cytryna - 13435 przepisów (strona:37/896)

Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 147

bardzo jak ta. A ja? Ja jadłam i momentami zamykałam oczy, odpłynęłam. Rzadko tak zachwycam się przed Wami daniami, ale to jest nieziemskie! Warto było też hodować trawę cytrynową na balkonie :) Podczas przygotowywania sosu każdy krok i kolejność jest bardzo ważna ;) Składniki na 2 osoby: 200 g  sandacza 2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam mrożonej) 200 ml śmietany kremówki(...)ryżu w osobnych miseczkach. Sandacz był mrożony, więc poprzedniego wieczoru wyciągnęłam go z zamrażarki, położyłam na talerzu, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki, tak samo zrobiłam z trawą cytrynową. Sandacza opłukałam pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam świeżo zmieloną solą i pieprzem (ja użyłam czarnej soli z Cypru w płatkach, ale spokojnie użyjcie jaką macie

Blondynka Gotuje
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 126

thyme springs Small handful of parsley leafs 1 garlic clove Salt and pepper 1 tablespoon of butter 250g broccoli Na 2 porcje potrzebne nam będą: 2 kawałki łososia 1 cytryna Skórka z cytryny Kilka łodyg tymianku Mała garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sól I pieprz 1 łyżka masła 250g brokułów Method: Pre-heat the oven(...)some parsley leafs and lemon zest. Wykonianie: Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Łososia układamy na papierze do pieczenia w żaroodpornym naczyniu. Na nim układamy tymianek I natkę I połowę cytryny pokrojoną w cząstki. Do tego dorzucamy ząbek  I masło. Doprawiamy solą I pieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia

Smaki Przyprawy i Kolory
Sok pomarańczowy i galaretki. 173

Naszła mnie dziś ochota na sok pomarańczowy. W kuchni leżała cała siatka świeżych pomarańczy i kilka cytryn. Wyjęłam maszynkę do wyciskania soku z cytrusów i po kilku minutach miałam już pyszny sok. Zostały mi skórki po owocach i długo się nie zastanawiałam nad tym co z nich zrobię. Bardzo często przeglądając różne inspiracje natykałam się na ciekawie zrobione i podane(...)galaretki. Dziś nie mogłam się oprzeć by nie spróbować zrobienia ich w skórkach po pomarańczach i cytrynach.  Składniki: 4 średnie pomarańcze, 2 cytryny, 2 galaretki ( miałam o smaku mojito i pink margarita - one są na 375ml wody, więc potrzebowałam mniej owoców). Przygotowanie: Galaretki przygotować tj. jest podane na opakowaniu. Ostudzić. Cytrusy dobrze wymyć lub sparzyć.Wycisnąć sok z pomarańczy

W kuchni u Moniki
Ciasto z agrestem 111

będzie wyższe) : WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !!! 5 jaj osobno żółtka i białka  200g cukru pudru 200g miękkiego masła 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 cytryna, umyta i sparzona wrzątkiem 300g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek jasnego brązowego cukru 400g umytego i obranego z ogonków agrestu Wykonanie :   Mąkę(...)przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z cytryny zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok (to już była praca dla mojego pomocnika:)). Białko ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać połowę cukru pudru. Dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. W drugiej misce mikserem utrzeć masło z pozostałym cukrem pudrem (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodawać kolejno

cucinare
grillowany łosoś 215

szczęścia.... Natura, słońce i biesiada na świeżym powietrzu. Składniki : 2 filety z łososia ok. 300-400g sól pieprz ząbek czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek sok z cytryny gałązka pomidorów koktajlowych (kilkanaście sztuk) 2 plasterki cytryny Sposób przyrządzenia : łososia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki do niewielkiego naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soku(...)cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie, a ząbek czosnku kroimy drobno i dodajemy również do marynaty wszystko mieszamy, polewamy marynatą rybę i odkładamy na 15 min. w tym czasie rozpalamy grilla, pomidory obtaczamy w oliwie z oliwek - można do smaku posolić je delikatnie, ale to już wedle własnego uznania, bowiem mniej słone potrawy wydobywają z siebie swój prawdziwy smak

