bataty - 3178 przepisów (strona:97/212)

Filety z kaczki z pomarańczowym sosem 150

podsmażyć około 2 minuty do zbrązowienia podsmażone filety przełożyć do nagrzanego piekarnika do 200' C i piec kolejne 8 minut. Filety dokładam do piekących się w tym czasie batatów. Wyjąć i odstawić upieczone filety przynajmniej na 5-8 minut, by mięso odpoczęło. Dopiero po tym czasie pokroić na plastry w międzyczasie wycisnąć sok z 2 pomarańczy. Umieścić w rodelku, dodać(...)Zestawić z ognia i na  koniec wmieszać łyżkę zimnego masła, by sos zagęścić filet z kaczki podawać pokrojony w plastry z sosem pomarańczowym lub żurawinowym podałam z pieczonymi batatami i sałatką z czerwonych buraczków (przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 169

Deser:   pieczone jabłko cynamonowe z orzechami Kolacja:   zielona zupa z poprzedniego dnia   Dzień  trzeci : Śniadanie:  kanapki z awokado i pomidorem II Śniadanie: ciasto z batata Obiad: kaszotto meksykańskie z kurczakiem, fasolą i kukurydzą Deser:   banan Kolacja:   ostatnia porcja zupy z poprzednich dni Dzień czwarty : Śniadanie:  kokosowy omlet z granatem i polewą czekoladową(...)Śniadanie:  kawałek ciasta z batata Obiad:  druga porcja kaszotto z poprzedniego dnia Deser:   koktajl owocowy Kolacja:   zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie:  jajko zapiekane w awokado II Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb

Powiedz dietom nie
Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA 106

oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem starając się pozbyć skórki z nasionek (dzięki temu po upieczeniu będą bardziej chrupka). Wysyp cieciorkę(...)posól. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wysyp na nią pokrojone tofu i samaż, aż każdy z boków sera przysmaży się na złoto. Przełóż na ręcznik papierowy. Wyciągnij cieciorkę i batata z piekarnika, lekko przestudź. Umyj i osusz warzywa. Papryki i pokój w kostkę, marchew w cienkie paski. Wymieszaj składniki sosu. Ułóż warzywa i ser w głębokiej misie, polej sosem. Twoja

Niedzielny kucharz
Dieta szybka przemiana - Tygodniowy jadłospis - jesień 124

dynii+1 szklanka płatków owsianych+2,5 szkanki wody+2 łyżeczki ksylitolu+cynamon) - 2 porcje II śniadanie  gruszka obiad kotleciki z indyka (120 g porcja) +surówka+pieczone bataty+jabłko lub filet kurczaka ugotowany na parze (120 porcja - przepis tutaj ) +por z papryką ( przepis tutaj ) +kasza gryczana podwieczorek jabłko kolacja zupa z dynii ( przepis tutaj ) +kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego(...)szpinaku+kromka chleba orkiszowego+śliwki duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe+marchewka obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g) +bataty pieczone z olejem sezamowym+fasolka szparagowa+grapefruit podwieczorek mus migdałowy (1 porcja 2 łyżki) + 2 selery naciowe kolacja kromka chleba orkiszowego (30 g)+ 80 g sardynek w oleju z puszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni i batatów prosta w wykonaniu 109

spróbowaniu pierwszej łyżki zupy! Tę zupę ugotowałam inaczej niż wcześniejsze. Dodawałam tu produkty takie jakie uważałam za słuszne. No i słusznie :)  Rewelacja! Składniki: * 1 nieduża dynia * 1 batat  * 1 niewielka marchew * 1 papryka najlepiej czerwona * 1 czerwona cebula * 3-4 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * sól * pieprz czosnkowy * śmietanka 30% Dynię przekroiłam, wydrążyłam nasiona i obrałam ze skórki(...)obrałam również batata i marchew.  Wszystko pokroiłam w kostkę i włożyłam do garnka. Zalałam wodą ok. 15 cm wyżej niż produkty.  Zagotowałam. W połowie gotowania dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek (ząbki) i pokrojoną w talarki,  zrumienioną na maśle cebulę.  Posoliłam. Kiedy wszystkie składniki były miękkie zestawiłam naczynie z palnika i zblendowałam do uzyskania gładkiej konsystencji

Pieprzyć z Fantazją
Potrawka z kurczakiem, batatem, tymiankiem i żurawiną 89

obiad czy kolację i jeszcze móc zaprosić kogoś bliskiego... jestem wniebowzięta!  Składniki (na 2- 3 porcje): 1 duża pierś kurczaka  3/4 szklanki ryżu Arborio  1 mały batat  garść żurawiny suszonej  1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty świeży tymianek  szalotka  czosnek  oliwa i masło do smażenia  sól, pieprz, kurkuma  1 szklanka bulionu(...)minut. Następnie podsmaż na oliwie do zarumienia i przełóż na talerz. Żurawinę namocz w herbacie. Na oliwie i maśle podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż składniki kilka chwil. Wlej wino, zredukuj a następnie wlej bulion. Gotuj potrawkę około 12- 15 minut, aż ryż stanie się miękki ale nie rozgotowany

