Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 2 średnie cebule 100 ml śmietanki 50g sera feta, camembert, żółtego ( można więcej ) 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz ( opcjonalnie imbir - wszystko do smaku ) Przygotowanie: Pieczarki obrać ( nie myć bo pompują wodę ) pokroić na większe kawałki ( dobrze je potem czuć ), cebulę pokroić drobno. Rozgrzać olej zeszklić cebulę, dodać pieczarki(...)doprawić ( wcześniej posolone puszczą wodę i będą się gotować, a nie smażyć ) solą, pieprzem, imbirem i czosnkiem. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę smażyć, aż śmietanka zredukuje się i zgęstnieje. Wyłączyć ogień. Pokroić na małe kawałeczki ser feta i camembert i dodać do farszu, wymieszać. Nie podjadać :-) Wypełnić farszem ciasto francuskie ( pamiętamy do ostatniej chwili musi być w lodówce
Gaździnka warzySkładniki: Farsz: pęczek botwinki (liście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania(...)Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy
Smakowity Blog Kulinarnycabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech(...)Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na rozłożonych liściach kapusty rozłożyć łososia i na każdym położyć podsmażone pieczarki. Liście zwinąć. Śmietanę, wymieszać z żółtkiem, dodać ser i wszystko wymieszać . Łososia zwiniętego w liście kapusty, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać śmietaną z serem. W tym samym naczyniu ułożyć podsmażone ziemniaki. Wstawić do piekarnika
Kulinarny karnet Christopheradają ciekawy efekt. zapraszam i życzę smacznego. Zupa z dyni z chipsami serowymi składniki: 1 kg miąższu z dyni 1 cebula 120 g sera emmental bulion warzywny 2 łyżki kremówki gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa do smażenia wykonanie: Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki wielkości około 3 cm. Podsmażamy na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się(...)była przykryta płynem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Miksujemy blenderem. W razie konieczności, gdyby krem był zbyt gęsty, dolewamy bulionu. Dolewamy śmietanę, doprawiamy gałką, sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce by uzyskać drobne niteczki. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 210 ° C. Zostawiamy na każdy talerz porcje sera do posypania zupy. Na blachę wyłożona papierem
Przysmaki Karolkikostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić starte pieczarki i pokrojoną cebulę i podsmażać do miękkości. Powstałą ze smażenia pieczarek wodę odparować lub odlać. Do miski wrzucić usmażone pieczarki wraz z cebulą, dodać rozdrobnione wnętrza bułek (powstałe z ich wydrążenia) i ser i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym farszem. Nadziane połówki bułek lekko spłaszczyć(...)obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym lub same np. polane keczupem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Bułki powinny być duże, świeże i "puchate".Chodzi o takie bułki . Z podanego przepisu wychodzi 8 krokietów. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem. Pieczarki przed starciem można obrać ze skóry
Gospodyni Miejskazrobią się miękkie. Cebulę siekam w kostkę i dodaję do pieczarek. Smażę do momentu aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaje paprykę, pokrojoną drobną kosteczkę. Dodaję przyprawy, tak aby farsz miał intensywny smak. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Bułki kroję na pół. Połówki bułek smaruję keczupem
Zdrowo i kolorowoskóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła 300 g świeżego młodego szpinaku Dorsza natrzeć solą i wstawić do lodówki. Fasolkę umyć(...)wyraźnie zmniejszy objętość, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni dopóki ser się nie rozpuści i nie zmiesza dokładnie ze szpinakiem. Rybę obtoczyć w jajku roztrzepanym widelcem a następnie w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron. Na talerz wyłożyć szpinak, na niego rybę a obok