zobacz ich smak
Kawa bananowa z cytryną albo... koktajl bananowy z kawą ;-) 126

wiecie, że kawa z dodatkiem soku z cytryny pomaga na ból głowy? Dodając jeszcze do tego zmiksowanego banana mamy pyszną kawę bananową, dającą nam dużą dawkę energii, bądź też.... koktajl bananowy z kawą, jak kto woli ;-) SKŁADNIKI: - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1/2 filiżanki gorącej wody - 2 banany - 4 łyżeczki cukru trzcinowego (użyłam cukru w kostkach) - 1 szklanka mleka(...)łyżeczki soku z cytryny - skórka z cytryny - szczypta kakao Kawę zalewam gorącą wodą, dodaję cukier. Miksuję dojrzałe banany (im ciemniejsza skórka, tym lepiej- banany są wtedy dużo słodsze), dodaję mleko, napar z kawy, wyciskam sok z cytryny. Mieszam wszystko, przelewam do szklanek, odstawiam do lodówki. Gdy napój jest wystarczająco schłodzony, wyciągam go, ścieram skórkę z cytryny, posypuję kakao. Orzeźwiający, sycący

Wielopokoleniowo
Kurczak pieczony w solnej skorupie 173

Składniki: 1 świeży kurczak bez podrobów 1 cytryna 1 mały por 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 kg soli spożywczej 2 białka jaja kurzego Przygotowanie: Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce uważając by nie zetrzeć białej warstwy, która jest gorzka. Potrzebny nam tylko aromat cytryny, którego esencja zawarta jest w olejkach ze skórki. Następnie tą startą skórkę wkładamy między skórę(...)mięśnie kuraka razem z listkami rozmarynu, tak aby w trakcie pieczenia przeniknęły do mięsa. Pozostałą cytrynę przekrajmy na pół i razem z porem i resztą rozmarynu wkładamy do wnętrza tuszki.  Białka jajka należy połączyć z solą (a z żółtek można sobie zrobić jajecznicę na śniadanie, bo czemu nie), by uzyskać masę o konsystencji plasteliny, którą oblepić nadzianego wcześniej kuraka

Karczma Honorietty
Cytrynka – puszyste ciasto 174

Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto – cytrynkę. Przepis dostałam od mojej siostry. Idealne połączenie aromatu i smaku cytryny ze słodyczą cukru. Ma jedną wadę – znika za szybko. Składniki: Biszkopt: 5 – 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Skórka otarta z 2 cytryn(...)zagotować 2 całe jajka Sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodać w trakcie gotowania: 1 łyżka maki ziemniaczanej           wymieszać 1/3 szklanki wody Śmietana: ½ l śmietany 30 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 op. śmietan – fixu Lukier: 3 łyżki masła 8 łyżeczek pudru cukru 4 łyżeczki mleka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Biszkopt: białka

Smaki Ewy
Lemoniada ogórkowa 163

pamiętać o nawodnieniu, ale także o orzeźwieniu organizmu. A nie ma chyba nic lepszego na pragnienie niż domowa lemoniada. Koniecznie spróbujcie smaku świeżego ogórka w połączeniu z sokiem z cytryny oraz nutką orzeźwiającego imbiru i chłodzącej mięty. Smak lemoniady Was zaskoczy. Pozytywnie oczywiście! Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Pozdrawiam Was gorąco! Składniki: 1 ogórek szklarniowy 3 cytryny 1 litr wody(...)mineralnej 4 łyżki cukru 3 cm kawałek świeżego imbiru Dodatkowo: świeża mięta kostki lodu Przygotowanie: Wyciskamy sok z dwóch cytryn, trzecią kroimy w plasterki. Ogórek i imbir także kroimy w plasterki. Wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy plasterki ogórka, cytryny i imbiru. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z listkami mięty i kostkami lodu

