Przepis na Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie, przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Gorąco polecam zrobić. Jak zrobić taki świąteczny tort pień pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco(...)nowymi przepisami. ŚWIĄTECZNY TORT PIENIEK SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (4 łyżki) kakao (3 łyżki) mąka pszenna (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem cytrynowy: czekolada biała (200 g) śmietanka kremówka 30% (200 ml.) mascarpone (150 g) aromat cytrynowy (5 kropel) Obłożenie tortu: krem czekoladowy typu nutella (80 g) mascarpone (80 g) czekolada gorzka
RITA food channelwyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną tartę będzie robić. Tym razem inny przepis na bezglutenowy spód. I mocno cytrynowy wsad. Dla miłośników cytryn, witaminy C (chociaż ponoć cytryna z tą ilością i tak nie powala). Dla tych, którzy wcale nie muszą na bardzo słodko, a na orzeźwiająco kwaśno(...)płatków amarantusa 6 łyżek gorącej wody 75 g wiórków kokosowych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Składniki na masę cytrynową: 5 dużych cytryn (idealnie jeśli nie są woskowane) 150-180 g ksylitolu (jeśli cukier, to 150 g) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 duże jajka 200 ml soku wyciśniętego
gutfutBardzo trudno określić co to jest Angielska nazwa to Lemnon curd. Można dodać tą masę do jogurtu naturalnego. Będzie wtedy wspaniały cytrynowy jogurt. Pyszne jest jako dodatek do ciast, kremów. Dużo ludzi lubi jeść tą cytrynową masę do bułeczki. Pomysłów jest dużo. Można obłożyć tą masą andruty lub inne ciasteczka. Jako dodatek do lodów,naleśników, placuszków itp. To jest pyszne(...)parować, ale miska nie może dotykać wody. Pozostawić miskę na parze przez 10-15 minut i co chwilkę mieszać. Masa jest gotowa gdy- po włożeniu łyżki do masy, masa cytrynowa nie spłynie z tylnej części łyżki. Wylać masę do wyparzonych słoiczków i dokładnie zamknąć. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Tak przygotowane słoiczki można przechowywać kilka miesięcy. Thermomix – do naczynia
Kuchnia PokoleńKokosowy kurczak z trawą cytrynową Kuchni orientalnej nigdy dość , tak twierdzi mój starszy syn . Żeby, nieco urozmaicić smaki , tym razem ,sięgnęłam do kuchni karaibskiej , która w przeciwieństwie do chińskiej , czy japońskiej jest nieco słodsza , bardziej owocowa , bynajmniej , też bardziej pikantna . Choć to ostatnie podlega regulacji i można sobie potrawę oswoić , do własnego podniebienia " class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> Kokosowy kurczak z trawą cytrynową , to niezwykle ciekawe połączenie smaków i aromatów . Po raz pierwszy używałam świeżej trawy i powiem szczerze , nic , co suszone , nie oddaje w pełni smaku i aromatu . Świeża trawa , jest nie do opisania – mega cytrynowa , cudnie pachnąca ..taka limonkowa ..;) . Warto ,spróbujcie , tym bardziej, że zrobiła się łatwo dostępna i niedroga , jest nawet
Ogrodnik w podróżyHummus Kolejny przepis z serii „vege” tym razem coś z kuchni Libańskiej – Hummus. Kremowa pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku i kminku, soku z cytryny. Hummus idealnie sprawdzi się jako start-up na przyjęcia z dodatkiem chlebka pita czy naan, na śniadanie do świeżego pieczywa, na kolację. Idealny hummus to taki jedwabiście gładki, kremowy(...)ugotowanej na bardzo miękko ciecierzycy 5 łyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej wychodzi sok z połowy cytryny) 80 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Dodatkowo: Oliwa z oliwek lub orzeszki pini lub natka pietruszki
moj przepis nabiszkopcikiem. Bezglutenowy i powiedziałabym, że całkiem zdrowy. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Inspiracja z blogu Moje Wypieki . Składniki na około 1 litr: 3 bardzo dojrzałe banany 3 cytryny 2 żółtka 2 jajka 100-200 gr cukru drobnego (ja dodałam 100 gr bo my lubimy kwaśne) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oliwy Cytryny wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć(...)Banany obrać, umieścić w garnuszku, dodać cukier, sok z cytryny, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną. Zblendować. Dodać skórkę z cytryny. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 minuty, dodać łyżkę oliwy, doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 min. Zdjąć z gazu lekko przestudzić pałaszować lub dodać do deseru. Można też zostawić „na później”: Jeszcze gorący przełożyć do czystych, wyparzonych
moj przepis naLimoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go zrobić. Jest bardzo prosty w wykonaniu i gotowy dość szybko, jak na produkt „nalewkowy”. Bardzo aromatyczny, słodkawy, ale z lekką kwaskową nutą na końcu, orzeźwiający, z ledwo wyczuwalną nutą alkoholu (ale tu uwaga(...)limoncello jest mocnym alkoholem!). Składniki: 10-12 cytryn, najlepiej ekologicznych (niepryskanych) – dojrzałych 0,5l spirytusu rektyfikowanego (my używamy 70%) 0,5l wody 300-500 g cukru Wykonanie: Cytryny (zwłaszcza te „zwykłe) – porządnie wyszorować (chodzi o zdjęcie nie tylko chemii z oprysku, ale także warstwy wosku z cytryn „sklepowych”, która utrudnia wydzielanie aromatu i może sprawić
Pociąg Do Kuchniulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru - skórka starta z jednej cytryny(...)cukrem na gładka masę. Do ubitych jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok. Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego
Kuchenne WariacjeRobi łubu dubu w moim życiu a potem ja wszystko sama muszę układać. Bez odbioru. Już od dawna miałam ochotę na cytrusową babkę. Moja ulubiona to z grejpfrutem i cytryną, tym razem jednak zrobiłam ją na bazie samych cytryn. Mogłabym ją jeść bez końca. Jest aromatyczna, długo zachowuje świeżość i przede wszystkim jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję(...)Polecam. Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z dużej cytryny Lukier: sok z cytryny cukier puder Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
My simple kitchengotowania. Dziękuję bardzo za zaproszenie do „Wyzwania”. Tematem akcji w tym miesiącu jest Smoothie. Do ostatniej chwili nie wiedziałam, jaka będzie moja kompozycja smakowa.Do wyboru miałam truskawki, maliny, limonki, cytryny, banany i… mango, które sobie już tydzień „dojrzewało” w słońcu. I właśnie tym zaskarbiło sobie palmę pierwszeństwa w dokonanym przeze mnie wyborze. Składniki: - 2 bardzo dojrzałe owoce mango(...)limonka- mrożona cytryna- ok. 150ml mleka kokosowego- 2 łyżki syropu klonowego- 1 szklanka lodu Obrane mango odkrajamy od pestki, dzielimy na cząstki, przekładamy do pojemnika, w którym przygotujemy smoothie. Limonkę szorujemy i wyparzamy. Specjalnym nożykiem obieramy skórkę, którą potem użyjemy do ozdoby. Z całej limonki ostrym nożykiem wycinamy fileciki, dodajemy do mango. Wlewamy 2 łyżki syropu klonowego – miksujemy
