cytryna - 13435 przepisów (strona:21/896)

Cytrynowiec 208

Lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka(...)proszku do pieczenia Na masę cytrynową: pół szklanki soku z cytryny 2 budynie śmietankowe 200g cukru 250g margaryny Na masę śmietankowo-cytrynową: 0,5 l śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy

Smak mojej kuchni
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

zielone, ostre i bardzo ostre papryczki chilli;  łagodne kremowe mleczko kokosowe;  świeża kolendra (cała roślinka, liście, łodygi, także korzonki);  słodkawo-pikantna bazylia;  cierpkawa trawa cytrynowa;  piekący, lekko pieprzowy galangal;  liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu i jej owoce;  ostre kapi, czyli sfermentowana pasta z krewetek, która nie nadaje potrawom posmaku ryby(...)ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście limy. Gotowanie to przyjemność, wynikająca także z odkrywania nowych smaków i aromatów. Tajska kuchnia zapewnia to z nawiązką, nic dziwnego, że rośnie jej popularność, a w ślad

ClauditteMissCooking
Mini tarty cytrynowe z bezą 198

Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta. Wyjąć z naczynia i włożyć do woreczka foliowego i na godzinę do lodówki. Przygotowanie masy cytrynowej – do garnka wlać wodę, sok z cytryn, skórka z wcześniej wyparzonych cytryn, cukier, zagotować. W kubku rozmieszać mąkę ziemniaczaną w wodzie( 8 łyżek) Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującej(...)się masy cytrynowej. Dokładnie rozmieszać i zagotować. Odstawić do przestudzenia. Żółtka wymieszać widelcem i dodać do nich 1 pełną łyżkę letniej masy cytrynowej. Wymieszać, następnie znowu dodać łyżkę masy cytrynowej i wymieszać. Dodać ostatnią łyżkę masy cytrynowej do żółtek i wymieszać. Teraz już można połączyć masą cytrynową i masą z żółtkami. Wykonanie – małe foremki do tarty wysmarować masłem

Kuchnia Pokoleń
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 132

zmienia faktu, że natrafiłem, moim amatorskim zdaniem, na bardzo dobry przepis niejakiego Raymonda Blanc’a, znanego francuskiego szefa kuchni. Z racji tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego ulubiony deser i trafił póki co na szczyt mojej króciutkiej listy(...)deserów. Wykonanie jest dość proste ale i czasochłonne. Niemniej jednak warto wytrwać do końca i skosztować kruchej tarty cytrynowej Raymonda.  Ciasto kruche: 120 g masła o pokojowej temperaturze 75 g cukry pudru przesianego przez sito 3 żółtka 250 g mąki 2 łyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy: 5 średnich jaj 150 g cukry pudru 85 ml soku

Right Behind The Kitchen
Cytrynowa beza 196

Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka beza idealnie kontrastuje z kwaskowym kremem cytrynowym. Bezę najlepiej przełożyć kremem tuż przed podaniem, będzie wtedy chrupiąca.  Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".  Cytrynowa beza Proporcje na tortownicę o średnicy(...)godzin Składniki na 2 blaty: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżeczka octu Krem: 125 g mascarpone 150 g lemon curd, kremu cytrynowego 250 ml schłodzonej kremówki 3 łyżki lemon curd, kremu cytrynowego     Wykonanie: Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier

Kulinarne przygody Gatity
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 181

Ciasto kruche ma taką zaletę, że możemy je przechowywać surowe w zamrażarce. Zarabiam ciasto  i z jednej połowy robię tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga część… niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk.    Składniki na ciasto:   - 500g mąki tortowej(...)śmietany- 3 żółtka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Dodatkowo:  - 1,2 kg jabłek- sok z ½ cytryny- ½ szklanki soku jabłkowego- beza (3 białka, 150g cukru pudru, szczypta soli, łyżka soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę

mojewypiekiinietylko
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 259

kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich.Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to "marokańskie, kolendrowe pesto":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały(...)posiekaną natką pietruszki, kolendrą i czosnkiem. Niektóre wersje sosu mogą zawierać również szafran, cynamon czy imbir. Bazą dla sosu jest dobra oliwa, zaś kwaśnego akcentu charmouli nadaje sok z cytryny lub ocet winny. Poniższa wersja jest mocno cytrusowa, dzięki sporemu dodatkowi soku z cytryny oraz skórce z kiszonej cytryny (tak, tak, moje kiszone cytryny nadal mają się dobrze).Tak wygląda

