polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami. Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów 100 g upieczonej marchewki 3 cebule obrane i posiekane w piórka pół szklanki mielonych
Ugotowane pozamiataneProste, smaczne i zdrowe <3 idealny dodatek do dań głównych. Składniki (dla dwóch osób) 2 średniej wielkości bataty 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz (do smaku) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bataty myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w słupki, przekładamy do miski. Następnie dodajemy oliwę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na wyłożoną
R'n'G Kitchenpieczone warzywa czy frytki z piekarnika ? Idealnie sprawdzi się sos na bazie twarogu. Jest gęściejszy niż sos jogurtowy i dobrze komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw, takich jak marchew, batat czy dynia oraz inne. Taki sos twarogowy wykorzystać możesz także do sałatek, np z brokuła czy kalafiora, a także do jaj. Sprawdzi się także jako "smarowidło" ma kanapki. Sos twarogowy(...)naczynia blendera. Dodać jogurt, listki pietruszki i czosnek. Całość zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos twarogowo-jogurtowy podawać do pieczonych frytek, np z batatów lub innych dań. Smacznego
kolorowotorcikowoPlacuszki: 3 bataty 3 ząbki czosnku (dodałam pieczone) 3 jajka 4 łyżki mąki (dodałam żytnią) mielony kminek, czerwona papryka w proszku, pieprz, sól Chili con carne: 500 g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka oregano(...)Dodać wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać pomidory i pastę pomidorową, następnie dodać przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki się połączą. Przygotować placki. Bataty obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane (starłam na drobnych oczkach tarki), dodać czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć cienki placki do zrumienienia z obu stron. Podawać oblane
Czerwień i błękitpierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz sera feta. Świetny pomysł na obiad, kolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie. Składniki na około 10 placuszków: 1 bardzo duży batat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki 100 gram sera
Życie zaczyna się w kuchniBataty, Uwielbiam w każdej postaci. Dziś faszerowane serem feta, żółtym, czosnkiem i zielonymi oliwkami. Szybkie i przepyszne! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 słodkie ziemniaki ser- jeden i drugi wg uznania oliwki u mnie 3 na każdą połówkę, ale również wg uznania 2-3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka ostra sól, pieprz oliwa do pieczenia Przygotowanie: 1. Bataty dokładnie umyć, przekroić
FITBUuKwymieszaj. Podawaj na przykład z makaronem. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek
Fit&Fast Kitchenktóry dał też o sobie znać podczas jedzenia wpływa negatywnie na końcową ocenę. Skąd → sklep edena.pl CHIPSY WARZYWNE warzywa w zmiennych proporcjach (62%) - pasternak, marchew, batat - słodki ziemniak, burak ćwikłowy * olej słonecznikowy * sól morska (1%) Po otwarciu paczki pierwsze, co zrobiłam to powąchałam wnętrze opakowania. Zapach cudowny! Naturalny, warzywny. W środku znalazłam duże kawałki warzyw, niemalże(...)żadnych okruszków. Chipsy prezentują się bardzo dobrze, zachęcająco. W smaku również zadowalające. Chrupiące, lekko słone, tłustawe. I według mnie ta tłustość mogłaby być chociaż lekko zredukowana. Burak i batat są bardziej słodkie, natomiast marchew i pasternak już tylko w małym stopniu. Są świetne! Od teraz będę systematycznie kupować je na tygodniu bio w Lidlu. Polecam! Skąd → Lidl (tydzień
Zdrowie na języku :PJakiś czas temu zakupiłam mąkę kasztanową, wreszcie doczekała się na moment jej użycia :) Składniki : mały batat 2 łyżki mąki kasztanowej łyżka mąki pszennej cebula 2 małe jajka sól, tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Batat obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, tak samo potraktować cebulę Dodać mąki, sól, wbić roztrzepane jajka - wymieszać Na rozgrzanym tłuszczu smażyć niewielkie placuszki, z obu stron
Proste PotrawyBataty faszerowane szynką wieprzową i selerem, owinięte szynka parmeńską i podane z sosem jogurtowym. Składniki 250 g szynki wieprzowej 1/2 niedużego selera 8 plasterków szynki parmeńskiej 100 ml jogurty naturalnego … Czytaj dalej Faszerowane bataty
czarrna od kuchnidziałania. Razem z Anitą z Od A do Z gotuj i jeszcze kilkoma osobami przygotowywaliśmy gryczano batatowe pulpeciki oraz placuszki gryczane na deser. Zapraszam na fotorelację z naszych poczynań. bataty i rozmaryn... będzie pysznie! jest bób, będzie hummus... Hummus z bobu i pure z batatów się zrobiły... Kwiatkami będziemy dekorować, kwiaty będziemy jeść!!! kulamy... smażymy... ... i jeszcze sos z jogurtu
Dzieje kuchennej WiewióryTamaryndowiec 86%, woda, sól), ziemniaków i orzeszków ziemnych. Jako że ziemniaki nie są zaliczane do tzw. „Pięciu porcji warzyw dziennie” użyłam moje ulubione słodki ziemniaki (bataty), które nie tylko są zaliczane do „codziennej piątki”, ale także należą do tzw. grupy „superfoods” (czyli nieprzetworzone, naturalnie występujące w przyrodzie produkty zawierające bardzo dużo cennych dla naszego(...)zdrowia składników). http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/03/2b-massaman-curry-z-wolowina-ryzem-jasminowym-1170x874.jpg The post Massaman Curry z wołowiną i batatami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPomidorowa kojarzy mi się ze szczęśliwym dzieciństwem. Postanowiłam trochę pokombinować ze smakami szczęśliwości, bezpieczeństwa. Do przygotowania potrzebujemy: 3 średniej wielkości bataty 500 ml bulionu warzywnego 500 ml passaty pomidorowej 2 czerwone cebule odrobina tłuszczu do smażenia sól, pieprz do smaku Na rogrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę i bataty. Smażymy ok 15 – 20 minut na średnim ogniu. Dodajemy bulion, passatę
Szybko Tanio SmaczniePyszna zupa w kurczakiem, batatem i soczewicą. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku . Zupka bardzo smaczna, syta, prosta w przygotowaniu. Na pewno będę ja powtarzać :-). U mnie trochę większa porcja, bo robiłam na dwa dni :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 batat 2 łyżki oliwy
kruche babeczki