cytryna - 13435 przepisów (strona:41/896)

Lemoniada truskawkowa 149

lemoniad lub jak kto woli - wód smakowych, które nie zawierają w swoim składzie żadnych zbędnych konserwantów, ponieważ przygotowuje je w domu. Moim, jak na razie, ulubionym smakiem jest połączenie cytryny, mięty i truskawek. Jak dla mnie strzał w 10! Jeżeli macie potrzebne składniki, to koniecznie zróbcie sobie podwójną porcję i trzymajcie w pogotowiu w lodówce, warto!Składniki na dużą szklankę(...)350ml)1 mała cytrynałyżka cukru trzcinowegokilka truskawekliski świeżej mięty cytrynowejkostki loduzimna wodaSposób przygotowania:Cytrynę obieramy, tworząc z niej wybrany kształt (koło, trójkąt, kwadrat) i kroimy na plasterki.Do  wysokiej szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła sok. Mieszamy razem

Słodkie Przyjemności
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 138

składniki biszkopt* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaopianka cytrynowa* 250 g serka homogenizowanego waniliowego* 125 g masła lub margaryny* 1/3 szklanki cukru pudru* 1 galaretka cytrynowa* 1 opakowanie śnieżki* 1/2 szklanki mlekamasa mascarpone* 250 g serka mascarpone* 250 g śmietany kremówki* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki żelatyny(...)blaty.Dodatkową galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i wylać do naczynia delikatnie wysmarowanego olejem o nieco mniejszej średnicy niż tortownica i odstawić do stężenia.pianka cytrynowaGalaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę z serkiem (temperatura pokojowa), następnie miksując dodawać po łyżce tężejącą galaretkę. Śnieżkę ubić z mlekiem i połączyć z masą.Jeden blat

Mix smaku
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 126

Żadnego łasucha nie trzeba namawiać na sernik, a na mini serniczki cytrynowo czekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam.     Składniki:   - 110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki(...)porcjami cukier, a potem budyń. Przy pomocy plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika, aby dokładnie wyrobić masę. Następnie wbijamy po 1 całym jajku, każdorazowo miksując po 30 sekund. Dodajemy esencję cytrynową. Mieszamy i przelewamy masę do foremek. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Dżemik z dyni z pomarańczą 163

pomarańczową nutą.    Składniki: -dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy  6 słoiczków 0.3 - 0.5 l ) -4 pomarańcze -3 cytryny -75 dkg cukru -2 żelfixy lub dżemixy    Dynię dzielimy na części, usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.    Pomarańcze obieramy ze skóry(...)skórek, dzielimy na kawałki.    Z dwóch cytryn ścieramy skórkę. Sok wyciskamy z trzech cytryn.    Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Zlewamy wodę.    Miksujemy blenderem.    Dodajemy pomarańcze, skórkę z cytryny i cukier. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut. Dolewamy sok z cytryn i gotujemy

Maminek kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 332

garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna oliwa Tzatziki 1/2 dużego ogórka 250 g jogurtu naturalnego greckiego 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy(...)dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć

Smakowity Blog Kulinarny
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 508

założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux. Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori . My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka . Zapraszam(...)maślanego: 300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżka soku z cytryny 50 ml jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oleju SOS: 1 łyżka roztopionego masła 1 ząbek czosnku

Tajskie smaki
Makaron cytrynowy z łososiem oraz nutą tymianku 148

Moje eksperymentowania z makaronem ciąg dalszy. W poprzednim poście pokazywałam jak zrobić makaron cytrynowy ( klik ) dziś pokaże jak ja go podaję. Zazwyczaj łącze go z rybami. Smak cytryny świetnie podkreśla ich smak, Do tego dania wykorzystałam łososia wędzonego w plastrach, dołączyłam do tego świeże zioła takie jak tymianek oraz rozmaryn.Dla wyostrzenia smaku cytryny dodatkowo skropiłam kilkoma kroplami soku z limonki(...)śmietana 30% 50 ml białe wino ok 5 łyżek  makaron cytrynowy 200 g( jak go zrobić klik) świeży tymianek 3 gałazki rozmaryn 1 gałązkę skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku) świeżo zmielony pieprz  sól morska limonka   SPOSÓB WYKONANIA : - przygotowuję wodę osoloną do ugotowania makaronu, gotuję świeży ok 3 minuty (jeżeli mamy wysuszony kupny postępuję wedle