BullioSkładniki na 4 porcje: 2 schaby wieprzowe 2 karczki wieprzowe 4 plastry sera żółtego 8 połówek brzoskwiń z puszki natka pietruszki 2 jajka 2 garści bułki tartej czosnek granulowany sól i pieprz olej do smażenia Schab rozbijamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, i czosnkiem. Karczek(...)kroimy w plastry i także doprawiamy tak jak schaby. Później mięsa moczymy w bułce tartej następnie w jajku i smażymy na oleju z obu stron. Następnie na każdym kawałku mięsa układamy po 2 połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek
Bon Appetit Małgorzatycebuli 12 szt. czarnych oliwek 70 g szpinaku (mrożonego) 130 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 120 g sera żółtego Przygotowanie: Farsz szpinakowy: Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać kostki szpinaku – smażyć do momentu rozmrożenia szpinaku. Do większej miski wrzucić pokrojoną w kostkę fetę, dodać szpinak, pokrojone oliwki i wymieszać. Farsz
KuchniaWeDwoje.plszczypta soli Farsz: 50 g sera żółtego pół piersi z kurczaka jalapeño pokrojone w plasterki papryka chilli sól i pieprz do smaku kilka róż brokuła odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie Tortilla: 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. 2. Wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki. 3. Rozwałkuj na cienkie placki i smaż na patelni grillowej (może być też zwykła(...)mocno do podłoża, oderwij niepotrzebne ścinki i podnieś spód tortownicy. Gdy chcesz zrobić farsz z serem. Upiecz 2 placki, uważając by nie były one mocno przypieczone. Jeśli w trakcie pieczenia stwierdzisz, że placki są troszkę za suche podlej je odrobinką oliwy z oliwek i smaż dalej. Ja osobiście uwielbiam chrupkie placki, ale ich miękkość zależy od Was. Przygotuj farsz
KreatywnePinyprzyprawiamy. Nie należy żałować przypraw - szczególnie curry i chili. Reszta produktów jest łagodna, więc warto przyprawić dobrze mięso by było wyraziste. Mięso smażymy na rumiano. W przeźroczystej misie układamy kolejno: seler naciowy pokrojony w paski, ostry ser żółty krojony w kostkę drobną, mieszanka meksykańska, ananas pokrojony w kostkę oraz kurczaka. Każdą z tych warstw przekładamy majonezem. Na wierzch posypujemy tartym
Kuchnia po mojemuniedzielne śniadanko naleśniki z serem białym i dżemem. Niby proste, ale nie każdemu wychodzą. Ja postaram się pokazać wam przepis na najlepsze naleśniki jakie do tej pory jadła maja rodzinka, przyjaciele i znajomi. Wszyscy zgodnie twierdzą że są najlepsze i biorą ode mnie przepis. Z przepisu wyjdzie wam 10-12 naleśników. Smażę na patelni o średnicy(...)mnie każdy naleśniki jest zrobiony z około 80 ml ciasta naleśnikowego. Smażyć na lekko wyższej mocy palnika nie dodając tłuszczu. Ja smażę na 6 w 9 stopniowej skali mocy palnika. Masa serowa: 500-550 gr sera białego u mnie półtłusty 250 gr jogurtu naturalnego Wszystkie składniki zblendować. Naleśniki smarować serem dość grubo (na jednego naleśnika dawać jedną łyżkę z dużą
moj przepis napiersi z kurczaka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia 1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Wstawić(...)mieści się na patelnię. Podczas smażenia bardzo mocno się "skurczy". Przyprawić solą i pieprzem. 4. Na upieczony spód wyłożyć przesmażony szpinak, następnie dodać posiekanego pomidora i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. 5. Do śmietany dodać roztrzepane jajka + żółtka. Wszystko ze sobą połączyć. Przyprawić solą i pieprzem, a także posypać startym serem. Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wylać
Ugotowaćwytrawne są równie pyszne i jest takie duże pole do popisu na nadzieniem:) Ja tym razem wykorzystałam resztkę szparagów, do tego jajka, pyszny ser kozi oraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy z kurkami, którą dostałam od Royal Brand(...)przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min. Farsz: 2 białe szparagi, 200g sera koziego, czerwona cebula, 200g śweżego boczku, 2 jajka, 4 łyżki śmietany18%, 25g orzechów laskowych, 100g startego parmezanu, łyżka przyprawy do jajecznicy, sól, pieprz. Ser kozi zmiksować blenderem z jajkami
Z miłości do słodkościpojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko Wykonanie: Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą(...)pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe. Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku) Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych
IMPRESJA SMAKU