bataty - 3178 przepisów (strona:113/212)

Serowe frytki w wersji wege :) 173

prostu dodajcie więcej płatków drożdżowych. Uwielbiam takie frytki dodawać jako porcja węglowodanów do obiadu czy czasami po prostu przygotować je sobie i zjeść bez żadnych dodatków 😏 Składniki: 1 duży batat 1 duży ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka płatków drożdżowych  szczypta soli i pieprzu czarnego oraz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na kształt frytek.  Wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Kaszotto jaglane :) 180

Łagodne, pełne warzyw, sycące. Dostarcza wszystkich składników odżywczych. Na zdrowy obiad dla całej rodziny sprawdzi się idealnie.  😄 Składniki (3 porcje): 120 g kaszy jaglanej (Radix-bis) 1 duży batat 1 duża papryka czerwona 2 pomidory  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze  1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix

Zdrowie na języku :P
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 151

białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. Na końcu gotowania odcedzić 1 litr bulionu i przelać do osobnego garnka. 2. Warzywa do wyciśnięcia: Dynię i batat umyć pod bieżącą wodą i obrać ze skóry. Z dyni usunąć pestki za pomocą dużej łyżki. Pokroić na kawałki z uwzględnieniem otworu wlotowego wyciskarki. Warzywa przecisnąć, a uzyskany sok przelać

Pij soki wyciskane
Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi 168

Smaż jak szef kuchni  - polecana przez   Pascala Brodnickiego jest faktycznie taka dobra... i wysmażyliśmy dla Was soczyste kulki wołowe zatopione w aromatycznym i rozgrzewającym curry z batatów i kalafiora.  Wołowinę wyrobiliśmy m.in. z sokiem z limonki, sosem rybnym i sosem sojowym, czyli płynami, które podczas smażenia powodują rewolucję na kuchence i pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef

SzczyptaSmaQ
Dziki łosoś w batatach i koprze włoskim 168

Jest smaczny i znacznie zdrowszy od hodowlanego, którego najlepiej omijać szerokim łukiem! Składniki na 2 porcje: 300 g filetów z dzikiego łososia 200-250 ml mleka kokosowego 1 duży batat 1 koper włoski 1/2 cytryny koperek pieprz, sól morska 2 łyżeczki oleju kokosowego 3/4 szklanki kolorowej komosy ryżowej Przygotowanie: Komosę dobrze wypłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie

Ze smakiem i z pasją
Zupa krem z dyni i batata dla dzieci 139

gustu małym koneserom (i nie tylko im :)) Czas przygotowania: 5 minut + czas na ugotowanie warzyw Ilość porcji: 4 miseczki Składniki: 200g nieobranej dyni hokkaido (mniej więcej ¼) 3 małe ziemniaki Batat Mała marchewka 500ml bulionu Warzywa obieramy i umieszczamy w delikatnie osolonej wodzie. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zalewamy bulionem. Całość blenderujemy i kosztujemy. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem

Kolizje Smaków
Wegańska grochówka 185

zupy) 500 g łuskanego grochu (namoczyć najlepiej przez noc, na dzień przed gotowaniem zupy) 2 pietruszki 2 marchewki 1 cebula około pół kg ziemniaków (u mnie znalazł się też batat) kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego łyżka majeranku opakowanie wędzonego tofu (pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto z dodatkiem łyżeczki wędzonej papryki Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w równą

greenscarf
Potrawka z batata 166

SKŁADNIKI: batat 1/2 cebuli duża marchew 2 pomidory łyżka gęstego mleka kokosowego przyprawy: tandoori masala, curry, słodka papryka,  zioła zamiast soli , sól himalajska  WYKONANIE: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i dolewamy odrobinę wody- przykrywamy i dusimy 15 min. Dodajemy przyprawy i mleko kokosowe, po czym dusimy kolejne

healthy dreams
Kluski z dyni i batata 170

delikatny smak klusek. Palce lizać!   Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów 250 g dyni 1 jajko (opcjonalnie) mąka z ciecierzycy Ostudzoną dynię i batata miksujemy na puree. Dodajemy jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy

Kucharzyca
CIASTO Z BATATÓW (proste) 199

Wraz z końcem lata na moim talerzu zrobiło się bardzo pomarańczowo - jem teraz dużo dyni, marchwi i batatów. Te ostatnie smakują mi zwłaszcza w wersji słodkiej. Regularnie robię mus z tego przepisu - klik , a wczoraj zdecydowałam się na ciasto. Dobrze, że upiekłam niedużą porcję, bo wszystko od razu zjadłam ;) Czytaj więcej

Kasia Sarna
FRYTKI Z BATATÓW NA SŁODKO 205

Szukając inspiracji na dania z wykorzystaniem słodkich ziemniaków, trafiłam na stronę minimalistbaker.com i od razu oczarował mnie podany tam przepis. Połączenie batatów ze słodkimi sosami oraz bitą śmietaną wydało mi się niebanalne i od razu je wypróbowałam. To danie zagości u mnie z pewnością jeszcze wiele razy :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
KANAPKI Z BATATEM 130

Bardzo rzadko robię kanapki, więc kiedy już postanowię je przygotować, staram się, aby były jak najbardziej urozmaicone. Od dłuższego czasu jestem rozsmakowana w batatach, dlatego stwierdziłam, że na pieczywie też mi na pewno przypadną do gustu. Nie myliłam się :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
MINI - KNEDLE Z BATATÓW 173

Znowu bataty, tym razem na słodko. Pomysł znalazłam na stronie veganmiam.com i od razu mnie zauroczył. Przepis jest tak prosty, że na pewno każdemu się uda :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Pieczone bataty i jogurtowy sos z awokado 100

Dzisiaj zapraszamy Was na przepis z książki „Romans z gotowaniem” pieczone bataty i jogurtowy sos z awokado idealna przekąska na mecz czy domowe

Kuchenne Wariacje
Klopsiki z batatów i pstrąga 148

Dzisiaj proponuje wam szybkie i łatwe, a przy okazji pyszne klosiki rybne. Są zrobione z batatów, dzięki czemu mają lekko słodkawy smak i świetnie komponują się z rybą. Powinien być właściwie łosoś, ale ja ostatnio lubię pstrąga łososiowego i namiętnie go kupuje i to jego użyłam do przygotowania kulek. Z dodatkiem sosu to pyszny obiad. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik