szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane(...)zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca). 6. Jogurt wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać ją z jogurtem (krem powinien być w miarę gęsty, ale jak będzie bardzo
Mała Cukierenkasmak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między(...)palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze. Po odparowaniu cieczy przykryć kaszę pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne. Pokroić pigwy
Weekendy w domu i ogrodziekrzew - wiosną obsypany niesamowitą ilością, ślicznych różowych kwiatków, a owoce ma maleńkie - takie miniaturowe pigwy. Obydwa są twarde, cierpkie, kwaśne i kompletnie niejadalne. Nie na darmo nazywane są polską cytryną. Zresztą witaminy C zawierają kilkakrotnie więcej niż cytryny. Kwaśne są bardzo, a maleńkie owoca pigwowca są jeszcze dużo kwaśniejsze niż pigwy. Za to w przetworach zachwycają i smakiem i aromatem(...)świetna zabawa. Galaretka jest cudowna, smakowita i bardzo aromatyczna, przyda się na zimowe wieczory. Składniki: 2 kg pigwowca 80 dkg -1 kg cukru lub ksylitolu woda sok z 1/2 cytryny Wykonanie: owoce umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. wykroić środek z pestkami. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondla, zalać wodą tak, by przykryła owoce i wcisnąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki ziemniaczanej ⅛ łyżeczki soli 4 żółtka (białka zachować do bezy!) 1 ¾ szklanki wody ½ szklanki świeżego soku z cytryny (z 3-4 cytryn) 3 łyżki masła 1 łyżeczka skórki z cytryny Beza 4-6 białka, w temperaturze pokojowej(...)suchymi produktami ,wlewamy produkty mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący krem wyłożyc na ciasto. Ubijać pianę z cream of tartar na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę
w mojej kuchniSuper. Dawno nie jedliśmy ryb”. Kupiłam 2 pstrągi i przyrządziłam je… na szybko. Oto przepis na pstrąga z piekarnika w 20 min. Pstrąg z piekarnika Składniki: 2 pstrągi masło cytryna koperek sól i pieprz Pstrąg z piekarnika - składniki Przygotowanie: Pstrągi myjemy (patroszymy jeżeli nie były wypatroszone w sklepie). Z masła wykrawamy 3 ok. 3-milimerowe plasterki. Każdy z nich dzielimy(...)pół. Cytrynę kroimy w półplasterki. Wykonanie: Pstrągi układamy na ruszcie z piekarnika. W środku i po wierzchu oprószamy lekko solą i pieprzem. Pstrąg z piekarnika Do środka wkładamy jeden plasterek masła i 2 półplasterki cytryny oraz kilka gałązek koperku. Na wierzchu ryby układamy 2 kawałki masła i jedną połówkę cytryny. Pieczemy w temp. ok. 200 o C przez
Pyza i Surówkasklepie. I zdrowsze. Dziś pomysł na lemoniadę z arbuza, naturalnie słodką i orzeźwiającą :) Składniki (na 2 duże kubki ok. 330 ml): 1 szklanka wody (może być gazowana) arbuz 2 cytryny świeża mięta lód Myjemy cytryny, przekrawamy na pół, wyciskamy sok z 3 połówek, ostatnią, czwartą, kroimy na cienkie cząstki. Arbuza kroimy na cząstki. Wyciskamy sok z arbuza w sokowniku (potrzebne(...)zmiksować, lemoniada będzie wtedy nieco gęstsza, trzeba pamiętać też o wyciągnięciu wcześniej pestek. Lód kruszymy na drobne kawałki. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty i cienkie plasterki cytryny, zasypujemy lodem. Wlewamy sok z cytryny i arbuza, uzupełniamy wodą. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyTaki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:) Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek(...)galaretki rubinowe + 750 ml wody Biszkopty podłużne języczki Nasączenie: sok + woda ( około 100 ml) Najpierw rozpuszczam galaretki. Cytrynowe w 300 ml wrzątku. Dokładnie mieszam i odstawiam aby spokojnie ostygła. Galaretki rubinowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i także studzę. Dno blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą
Takie tam pichceniePrzepisów na sos holenderski jest cała masa, z winem , z sokiem z cytryny, znalazłam gdzieś nawet z octem winnym. Tym razem wypróbowałam ten z cytryną gdyż wina w lodówce chwilowo zabrakło :) Sam w sobie nie bardzo mi smakuje i o mały włos go nie wyrzuciłam, ale dałam mu szansę i polałam nim szparagi. Ktoś kto wymyślił to połączenie musiał być(...)kulinarnym geniuszem. Połączenie idealne ! ! ! 3 żółtka 180 g masła ( trzeba je sklarować ) 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu ( najczęściej białego ale ja wolę czarny ) 4 cl wody Żółtka z wodą, szczyptą soli ubijać na parze. Trzeba uważać aby się nie zsiadły. Dodać sok z cytryny. Jak już będzie fajna pianka lekkim strumieniem dolewać ciepłe
