Frytki robione w domu, te pieczone, nie smażone w głębokim tłuszczu, zawsze wyglądają i smakują zjawiskowo. U mnie dziś goszczą bataty (inaczej: Wilec ziemniaczany, patat, kumara, słodki ziemniak) – nie tak popularne jak… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuSkładniki: 2 bataty, czyli słodkie ziemniaki cebula biała mleko, ok 50 ml pierś z kurczaka podwójna przyprawa w proszku curry kurkuma mielona pasta zielone curry (lub świeży imbir) łyżka wiórek kokosowych starta skórka z pomarańczy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy pieprz kolorowy świeżo mielony sól 3 ząbki czosnku polskiego słodka papryka czerwona natka kolendry Przygotowanie: Mięsko należy umyć, pokroić(...)sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić na jakieś 5-10 min. Na patelni należy zeszklić cebulkę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę, uprzednio obrane, bataty. Chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i również go zrumienić. Dodać łyżeczkę zielonej pasty curry. Jeśli nie mamy to możemy zastąpić to świeżo startym imbirem, lub tym sproszkowanym. Kwestia gustu. Dodać resztę
Karczma HonoriettySkładniki : batat fasola filet z kurczaka olej lub masło do smażenia ulubione zioła do kurczaka sos chili tajski Przygotowanie : Fasolę i batat ugotować Filet z kurczaka lekko oprószyć ulubionymi ziołami i usmażyć na oleju lub maśle klarowanym Przed podaniem mięso polałam sosem tajskim słodko-kwaśnym chili /vifon/ Takie danie "powędrowało
Proste Potrawysmoczy lub ognisty korzeń czy korzenie bagiennego ziela. Co prawda trudno znaleźć ich odpowiedniki w realu, ale w sklepach mamy wystarczająco duży asortyment warzyw korzeniowych: marchew, seler, pietruszkę, pasternak, batat czy wężymord (skorzonerę) oraz topinambur. Te ostatnie brzmią dość egzotycznie, dlatego w przepisie podaliśmy łatwiej dostępne składniki, ale jeśli macie czas i ochotę to jak najbardziej polecamy poszukać tych nietypowych(...)zależności jak duże kawałki chcecie mieć w zupie ).Cebulę kroimy w piórka (na pół, a następnie w plasterki), czosnek siekamy. Jeśli macie topinambur, wężymord czy bataty, też oczyśćcie je, obierzcie i pokrójcie w podobne kawałki. 3. PODSMAŻANIE WARZYW (10 min) W garnku roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę, por, cukier oraz szczyptę soli. Smażymy na małym ogniu przez
Nerds Kitchenczarnej fasolki + kasza jaglana z batatem Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - mały batat (ok. 100g) - ½ łyżeczki garam masali - 80g ugotowanej czarnej fasoli - ½ łyżeczki kuminu - ¼ puszki pomidorów
Wegańska kuchnia orientalnaCurry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana Składniki: - 60g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki curry - 1 mały batat
Wegańska kuchnia orientalnaBatat + marchewka + sałatka z migdałami Składniki: - 1 duży batat
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: 1,5 litra wody 2 łyżki oleju 2 słodkie bataty 1 cebula 3/4 szklanki soczewicy żółtej lub czerwonej łyżka kminu rzymskiego różowy pieprz papryczka chili w płatkach łyżeczka soli liście świeżej kolendry Przygotowanie: Cebulę zeszklij na oleju dodaj łyżeczkę kminu rzymskiego Pokrój bataty w dość dużą kostkę i dodaj do cebuli. Razem
AZgotuj!Zrobiłam wczoraj kopytka z batatem. Tak. Został mi ostatni i nie bardzo wiedziałam jak go wykorzystać. Połączyłam go z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami a efekt wyszedł wspaniały. UWAGA! Ugotuj batata w skórce, bo jeśli ugotujesz obranego będzie wodnisty i nie nada się do dania! kilogram ziemniaków batat mąka pszenna ok 3/4 szklanki
AZgotuj!patelni, aby go lekko podsmażyć, potem trafił do piekarnika. Całe 1300 gram. Turbot z karmelizowaną cytryną. Uczta. turbot ząbek czosnku oliwa z oliwek cytryna sok z cytryny batat natka pietruszki Oczyścić turbota, naciąć skórę, włożyć w nacięcia plasterki czosnku, posolić, polać sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Marynować. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć z dwóch stron. Przełożyć na pergamin(...)piec z batatem w 200 stopniach ok 40 minut. Na patelni na której smażył się turbot karmelizować cytrynę. Położyć przed podaniem na wierzch ryby, posypać drobno posiekaną natką
AZgotuj!Przepis podejrzałam z programu tv Kuchnia Billa, ale trochę go zmieniłam. Tak, tak , lubię oglądać programy kulinarne. Składniki: 500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby 1 duży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego(...)Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli. Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania dodajemy rybę pokrojoną w kawałki. Układamy ją delikatnie na wierzchu , aby lekko była zanurzona w sosie. Przykrywamy i dusimy
O kuchni z uczuciemdzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować. Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne) 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana oregano(...)kolendra / koperek Puree z ziemniaków i batata Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem
Mango Papajaczosnkowo- cytrynowy 200 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu sojowego jasnego. Dopraw(...)wymieszaj z majonezem i dodaj rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia. Na ruszcie grilla połóż kawałek foli aluminiowej, na której umieść warzywa. Grilluj aż będą lekko miękkie (ok. 30 minut). Smacznego
Wielki apetytrazu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Nie zawiodłam się - wyszły pyszne! Jako że lubię placki ziemniaczane na słodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI: Placuszki batatowo-ziemniaczane: 1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g) 3-4 ziemniaki
Kto ugości moich gości?polędwiczkę kroimy w poprzek włókien w plastry około 3-4 cm, wrzucamy do marynaty na około 25 minut po czym doprawiamy solą i grillujemy a) cukinia , b) bakłażan c) batat, cukinię, bakłażany i bataty kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy d) czosnek , czosnek kroimy w poprzek na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy e) czerwona cebula
upichcona