mojewypiekiinietylkomango , i że można je podmienić. W sklepie z kolei okazało się, że limonki dostępne są tylko w kilogramowych siatkach, a ja potrzebowałam jedną... Zdecydowałam się więc na cytrynę. I po tych drobnych zmianach przygotowałam taki oto sernik. Nie wiem, jak smakowałby oryginalny, ale ten jest naprawdę świetny! C. stwierdził, że to drugi najlepszy sernik (po jego ukochanym z jagodami(...)który przygotowałam. Zgadzam się z nim w całej rozciągłości - zdecydowanie zasługuje na uwagę. Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Słodycz złamana sokiem z cytryny i orzeźwiającym smakiem owoców. Całość zdecydowanie letnia, odrobinę wręcz egzotyczna - na upały w sam raz! Może taki lekko optymistyczny sernik odczaruje w końcu zimę...? Sernik cytrynowy z papają (na zimno) Składniki: (na tortownicę
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś ugotować lub upiec. Takie zadania poruszają kulinarną wyobraźnię, zmuszają do pewnej kreatywności - i mi się to ogromnie podoba! Gdy zobaczyłam, że w tym miesiącu obowiązkowymi składnikami są jajka, cytryny i mak, przed oczami zaczęły mi przelatywać obrazy pełne cytrynowych pyszności. Najpierw klasyczne cytrynowe muffinki z makiem - piekł je chyba każdy, nikt nie potrafi im się oprzeć - pięknie pachną(...)jego pieczenie, kojarzy mi się zdecydowanie z długimi, ciemnymi wieczorami. Znalazłam przepis na chałkę w Scandilicious baking Signe Johansen, i już dawno chciałam ją przygotować. Dodałam skórkę z cytryny i sok cytrynowy do glazury, całość posypałam makiem - idealnie dopasowała się do wymagań jej postawionych. Wyszła pyszna - puszysta, aromatyczna, z przyjemnie chrupiącym między zębami makiem. Zajadaliśmy się nią w weekendowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTeraz już nie ma wymówek, że się nie chce, bo ciemno i zimno. Coraz cieplej, coraz jaśniej... Wiosna...? I właśnie na takie wiosenne brownie chciałabym Was dzisiaj zaprosić. Połączenie cytryny i bazylii w czekoladowym cieście zaciekawiło mnie od chwili, gdy zobaczyłam je u Pomidorowej Ani . Już sama cytryna z czekoladą jest na tyle interesująca, że warto spróbować. Dwa smaki(...)które królują w mojej kuchni, a które nie spotykają się ze sobą. Nie mam pojęcia dlaczego, bo to wyśmienite połączenie - ciężka czekolada i lekka, orzeźwiająca cytryna. A do tego bazylia, która nadaje ciastu wyjątkowości. Jeśli nie wiecie, co jest w tym brownie, bez problemu wyczujecie cytrynę, i coś jeszcze... Orzeźwiającego, lekkiego. Zakochacie się, a potem zdziwicie. Bazylia...? Niemożliwe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile kucharzy. Kluczowymi składnikami jest mleko kokosowe, galangal i trawa cytrynowa, a do tego kurczak (Gai) lub krewetki (Goong). Reszta jest już indywidualną sprawą każdego podniebienia :) Na rynku można kupić gotowe pasty, które już zawierają galangal i trawę cytrynową (a także(...)męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :) Nie bójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu
Tajskie smakisaltimbocca alla romana , która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając(...)mają najwięcej smaku). I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę polecam Was szczególnie w zestawieniu z pieczonymi ziemniakami oraz rukolą doprawioną solą i sokiem z cytryny. Cytrynowa saltimbocca z kurczaka przepis własny na 4-6 porcji czas przygotowania: 20 min. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (u mnie były to 3 piersi) kilka listków
Chilli Czosnek i Oliwaduet;) Składniki na ciasto; 230 g mąki, 130 g masła, 1 1/3 łyżki cukru, 1 jajko Składniki na mus; 5 żółtek, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka otartej skórki z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny, Dodatkowo; 400 ml śmietanki 30%, łyżka cukru, łyżka otartej skórki z cytryny, Wykonanie ciasta; Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Ciastem wyłożyć(...)papier i wysypać fasolę. Piec ok. 20 minut.Wyjąć fasolę i piec jeszcze przez 5 minut. Wykonanie musu. Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok 15 minut. Wyjąć i wystudzić w lodówce. Ubić na sztywno śmietanę 30 %. Pod koniec ubijania dodać skórkę
Anioły w kuchnisłoika. Pisałam już o pomarańczowych przetworach, czyli o kandyzowanych skórkach pomarańczowych , kandyzowanych plasterkach pomarańczy i o mielonej skórce pomarańczowej . Teraz przyszła pora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam, że warto ! Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne fanaberie . Konfitura cytrynowa z cynamonem Składniki(...)cytryn 600 ml wody 500 g cukru 1 laska wanilii Wykonanie: Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie cytryny odcedzamy, nalewamy świeżą wodę i gotujemy przez 30 minut. Cytryny znowu odcedzamy, nalewamy świeżej wody i moczymy owoce przez kolejne 24 godziny. W garnku w którym
Kulinarne przygody GatityRabarbarowa lemoniada własnej produkcji. Kompot gotowany z łodyżek dojrzałego, czerwonego rabarbaru połączony z cytrynowym syropem cukrowym. Lemoniada o przepięknym intensywnie czerwono – różowym zabarwieniu, bez konserwantów i barwników. Napój nie jest zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Smak słodyczy i kwaśnej cytryny z rabarbarem jest zrównoważony i bardzo odświeżający. To napój wprost stworzony na upały i lato. Jeśli posiadasz w domu(...)cytryny 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Napój Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 110 kcal Lemoniada rabarbarowa z cytrynową nutą i dużą ilością kruszonego lodu. Orzeźwiający rabarbarowy napój na upały domowej roboty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g łodyg dojrzałego rabarbaru 1,5 litra wody do gotowania rabarbaru kostki
ProstePesto.plTartaletki z twarogiem cytrynowym. Ten oszałamiający deser smakuje tak samo smakowicie jak wygląda! Twarogowe nadzienie o smaku cytrynowym wypełniające ciasto francuskie i posypane płatkami migdałowymi idealnie prezentuje się na stole jako dekoracja . Tartaletki są idealnym pomysłem na świąteczne słodkości a Święta już tuż tuż. Gdy zbliżają się Święta serniki , pierniki , babeczki , poncz są najlepszymi smakołykami jakie możemy sobie podarować(...)przekładamy do foremek. Posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 – 25 minut. Upieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Tartaletki z twarogiem cytrynowym nie wymagają dużo pracy, przygotowuje się je bardzo szybko a to zasługa ciasta francuskiego a nadzienie twarogowe wykonuje się w mgnieniu oka. Mini serniczki wykonane z gładkiego i jedwabistego twarogu
Zdrowy Styl JoannyProste i szybkie ciasto cytrynowe , które przygotujecie bez użycia miksera . Mięciutkie, wilgotne, sprężyste. Idealne do popołudniowej kawki. Idealne, kiedy mają zjawić się niespodziewani goście. Ciasto piekę w standardowej keksówce, ale sprawdzi się również forma na babkę (czas pieczenia może wówczas ulec zmianie). Z kolei z połowy porcji możecie upiec Cytrynowe Muffiny 🙂 Ciasto cytrynowe posypuję cukrem pudrem, ale również będzie pyszne(...)cytrynowym lukrem (przepis znajdziecie tutaj ) lub bitą śmietaną. Polecam! Czytaj więcej: Proste ciasto cytrynowe – bez miksera The post Proste ciasto cytrynowe – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaTarta cytrynowa z rabarbarem, to połączenie dwóch skrajnych smaków: kwaśnego cytryny i słodkiego bezy. Dodatkowo dla lepszych walorów smakowych dodałam rabarbar i truskawki. Do przygotowania mojej tarty wykorzystałam sok z cytryny Limmi . To świetny dodatek do ciast, deserów, napojów, czy też drinków. Można go kupić w tradycyjnych sklepach w całej Polsce (w tym sieci lokalne np. Sklepy Doroty), w dużych(...)ziół. Przed upieczeniem wyglądają jak dzieła sztuki, lecz niestety po upieczeniu czar pryska, bo kwiaty się spalają i niewiele zostaje z wcześniejszego arcydzieła. Miałam wielką ochotę upiec wymyślną tartę cytrynową i postanowiłam, że również spróbuję ją udekorować. Starałam się wybrać dodatki w taki sposób, aby po upieczeniu nadal ładnie wyglądały. Niestety nie widać, że z truskawek są wycięte serca