Mango Papaja
Puree z selera i ziemniaków 106

oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka! Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy. Uwielbiam serwować obiady z puree! Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek, szpinak lub brokuły – będzie zielono; marchew, bataty lub dynię – pomarańczowo

Zasmakuj Kuchni
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 95

mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka(...)oraz przyprawy - kumin, kurkumę, kolendrę, słodką i ostrą paprykę i smażyć około minuty, aż zaczną wydzielać aromat. Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy

Cztery Fajery
Kuchnia indyjska nie jest trudna 137

steps Tikka Masala Patak’s. Duś na mniejszym ogniu około 15 minut. Podawaj z ryżem, kolendrą i w razie potrzeby z dodatkiem jogurtu greckiego. ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW Ilość porcji: 6 SKŁADNIKI: – 1 kg marchewek – 1 batat ok. 400 – 500g – Słoik 350g Patak’s Korma Sos – ew 1 mała papryczka chilli – świeża kolendra

nietylkopasta.pl
Pikantna zupa serowa z batatem. 182

potrawą. To czarujmy dalej. ;) Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chili 1/2 - 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 duży batat 1500 ml bulionu 2 łyżki octu cydrowego  125 g startego cheddara sól Wykonanie: Cebulę posiekać, posolić i podsmażyć do miękkości na oliwie, dodając pod koniec (około 10 minut) wymieszane(...)przyprawy. Dodać pokrojonego w kostkę batata, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu około 30 minut - aż kawałki słodkiego ziemniaka staną się zupełnie miękkie. Zdjąć z ognia, dodać ocet i zmiksować blenderem. Dodać ser i wymieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Podawać z grzankami i posiekaną natką lub szczypiorkiem

zadanie-gotowanie
Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli 151

burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki , zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów …Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada. Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego(...)pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj jagnięcinę, jogurt, sól, przyprawy i wymieszaj wszystko

codojedzenia
Zielony krem z białego batata i szparagów 158

krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 450 g szparagów, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 średniej

Szybko Szybkowar
PASZTET Z PIECZONYCH WARZYW Z PŁATKAMI OWSIANYMI 99

pasta do rozsmarowania na kromce chleba. Składniki: 500g marchewki 1 duża cebula 1/2 główki czosnku (obrane ząbki) 3-4 łyżki oliwy (np z chilli) 1 średni batat 2 dl (200ml) płatków owsianych pieprz sól sok z cytryny batata zawiń w folię aluminiową i [...] Artykuł PASZTET Z PIECZONYCH WARZYW Z PŁATKAMI OWSIANYMI pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Miska zdrowia z pulpecikami drobiowymi z tuńczykiem i szynką parmeńską, grillowanymi batatami i fioletowymi ziemniakami oraz szp 134

Pełna emocji, w środku nocy, dodaję dla Was nowy przepis. Tylko wydaje się skomplikowany ale prawdę mówiąc jest dziecinnie prosty. Grillowane ziemniaki: tradycyjne, fioletowe i bataty oraz szparagi, pyszny dressing miodowy z kurkumą i coś co swoim smakiem zachwyciło mnie najbardziej. Drobiowo - tuńczykowe pulpeciki owinięte szynką parmeńską i jeszcze ugrillowane na chrupko. Doskonałe w smaku, serdecznie Wam je polecam jako(...)gram tuńczyka  3-4 łyżki mąki jaglanej  1 jajo posiekana natka pietruszki i koperek  sól i pieprz  kilka plastrów szynki parmeńskiej  Grillowane warzywa: 1/2 batata  3-4 ziemniaki tradycyjne  5-6 ziemniaków fioletowych  rozmaryn świeży olej do smażenia  sól i pieprz pęczek zielonych szparag  Dressing miodowy z kurkumą: łyżka miodu

Mango Papaja
Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia 100

oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem starając się pozbyć skórki z nasionek (dzięki temu po upieczeniu będą bardziej chrupka). Wysyp cieciorkę(...)posól. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wysyp na nią pokrojone tofu i samaż, aż każdy z boków sera przysmaży się na złoto. Przełóż na ręcznik papierowy. Wyciągnij cieciorkę i batata z piekarnika, lekko przestudź. Umyj i osusz warzywa. Papryki i pokój w kostkę, marchew w cienkie paski. Wymieszaj składniki sosu. Ułóż warzywa i ser w głębokiej misie, polej sosem. Twoja

Niedzielny kucharz