Chilli Czosnek i Oliwa
Testowanie produktów producenta Agros Nova 184

Horseradish i sałatka szwedzka - Krakus  Producentem ich jest Agros Nova, która skupia takie marki jak : Łowicz, Fortuna, DrWitt, Krakus, Kotlin, Garden, Fructo, Pysio, Tarczyn, Demon, Włocławek. Syrop z Cytryny i Bergamotki, syrop Rabarbar i Mirabelka, syrop Limonka i Cytryna (Łowicz)  - można sporządzać z nich  napoje orzeźwiające. Producent pisze, że 440 ml syropu starcza po rozcieńczeniu na przygotowanie(...)producent. Propozycja przygotowania napoju z 1 części syropu i 9 wody jest dla mnie nie trafiona. Wszystkie syropu przygotowane są z soków zagęszczonych. Najbardziej do smaku przypadł mi syrop Cytryna i Bergamotka, w dalszej kolejności Rabarbar i Cytryna, a Limonka i Cytryna  była dla mnie za ostra w smaku, po rozcieńczeniu bardziej czułam w składzie limonkę niż cytrynę, której

Proste Potrawy
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 268

rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie skrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki(...)porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI 2 kurczaki każdy o wadze 1,5 kg 2 cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu Nadzienie: 1 cytryna Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz

OstryKęs
Sernik cytrynowy 186

przepis na sernik Składniki na tortownicę 20 cm: 800 gr -1000 gr sera białego twarogowego zmielonego 3 razy 200 gr śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru drobnego sok z 3 cytryn (około 100-150 ml) skórka otarta z 6 cytryn (najlepiej używać niewoskowanych i niepryskanych cytryn ekologicznych np. z Lidla) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku cytrynowego 5 jajek Galaretka(...)cytrynowa (ewentualnie): 1 cytryna (może być ta bez skórki) 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 szklanka wrzątku Cytryny wyszorować i sparzyć. Wszystkie składniki na sernik mieszamy razem. Do miski wlewamy jajka, rozmącamy rózgą, dodajemy ser, mieszamy, dodajemy sok z cytryny, śmietanę, olejek, W drugiej miseczce mieszamy mąkę z cukrem i skórką. Suche składniki dodajemy do mokrych mieszamy dokładnie. Tortownicę

moj przepis na
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 185

mojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe(...)łyżek ubitej masy, wymieszać i bardzo powoli wlewać do ubitej masy, cały czas miksując, dodać cukier puder zmiksować. Składniki na piankę cytrynową: 3/4 masy jogurtowo-śmietankowej sok z 1 cytryny (około 60 ml) skórka otarta z 1 cytryny Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Z powstałej masy jogurtowo-śmietankowej odjąć około 1 szklanki (będzie potrzebna do pianki truskawkowej

moj przepis na
Nalewka z cytryn – cytrynówka 226

Nalewka z cytryn, czyli popularna cytrynówka, to jedna z najprostszych nalewek jakie robiłam. Świetna na rozpoczęcie przygody z robieniem nalewek w domu. Jest szybka (gotowa w 3 dni), można robić ją cały rok (cytryny można kupić zawsze), a także jest smaczna na samej wódce. Dla mnie cytrynówka to nalewka najlepsza na lato – lekka, odświeżająca, o niewielkiej mocy. Lubiana przez(...)wtedy schłodzoną wraz z kostkami lodu. My nie przepadamy za mocnymi alkoholami, a przyznam, że cytrynówka zeszła od razu – jest wyjątkowo aromatyczna, smaczna i delikatna. Nalewka z cytryn – cytrynówka: 6 dużych cytryn – najlepiej niewoskowanych (ekologicznych) 1/2 litra wódki 40% (lub wódka pół na pół ze spirytusem jeśli nalewka ma być mocniejsza) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki płynnego

Poezja smaku
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 153

powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha! Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze(...)rabarbarem na biszkopcie (na zimno) Składniki: (na formę 20x20 cm) biszkopt: 2 jajka 70 g cukru 45 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny masa rabarbarowa: 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 galaretka truskawkowa (proszek) masa serowa: 400 g serka kremowego 120 g mleka skondensowane

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kisiel cytrynowo bananowy 108

Kisiel cytrynowo bananowy – to moja propozycja na szybki, prosty do przygotowania i smaczny deser. Bazą była torebka kisielu cytrynowego bez cukru – kiedy kupuję już takie produkty w papierku zawsze czytam ich składy, czy mają dobre składniki, naturalne barwniki, nie zawierają konserwantów. Kupuję te produkty również bez cukru bo lubię sama decydować czym je posłodzę, staram się by był(...)niż biały cukier. Tym razem słodzidłem były dojrzałe banany, które wcześniej mroziłam bo było ich sporo i nie chciałam by się zmarnowały, oraz niewielka ilość cukru trzcinowego. PRZEPIS KISIEL CYTRYNOWO BANANOWY Składniki na kisiel cytrynowo bananowy (3 porcje): 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru 2 dojrzałe banany 1 łyżka cukru trzcinowego Jak zrobić kisiel cytrynowo bananowy: Zaczynamy od odmierzenie

Dorota Smakuje