Passions hobbies lifemojprzepisna.pl | Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Na niedzielę polecam ciasto mojego autorstwa! Rabarbarowa szarlotka z budyniem cytrynowym. Na mące orkiszowej. Z małą ilością cukru. Przepyszna na ciepło i na zimno. Świetna, aby wykorzystać gotowe, domowe jabłka ze słoika – ja właśnie tak zrobiłam. Dzięki czemu zrobienie szarlotki, już z pieczeniem zajmuje mniej niż 1,5 godziny. :) Szybki i bezproblemowy wypiek(...)woda odparuje, a jabłka będą miękkie. Jeżeli macie inne jabłka, i po odparowaniu, nadal jabłka są bardzo mokre, warto wymieszać je z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem
moj przepis naCześć! Propozycja by sobie umilić wolne chwile albo nawet czas w pracy takim oto cytrynowym, orzeźwiającym ciastkiem. Goście byli zachwyceni lekkością tego ciasta. Składniki: * Na biszkopt: * 5 jajek rozm. L * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: * 2 szklanki wody * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło(...)budynie waniliowe lub śmietankowe * 1 szklanka cukru Bita śmietana: * 330 – 350 ml śmietanki 30 % * 1 galaretka cytrynowa Polewa: * 12 dkg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 2 łyżki wody * 3 łyżki śmietany 30 % * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * herbatniki kakaowe ok. 15 dkg Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem. Kolejno dodawałam żółtka a na koniec mąkę
Pieprzyć z Fantazjąmojprzepisna.pl | Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Na niedzielę polecam ciasto mojego autorstwa! Rabarbarowa szarlotka z budyniem cytrynowym. Na mące orkiszowej. Z małą ilością cukru. Przepyszna na ciepło i na zimno. Świetna, aby wykorzystać gotowe, domowe jabłka ze słoika – ja właśnie tak zrobiłam. Dzięki czemu zrobienie szarlotki, już z pieczeniem zajmuje mniej niż 1,5 godziny. :) Szybki i bezproblemowy wypiek(...)woda odparuje, a jabłka będą miękkie. Jeżeli macie inne jabłka, i po odparowaniu, nadal jabłka są bardzo mokre, warto wymieszać je z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem
moj przepis naMazurek to zwykle bardzo słodki deser, nieodmiennie kojarzący się z Wielkanocą. Bardzo lubię mazurka z kajmakiem , ale ciężko zjeść go więcej niż mały kawałeczek. Mazurek cytrynowy też jest słodki, ale dzięki cytrynie ta słodycz jest mocno przełamana i kwaskowa. Mój mazurek jest bardzo, bardzo cytrynowy. Pachnąca skórka cytrynowa jest w bardzo kruchym cieście, krem zrobiłam na bazie soku cytrynowego(...)wierzchu ułożyłam cytryny kandyzowane. Dzięki temu mazurek pachnie, smakuje i wygląda niezwykle cytrynowo. Z kruchego ciasta, tego samego które wykorzystuję na spód mazurka, można zrobić też cudownie kruche małe ciasteczka. Wystarczy ciasto rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ja takie ciasteczka smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem gruba rafinada. Podczas przygotowywania mazurka też zrobiłam kilka takich ciasteczek, przydadzą się do dekoracji
Smaczna PyzaDziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato! Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem(...)Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty – 1 op KREM CYTRYNOWY: * sok z cytryny – 150 ml + skórka * cukier – 180 g * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * woda – 500 ml * żółtko – 3 szt * masło – 200 g PIANKA: * śmietana 36% – 400 ml * galaretka cytrynowa * cukier puder – 1 łyżka * wanilia – 1 laska DODATKOWO: * galaretka krystaliczna
Ostra na SłodkoPyszne i bardzo bogate w smaku ciasto z musem truskawkowym, delikatną jogurtowo cytrynową oraz czekoladową warstwą. Efekt bąbelków na cieście uzyskałam za sprawą specjalnej silikonowej formy, ale ciasto można wykonać w zwykłej tortownicy lub innej dowolnej formie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: WARSTWA TRUSKAWKOWA: ok. 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 2-3 łyżki cukru 2 truskawkowe galaretki(...)łyżki żelatyny WARSTWA CYTRYNOWA: 400 g jogurtu greckiego galaretka cytrynowa 2-3 łyżki pudru łyżka żelatyny WARSTWA CZEKOLADOWA: 330 ml śmietanki 30 % czekolada mleczna 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: WARSTWA TRUSKAWKOWA : Truskawki przekładamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy, aż się zaczną rozpadać. Gorące blendujemy, dosładzamy i wsypujemy galaretki oraz żelatynę, którą wcześniej zalewamy
Pani na deserTort dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Puszysty słodki biszkopt i orzeźwiający krem cytrynowy to duet który musi się udać. Kto lubi cytrynowe smaki będzie zachwycony, w ten sam sposób można zrobić również pomarańczowy. Mistrzynią w dekoracji tortów nigdy nie będę i zdaję sobie z tego sprawę, ale czasem smak ma lepsze znaczenie. Rozpływa się u ustach(...)jednym kawałku się nie skończy. Urodzinowy wypiek. Polecam! Tortownica 24 cm Biszkopt: 6 jaj ¾ szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem cytrynowy: 2 cytryny (małe) 15 dag cukru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 dag serka mascarpone ½ litra śmietany kremówki 30% Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody
Wanilia i KardamonTarta cytrynowa z bezą to moje ostatnie odkrycie. Jest to bardzo ciekawe połączenie, kwas cytryn i słodycz bezy. Należy się duży plus za wygląd tarty. Dzięki bezie, która została wyłożona przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki Wilton nr 2D,wygląda bardzo dostojnie i elegancko. Tarta cytrynowa z bezą jak już nazwa wskazuje składa się z 3 warstw: kruche ciasto, cytrynowe(...)mini foremkach jak i dużych naczyniach. Osobiście bardzo lubię takie ceramiczne formy, wystarczy grubo wysmarować je masłem i lekko podważyć, a wtedy wyciągamy ją bez problemu. Tarta cytrynowa z beza 2016-11-12 17:51:54 Write a review Save Recipe Print Kruche ciasto 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 żółtko ( białko wykorzystasz
Rusty ForkDelikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek. BISZKOPT BUDYNIOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki oleju SEROWY KREM: 250 g zmielonego twarogu z wiaderka(...)szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka żelatyny 100 g czekolady białej 2 szklanki kremowej śmietanki 30% 300 g borówek amerykańskich WIERZCH: 1 galaretka cytrynowa w 1 3/4 szklanki wrzącej wody Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty
https:KKuchniaMniammnie kolejna babka ❤❤ Mocno cytrynowa z dodatkiem żurawiny. Dość ścisła, i lekko wilgotna. Dla mnie smakowo - bomba 😍 Ta babka to jedna z moich ulubionych, chociaż na blogu jest ich naprawdę sporo. Porcja nie jest duża, więc jeśli ktoś ma większą foremkę proponuję od razu o połowę zwiększyć proporcje. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki(...)ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 130 g masła 5 całych jajek skórka otarta z 1 sparzonej cytryny, i wyciśnięty z niej sok 3 krople aromatu cytrynowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej Wykonanie: Żurawinę zalać wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Jaja zmiksować z cukrem
