bataty - 3178 przepisów (strona:98/212)

Pomysł na śniadanie – 5 przepisów które pokochacie! 198

śniadanie w leniwą niedzielę, najlepiej podane do łóżka. To danie doceni każdy kto lubi rozkosz (podniebienia oczywiście). Uważajcie, te bagietki są grzesznie smaczne! Pomysł na śniadanie – babeczki z batatów Słodkie babeczki z batatów bez dodatku cukru. Chrupiące z zewnątrz, z mięciutkim środkiem. Idealne do porannej kawy albo wieczorem np. do mleka. Doskonały pomysł na śniadanie dla wszystkich, którzy lubią

Niedzielny kucharz
Zielony krem z białego batata i szparagów 127

krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 450 g szparagów, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 średniej

Szybko Szybkowar
Zapiekanka warzywna 111

Alleluja ! Oto moja propozycja na świąteczny obiad. Zapiekanka warzywna, która podbiła serca wszystkich, którzy jej próbowali.    składniki na 5-6 porcji 1,5 kg czerwonych ziemniaków 2 bataty 3 papryki (żółta, zielona, czerwona) cebula czosnkowa cebula czerwona 5 ząbków czosnku 150 g sera mozzarella sól, pieprz oliwa z oliwek    Ziemniaki czerwone oraz bataty obieramy i kroimy

noteskulinarnyfiga
Puree z batatów 226

Domowe pasty z warzyw smakują najlepiej. A puree z batatów pieczonych robi się błyskawicznie. Wystarczy tylko poczekać, aż ziemniaki się upieką a następnie zmiksować je i udekorować ulubionymi ziołami. Pasty i kremy to najlepszy sposób na zdrowe, pyszne i piękne danie które pasuje nie tylko do obiadu, ale i na każdy inny posiłek. Na drugie śniadanie lub kolację wystarczy podać(...)takie puree jako dip do nabierania słupkami z marchewki lub selera naciowego. Puree z batatów bardzo dobrze smakuje również na zimno

AniaGotuje.pl
Paszteciki drobiowe na andrucie 103

macie? No jakaś tragedia ze wstawaniem i wyrobieniem się do pracy na 14tą! No i co? Pierogi miały być, wyszły paszteciki ;) Składniki 500 g żołądków drobiowych 500 g batatów 1 duża marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego andruty estragon sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia  Przygotowanie Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy(...)osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tak gotujemy przez 30 min, następnie dodajemy pokrojone w kostkę bataty, marchew. Gotujemy do miękkości warzyw, płyn redukujemy. Całość przepuszczamy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Do smaku doprawiamy estragonem, solą oraz pieprzem. Andruty lekko zwilżamy zimną wodą, nakładamy farsz pozostawiając 2 cm bez od jednego boku (dłuższego). Następnie zwijamy w roladki

R'n'G Kitchen
Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson 161

Jest Najsmaczniejsza, to jednak masoor dal, choć równie prosta do zrobienia, wynosi konsumenta na zupełnie inny poziom doznań kulinarnych niż nasza pomidorowa. Zasadniczo składa się z soczewicy, pomidorów i batatów. Swój niezwykle złożony smak zawdzięcza przyprawom, wśród których znajdziecie: świeży i suszony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kumin. Kumin, który jak wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw, bo ma niebywałą(...)siekanej kolendry lub pietruszki Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu rozgrzej olej, a następnie wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodaj pokrojonego batata i dynię. Smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj tarty imbir i drobno posiekane ząbki czosnku. Zamieszaj, smaż jeszcze 2 minuty. Krok 2 Posiekaj drobno papryczkę chili i razem z soczewicą

Niedzielny kucharz
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 238

wyczarowałam co następuje: Pieczony sandacz z warzywami – składniki na 4 porcje 500 gramów filetów z sandacza pół niedużej cukinii (ok. 200 g) 1 średni batat po pół papryki żółtej i czerwonej 2 garście pomidorków koktajlowych 2 pędy selera naciowego 1 czerwona cebula 2 cytryny świeży rozmaryn i tymianek sos ostrygowy 100 ml białego(...)stopni i kiedy to nastąpi, umieścić w nim rybę na 15 minut   w czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, pokroić drobno cebulę, nieco grubiej batata, papryki, selera naciowego i cukinię na wolnym ogniu zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i gałązkę rozmarynu, dusić pod przykryciem często mieszając po ok. 10 minutach