Jemy Pijemyciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z małej cytryny Poncz: sok z połowy cytryny kilka łyżek wody płaska łyżeczka cukru Pianka cytrynowa: 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny Białka oddzielić od żółtek(...)cukrem waniliowym. Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier. Gdy ciasto całkowicie wystygnie
My simple kitchenzimowym spacerze pomimo, że nie zawiera ani grama alkoholu. Składniki na 4 szklanki: 1 l świeżo wyciśniętego soku jabłkowego* kilka plasterków świeżego imbiru skórka i sok z jednej cytryny 1 laska cynamonu cukier Z cytryny obieramy skórkę. Sok jabłkowy i sok z cytryny wlewamy do garnka. Dodajemy cynamon i imbir. Wszystko razem podgrzewamy około 10 minut, ale nie gotujemy(...)Słodzimy dowolną ilością cukru, w zależności od upodobań. Do szklanek wrzucamy obraną skórkę z cytryny i nalewamy napój. Podajemy gorące. * moim zdaniem sok z kartonika raczej się nie nadaje
My simple kitchenRady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 20 ml rumu (pominęłam, dałam trochę olejku rumowego) 5 białek 150 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki bułki tartej cukier puder sok z cytryny siekane orzechy Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i wlać rum. Białka ubić na sztywną pianę i wsypać orzechy delikatnie mieszając. Masę dodać do ciasta. Wszystko powoli i dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec około 80 minut (do suchego patyczka) w temperaturze
My simple kitcheninwencja :) Porcja na dużą blachę. Składniki: 500 g przesianej mąki 120 g cukru 150 g masła 3 duże jaja 1 opakowanie drożdży instant (7 g) skórka starta z jednej cytryny szczypta soli około 220 ml mleka Dodatkowo: 400 g serka waniliowego około 70 dag malin Lukier: cukier puder sok z cytryny Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Składniki dobieramy z powyższej puli(...)pozostałym mleku (120 ml) rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej misy wsypujemy mąkę. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, sól, rozkłócone jaja oraz skórkę z cytryny. Na końcu wlewamy ostudzone mleko w masłem. Ciasto wyrabiamy robotem albo ręcznie, aż będzie gładkie i jednolite (powinno być miękkie ale nie lejące). W razie potrzeby można dodać 2-3 łyżki
My simple kitchencukier waniliowy 30 dag mąki + trochę mąki do podsypywania 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 2 średnie jabłka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny Lukier (opcja niekonieczna) cukier puder sok z cytryny mleko Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasiennie i kroimy w bardzo drobną kostkę. Posypujemy cukrem, cynamonem i skrapiamy cytryną. Mieszamy i odstawiamy(...)Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną wierzch ciastek smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, mleka i soku z cytryny ( lukier robilam
My simple kitchenmogła pić i pić, a jak zrobić, żeby napój smakował i był zdrowy. Moja wersja mojito z pokrzywą jest stworzona na bazie herbaty z pokrzywy, dodatkiem listków mięty oraz cytryną. Napój jest orzeźwiający, zdrowy i doskonale gasi pragnienie. Składniki (2 duże szklanki): – 400 ml napoju z pokrzywy (np. Posti) – 1 cytryna; – garść liści mięty; – woda(...)uzupełnienia; – 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Napój z pokrzywy chłodzimy. Do dwóch szklanek wsypujemy po 1/2 łyżeczki cukru. Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki, rozkładamy do szklanek. Wrzucamy listki mięty, zalewamy pokrzywą, uzupełniamy zimną wodą. Ja pijąc taki napój słomką wyciskam sok z cytryny i mięty. Pyszne i orzeźwiające! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plDzisiaj na bazie jednego z moich ukochanych składników - mowa o trawie cytrynowej, stworzymy razem genialny, cudownie kremowy sos Veloute, w którym zakochałam się od pierwszego posmakowania. Samej trawie poświęcę osobny wpis w dziale zioła w kuchni , bo jest o czym pisać! Właściwie, oprócz zastosowania kulinarnego, w trawie cytrynowej mogłabym się kąpać i spać, balsamować się nią i perfumować(...)zależna od apetytu) mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć
Garniec Magalie