Walijskie PichcenieProste, smaczne, szybkie i aromatyczne. Można nasączyć je sokiem cytrynowym. Ślicznie będą wyglądały w koszyczku, lub jako smaczna ozdoba na świątecznym stole. Do ich zrobienia użyłam silikonowych foremek, których nie trzeba niczym smarować. Polecam wam takie foremki. Możecie użyć zwykłych foremek na muffinki. Na około 12 babeczek 1 szklanka mąki(...)Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać i odstawić. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując za każdym razem dokładnie. Dodać skórkę cytrynową. Następnie suche, przesiane produkty na zmianę z jogurtem naturalnym, i sokiem z cytryny. Zamieszać łyżką tylko do połączenia. Wypełnić foremki do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszne, lekkie, delikatnie kwaśne. Właśnie takie ciasto cytrynowe przygotowałam na moje przyjęcie urodzinowe. Ciasto bardzo wszystkim smakowało. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale smak wynagradza wszystko. Masa cytrynowa została przygotowana na bazie cytrynowego kisielu i została przykryta warstwą ubitej śmietanki. Ciasto to polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodki wypiekami. Składniki (25x34): biszkopt 6 jaj 1 szklanka(...)kartoflanki 1 duża łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny masa mascarpone 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny ponadto biszkopty (ok. 30 sztuk) 1/2 tabliczki czekolady deserowej
Pobite gary Barbarypastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku(...)sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifeMacie ochotę na cudownie orzeźwiające cytrynowe ciacho ? Dobrze trafiliście, bo to, które dziś Wam proponuję zwyczajnie wymiata ! A żeby było jeszcze bardziej egzotycznie, letnio i wakacyjnie, to wierz ciasta zdobi mus z mango. To jak, robicie ? Słodycz zbalansowana kwaśnym smakiem cytryny, zwieńczona aromatycznym mango to propozycja dla każdego łakomczucha. Ciasto sprawdzi się podczas mniejszych i większych rodzinno-koleżeńskich uroczystości. Moje(...)mnie. Biszkopty ułożyć dookoła rantu, a dno tortownicy wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Możecie też z powodzeniem użyć biszkoptów podłużnych, np pozostałych po odcięciu końcówek. Zagotować sok cytrynowy z 1/3 szklanki cukru. Żółtka wymieszajcie z pozostałym cukrem. Do jaj powoli wlać zagotowany sok. Następnie przelać całość do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, do momentu, aż całość
kolorowotorcikowoŻar leje się z nieba, na termometrze dochodzi do 30 stopni C, więc dla ochłody polecam orzeźwiające cytrynowe Lody z owocami w czekoladowych miseczkach . Do ich przygotowania wykorzystałam orzeźwiające w smaku lody premium Carte d’Or Lemon Pie, słodkie sezonowe owoce z mojej działki oraz własnoręcznie przygotowane z gorzkiej czekolady miseczki do podania lodów i chips czekoladowy do dekoracji(...)soczystych, kwaśnych cytryn i słodkiej bezy. Opakowanie lodów zawiera sześć gotowych do nałożenia rozetek, które bez problemu można wyjąć z opakowania i zaserwować. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smaku cytrynowych lodów z kawałkami tarty i bezy, polane cytrynowym sosem to bardzo polecam. Lody Carte d’Or Chocolate Lemon Pie podałam w własnoręcznie przygotowanych czekoladowych miseczkach, które można na koniec
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń. Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza. Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam w prezencie idealny przepis pojawia się u mnie w domu tylko ta jedna i jedyna słuszna wersja. Podaję ją zawsze mocno(...)odkryję coś nowego i zaskakującego. Jakże cudowną więc było dla mnie niespodzianką, gdy w krainie lodów odkryłam nie tylko nowy smak, ale i całkiem poważną konkurencję do ukochanej tarty cytrynowej. Lody Lemon Pie , nowość od Carte d'Or to doskonała lodowa wersja klasycznej tarty cytrynowej. Jak przystało na lody premium, do ich produkcji wykorzystano najwyższej jakości składniki, nie zapominając
KUCHARNIACytrynowe tartaletki z bezą i jagodami, deserowa propozycja na lato. Tartaletki z kremem cytrynowym czyli lemon curd to klasyka. Słodka beza , znakomicie równoważy kwaśny smak kremu. Przepis na cytrynowe tartaletki jest bardzo prosty i fantastycznie smaczny. Ciasto na tartaletki jest bardzo kruche. Idealne do wyklejania małych, metalowych foremek. Cytrynowe tartaletki Składniki: 8-10 tartaletek Kruche ciasto 120 g cukru(...)mąki 150 g masła 3 żółtka otarta skórka z jednej cytryny ½ łyżeczk soli Krem cytrynowy 5 cytryn, sok 300 g śmietanki, 36% 9 jajek Beza 3 białka 2 łyżki soku z cytryny 250 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu Dodatkowo jagody Zacznij od kruchego ciasta. Jajka zmiksuj z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pokrojone w kostkę
codojedzeniaswoich zbiorach, uwielbiam je piec i jeść. Ten jest delikatny a zarazem orzeźwiający taki w sam raz na wiosnę. Na półkruchym spodzie z masą serową z dodatkiem kremu cytrynowego oraz z dodatkiem włoskich morelowych ciasteczek amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon curd kupicie go w sklepie Kuchnie Świata Składniki(...)twarogu mielonego ½ szklanki cukru 4 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker 2 łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki lemon curd 50 g ciasteczek amarettini Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta
Wanilia i KardamonWitam serdecznie Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zdecydował się jaki przepis wybrać aby upiec babkę cytrynową to może się skusi na mój przepis i go wypróbuje. Będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy(...)skórka z 1 cytryny (1 łyżka) sok wyciśnięty z jednej cytryny (50 ml) 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Babka cytrynowa Przygotowanie : Babkę cytrynową możemy przygotować w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Do miski daję masło
Uwaga Babcia GotujeKrucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo świeże maliny :-) Taki tort to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Blaty bezowe można zrobić wcześniej a krem robi się naprawdę ekspresowo. Jeśli macie w lodówce zbędne białka, zróbcie bezowy tort! Nie ma pyszniejszego wykorzystania białek(...)blachy miejscami. Wyjąć z piekarnika. Zostawić bezy na blachach do całkowitego ostygnięcia. Blaty bezowe najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc w zamkniętym piekarniku. Krem cytrynowy: 225 g kremu cytrynowego lemon curd np. z tego przepisu 250 g schłodzonego serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietany kremówki 36% oraz: do dekoracji: 2 - 3 łyżki kremu cytrynowego lemon
maniapieczeniawspaniały prezent!). Dłużej zastanawiać się nie myślałem. Tort jest elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne(...)wody Trufle czekoladowe: 120 g czekolady, min. 70% kakao 60 ml kremówki 36 % 30 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego ( Cointreau ) kakao Krem cytrynowy z lemon curd : 2 cytryny eko 80 g cukru 50 g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka żelatyny 150 ml śmietany kremówki 36% Krem czekoladowy (ganache): 250 g czekolady
