolejne, pyszne, orzeźwiające ciasto inspirowane urlopem. Lekkie cytrynowe ciasto ucierane przykryte galaretką z mango, świeżymi borówkami i kandyzowaną cytryną ( jest genialna! ) jest świetnym pomysłem na każdy dzień! Zachwyci z całą pewnością wszystkich wielbicieli egzotycznych smaków i każdy(...)przyjemnością sięgnie po dokładkę! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) UCIERANE CIASTO CYTRYNOWE: * kostka Kasia – 250 g * cukier – 1 szkl * jajko L – 3 szt * budyń śmietankowy – 40 g ( 1 op ) * mąka pszenna – 2 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sok i skórka z cytryny GALARETKA MANGO: * pulpa ( puree ) mango
Ostra na Słodkonazwą, w starym zeszycie mojej Mamy, zapisany jest przepis na biszkopt z masą cytrynową. To pyszne ciasto moja Mama niegdyś często robiła podczas letnich, upalnych dni. Postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i wykonać go ponownie. Kartki już mocno pożółkłe, więc ciężko było rozszyfrować całość, ale dałam radę:) Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)kroimy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie do pieczenia (można lekko go naponczować np esencją herbacianą wymieszaną z sokiem z cytryny). Wylewamy lekko przestudzoną masę cytrynową, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch możemy udekorować cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Uwagi: W zeszycie mojej mamy proporcje na biszkopt są nieco inne – z dużo większą
Smaki Na Talerzujeszcze… Ostatnio było dość gorąco, więc mimo prośby o sernik nie miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie(...)/gotują” (z podpisem) Składniki: (na tortownicę 24 cm) 500 g dobrego sera wiaderkowego 125 masła lub margaryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka skórki cytrynowej krojonej 1/2 łyżeczki cukru aromatyzowanego smak cytrynowy 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru maliny różowe wiórki czekoladowe odrobina cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno
Słodkie okruszkiDziś do kawy mam dla Was tartę cytrynową :) na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i bezą. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko(...)łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem cytrynowy (lemon curd) do przygotowania tarty zużyłam połowę przygotowanej według przepisu porcji (resztę można przechować) Składniki na bezę: 2 białka 1/2 szklanki cukru Krem cytrynowy przygotowujemy według przepisu , można zrobić go dużo wcześniej i przechować w lodówce około tygodnia. Masło i margarynę na ciasto wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Wszystkie składniki zagniatamy
Ciastkozercymyśleć. Nazwa cocktail sugerowała, że jest to coś do picia, a przyniesiono mi szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście(...)gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis) sok z 3 cytryn (zostawić kilka plasterków do dekoracji) 2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprz sól (do smaku) 200 ml wódki (lub wedle uznania
Jem więc JestemMuffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny, lekko kwaskowate i pysznie żółte 45 min ok. 10 sztuk składniki: 2 jajka szklanka mąki 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Masło potrafi się zważyć, więc róbmy to z wyczuciem. Kiedy masa będzie już gładka dodajemy kolejno po jednym jajku i sok z cytryny. Łączymy zawartość obu misek i powstaje niesamowita, pulchna masa, którą wykładamy do silikonowych foremek na muffinki. Nie urosną zbytnio, więc śmiało można wypełnić je do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym
Ania i Marcin gotująOpis: Bardzo prosty drink na bazie rumu soku z cytryny oraz syropu cukrowego! Można go wykonać w dużej ilości i nadaje się świetnie na każdą imprezę Składniki: 50 ml białego rumu 30 ml soku z cytryny 20 ml syropu cukrowego lód cytryna do dekoracji Sposób wykonania: Na początek do shakera wsypujemy kilka kostek lodu teraz nalewamy 30 ml soku(...)cytryny 20 ml syropu cukrowego oraz 50 ml białego rumu następnie wszystko razem mieszamy w shakerze Drink nalewamy do kieliszka koktajlowego i dekorujemy plasterkiem cytryny Przepis Wideo: Artykuł Drink Daiquiri pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiajest to zupa dla każdego, smak cytryny jest dominujący. Ostatnio czytałam o wielu zaletach cytryn, więc warto dać tej zupie szansę. Po książce, którą czytałam można dojść do wniosku, że cytryna jest dobra prawie na każde schorzenie :P Mam zamiar przetestować tę teorię i dam znać jak wyszło;). Jak w temacie, wzorowałam się na przepisie Sophie Dahl, który nieznacznie zmodyfikowałam(...)porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony) - 1 łyżeczka kolendry - olej rzepakowy/oliwa - czosnek granulowany, papryka słodka Soczewicę zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia
Corner With Recipeslodówce nazbierało się sporo cytryn i w takich momentach (nadmiaru danego składnika) zaczyna się kombinowanie. Trochę słodyczy, trochę kwaskowatości, w sam raz dla tych którzy za b. słodkimi wypiekami nie przepadają. Względnie zdrowe (przynajmniej taki był zamysł), idealne do zabrania na wynos. Przepis polecała Państwu Ewa ;) Składniki (12 muffinek): - 1 szklanka cukinii startej na drobnych oczkach - 2 szklanki mąki(...)sody oczyszczonej - szczypta soli - 2/3 szklanki cukru (u mnie brązowy) - 2 duże jajka/3 małe jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1/3 szklanki wody/mleka - kilka kropel ekstraktu waniliowego - sok z 1 cytryny - skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) Cukinię posyp szczyptą soli i odstaw, żeby puściła wodę. Potem ją odlej. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodkę). W drugiej misce utrzyj
Corner With Recipesnajdłużej. Nasycam się blaskiem jej różnorodnych odcieni. I robię dżem. Z pigwy. Niesamowicie intensywny aromat owocowy unosi się w kuchni. Zamykam ten smak i zapach w towarzystwie kwaśnej cytryny i aromatycznego imbiru. Na mojej twarzy pojawia się zadowolenie. To jeden z lepszych dżemów jakie jadłam. Składniki: 2 kg pigwy (waga po obraniu i wydrążeniu owoców) 1 kg cukru(...)żel-fixy skórka starta z dwóch cytryn sok z jednej cytryny kopiasta łyżeczka mielonego imbiru Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i dolewamy odrobinę wody. Gotujemy tak długo, aż owoce calkowicie się rozpadną. Ja dodatkowo rozdrabniam papkę tłuczkiem do ziemniaków by zostały małe kawałki owoców. Jeśli jednak ktoś lubi "gładką" konsystencję dżemu, można owoce
My simple kitchenposzaleć z nie-słodkimi daniami :) Karpatkę zna chyba każdy. I pewnie wielu z Was ma swój niezawodny przepis na ten wypiek. Ja dzisiaj prezentuję swoją wersję. Krem wzbogaciłam o cytrynę, aby nabrał bardziej zdecydowanego charakteru i nie był za mdły. Porcja na dużą blachę Składniki: Ciasto:* 13 dag masła 1/4 litra wody szczypta soli 15 dag mąki 4 jajka Wodę(...)celu podwajamy ilość podanych składników. Krem: 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru pudru kostka masła lub margaryny skórka otarta z małej cytryny sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Zagotowujemy 1/2 litra mleka. W pozostałej 1/4 litra rozrabiamy budynie z 5 łyżkami cukru. Wlewamy je do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy
My simple kitchenProste, smaczne, szybkie. Polecam, danie będzie gotowe zanim ryż się ugotuje. Składniki: 600 g filetu z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki posiekanego imbiru 1/2 cytryny-bio 2-3 łyżki neutralnego oleju 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300-400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu sól Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić(...)kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Cytrynę umyć, zesterem ściąć paseczki i drobno pokroić. Wycisnąć sok z cytryny kurczaka, cebulę, czosnek, imbir, 1 łyżkę soku z cytryny, kumin, pieprz cayenne i 1 łyżkę oleju dokładnie wymieszać resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowany dokładnie w ten sam sposób. Składniki (na cztery osoby): 4 świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1/2 kostki masła (min. 82%) świeży rozmaryn 4 cytryny sól morska (młynek) pieprz kolorowy (młynek) folia aluminiowa do zawinięcia ryb Wykonanie: Pstrągi należy dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Cebulę pokroić w talarki(...)czosnek w plasterki. Cytryny sparzyć, wyszczotkować skórkę, następnie pokroić w plastry. Na folii ułożyć kilka talarków cebuli i plasterków czosnku, 1 lub 2 plastry cytryny i małą gałązkę rozmarynu . Na tym ułożyć pstrąga. Do środka ryby włożyć cebulę, czosnek, cytrynę, rozmaryn oraz kawałek masła. Na wierzch ryby znów cebulę, czosnek, cytrynę i małą gałązkę rozmarynu
Garniec Magalieprzychodzi dzień, że chodzą za człowiekiem jednocześnie ryba i cytryna, to trzeba zakasać rękawy i zrobić coś bardzo prostego, a jednocześnie pysznego: cytrynową zupę rybną. Zupa jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Aromatyczna, pachnąca, sycąca. Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego lub rybnego 1 kg ryby sok z 2 cytryn skórka z dwóch cytryn / część skórki zostawić(...)wywar, dodajemy tymianek lub pietruszkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki rybę i gotujemy 5-10 minut, po czym wlewamy mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę*, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujmy ok. 5 minut i podajemy. Jeśli zupę chcecie podać z ryżem - ryż należy ugotować osobno. Smacznego :) * jeśli dodajecie śmietany, możecie odjąć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!