który zawdzięczam pinterestowi. Zaprowadził mnie na tą stronę z prostym ale ciekawym przepisem. Przekonajcie się sami jaki aromatyczny jest kurczak w takiej panierce- i to bez żadnego glutaminianu sodu! CYTRYNOWO-TYMIANKOWY KURCZAK Z MAKARONEM I SAŁATĄ LODOWĄ (na 6 osób) 2 podwójne piersi kurczaka 2 jajka 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku 1 szklanka bułki tartej
les mirabellesjajka 2 1/2 łyżki mleka 1 łyżka syropu waniliowego 2 jabłka (u mnie po jednym Granny Smith i koksie, w oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól
les mirabellesłyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 kisiel cytrynowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta 1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi
Jadło i czytadłoSzukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny
Kuchnia w opałachzrumienienu w tosterze. Przepis z książki „Pane, pizze e focacce”. Przepis szybki i bajecznie prosty. W sam raz na jutrzejszy Dzień Babci! Ciasto bananowe z nutą cytrynową- banana bread Składniki: 240 g mąki pszennej 130 g cukru 100 g masła 3 dojrzałe banany 3 jajka 80 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Mia Cucina Sofietamleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy:-)) 250 g margaryny np. Kasia Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% śmietanfix (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru 1/2 - 1 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej według uznania) Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek
IMPRESJA SMAKUPyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)4 jajka1 szkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2. Żółtka
Kto ugości moich gości?wysyłać o 20 męża na zakupy ;) Miały być dodatkiem do porannego śniadania. Nic szczególnego. Jakże milo się rozczarowałam, kiedy spróbowałam pierwszej babeczki... a później drugiej.Są pyszne! Z wyczuwalną cytrynową nutą, lekkim makowym posmakiem, puszyste i wilgotne.Na pewno do powtórzenia!Czytaj więcej
bistro mamawyszukany przeze mnie w sieci, to on mnie znalazł, a raczej ona.Ona to Olga :) Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :)Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma.Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :)Czytaj więcej
bistro mamawszystkich, którym brakuje słodyczy na co dzień - słodki tort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku
W kuchni wieczorempodniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe."Składniki:200 g mąki kukurydzianej250 g maki pszennejskórka z jednej cytrynyszczypta soli4 żółtka200 g masła125 g cukruSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, wsypujemy sól i ścieramy
Słodkie Przyjemnościlodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatykrem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.zupa cytrynowo - chrzanowa
Bon Appetit Małgorzatyciastem wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Upieczone ciastka, przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem!Cytrynowe ciastka są jednym ze reprezentacyjnych deserów Gry o o tron :)Wkrótce na moim blogu makowe mleko :D .....źródło
Bon Appetit MałgorzatyGrecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżuskładniki1,5 litra wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego ryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce
Stare Gary