Food SquarePyszny, składający się aż z 5 warstw cytrynowiec wg przepisu Siostry Anastazji :) W środku znajdziecie nie tylko masę cytrynową, ale także mięciutki biszkopt, bitą śmietanę, ananasa, herbatniki, a całość zwieńczona jest polewą kakaową z kwaśną śmietaną. Mniam <3 Ciasto nie jest bardzo skomplikowane, jednak trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu, niż normalnie. Ale nie zrażajcie się tym, bo naprawdę(...)wymiarach ok. 26cm x 37cm Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 śmietankowe budynie 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 op. cukru wanilinowego 200 g miękkiego masła (1 kostka
My Culinary Artinnym poście. Zacznijmy od pstrąga, składniki podstawowe (chociaż nie... od miesiąca jeżdżę do Lidla i nie mogłam upolować rozmarynu) Składniki 1 pstrąg łososiowy (mój więcej niż 800 g) 1 cytryna kilka gałązek rozmarynu suszone pomidory grubo zmielony pieprz sól olej lniany moje pesto pietruszkowe z tego przepisu :) (jęsli nie mamy to poporstu 2 ząbki czosnku i pół pęczka pietruszki) cytryna(...)żeby zostało w nacięciach trochę (jeśli nie mamy pesto to przeciskamy 2 ząbki czosnku siekamy pół pęczka pietruszki mieszamy wszystko z oliwą i taką mieszanką nacieramy naszą rybkę). Z cytryny odkrawamy 3 całe plastry, pozostałe 3 przekrawamy na pół. Do środka ryby wkładamy całe krążki cytryny i 3 suszone pomidory. W nacięcia ryby wkładamy na zmianę po suszonym pomidorze
Piekielna Kuchnia Patiodsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny (bez pestek i miąższu) Przygotowanie: Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, następnie oddzielić białko od żółtka i zacząć ubijać za pomocą miksera. Gdy tylko białko zacznie się pienić stopniowo dosypywać(...)przesiany cukier puder (na początek proponuję dosypać 200 g), dodać kilka kropel soku z cytryny i miksować na najniższych obrotach ok. 10-15 min. do uzyskania śnieżnobiałej, lśniącej masy bez grudek. Ważne, by na początku nie ubić za bardzo białka, a na późniejszym etapie nie ubijać masy na wyższych obrotach - masa nie może być napowietrzona, by na lukrze
Domowa Cookierenka Agimleka 50 g cukru kryształu 50 g roztopionego i przestudzonego masła 3 żółtka 1 jajko 30 g drożdży świeżych 1 1/2 łyżki spirytusu ( około 13g) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny szczypta soli nadzienie do pączków : marmolada lub konfitura na lukier : 3 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny około(...)jajko , żółtka , dodaję cukier i całość dokładnie mieszam rózgą . Teraz do gotowego rozczynu dodaję składniki na ciasto : wymieszane jajka z cukrem , mąkę , mleko , spirytus , sól , cukier waniliowy , sok z cytryny , otartą skórkę z cytryny . Całość dokładnie mieszam łyżką aby składniki się połączyły . Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal ciasto mieszam łyżką w misce aż masło
Uwaga Babcia GotujeCiasto - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Do nasączenia biszkoptów : - 100 ml wody - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa owocowa : - 500 g truskawek , mogą być mrożone - 100 g cukru(...)cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań śmietan-fix - 150 g cukru pudru - 3 małe opakowania borówek ( ok 600 g ) Do dekoracji : - 100 g malin - 100 g czerwonej porzeczki - 100 g borówek lub jagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap
Wypieki Renesłodkie 5 żółtek 3 małe ziemniaki 150-200 gr (ugotowane poprzedniego dnia, przeciśnięte przez praskę) 50 gr-75 gr alkoholu (np. spirytusu, wódki lub rumu) skórka otarta z 1 cytryny aromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie) Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, jeżeli będzie taka konieczność – lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać wrzątek. Wymieszać, lukrować 2-3 godziny przed podaniem baby. ps. rady autorki
moj przepis naostudzić, delikatnie wyjąć z foremki. Budyń cytrynowy: 300 ml mleka (u mnie owsiane) 2 duże jajka 100 – 200 gr cukru kryształ (u mnie 100 gr) sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 40 gr mąki pszennej owoce do przystrojenia u mnie borówki, winogrona, poziomki i śliwki. Połowę mleka zagotować, resztę przelać do wysokiego naczynia, dodać jajka, mąkę(...)cukier, sok i skórkę z cytryny, dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka powoli wlewać mieszankę jajeczną. Cały czas mieszając drewnianą łyżką, doprowadzić do wrzenia. Budyń powinien zgęstnieć. Jak zacznie pyrkać, gotować jeszcze minutę, wyłączyć gaz. Na zimne babeczki wykładać ciepły budyń. Udekorować owocami. Serwować. Smacznego! Kruche babeczki z cytrynowym budyniem Kruche babeczki z cytrynowym budyniem Kruche babeczki z cytrynowym budyniem
moj przepis naczekoladowy’ ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY : 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty (najlepiej w proszku) DODATKOWO: 1 gorzka czekolada DO NASĄCZANIA(...)naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą
Domowe Tortymnie w domu babeczki to zawsze pewniak na pyszne ciasto. Taka babka może być długo przechowywana, ale w zamkniętym pudełku. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek z mielonych migdałów do masy jajecznej(...)dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. Pod koniec powoli wkać sok z cytryn i dodać skórkę startą z dwóch cytryn. Formę prostokątną do pieczenia babki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka rozmiar 15 cm x 24 cm Nagrzać piekarnik do 180 C i piec babeczkę 40-45 minut Wyjąć babkę z formy i zostawić
Kuchnia PokoleńPODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek 2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed(...)się na nim tworzyły chmurki i zamglenia, co szczególnie brzydko widać jeśli do lukru białego doda się dowolny barwnik. Do spienionych białek wmiksować na mniejszych obrotach miksera sok z cytryny i aromat. Dalej miksując, na małych obrotach, dodawać po ½ szklanki cukru pudru. UWAGA! – może się okazać że macie bardzo duże albo bardzo małe białka. Te pierwsze będą wymagały dodatkowej
Karo in the KitchenIdealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta(...)cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem
cucinarewanilii (lub ½ opakowania cukru wanilinowego) Masa cytrynowa: 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce 1 mleko zagęszczone (niesłodzone) – można zastąpić słodzonym w puszce 3 żółtka skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Warstwa białkowa: 3 białka 1/3 szklanki cukru Warstwa śliwkowa: 1/3 słoika powideł śliwkowych Masa dyniowa: 500 g puree z dyni* 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki(...)folią aluminiową 1,5h i miksując miąższ po odcięciu skóry/ Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki (36%) 5 łyżek cukru pudru Przygotowanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Skórkę z obu cytryn obetrzeć na najdrobniejszej tarce, a następnie same cytryny wycisnąć. Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze
Trzeci talerzpogoda się popsuła. I pstrągi zamiast z grilla wpłynęły na talerze wprost z patelni grillowej, razem z ziołowym masłem i usmażonymi na chrupko, młodymi ziemniakami. Ocieramy skórkę ze sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do ryb. Odkładamy na czas(...)przygotowania reszty składników. Miękkie masło rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego skórkę startą z cytryny i bardzo drobno posiekany koperek. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na folię spożywczą i formujemy maślanego cukierka. Wkładamy masło do lodówki lub zamrażalki. Tak naszykowane będzie dużo łatwiej pokroić. Ziemniaki młode, wielkości orzechów włoskich, dokładnie myjemy z piasku i nie obieramy ich. Osuszamy
Karo in the KitchenSernik bez grama sera. Gęste jogurty greckie i sok z cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki(...)godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z owocu wyciskamy sok. Odważamy potrzebną ilość jogurtu, mieszamy go z sokiem i skórką cytryny. Owoce moreli kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy je pestek a następnie kroimy je na ćwiartki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę (uważajcie
Karo in the Kitchenduże łyżki nutelli 4 duże brzoskwinie UFO jeżyny wiórki kokosowe 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny Herbata +alkohol (u mnie nalewka wiśniowa) +sok z cytryny Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtego i ubijamy mikserem na sztywna pianę ze szczyptą soli. Gdy piana(...)jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem
ChilliJemyupały, dla ochłody proponuję domową lemoniadę. Zdecydowana zaleta tego napoju to, że jest na bazie naturalnych składników i bez konserwantów. Oczywiście gasi również pragnienie. Polecam dla ochłody. Składniki: 3 cytryny 2 l wody 3 spore łyżki cukru Lód Plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Niewielką ilość wody mineralnej ( 1 szklanka ) podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy. W ciepłej wodzie cukier znacznie lepiej(...)szybciej się rozpuszcza. Z cytryn wyciskamy sok, przed przekrojeniem cytryny wartą ją zrolować na blacie ( sok efektywniej będzie się w wyciskał ). Sok z cytryny łączymy z osłodzoną wodą, dopełniamy do 2 l. Wstawiamy do lodówki i schładzamy. Przed podaniem dodajemy do lemoniady kostki lodu i plasterek cytryny. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewypodkręca smak tych owoców. Całość podałam z czarnym ryżem, który jest wspólnym mianownikiem dla typu piwa oraz dla tłustej ryby, gdyż jego smak wzbogaciłam o tymianek i skórkę z cytryny. Danie i rodzaj piwa dopełniają się idealnie. I choć połączenie nie jest zbyt oczywiste całość pozytywnie zaskakuje smakiem! Składniki: 350-400 gram filetu z łososia* pół mango(...)gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure świeży tymianek sól i pieprz 1/2 szklanki czarnego ryżu + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/4 cytryny piwo typu Weissbier do podania Ryż gotujemy w podanej ilości wody z dodatkiem szczypty soli oraz tymiankiem i skórką cytryny aż ten całkowicie wchłonie płyn
Mango PapajaBardzo pyszne, mięciutkie ciasto makowo- cytrynowe ! Składniki na ciasto cytrynowe: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć(...)trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć z makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wykonanie ciasta cytrynowego: Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Składanie placka: Do przygotowanej
Tradycyjna Kuchniakiedyś wspominałam, rodowita Indonezyjka. Zupa jest zachwycająca tak w smaku, jak i wyglądzie. Klarowny, złoty wywar, bardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie(...)książki Sri Owen pt.: "Indonesian Fodd and Cookery". Sładniki na 3-4 porcje: Wywar 2 udka z kurczaka (lub 1 ćwiartka) 1 pierś z kurczaka 2 białe części trawy cytrynowej, przekrojone wzdłuż na pół i zmiażdżone trzonkiem noża 4-5 cienkich plastrów imbiru 2 listki limonki kaffir świeże lub suszone (można zastąpić skórką z limonki lub cytryny) 2 ząbki czosnku
Kuchnia Prezydentowejsmak. Najprostsza lemoniada Proporcje dla 3-4 osób Czas przygotowania: 10 minut + czas schłodzenia Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/2 szklanki gorącej wody 3-4 łyżki cukru 2 cytryny 1 limonka Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Cytrynę i limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę, z półtorej cytryny(...)limonki wyciskamy sok. Resztę owoców kroimy w plasterki. Do dzbanka wlewamy wodę z cukrem, wodę mineralną, sok z cytryny, stratą skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę. Przed podaniem do dzbanka można dodać kostki lodu i listki melisy
Kulinarne przygody Gatitydodatki, które będą dla takiej konfiguracji odpowiednie. Są to marynowane w oleju i occie karczochy, kolorowa sałata z pomidorami i ogórkiem , a także pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem oraz przypiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo. Nie chodzi koniecznie o to, żeby zawsze stosować te dodatki w komplecie. O ile karczochy i sałatkę warto jednak podać, to pieczone ziemniaki będą(...)dala od domu. Wynika to po prostu z faktu, że przygotowanie pieczonych ziemniaków na grillu jest wprawdzie możliwe, ale może być nieco kłopotliwe. Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 2015-06-11 15:16:05 Apetyczny rozmarynowo-cytrynowy kurczak z lekką nutą chili. Do grillowania na świeżym powietrzu lub pieczenia w piekarniku. Najlepszy z marynowanymi karczochami, pieczonymi ziemniakami
Kulinarna Pokusatych bardziej kwaśnych. W tym ostatnim wypadku przede wszystkim dlatego, że pod wpływem kwaśnego środowiska nabiera ładnego, głębokiego koloru. O ile jednak lekkie zakwaszenie potrawy np. sokiem z cytryny i wzmocnienie tego efektu wytrawnym winem występowało już w naszych przepisach, o tyle pierwszy raz zastosujemy marynowane w occie i oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny(...)m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym to bardzo apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią
Kulinarna PokusaPodany na przyjęciu w przerwie między daniem mięsnym, a słodkim odświeża kubki smakowe. Składniki: 1 litr wody 3 - 5 cm korzenia świeżego imbiru 5 torebek mięty Posti 1 cytryna cukier trzcinowy lub miód Przygotowanie: Korzeń imbiru obrać i drobno pokroić. Wodę zagotować, dodać imbir, gotować 10 - 15 minut. Po ugotowaniu włożyć do gorącego płynu (98 stopni C) torebki mięty, parzyć(...)sitko i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu. Częścią płynu napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki. Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić. Można z cytryny odciąć cienkie plasterki
Kuchcik gotujeniższej formie, musi być ona nieco większa. Truskawkowe trio Składniki: biszkopt 3 jajka 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki(...)wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/4 szklanki wody 3 łyżeczki (12g) żelatyny galaretka z truskawkami 2 galaretki truskawkowe 500ml wody 400g truskawek Wykonanie: BISZKOPT - jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki - piekarnik rozgrzać