Basia w kuchni
Sycylia i...LIMMI 156

Sycylię.  Na Sycylii urodził się mój mąż, tam też wzięłam ślub i mieszkalam ponad 10 lat. Sycylię mam w małym palcu, można powiedzieć. Postanowiłam zacząć swoja opowieść od ...cytryn, gdyż do nich mam szczególny sentyment. Sama zbierałam cytryny w okresie od stycznia do czerwca , kiedy to ich jakość jest najlepsza. Drzewa są zielone, słońce świeci , a jadąc samochodem wzdłuż(...)żółte cuda natury. Przedstawię Wam dzisiaj Sycylię zamkniętą w jednym małym opakowaniu.  Możecie się wybrać na Sycylię kosztując  LIMMI-tutaj klik Limmi jest sokiem wyciśniętym z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości. Mając soki Limmi masz zawsze pod ręką gotowy sok ze świeżych  cytryn, który idealnie nadaje się do herbaty, wzbogaca smak pierwszych

Z Kuchni Do Kuchni
Babka serowo - cytynowa 337

wanilinowego, 150 g miękkiego masła lub margaryny, 250 g waniliowego serka homogenizowanego, 250 g mąki, 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, skórka starta z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, garść rodzynek, 2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier: sok z 1 cytryny, cukier puder Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym(...)jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z galaretką i truskawkami 170

tłuszczem.Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części.Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody.Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.Ciasto przekładamy w kolejności(...)biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa.Smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 203

białej czekolady 1 szklanka płatków jaglanych pół szklanki płatków migdałowych ok 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki żurawiny skórka starta z cytryny 1 łyżka soku z cytryny Masło stopić razem z połamaną na kosteczki czekoladą (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce) i ostudzić. Płatki migdałowe pokruszyć w dłoniach i delikatnie uprażyć na suchej(...)patelni. Cytrynę wyszorować, a następnie sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jajka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą, skórką i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, jaglane i żurawinę. Dodać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Po tym czasie odrywać porcje ciasta

Czerwień i błękit
Marmolada z gruszek z winem 148

Składniki: 2 kg gruszek, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 2 cytryny, 1 1/2 szklanki cukru, laska wanilii, szczypta cynamonu, 2 łyżki brandy(winiaku lub rumu), Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy cukier, przeciętą(...)wzdłuż wanilie, cynamon oraz pokrojoną w plasterki wraz ze skórką cytrynę.  Smażymy aż mus zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię i plasterki cytryny. Dodajemy sok z pozostałej połówki, cytryny oraz brandy, mieszamy. Gorący mus wkładamy do gorących, wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15  min.:) lisek

Anioły w kuchni
Kubańska sałatka z awokado 464

likopen, który zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Witamina C zawarta w nich zapobiega zmarszczkom, poprawia się stan naszej skóry, a nasze włosy są w świetnej kondycji. A co z cytryną ? Podkreśla smak awokado i zapobiega czernieniu jego miąższu. Ponadto cytryna zapobiega łamliwości się paznokci, wzmacnia syntezę kolagenu i działa nawilżająco na skórę, nadaje włosom blasku. Wymieniać mogłabym godzinami plusy jadania(...)cytryn..  Chyba nie muszę Cię już namawiać na zrobienie tej sałatki, rodem z Kuby! :) Składniki: 1 awokado 2 duże garście rukoli ok. 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Awokado rozłupać, wyciągnąć pestkę i obrać. Pokroić w kosteczkę. Do miski wrzucić rukolę i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Dorzucić awokado i pokropić sokiem z cytryny. Kubańska sałatka

Czarnawisienka
Ragoût Christophera. 196

boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos. Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny cytrynowy smak, posiada silne właściwości fungistatyczne ( hamujące rozwój grzybów(...)roku2006 zespół z Uniwersytetu Ben Guriona z Izraela stwierdził, że trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.  Składniki dla 5 osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowy biszkopt. 197

Lemon sponge cake. Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.   Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny 100g mąki tortowej 125ml jogurtu 80g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 100g cukru na syrop 200ml wody Wykonanie. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować. Wsypać(...)mąkę z proszkiem i startą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać łyżką. Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać

Kulinarny karnet Christophera