Patchwork
Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson 144

Jest Najsmaczniejsza, to jednak masoor dal, choć równie prosta do zrobienia, wynosi konsumenta na zupełnie inny poziom doznań kulinarnych niż nasza pomidorowa. Zasadniczo składa się z soczewicy, pomidorów i batatów. Swój niezwykle złożony smak zawdzięcza przyprawom, wśród których znajdziecie: świeży i suszony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kumin… Kumin, który jak wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw(...)siekanej kolendry lub pietruszki Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu rozgrzej olej, a następnie wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodaj pokrojonego batata i dynię. Smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj tarty imbir i drobno posiekane ząbki czosnku. Zamieszaj, smaż jeszcze 2 minuty. Krok 2 Posiekaj drobno papryczkę chili i razem z soczewicą

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 174

Pobierz listę zakupów W niedzielę równocześnie upiekliśmy: buraczki do poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę i brukselkę do sałatki na wtorek, kurczaka do makaronu na wynos na środę oraz bataty i dynię do zupy na piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka do środowych noodli i bataty z dynią do przewidzianej na piątek zupy

Niedzielny kucharz
Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia 140

oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem starając się pozbyć skórki z nasionek (dzięki temu po upieczeniu będą bardziej chrupka). Wysyp cieciorkę(...)posól. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wysyp na nią pokrojone tofu i samaż, aż każdy z boków sera przysmaży się na złoto. Przełóż na ręcznik papierowy. Wyciągnij cieciorkę i batata z piekarnika, lekko przestudź. Umyj i osusz warzywa. Papryki i pokój w kostkę, marchew w cienkie paski. Wymieszaj składniki sosu. Ułóż warzywa i ser w głębokiej misie, polej sosem. Twoja

Niedzielny kucharz
Czwartek: Kurczak jak z KFC. Tylko zdrowy 148

czosnku lub 1/2 roztartego ząbka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka lekkiego majonezu lub 1/2 łyżeczki miodu Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Cieciorkę odcedź i opłucz w wodzie. Wysusz, pocierając delikatnie nasionka, żeby pozbyć się skórki. Przełóż warzywa na blaszkę wyłożoną(...)połowie pieczenia przewróć kurczaka. Krok 3 Pokój w kostkę papryki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj składniki sosu. Wyjmij kurczaka i pieczone warzywa z piekarnika. Podawaj z sałatą i batatami polanymi delikatnie sosem. Resztę sosu podaj jako dip do kurczaka. Smacznego! Artykuł Czwartek: Kurczak jak z KFC. Tylko zdrowy pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Buddha bowl – czyli miska boskich smaków i zdrowia 128

oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem starając się pozbyć skórki z nasionek (dzięki temu po upieczeniu będą bardziej chrupka). Wysyp cieciorkę(...)posól. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wysyp na nią pokrojone tofu i samaż, aż każdy z boków sera przysmaży się na złoto. Przełóż na ręcznik papierowy. Wyciągnij cieciorkę i batata z piekarnika, lekko przestudź. Umyj i osusz warzywa. Papryki i pokój w kostkę, marchew w cienkie paski. Wymieszaj składniki sosu. Ułóż warzywa i ser w głębokiej misie, polej sosem. Twoja

Niedzielny kucharz
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 175

seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, ugotowany batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Piątek: Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną 130

nawet jeśli nie przepadasz za rybami. Warzywa w roli głównej Pieczony łosoś w tej sałatce jest, ale jakby go nie było W tym daniu rządzą upieczone, słodkie warzywa: batat, dynia i niesamowicie smaczna brukselka. Kasza jaglana i łosoś z odrobiną sosu barbecue stanowią tylko dla nich smakowite tło. Danie inspirowane przepisem z Fitmencook.com. Składniki: 300 g łososia ½ szklanki kaszy jaglanej(...)łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku Sól Pieprz 2-3 łyżki sosu barbecue albo sosu teryaki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Warzywa umyj. Obierz batata i pokrój w kostkę. Dynię pokrój w cienkie łódeczki (max 2 cm szerokości). Możesz ją obrać i pokroić w kostkę, ale oddzielanie twardej surowej skóry to ciężka robota. Dlatego lepiej zrobić

Niedzielny kucharz
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 135

miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć(...)Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były pieczone warzywa. Pieczone brukselki, bataty i dynię (czyli dokładnie ten sam zestaw) wykorzystaliśmy w dwóch potrawach – w pęczotto z polędwiczką i jako dodatek do pieczonego łososia. Pokrojenie podwójnej ilości warzyw nie zabiera specjalnie więcej czasu

Niedzielny kucharz