Smakołyki Berenikimięso stanie się np. suche i nadmiernie spieczone. Ważny jest również dobór przypraw i dodatków – w naszym przepisie stawiamy na sprawdzone w tego rodzaju mięsach połączenie z rozmarynem, cytryną i czosnkiem. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na czas grillowania, który nie powinien w normalnych warunkach przekraczać 12 minut (po 6 minut na stronę). Zapewniam, że jest on całkowicie wystarczający(...)przygotowanego pstrąga, może spodobać się również nasz przepis na przygotowywanego w piekarniku szczupaka po prowansalsku . Nawiasem mówiąc, w sezonie jesienno-zimowym można spróbować upiec pstrąga z rozmarynem, czosnkiem i cytryną właśnie w piekarniku, zwłaszcza jeśli ma on funkcję grilla. Choć oczywiście nie uda się w ten sposób w pełni odtworzyć smaku ryby grillowanej i zjedzonej na świeżym powietrzu. Pstrąg
Kulinarna PokusaCię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 sprawione pstrągi tęczowe ok. 50 g orzeszków piniowych miąższ z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 mały pęczek natki pietruszki 2 duże gałązki świeżego rozmarynu 4 duże listki świeżej szałwii 60 g masła świeżo zmielona sól (ja użyłam różowej himalajskiej(...)osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam solą i pieprzem pomarańczowym i odstawiłam na bok. Oprószyłam oczywiście z każdej strony w środku też ;) Orzechy piniowe pokroiłam na grubsze kawałki. Natkę pietruszki posiekałam. Cytrynę wyszorowałam i sparzyłam wrzątkiem, starłam skórkę na wiórki jak widzicie na zdjęciu, miąższ z połowy cytryny pozbawiłam błonek i pokroiłam na malutkie kawałeczki. Z gałązek rozmarynu oberwałam liski
Blondynka Gotujeśmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim. Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3 opak po 400 ml bita śmietana - 1 opak galaretka cytrynowa - 2 opak cukier puder - 0,5 szkl DODATKOWO herbatniki - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak galaretka wiśniowa 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak Sposób przygotowania: Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy(...)Galaretkę pomarańczową, wiśniową i cytrynową rozpuścić każdą oddzielnie w 400 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Rozmieszać dwie galaretki cytrynowe w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i bitą śmietaną. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce tężejącej galaretki cytrynowej. Masę śmietanową podzielić na 3 części. Pierwszą część
Kuchnia Danusipudru, 40 g bułki tartej, skórka cytrynowa, sól, biszkopt migdałowy: 4 jajka, 125 g migdałów, 125 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier, 1 łyżka wody różanej(...)serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet, sok z cytryny i skórką cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – (zawsze pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli). Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać migdały
królestwo garówprzepis mojego autorstwa Cytrusek cieszy oczy swym słonecznym kolorem... Widać go nawet pod warstwą pysznego kremu...i pudru. Składniki: 3 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej skórka starta z 2 cytryn 2 1/2 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru 3/4 miękkiego masła 2 łyżki wiórek kokosowych 1 1/2 szklanki mąki pszennej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone(...)śmietany kremówki 30% sok z jednej cytryny 2 1/2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Do masy jajecznej dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz 2 1/2 łyżki soku. Następnie dodajemy kokos, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki: miękkie masło, przesianą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą. Wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy tortownicy (wysmarowana margaryną
Słodkie okruszkiokazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony pieprz parmezan do posypania słupki/płatki(...)migdałowe do posypania Beszamel: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='350 - 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu
Poezja smakuszklanka białego wina ¼ szklanki wytrawnego Sherry ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki oleju arachidowego ¼ szklanki poszatkowanej cebuli ¼ szklanki chudego mleka 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cebulę podgrzać na oliwie aż zmięknie. Dodać sherry i dobrze wymieszać. Dodać szpinak i olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą(...)mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla. Na patelni połączyć masło, wino oraz pieprz i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż alkohol wyparuje. Pstrągi umieścić na rozgrzanym ruszcie grilla. Nacierać w trakcie grillowania przygotowaną mieszanką z winem. Pstrąg jest gotowy
naRuszcieostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą 1/2 pęczka natki pietruszki garsć liści bazyli skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 czrwona papryka 100 g rukoli 2 łyżki kaparów 4 plasterki cytryny Sposób przygotowania: Rybę(...)umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na rybęi dokładnie ją obtoczyć przyprawami. Pozostawić łososia w zalewie na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać
Gosia gotujeSkładniki: Filety rybne z mintaja (bądź też dowolnego rodzaju ryby, wedle gustu i smaku), Ryż – 2 lub 3 woreczki 2 cytryny Zielona sałata 2 pomidory 0,5 kg pieczarek Olej z pestek winogron Koperek świeży 1 cebula mała Przyprawa do ryb Mąka 3 jajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody(...)kładąc je na ręcznikach papierowych. Każdy filet dzielimy na pół, co ułatwi nam szybsze i lepsze smażenie małych kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka
ClauditteMissCookingprzepis na danie idealne na wieczorną kolację przy świecach. By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella(...)przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę równe części, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą i pieprzem i posypujemy świeżo startą skórką z 1/3 cytryny. Odstawiamy by ryba przeszła przyprawami. W garnku roztapiamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czekamy aż się pięknie zeszkli. Następnie dodajemy ryż oraz estragon i wszystko razem musimy przesmażyć
Wspólne smakirulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na biszkopt: - 5 jaj- 3 łyżki mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1/3 szklanki drobnego cukru- 3 łyżeczki kakao- ekstrakt(...)waniliowy- ¼ szklanki wrzątku- szczypta soli (do białek) Składniki na masę: - 500ml fresh double cream- 250g mascarpone- 1 łyżka cukru pudru- 1 galaretka cytrynowa (na 285ml wody)- mielone, niesolone pistacje Dodatkowo:- 2-3 dojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do babeczek) Przesiewamy obie mąki z dodatkiem kakao. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier. Do żółtek
mojewypiekiinietylkoSurówka z selera z rodzynkami... Długie, cienkie wiórki aromatycznego selera. A do tego słodkie, miękkie rodzynki. Skropione sokiem z cytryny. Oprószone cukrem i pieprzem cytrynowym. Oblepione majonezem ze śmietaną. Pyszna surówka do obiadu. Polecam! Składniki: 1 duży seler korzeniowy; 1/2 szklanki rodzynek; Sok wyciśnięty z całej cytryny; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)tłuszczu 18%; 2 łyżki majonezu; 1 łyżeczka skórki startej z cytryny; 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego. Sposób przygotowania: Rodzynki moczyć (tj. zalać gorącą wodą, tak aby dobrze je zakrywała) przez około 20 minut, odsączyć z wody. Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać. Do miseczki zetrzeć skórkę z cytryny
