smażony ser - 3789 przepisów (strona:60/253)

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa 199

brokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI: kalafior - 250 g brokuł - 250 g filet z kurczaka - 400 g ryż - 150 g śmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól, pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować(...)Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu

Kuchnia Danusi
Ser camembert faszerowany śliwkami 157

przed konsumpcją dzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go  kupić  w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś(...)oraz pieprzem.Dodać do śliwek i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać łyżeczkę masła i obsmażyć na nim przygotowane wcześniej śliwki. W każdym serku camembert naciąć kieszonkę i łyżeczką usunąć trochę sera, by zrobić miejsce na śliwki. Kolejny krok, to nałożyć porcję śliwek do każdego serka mniej więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który

pieprzny smaczek
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami 162

Szpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera. Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki. Kluseczki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia(...)głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor. Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty. Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem pleśniowym. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach  SMACZNEGO

Kredowe Menu
Kotlety z białej kapusty z koperkiem 186

white cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań  Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę  pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić na cząstki, przesmażyć(...)sito, do obcieknięcia, następnie, dodać jajko, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron  kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta schabowego

Kulinarny karnet Christophera
Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych 171

smaku,   pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ryba: 6 niedużych kawałków świeżej ryby dorsza, olej rzepakowy Rapso do smażenia, szczypta mielonego cynamonu, 3 małe gwiazdki anyżu, sól, pieprz do smaku, ponadto: 200 g ryżu białego, kiełki rzodkiewki, świeża rzodkiewka, ser żółty np. radamer. Przygotowanie: Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik(...)ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt.   Ryba: Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem i anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy

Moniki Smakołyki
Pomidory z mozzarellą na ciepło 138

również kroimy w średniej grubości plastry i układamy w innym naczyniu. Doprawiamy. Na rozgrznej patelni z oliwą kładziemy pomidory i smażymy z obydwu stron przez 2 minuty. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plaster pomidora i plaster sera. Następnie spinamy pomidora wkładając w niego pionowo długą wykałaczkę. Doprawiamy całość pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

Pudełko rozmaitości
Kotleciki Tereski 144

niesamowita uczta dla podniebienia. Składniki: -filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg) -por (20 dkg) -ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki) -2 jajka -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki majonezu -sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku -olej do smażenia    Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm).    Pora kroimy w talarki(...)pora delikatnie posypujemy przyprawą warzywną.    Mieszamy mięso z porem,  dodajemy ser, następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.    Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.    Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików.    Smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając. Kotleciki nie wymagają długiego smażenia.    Smak

Maminek kulinarny
Zupa czosnkowa z grzankami i sadzonym jajkiem 373

porcje: 1,5 l rosołu drobiowego 3 główki czosnku 100 g sera topionego (np. typu gouda) 200 ml śmietany 18% szczypiorek do posypania gotowej zupy jajka (1-2 na porcję) krótka bagietka (2 kromki na porcję) oliwa lub masło do polania kromek bagietki olej do smażenia jajek Wykonanie: Bagietkę kroimy na 2 cm kromki. Każdą kromkę skrapiamy(...)lekko oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C, aż będą lekko rumiane. Rosół zagotowujemy, następnie wrzucamy ser topiony i pokrojone ząbki czosnku. Gotujemy, aż czosnek zmięknie. Zestawiamy z ognia dodajemy śmietanę i całość miksujemy na gładką zupę. Jajka sadzone smażymy na oleju tak, aby żółtko było płynne (ja smażę tylko z jednej strony). Na talerz wkładamy grzanki

IMPRESJA SMAKU
Pieprzny camembert z owocową nutą 116

świeżej roszponki 1 pomarańcza 2 kiwi 1/2 mango 80g orzeszków ziemnych 4 łyżki gotowej żurawiny (ze słoika) świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Ser obtoczyć w jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na małym ogniu. 2. Pomarańczę wyfiletować pozbawiając białej błonki, pokroić w księżyce. Kiwi oraz mango obrać i pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Naleśniki 134

jeśli inną , to wystarczy wlać trochę oleju tylko przed usmażeniem pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam] Nadzienie: około 30 dag sera białego  cukier do smaku (ja daję kilka łyżek)  1 żółtko  kilka kropli aromatu śmietankowego (oczywiście może być inny , ulubiony) Wszystkie składniki(...)brzegach ok. 3 - centymetrowy , nie posmarowany pasek. Boki założyć do środka , całość zwinąć od góry do dołu w rulonik. Na patelni rozgrzać olej , wkładać naleśniki łączeniem do dołu i smażyć z dwóch stron na rumiano. [ ja smażyłam na  naleśnikarce  i niczym nie smarowałam

Moje domowe kucharzenie
Razowe naleśniki z serem i pieczarkami 179

gouda 6 pomidorków koktajlowych Przepis: Składniki na ciasto miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzaną oliwę nalewamy jedną chochlę ciasta i smażymy do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu naleśników nakładamy do nich farsz. Najpierw układamy plastry sera, następnie pokrojone w plasterki pieczarki i pomidorki. Całość zawijamy i układamy na talerzu. Następnie umieszczamy nasze naleśniki w mikrofalówce i podgrzewamy przez

Emcia Pichci
Roladki schabowe panierowane 167

być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy plaster schabu doprawiamy z obu stron(...)solą i pieprzem. 1 farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim Apetina, szpinakiem i oliwkami 134

Przewińcie do końca posta, bo czeka tam na Was niespodzianka . ;) * SKŁADNIKI na banicę o średnicy 30 cm (8 porcji) 2 opakowania ciasta filo (ok. 14 arkuszy) 400 g sera śródziemnomorskiego Apetina classic 200 g młodych liści szpinaku ' baby ' 100 g czarnych oliwek 100 g zielonych oliwek 4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 gałązki rozmarynu garść listków(...)oliwek pomidorki koktajlowe do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przysmaż drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć liście szpinaku i smaż do momentu, kiedy woda odparuje. W miseczce pokrusz 2 kostki sera śródziemnomorskiego Apetina classic. Dodaj jogurt oraz jajka i dokładnie wymieszaj całość, aż składniki się połączą. Wrzuć usmażony szpinak, posiekane świeże zioła oraz połowę oliwek. Całość

Food Square
Zaskocz bliskich 190

składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny

Gotuj z Natką
Omlety w kokilkach 205

drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, plasterki 1/2 papryki czerwonej, kostka garść świeżej kolendry garść startego sera żółtego sól, pieprz szczypiorek do posypania 1 łyżka masła 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy 2 minuty. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 2. W misce roztrzepujemy jajka

My Culinary Art