Smakowity Blog Kulinarny
orzeźwiający napój z ogórków 175

składniki: 1000 ml wody 2 świeże ogórki gruntowe 1 cytryna 4 – 6 łyżek miodu garść świeżych listków mięty kostki lodu opcjonalnie, dodatkowo: 1 ogórek, pokrojony w plasterki do podania 1-2 plasterki cytryny wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Ogórki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy np. w kielichu blendera lub w Thermomixe na najwyższych obrotach. Dodajemy(...)cytryny, miód oraz wodę i mieszamy. Przelewamy przez sitko do dzbanka, dodajemy listki mięty, ewentualnie plasterek cytryny oraz plasterki ogórka, mieszamy. Całość schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce i podajemy z kostkami lodu

Domowy Smak Jedzenia
Nadziewany pieczony kurczak 212

ziołach , zieloną sałatą lub zielonymi warzywami przygotowanymi na parze. Główne Składniki: – 1 cały kurczak (wielkość według uznania i potrzeb; przepis przewiduje 1,5-2 kg) – 1 cytryna – oliwa z oliwek – papryka czerwona w proszku – według uznania słodka, ostra lub wędzona (ta daje jeszcze lepszy aromat; można też wymieszać różne rodzaje) – około(...)zalewy z nich. Dobrze wymieszać, odstawić. Teraz zabieramy się za kurczaka. Wnętrze porządnie doprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy (dokładnie, bez wolnych przestrzeni). W otwór kurczaka (znaczy kuper ;)), wkładamy cytrynę w całości (widać to na zdjęciu). Nadmiaru skóry nie obcinamy, tylko starannie układamy wokół cytryny, starając się nie zostawić żadnych wolnych przestrzeni, przez które mogłoby się wydobyć nadzienie. Lekko nacieramy

Pociąg Do Kuchni
Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym 158

Soczyste, o lekkim dymnym posmaku połączonym z cytryną skarmelizowaną z miodem. Efektowne, zwłaszcza w prezentowanym połączeniu. Zaskoczą każdego, a wystarczy pół godziny, żeby zabłysnąć. Składniki: – 1 polędwiczka wieprzowa – łyżka wędzonej czerwonej papryki – łyżka soli ziołowej – łyżka chilli – 100 gram zwykłego ryżu – 100 gram dzikiego ryżu – sól – sok z połowy cytryny(...)obserwować na przekroju, czy „dochodzi” w środku. Warto też pamiętać, że im mięso jest bardziej wypieczone, tym bardziej twardnieje. W międzyczasie w małej miseczce mieszamy sok z cytryny z miodem i cukrem. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy masło i smażymy 2 jajka sadzone – koniecznie tak, aby żółtko było płynne. Gdy mięso jest prawie

Pociąg Do Kuchni
Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu 170

Ostry, słodki, słony i kwaśny. 4 smaki na małych skrzydełkach. I sałatka z wytrawnym dressingiem yuzu. Świeży, lekki, nasycony smakiem i kolorami. Yuzu jest kuzynem cytryny – przypomina ją w wyglądzie, ale jest bardziej „karbowane” i bardziej zdecydowane w smaku (1 yuzu ma intensywność około 3 cytryn) – zdjęcie znajdziecie niżej. Składniki: – 1 kg skrzydełek z kurczaka(...)łyżki miodu – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki ostrej czerwonej papryki – sok z 1 cytryny – 2 łyżki startego imbiru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka chilli – 1 łyżka cukru na sałatkę: – 2 garści sałaty lodowej – 2 garści roszponki – 2 garści rukoli – 50 ml soku z yuzu (można zastąpić cytryną

Pociąg Do Kuchni
Turbot z karmelizowaną cytryną 136

Ledwie zmieścił się na patelni, aby go lekko podsmażyć, potem trafił do piekarnika. Całe 1300 gram. Turbot z karmelizowaną cytryną. Uczta. turbot ząbek czosnku oliwa z oliwek cytryna  sok z cytryny batat natka pietruszki Oczyścić turbota, naciąć skórę, włożyć w nacięcia plasterki czosnku, posolić, polać sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Marynować. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć z dwóch stron(...)Przełożyć na pergamin i piec z batatem w 200 stopniach ok 40 minut. Na patelni na której smażył się turbot karmelizować cytrynę. Położyć przed podaniem na wierzch ryby, posypać drobno posiekaną natką

AZgotuj!