Gospodyni MiejskaSłodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół , które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się(...)Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki ksylitolu, 4 jaja, skórka otarta z 2 cytryn, sok z ½ cytryny, 1 łyżka posiekanego estragonu, 2 łyżki posiekanej stewii, nasiona z 1 laski wanilii. Spód: 100 g ciastek owsianych, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki oleju kokosowego. Sos: Duża garść listków bazyli, Garść listków mięty, 3-4 łyżki syropu
SzczyptaSmaQuwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu i fosforu warto wprowadzić je do domowego menu. Tarta Limoncello to znakomite połączenie kwaskowatej i aromatycznej cytryny z żywo pomarańczową persymoną. Czas przygotowania: 1 godz. 50 minut Porcje: 12 Składniki: Ciasto 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, 30 g cukru(...)pudru, 1 żółtko, Skórka otarta z ½ cytryny, oliwa do posmarowania formy. Masa limoncello 50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego), 30 g cukru pudru trzcinowego, 3 jaja, 1/3 szkl. śmietany 30%, 3 łyżki serka mascarpone, Sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki masła. 1-2 owoce parsymony Przygotowanie: Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem
SzczyptaSmaQkruchej bezy, wiśni i cytrynowej śmietanki. Polecam ! :) Przepis znalazłam na blogu moje wypieki. Składniki : 2 bezy: 8 białek 300 g drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem : 400ml śmietanki 30 lub 36% 2 śmietan - fixy skórka starta z cytryny 2 łyżki cukru pudru Frużelina wiśniowa: 250g mrożonych lub świeżych wiśni(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody 1/2 szkl cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy 2 okręgi - jeden mniejszy, drugi większy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, ciągle ucierając mikserem białka
charlotte gotujełyżeczek cukru waniliowego - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów - 1 galaretka o smaku pomarańczowym - 1 galaretka o smaku agrestowym - 1 galaretka o smaku truskawkowym - 1 galaretka o smaku cytrynowym - 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska) - 150g winogron zielonych Sposób przygotowania: Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, na jej spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną(...)serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, tym razem dodajemy również 2 łyżki cukru pudru i miksujemy z galaretką truskawkową - umieszczamy w lodówce. Analogicznie rozpuszczamy w tym samym czasie galaretkę cytrynową. Masę truskawkową wykładamy na masę agrestową, w 250ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę niebieską, zaś cytrynową miksujemy z 200ml serka homogenizowanego, 1 łyżeczką cukru waniliowego oraz 2 łyżkami cukru pudru
Mentor SmakuCiasto ze szpinakiem i cytryną podobno ma turecki rodowód. W Polsce znane pod nazwą „Leśny Mech”. U mnie w trochę innej odsłonie z kremowym serkiem oraz jesiennymi owocami – figami i pestkami granata. Zastanawiacie się pewnie po co dodawać szpinak do ciasta… otóż to świetny sposób na jego przemycenie do diety dzieci. Szpinaku nie czuć w cieście(...)nadaje mu fantastyczny, naturalny, zielony kolor. Ciasto szpinakowe nie jest oczywiście dietetyczne, ale za to zawiera jeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały, figi, cytryna czy pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek… Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego
Poezja smakupomocą maszynki do lodów lub typowych sorbetiarek deser robi się sam .Jeżeli takiej nie posiadamy, to z powodzeniem zrobimy sorbety przy pomocą zamrażarki. Sorbet cytrynowy. Składniki. 6 cytryn 25 dag cukru 400ml wody Wykonanie. Z 3 cytryn ,wcześniej dobrze umytych i sparzonych, zetrzeć skórkę , a następnie wycisnąć sok z wszystkich 6 cytryn. W rondelku zagrzać(...)cytryn ze startą skórką ,ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przecedzić sok przez sitko. Ugotować syrop z 25 dag cukru i 400ml wody. Ostudzony wymieszać z sokiem z cytryn. Przelać do naczynia ,najlepiej płaskiego i wstawić do zamrażarki . Teraz niestety potrzebna jest cierpliwość . Przez pierwszą godzinę mieszamy mieszaninę co 15-20 minut. Chodzi
Kulinarny karnet ChristopheraTagine turkey and dates. Pierwszy raz jadłem to danie w Maroku z jagnięciną. Podam wersję trochę zmodyfikowaną z indykiem i daktylami. Najważniejsze w tym daniu to kiszona cytryna i przyprawy. Kiszenie cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać(...)łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki : 1 kiszona cytryna 30 dag pierś z indyka pokrojona w grubą kostkę 2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew 10 szt daktyle garść rodzynki 10 ząbków obranego czosnku przyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki
Kulinarny karnet ChristopheraMłynu Kopytowa 2 garście orzechów włoskich 175 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka 1 laska wanilii 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny 6 łyżek gęstej kwaśnej smietany 18% Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier(...)muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut. Tuż przed podaniem muffinek przygotować sos. Dokładnie wymieszać śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z cytryny. Sok z cytryny dodać na końcu. Wystudzone muffiny polać kleksem sosu a na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinę skórki z cytryny
Monia miesza i gotujemnie jest po prostu pyszne. Nie bardzo pamiętam, co dokładnie zawierała sangria, którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny. Postał pyszny napój, z piciem którego na pewno trzeba uważać. Bo pije się jak soczek(...)przygotowania: 20 min. + czas chłodzenia Składniki: 2 x 500 ml białego piwa pszenicznego, lub zwykłego pszenicznego, schłodzonego 2 x kieliszek wódki 250 ml napoju winogronowego sok z 1-2 cytryn + 1 cytryna pokrojona na plasterki 2-3 gruszki garść zielonych winogron Przygotowanie: Winogrona przekrój na pół i pozbaw pestek. Gruszki pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój
Chilli Czosnek i Oliwapachnące na cały dom. Jeżeli nie lubicie ciast cytrynowych, bo myślicie, że są zbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej pachną cytryną, niż smakują. Składniki: 2 średnie cytryny 1,5 szklanki cukru 2 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju ok. 7 łyżek mleka lukier do dekoracji(...)Przygotowanie: Cytryny zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty, następnie bardzo dobrze myjemy i osuszamy. Umyte i osuszone cytryny miksujemy w blenderze na prawie jednolitą konsystencję, dodajemy 1 szklankę cukru i odstawiamy do połączenia się smaków. Kiedy cytryna ,,przyjaźni się" z cukrem, jaja ubijamy z olejem, mąką i proszkiem do pieczenia do powstania grudek, po tym kolejno
Kuchnia Łukasza